Dodaj do ulubionych

Poland is beautiful

27.03.14, 19:28
Tak dla odmiany po niedawnym poscie Poland with love. Link przeslal mi znajomy Brytyjczyk, zakochany w Polsce od niedawna i swojej polskiej dziewczynie.
Obserwuj wątek
    • paola_k2 Re: Poland is beautiful 27.03.14, 19:29
      I sie za szybko wyslalo :) www.youtube.com/watch?v=Qbu_FRg8vuU
      • ampiltuda Re: Poland is beautiful 27.03.14, 19:59
        Film zrobiony fajnie, tylko że ma niewiele wspólnego z rzeczywistością, polską rzeczywistością. Gdyby autor "zszedł na ziemię", obrazy nie byłyby juz tak bajkowe, a luksusowe obiekty zamienią się w obdrapane kamienice i zasypane piachem ulice i chodniki.
        • agnes_6891 Re: Poland is beautiful 27.03.14, 20:33
          niezle sie musieli natrudzic, zeby komputerowo pousuwac te wszystkie reklamy i bilboardy z ulic ;P
          • jaleo Re: Poland is beautiful 27.03.14, 20:42
            No i pokazywanie quadow zozjezdzajacych naturnalne srodowisko na wszystkie strony, to dopiero jest wspanialy pomysl! Jak juz pisalam w innym watku, to powinno byc scigane prawnie, a nie promowane.
            • robak.rawback Re: Poland is beautiful 27.03.14, 21:19
              pewnie ze jest beautiful tzreba tylko ladne miejsce znalezc - szykuje sie na objazd zameczkow w polsce jak tylko sie zmusze i wezme za itinerary planning
      • aniaheasley Re: Poland is beautiful 28.03.14, 09:54
        Kazde miasto i kazdy kraj mozna na filmie upiekszyc do granic absurdu :)
        Tak jak kocham Londyn goraco i zachwycam sie nim codziennie od nowa, tak bawi mnie zawsze podrasowywanie jego urody w filmach takich jak Love Actually, albo Parents Trap z Emma Thompson.
        W Polsce ostatnich dziesiecioleci w sprawie urody kraju rovi sie krok do przodu krok w tyl. Unowoczesnianie na sile kazdego skrawka odbywa sie czesto kosztem urokliwosci danego miejsca. Billboardy sa plaga, i wciskaja sie wszedzie. Ale moze tak trzeba? Moze polskiej przasnosci, wozow drabiniastych, ulic brukowanych, studni na korbke najbardziej szkoda emigrantom wspominajacym czasy dziecinstwa w Polsce dziesci lat temu? Moze Polacy w Polsce zegnaja to wszystko bez zalu ?
    • melikoto Re: Poland is beautiful 27.03.14, 22:04
      Jak miło zobaczyc rzeszow, śliczny film.
      • dorcian Re: Poland is beautiful 28.03.14, 07:33
        Polska jest pieknym krajem, jak ktos chce widziec tylko quady I reklamy - nie ma przeciwwskazan. Tylko to troche tak, jakby oceniac piekno np. Londynu po urokach Brixton. Moj znajomy Anglik kiedys bardzo trafnie skomentowal to, o czym swiadcza komentarze I w tym watku I w sasiednim dotyczacym filmu o Polsce - "Wiekszosc Polakow ktorych znam nie potrafi powiedziec nic pozytywnego o swoim kraju I swoich rodakach, skoro wy sami jestescie tak negatywnie a czasem wrecz wrogo do siebie I wlasnego kraju nastawieni to nic dziwnego, ze inni ani nic ciekawego w was nie widza ani tez nie szanuja". Skoro sami na siebie tak chetnie plujemy (I nie ma to nic wspolnego z poczuciem humoru czy dystansem do samych siebie) to dlaczego dziwimy sie, ze inni do tego plucia sie tak chetnie dolaczaja?
        • jaleo Re: Poland is beautiful 28.03.14, 09:44
          dorcian napisała:

> Polska jest pieknym krajem, jak ktos chce widziec tylko quady I reklamy - nie m
          > a przeciwwskazan. Tylko to troche tak, jakby oceniac piekno np. Londynu po urok
          > ach Brixton.
          To nie "troche tak", bo quady jezdza wlasnie po tych najpiekniejszych zakatkach, to jest glupota i powinno byc zakazane, a nie promowane. Podobnie z reklamami szyldami itp - bylas kiedys w Zakopanem? Na Solinie? Nad polskim morzem?

> Moj znajomy Anglik kiedys bardzo trafnie skomentowal to, o czym sw
          > iadcza komentarze I w tym watku I w sasiednim dotyczacym filmu o Polsce - "Wiek
          > szosc Polakow ktorych znam nie potrafi powiedziec nic pozytywnego o swoim kraju
          > I swoich rodakach, skoro wy sami jestescie tak negatywnie a czasem wrecz wrogo
          > do siebie I wlasnego kraju nastawieni to nic dziwnego, ze inni ani nic ciekawe
          > go w was nie widza ani tez nie szanuja".

No wie wiem, z kim "Twoj znajomy Anglik" rozmawia, bo ludzie naturalnie rozmawiajac z obcokrajowcami maja tendencje mowienia o swoim kraju pochodzenia pozytywnie. Co innego miedzy soba - i to nie jest absolutnie cecha Polakow. Ja nie potrafie sobie przypomniec, kiedy ostatnio slyszalam Brytyjczykow rozmawiajacych o czyms pozytywnym jesli chodzi o ich ojczyzne :-)

> Skoro sami na siebie tak chetnie pluje
          > my (I nie ma to nic wspolnego z poczuciem humoru czy dystansem do samych siebie
          > ) to dlaczego dziwimy sie, ze inni do tego plucia sie tak chetnie dolaczaja?

Nie dramatyzuj. Naprawde dla Ciebie krytyka tych "filmow reklamowych to jest "plucie"? Opanuj sie.
          • ampiltuda Re: Poland is beautiful 28.03.14, 10:14
            To nie jest krytyka ani plucie tylko dostrzeganie rzeczywistości, film prezentuje zgoła coś innego, wg mnie wrecz tą rzeczywistośc zaklina. No i może Anglikom przyjeżdżającym do Polski te widoki nie są do szczęścia potrzebne, wystarczy apartament w Krakowie i knajpy nieopodal.
            Miałam nieprzyjemność korzystać z noclegu w takowym, sam w sobie może i "luksusowy" jak na polskie warunki, ale ściany, to powinni po każdym brytyjskim gościu malować :))
            Polacy zresztą też w niewielkim procencie mają szczęście mieć widok na tamę czy inne góry, raczej żyją bardzo "przyziemnie".
            I o nastawieniu, jak mamy być do naszego kraju nastawieni? Na każdym kroku byle co, byle jak. W urzedach scyzoryk się otwiera, w sklepach to samo. Żeby kupić porządny ser muszę jechać 100km :)) Nie wszyscy mieli szczęście osiąść w aglomeracji:) W zimie smród nie do zniesienia. Wszyscy którzy mają piece używają ich do wypalania śmieci, nie ma czym oddychać. Dlaczego rząd na to pozwala? Zresztą, można by esej napisać….
            • lucasa Re: Poland is beautiful 28.03.14, 10:39
              Dziekuje za link - az mi sie zachcialo w Bieszczady pojechac!!!! W tym roku nam sie nie uda to moze w przyszlym....
              Ania my 2 lata temu bylismy 3 tyg na wakachach w PL (wakacjach a nie objazdowce po rodzinie) i to byly nasze najlepsze wakacje. Pieknie jest u nas, zgadzam sie z Dorcian. A w tym filmie reklamowym super pokazali nature.
              Moze i wiekszosc zyje przyziemnie ale i brat i siostra mieszkaja max2h jazdy od gor, ja mimo ze nie pochodze z Mazur mielismy jezior pod dostatkiem. Moze trzeba chciec zauwazyc?
              • lucasa Re: Poland is beautiful 28.03.14, 10:52
                Sorry to o przyziemnosci nie pisala Ania. W czasach LO i studiow raz na mc na 2 mce bylam w gorach, w lubuskim nie mamy tyle jezior co na Mazurach ale tez mozna znalezc perelki, w mojej malej miejscowosci jakos nie bylo nawalu reklam - dowiedzialam sie o nich z tego forum 😛, teraz i brat i siosta mieszkaja w odlegl max 2h jazdy od gor.... Mi odpowiadala taka przyziemnosc
                • ampiltuda Re: Poland is beautiful 28.03.14, 12:26
                  No to Ci szczerze zazdroszczę Lukasa :)) Ja mam do jezior wprawdzie ok dwóch h jazdy, ale znaleźć odludne miejsce graniczy z cudem. Ja nie lubię tłoku i jazgotu, we Władku, Zakopanem, Karpaczu i innych królestwach "wypoczynku" czuję się jak sardynka w puszce :)
                  Jakiś czas temu wybraliśmy się nad jeziorko, już nie pamiętam gdzie nas zaniosło, ale większość dróg dojazdowych czy ścieżek do brzegu była oznaczona jako droga prywatna. A w tych ogólnie dostępnych…., jak pisałam wyżej.
                  Ja też ostatnio przebąkuję o Bieszczadach, żeby zamieszkać tam na stałe, ale mój mąż niestety widzi się albo w Londynie albo w Warszawie.
                  A reklamy…., jak można nie widzieć tego badziewia, chyba że, nie jeździsz do Polski samochodem . Po przekroczeniu granicy wyrastają te "dzieła sztuki" i szpecą Polskę i tak już obrzydliwą przez, często niedokończone, wytwory wyobraźni szalonych architektów, obdrapane kamienice, pokryte "graffiti"… Dlaczego w krajach europejskich nie ma tego zjawiska, przynajmniej nie w takiej skali jak w Polsce? W Warszawie ani centrum, ani nawet Starówki nikt nie potrafi uchronić przed wandalami.
                  Niemiecka, holenderska, belgijska wieś….., moje marzenie, jakby chciał ktoś nakręcić film o wiejskiej sielance, to bez specjalnych zabiegów, scenografia gotowa :)) Może pójdę na kompromis i zamieszkamy na starość pod Hagą, będzie przyjemne z pożytecznym, blisko do aglomeracji, a na podwórku krówka i kurka :))
                  • lucasa Re: Poland is beautiful 28.03.14, 13:20
                    Faktycznie samochodem bylismy tylko raz. Ale bylam zaskoczona dobrymi i b.dobrymi drogami bo jakos nastawilam sie ze bedzie dziura na dziurze...
                    Ale rozumiem sentymenty do niemieckich czy holendreskich wioseczek...
                    Choc kurki to i w Bedford mozna hodowac 😛
                    • lucasa Re: Poland is beautiful 28.03.14, 13:27
                      Co do jezior to pierwszy raz bylam w Borach Tucholskich i czesto bylismy jedynymi kajakarzami na calym jeziorze...
                      No, tak chwale bo zawsze bylam lokalna patriotka a my pojechalismy zwiedzac Polske polnocna i bardzo sie nam podobalo
                      • ampiltuda Re: Poland is beautiful 28.03.14, 17:07
                        To, przepraszam, byliście w zimie? :D Żartuję, może za mało czasu poświęcaliśmy na poszukanie odpowiedniego miejsca:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka