Dodaj do ulubionych

slub - lepiej w PL czy w UK

24.02.14, 16:24
Hej, mam pytanko odnosnie slubu do tych z doswiadczeniem juz po ;)
Nie chcemy weselicha tylko kameralna uroczystosc dla najblizszych. Nie zamierzamy wydawac na ten cel jakiejs fortuny, za starzy juz na to jestesmy hahahaha.
No wiec tak:
Oboje mieszkamy w UK od 10 lat, tu jest wiekszosc naszych znajomych, ktorych na slubie chcielibysmy widziec, tu mamy dom, kredyt, ubezpieczenie itp. Oboje mamy brytyjskie obywatelstwo wiec od strony papierkowo-urzedowej wydaje mi sie, ze wiecej sensu jest miec tutejszy akt slubu.
Ale, nasze cale rodziny mieszkaja w PL, oboje mamy rodzenstwo, ktore tez ma juz partnerow i dzieci. Rodzicow i rodzenstwo jak najbardziej chcielibysmy widziec na slubie i nie wyobrazam sobie inaczej.
Rodzice moi i partnera sa juz na emeryturze, wiec oczywiste, ze placilibysmy za ich przelot, nocleg itp. Nie wiem czy za rodzenstwo i ich rodziny tez sie placi?
Ja mam dwie siostry, kazda ma meza + dwojke dzieci. Partner ma brata+ zone, wiec troche tego jest. Generalnie kazda z par stac by bylo na przylot tu, ale nie wiem czy to wypada.

Slub w PL rozwiazalby ten problem, znajomi z UK tez w sumie bardziej mobilni sa bo glownie bezdzietni. No i chyba tu raczej nikt nie bedzie oczekiwal, ze im sie za bilety zaplaci.
No ale juz pojawily sie pomysly i sugestie przyszlej tesciowej, kogo z dalszej rodziny "powinnismy" zaprosic (ona nie wyobraza sobie malego slubu). Czyli zaraz zrobi sie z tego polskie weselisko, na ktorym bedzie polowa osob, ktorych nie widzielismy ostatnie 20 lat.
Slub w UK ten problem by bardzo dyplomatycznie rozwiazal ;)
Moj stwierdzil, ze moze dwie ceremonie, jedna w UK, druga w PL. No ale co, w UK taka prawdziwa a w PL na niby? (Jestesmy niewierzacy wiec bedzie tylko slub cywilny) Ale mamy teraz inne wazniejsze wydatki niz dwie imprezy slubne.

Poradzcie jak to rozwiazalyscie, bo spodziewam sie, ze wiele z Was mialo podobna sytuacje.
Obserwuj wątek
    • lili76 Re: slub - lepiej w PL czy w UK 24.02.14, 16:37
      My robilismy w PL ale dlatego, ze obecny maz jest Hiszpanem i rodzina/przyjaciele chcieli PL zwiedzic przy okazji.
      Slub wylacznie cywilny, choc papierkologii bylo strasznie duzo, plus tlumacz.
      Na zaproszeniach nie mielismy nic w stylu "wraz z rodzicami". Rodzice dostali wlasne zaproszenia, a na "delikatne" sugestie, ze tego czy tamtego wypadaloby zaprosic komentowalismy, ze sami sa zaproszeni, a nie wspolorganizujacy.
      Pewnie czesc balszej rodziny ma za zle, ze nie zostali zaproszeni, ale wiekszos z nich nawet mojego meza na oczy nie widziala, a slub bralismy w ramach "dziesieciolecia".

Za starzy jestesmy na przejmowanie sie takimi drobiazgami.

ps. waznym czynnikiem za PL byla moja babcia, ktora chcialam na naszym slubie, a ktora nigdy do UK by nie przyleciala/przyjechala
      ps2. dwudniowa impreza (drugi dzien statek po jeziorze/cattering), w bardzo dobrym hotelu, ze swietnym jedzeniem itp kosztowala nas mniej niz 1/4 tutejszych kosztow w podobnych warunkach
      • georgina04 Re: slub - lepiej w PL czy w UK 24.02.14, 16:54
        No wlasnie, u nas podobnie, rodzice mojego M tez juz sa w mocno podeszlym wieku i juz slysze protesty na pomysl ciagania ich samolotem do UK.
        Tak podejrzewam, ze koszt w PL bylby o wiele nizszy, ale z drugiej strony tutaj jest chyba o wiele bardziej luzne podejscie do tego co sie gosciom funduje.
        Bylam kiedys na weselu w pieknym zamku, gdzie gosciom podano jedynie li kieliszek szampana i jakies snacks typu orzeszki i chipsy. Kolejne drinki i jedzenie na reszte wieczoru trzeba bylo sobie kupic samemu ;)
        Na kilku innych weselach na jakich bylam w UK nocleg i dojazd zawsze oplacalo sie samemu.
        Na weselach w PL, nocleg zawsze byl zapewniony dla gosci (nie wiem czy nadal tak jest praktykowane)

Piszesz o papierkologii, co konkretnie bylo potrzebne? Oboje wciaz mamy polskie paszporty, ale nie jestesmy juz w Polsce zameldowani.
        • sfornarina Re: slub - lepiej w PL czy w UK 24.02.14, 17:00
          > No wlasnie, u nas podobnie, rodzice mojego M tez juz sa w mocno podeszlym wieku
          > i juz slysze protesty na pomysl ciagania ich samolotem do UK.

U mnie to samo z dziadkiem - nie tylko nigdy nie leciał samolotem, ale najprawdopodobniej lotu by nie przeżył. Usiedliśmy z niemężem z mapą i szukaliśmy miejsca (poza PL) gdzie da radę dojechać samochodem w mniej niż 4 godziny, bo dziadek na ślubie musi być:)
        • lili76 Re: slub - lepiej w PL czy w UK 24.02.14, 17:20
          U nas papierkologia byla, bo maz Hiszpan i zeby dostac zaswiadczenie o zdolnosci do zawarcia zwiazku malzenskiego to .... moglabym ksiazke napisac :-) Summa sumarum - Hiszpanie lubuja sie w nadmiernej papierkologii bardziej niz my ;-)
          Moglabys byc mile zaskoczona reakcja polskiej rodzinny na troche inny styl wesela niz typowo polski - tak bylo u nas i goscie ponoc zachwyceni - lacznie ze ceremonia slubna byla na zamku, a nie w urzedzie, i ze mielismy jak najbardziej weselne ubranie (dluga suknie/morning suit).
          Rob tak jak sobie wymarzysz. Nie ogladaj sie na fochy jednej czy drugiej ciotki, ktorych nie widzialas na oczy lat 20. To nie slub/wesele mlodziutkiej panny, ktora to Rodzice za maz wydaja.
          Ja uleglam jednej, jedynej presji ze strony mojej mamy - zaplacilam za noclegi mojej rodzinny przyjezdnej, ale w innym hotelu niz bylo wesele. Cala rodzina hiszpanska czy znajomi z ES czy UK oplacali sobie przeloty i noclegi sami. I nikt nie myslal, ze powinno byc inaczej....
          • sfornarina Re: slub - lepiej w PL czy w UK 24.02.14, 17:25
            > U nas papierkologia byla, bo maz Hiszpan i zeby dostac zaswiadczenie o zdolnosc
            > i do zawarcia zwiazku malzenskiego to .... moglabym ksiazke napisac :-)

My też mamy cyrk, bo ja Polka, niemąż Niemiec:P

Zaświadczenia o zdolności nam są potrzebne, do tego oba trza tłumaczyć na czeski.

A jak po zaświadczenie do Polski tydzień temu pojechałam, to się okazało, że mój dowód jest od roku nieważny, bo się wymeldowałam i unieważnili (!!!), więc musiałam złożyć podanie o nowy dowód, bo bez nowego dowodu świstka do ślubu nie wydadzą.

Więc jak nowy dowód się wyrobi, to muszę jeszcze raz zasuwać dwoma samolotami do Polski odebrać dowód, po to by odebrać świstek do ślubu.
            No i oczywiście jak tylko się poślubię zasuwać z powrotem do Polski składać podanie o nowy dowód ze względu na zmianę nazwiska, a potem jeszcze raz do Polski tenże dowód w osobie własnej odebrać:D
      • steph13 Re: slub - lepiej w PL czy w UK 24.02.14, 17:08
        Nie wiem czy to pomoze, ale ze czeka mnie w tym roku slub corki, zapoznalam sie dokladnie z Wedding Guide, I wskazowki stosujemy w praktyce. Otoz w/g tutejszej etykiety, 6 miesiecy przed slubem wysyla sie tzw Save the Date, z dopiskiem Invitation to Follow do wszystkich osob, ktorych obecnosc bedzie szczerze I bardzo mile widziana.
        Goscie, niektorzy spoza kraju, ktorych niby wypada zaprosic ale lepiej gdyby sie nie stawili na uroczystosci, z powodow takich jak problemy z zakwaterowaniem, nieznajomosc jezyka, nieprzewidzialne zachowanie, nadgorliwe umilowanie alkoholu czy gromadka dzieci bez ktorych sie nie rusza nigdzie, nie otrzymuja tego wczesnego powiadomienia.
        6 tygodni przed slubem wysyla sie do wszystkich zaproszenia, w cichej nadzieji ze przynajmniej dla niektorych bedzie to za malo czasu aby sie zorganizowac I 'niestety' nie beda mogli przybyc.
        Troche nieladnie ale jako metoda sprawdza sie.
    • oolijull Re: slub - lepiej w PL czy w UK 24.02.14, 16:45
      Jakkolwiek brutalnie to zabrzmi ;) my zrobilismy w uk. W konsulacie, po polsku - to uklon w strone rodzicow. I byli bardzo najblizsi obecni, tzn rodzice, i moja siostra jako swiadkowa plus swiadek - kumpel meza z uk. Rodzenstwo meza nie dojechalo. Obiad w knajpce, i tyle.
      Slub cywilny, moim zdaniem to podpisnanie papiera. Wizyta w urzedzie celem zlozenia podpisu. Nie rozplywalismy sie nad tym jakos... Plus w ciazy juz bylam, wiec na spokojnie, bez szalenstw finansowych bo wiadomo ze kroja sie duzo wazniejsze wydatki
      Jak masz duza rodzine w pl to po prostu moze w pozniejszym terminie zorganizuj tam mniejsza czy wieksza bibke, obiad uroczysty, tance, jak wolisz... A z momentu podpisywania wyslij zdjecia ;)
      • yskyerka Re: slub - lepiej w PL czy w UK 24.02.14, 16:50
        Ślub w UK - zaproście rodziców i opłaćcie im bilety, reszta rodziny może spokojnie zapłacić za siebie.
        Przy okazji pobytu w PL - obiad dla bliższej i dalszej rodziny, ale bez przesadnie wielkiego spędu, raczej dla osób, z którymi sami chcielibyście się spotkać.
    • effie1980 Re: slub - lepiej w PL czy w UK 24.02.14, 16:53
      My organizowalismy w uk, tylko, ze m jest stad. Nie chcielismy wielkiej imprezy, ale cos wyjatkowego. Polskiego wesela sobie zupelnie nie wyobrazalam. Mnie sie nie widzialo zapraszanie pociotkow i kogo wypada, do tego slub cywilny jest dla mnie bezosobowy, a koscielny odpadal. W uk zorganizowalismy tak jak chcielismy, bylo wyjatkowo, z dusza i fajna atmosfera. Znajomi angielcy plus rodzina m byla. Wiekszosc polskich znajomych nie dojechala, ale fair play, zorganizowalismy slub na prawdziwym odludziu, gdzie sie trzeba bylo poswiecic zeby przyjechac :) najwazniejsze dla mnie osoby byly. Koszty pewnie byly wyzsze niz w Polsce, ale tez duzo latwiejsza organizacja.
      Mielismy organizowac rocznice w Polsce z jakas fajna impreza, ale jakos sie plany rozjechaly, moze dziesieciolecie bedziemy tak obchodzic :)
    • sfornarina Re: slub - lepiej w PL czy w UK 24.02.14, 16:54
      Jesteśmy w podobnej sytuacji. W Polsce wesela nie chcemy z identycznych powodów jak Twoje - tylko u nas to moja mama sobie życzy hucznego wesela z wszystkimi pociotkami i sąsiadkami, a my chcemy kameralnie i bez kościelnego i po naszemu, bez pompy.

Żeby było sprawiedliwie wobec wszystkich wybraliśmy miejsce neutralne - Pragę.
      Płacimy za nocleg w hotelu, łódź - bo się na łodzi hajtamy, taksówki, restaurację i wszystkie inne rozrywki.
      Goście płacą za dojazd lub przelot oraz drugą (a raczej pierwszą) noc w hotelu, jeśli chcą przybyć do Pragi wcześniej. Dla wszystkich gości jest to koszt niemal pomijalny. Prezentów oczywiście nie chcemy żadnych, wystarczy że goście z nami będą.

Łącznie będzie nas około 20 osób razem z dziećmi. Wydaje mi się, że zamkniemy się w 4k.

Ślub organizujemy od początku do końca sami, bo też nie chcemy wydawać fortuny. Poza tym zawsze wszystko organizujemy sami, bo w tym jest największa frajda:)
      Na przykład w kwietniu lecimy sobie na tydzień na wakacje do Pragi miasto oglądać i sprawy organizować:)
      • georgina04 Re: slub - lepiej w PL czy w UK 24.02.14, 17:03
        Kocham Prage i zazdroszcze pomyslu! :)
        My tez rozwazalismy jakis inny kraj, no ale wtedy dochodzi kosz przelotow dla wszystkich. Chociaz te 4K o ktorych piszesz to calkiem super Wam wyszlo.

Mi sie marzy ceremonia gdzies w jakims pieknym ogrodzie, po czym obiad na swiezym powietrzu, dzieciaki ganiajace sie po trawie.. eh :)
        • sfornarina Re: slub - lepiej w PL czy w UK 24.02.14, 17:15
          > My tez rozwazalismy jakis inny kraj, no ale wtedy dochodzi kosz przelotow dla w
          > szystkich.

Do Pragi latają tanie linie, a z Polski da się dojechać samochodem:) My akurat za dojazd nikomu nie płacimy.
          (Nasi znajomi robili huczne wesele we Francji. Prawie sto luda się z UK zjechało, za hotele i przelot płaciliśmy sami, za to młodzi opłacili fantastyczną noc, alkohole, tańce i jedzenie na zamku.)

Jeszcze nie mamy wszystkich kosztów, ale nawet jeśli hotel policzy sobie po 300 eur za pokój (nie sądzę) to jest 1.6k w funtach + łódź jakiś 1k + restauracja nawet niech będzie 1k + inne opłaty, to 4k powinny dać radę. My na szczęście nie mamy odgórnie ograniczonego budżetu, wyłącznie zdrowy rozsądek:)

> Mi sie marzy ceremonia gdzies w jakims pieknym ogrodzie, po czym obiad na swiez
          > ym powietrzu, dzieciaki ganiajace sie po trawie.. eh :)

Z tym ogrodem też planowaliśmy... Tylko to trudno zaplanować, bo co zrobisz, jak chmurę oberwie?
          W UK rozmyślaliśmy nad ślubem w pobliskich nam ruinach, ale ze względu na niemobilnego dziadka pomysł upadł.
          • georgina04 Re: slub - lepiej w PL czy w UK 24.02.14, 18:47
            Netley Abbey znam! :) Bylam tam, jest piekne.
            Ja latem bylam w Audley End House, niedaleko Cambridge i tam sa przecudne ogrody, top mojej listy jesli zdecydujemy sie na UK.
            A jednoczesnie... kocham Bialowieze i byloby fantastycznie miec ceremonie w Starym Parku, posrod wiekowych debow.
            • sfornarina Re: slub - lepiej w PL czy w UK 24.02.14, 19:13
              > A jednoczesnie... kocham Bialowieze i byloby fantastycznie miec ceremonie w Sta
              > rym Parku, posrod wiekowych debow.

To może zrób w Białowieży - myślę że znajomi angielscy będą zachwyceni. Tylko nie daj się rodzinie i zrób od a do zet po swojemu:)
              • georgina04 Re: slub - lepiej w PL czy w UK 24.02.14, 23:37
                sfornarina napisał(a):

> Tylko n
                > ie daj się rodzinie i zrób od a do zet po swojemu:)

;) To akurat nie jest wiekszym problemem. My juz mamy w okolicach 40 wiec i priorytety inne i nie tak latwo ulega sie presji rodzicow. Praktyczna strona przewaza.
                No wlasnie, a jak to jest z polskim aktem slubu, nie sprawia Wam to potem problemow w zalatwianiu spraw tutaj? Rozumiem, ze oczywiscie trzeba go przetlumaczyc, ale czy cos jeszce? Ja zamierzam zostac przy swoim nazwisku, wiec podejrzewam, ze aktem slubu trzeba bedzie sie czesciej poslugiwac w przyszlosci w roznych sytuacjach.
                • sfornarina Re: slub - lepiej w PL czy w UK 25.02.14, 08:06
                  > No wlasnie, a jak to jest z polskim aktem slubu, nie sprawia Wam to potem probl
                  > emow w zalatwianiu spraw tutaj? Rozumiem, ze oczywiscie trzeba go przetlumaczyc
                  > , ale czy cos jeszce? Ja zamierzam zostac przy swoim nazwisku, wiec podejrzewam
                  > , ze aktem slubu trzeba bedzie sie czesciej poslugiwac w przyszlosci w roznych
                  > sytuacjach.

Nie mam pojęcia, bo hajtamy się dopiero w lipcu:)
                  Będzie chyba trzeba tłumaczyć z czeskiego na polski, niemiecki i angielski:P
                  Ale tłumacze przysięgli są wszędzie, więc myślę że nie będzie problemu.
    • mrs.t Re: slub - lepiej w PL czy w UK 25.02.14, 00:46
      My slub bralismy w Polsce
      (Co prawda kościelny i nie kameralny)

Ale nie w miejscu dawnego zamieszkania tylko w naszych ukochanych Pieninach.

Polskich gości było wiecej (tak z 60%) glownie bezdzietnj.
      Angielscy za to młodsi ale raczej z dziećmi
      ale cześć potraktowala jako tanie wakacje (5lat temu to pojecie jeszcze cos znaczylo) i na pare dni/tydzien przyjechała. Placili sobie sami , za kwatery tez (ale ceny typu 5funtow za osobonocleg;)
      Wszysxy fajnie wyjazd wspominaja, jako cos atrakcyjnego i bardzo im sie podobało i miejsce i doświadczenie
      Tyle ze Nasza impreza z 3 dni trwala-w piatek wieczorek zapoznawczy dla gości (ktorzy i tak juz byli na miejscu), kielbaski ognisko spiewy piwo
      W sobotę slub i wesele calonocne. W niedziele impreza w ogrodzie poprawionowa.

Gdybym robila tu to masa polskich znajomych by nie przyjechała i miałabym tylko z polskiej strony rodzicow brata i moze ciociė

W polsce zrobilam głównie dlatego ze na fajne atrakcyjne wakacyjne miejsce sie zdecydowalismy (slub w sierpniu). W miescie skad pochodzę bym nie zrobiła.

Spora zaleta bylo to ze Wyszło wszystko dużo taniej niz tu w uk by bylo .
      No ale jak u was ma byc kameralnie to moze sie zamkniecie w budżecie robiąc tu (placac wg uznania r- rodzicom, tym ktorych byscie chcieli tu miec a mieli by miec finansowe trudnosci by przyleciec)
      • mrs.t Re: slub - lepiej w PL czy w UK 25.02.14, 00:47
        A , papierkowej roboty nie wspominam jako czegos uciążliwego
        Jedna czy dwie wizyty w konsulacie (mielismy lokalnie)
        Potem tłumaczenie przysięgłe aktu w pl i tyle
        • e-vil Re: slub - lepiej w PL czy w UK 25.02.14, 09:10
          ja wam powiem, że znajomy właśnie planuje ślub i wesele i wymyśił sobie Las Vegas - nie wiem ile mu gości tam dotrze :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka