paola_k2 27.03.14, 19:28 Tak dla odmiany po niedawnym poscie Poland with love. Link przeslal mi znajomy Brytyjczyk, zakochany w Polsce od niedawna i swojej polskiej dziewczynie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paola_k2 Re: Poland is beautiful 27.03.14, 19:29 I sie za szybko wyslalo :) www.youtube.com/watch?v=Qbu_FRg8vuU Odpowiedz Link
ampiltuda Re: Poland is beautiful 27.03.14, 19:59 Film zrobiony fajnie, tylko że ma niewiele wspólnego z rzeczywistością, polską rzeczywistością. Gdyby autor "zszedł na ziemię", obrazy nie byłyby juz tak bajkowe, a luksusowe obiekty zamienią się w obdrapane kamienice i zasypane piachem ulice i chodniki. Odpowiedz Link
agnes_6891 Re: Poland is beautiful 27.03.14, 20:33 niezle sie musieli natrudzic, zeby komputerowo pousuwac te wszystkie reklamy i bilboardy z ulic ;P Odpowiedz Link
jaleo Re: Poland is beautiful 27.03.14, 20:42 No i pokazywanie quadow zozjezdzajacych naturnalne srodowisko na wszystkie strony, to dopiero jest wspanialy pomysl! Jak juz pisalam w innym watku, to powinno byc scigane prawnie, a nie promowane. Odpowiedz Link
robak.rawback Re: Poland is beautiful 27.03.14, 21:19 pewnie ze jest beautiful tzreba tylko ladne miejsce znalezc - szykuje sie na objazd zameczkow w polsce jak tylko sie zmusze i wezme za itinerary planning Odpowiedz Link
aniaheasley Re: Poland is beautiful 28.03.14, 09:54 Kazde miasto i kazdy kraj mozna na filmie upiekszyc do granic absurdu :) Tak jak kocham Londyn goraco i zachwycam sie nim codziennie od nowa, tak bawi mnie zawsze podrasowywanie jego urody w filmach takich jak Love Actually, albo Parents Trap z Emma Thompson. W Polsce ostatnich dziesiecioleci w sprawie urody kraju rovi sie krok do przodu krok w tyl. Unowoczesnianie na sile kazdego skrawka odbywa sie czesto kosztem urokliwosci danego miejsca. Billboardy sa plaga, i wciskaja sie wszedzie. Ale moze tak trzeba? Moze polskiej przasnosci, wozow drabiniastych, ulic brukowanych, studni na korbke najbardziej szkoda emigrantom wspominajacym czasy dziecinstwa w Polsce dziesci lat temu? Moze Polacy w Polsce zegnaja to wszystko bez zalu ? Odpowiedz Link
melikoto Re: Poland is beautiful 27.03.14, 22:04 Jak miło zobaczyc rzeszow, śliczny film. Odpowiedz Link
dorcian Re: Poland is beautiful 28.03.14, 07:33 Polska jest pieknym krajem, jak ktos chce widziec tylko quady I reklamy - nie ma przeciwwskazan. Tylko to troche tak, jakby oceniac piekno np. Londynu po urokach Brixton. Moj znajomy Anglik kiedys bardzo trafnie skomentowal to, o czym swiadcza komentarze I w tym watku I w sasiednim dotyczacym filmu o Polsce - "Wiekszosc Polakow ktorych znam nie potrafi powiedziec nic pozytywnego o swoim kraju I swoich rodakach, skoro wy sami jestescie tak negatywnie a czasem wrecz wrogo do siebie I wlasnego kraju nastawieni to nic dziwnego, ze inni ani nic ciekawego w was nie widza ani tez nie szanuja". Skoro sami na siebie tak chetnie plujemy (I nie ma to nic wspolnego z poczuciem humoru czy dystansem do samych siebie) to dlaczego dziwimy sie, ze inni do tego plucia sie tak chetnie dolaczaja? Odpowiedz Link
jaleo Re: Poland is beautiful 28.03.14, 09:44 dorcian napisała: > Polska jest pieknym krajem, jak ktos chce widziec tylko quady I reklamy - nie m > a przeciwwskazan. Tylko to troche tak, jakby oceniac piekno np. Londynu po urok > ach Brixton. To nie "troche tak", bo quady jezdza wlasnie po tych najpiekniejszych zakatkach, to jest glupota i powinno byc zakazane, a nie promowane. Podobnie z reklamami szyldami itp - bylas kiedys w Zakopanem? Na Solinie? Nad polskim morzem? > Moj znajomy Anglik kiedys bardzo trafnie skomentowal to, o czym sw > iadcza komentarze I w tym watku I w sasiednim dotyczacym filmu o Polsce - "Wiek > szosc Polakow ktorych znam nie potrafi powiedziec nic pozytywnego o swoim kraju > I swoich rodakach, skoro wy sami jestescie tak negatywnie a czasem wrecz wrogo > do siebie I wlasnego kraju nastawieni to nic dziwnego, ze inni ani nic ciekawe > go w was nie widza ani tez nie szanuja". No wie wiem, z kim "Twoj znajomy Anglik" rozmawia, bo ludzie naturalnie rozmawiajac z obcokrajowcami maja tendencje mowienia o swoim kraju pochodzenia pozytywnie. Co innego miedzy soba - i to nie jest absolutnie cecha Polakow. Ja nie potrafie sobie przypomniec, kiedy ostatnio slyszalam Brytyjczykow rozmawiajacych o czyms pozytywnym jesli chodzi o ich ojczyzne :-) > Skoro sami na siebie tak chetnie pluje > my (I nie ma to nic wspolnego z poczuciem humoru czy dystansem do samych siebie > ) to dlaczego dziwimy sie, ze inni do tego plucia sie tak chetnie dolaczaja? Nie dramatyzuj. Naprawde dla Ciebie krytyka tych "filmow reklamowych to jest "plucie"? Opanuj sie. Odpowiedz Link
ampiltuda Re: Poland is beautiful 28.03.14, 10:14 To nie jest krytyka ani plucie tylko dostrzeganie rzeczywistości, film prezentuje zgoła coś innego, wg mnie wrecz tą rzeczywistośc zaklina. No i może Anglikom przyjeżdżającym do Polski te widoki nie są do szczęścia potrzebne, wystarczy apartament w Krakowie i knajpy nieopodal. Miałam nieprzyjemność korzystać z noclegu w takowym, sam w sobie może i "luksusowy" jak na polskie warunki, ale ściany, to powinni po każdym brytyjskim gościu malować :)) Polacy zresztą też w niewielkim procencie mają szczęście mieć widok na tamę czy inne góry, raczej żyją bardzo "przyziemnie". I o nastawieniu, jak mamy być do naszego kraju nastawieni? Na każdym kroku byle co, byle jak. W urzedach scyzoryk się otwiera, w sklepach to samo. Żeby kupić porządny ser muszę jechać 100km :)) Nie wszyscy mieli szczęście osiąść w aglomeracji:) W zimie smród nie do zniesienia. Wszyscy którzy mają piece używają ich do wypalania śmieci, nie ma czym oddychać. Dlaczego rząd na to pozwala? Zresztą, można by esej napisać…. Odpowiedz Link
lucasa Re: Poland is beautiful 28.03.14, 10:39 Dziekuje za link - az mi sie zachcialo w Bieszczady pojechac!!!! W tym roku nam sie nie uda to moze w przyszlym.... Ania my 2 lata temu bylismy 3 tyg na wakachach w PL (wakacjach a nie objazdowce po rodzinie) i to byly nasze najlepsze wakacje. Pieknie jest u nas, zgadzam sie z Dorcian. A w tym filmie reklamowym super pokazali nature. Moze i wiekszosc zyje przyziemnie ale i brat i siostra mieszkaja max2h jazdy od gor, ja mimo ze nie pochodze z Mazur mielismy jezior pod dostatkiem. Moze trzeba chciec zauwazyc? Odpowiedz Link
lucasa Re: Poland is beautiful 28.03.14, 10:52 Sorry to o przyziemnosci nie pisala Ania. W czasach LO i studiow raz na mc na 2 mce bylam w gorach, w lubuskim nie mamy tyle jezior co na Mazurach ale tez mozna znalezc perelki, w mojej malej miejscowosci jakos nie bylo nawalu reklam - dowiedzialam sie o nich z tego forum 😛, teraz i brat i siosta mieszkaja w odlegl max 2h jazdy od gor.... Mi odpowiadala taka przyziemnosc Odpowiedz Link
ampiltuda Re: Poland is beautiful 28.03.14, 12:26 No to Ci szczerze zazdroszczę Lukasa :)) Ja mam do jezior wprawdzie ok dwóch h jazdy, ale znaleźć odludne miejsce graniczy z cudem. Ja nie lubię tłoku i jazgotu, we Władku, Zakopanem, Karpaczu i innych królestwach "wypoczynku" czuję się jak sardynka w puszce :) Jakiś czas temu wybraliśmy się nad jeziorko, już nie pamiętam gdzie nas zaniosło, ale większość dróg dojazdowych czy ścieżek do brzegu była oznaczona jako droga prywatna. A w tych ogólnie dostępnych…., jak pisałam wyżej. Ja też ostatnio przebąkuję o Bieszczadach, żeby zamieszkać tam na stałe, ale mój mąż niestety widzi się albo w Londynie albo w Warszawie. A reklamy…., jak można nie widzieć tego badziewia, chyba że, nie jeździsz do Polski samochodem . Po przekroczeniu granicy wyrastają te "dzieła sztuki" i szpecą Polskę i tak już obrzydliwą przez, często niedokończone, wytwory wyobraźni szalonych architektów, obdrapane kamienice, pokryte "graffiti"… Dlaczego w krajach europejskich nie ma tego zjawiska, przynajmniej nie w takiej skali jak w Polsce? W Warszawie ani centrum, ani nawet Starówki nikt nie potrafi uchronić przed wandalami. Niemiecka, holenderska, belgijska wieś….., moje marzenie, jakby chciał ktoś nakręcić film o wiejskiej sielance, to bez specjalnych zabiegów, scenografia gotowa :)) Może pójdę na kompromis i zamieszkamy na starość pod Hagą, będzie przyjemne z pożytecznym, blisko do aglomeracji, a na podwórku krówka i kurka :)) Odpowiedz Link
lucasa Re: Poland is beautiful 28.03.14, 13:20 Faktycznie samochodem bylismy tylko raz. Ale bylam zaskoczona dobrymi i b.dobrymi drogami bo jakos nastawilam sie ze bedzie dziura na dziurze... Ale rozumiem sentymenty do niemieckich czy holendreskich wioseczek... Choc kurki to i w Bedford mozna hodowac 😛 Odpowiedz Link
lucasa Re: Poland is beautiful 28.03.14, 13:27 Co do jezior to pierwszy raz bylam w Borach Tucholskich i czesto bylismy jedynymi kajakarzami na calym jeziorze... No, tak chwale bo zawsze bylam lokalna patriotka a my pojechalismy zwiedzac Polske polnocna i bardzo sie nam podobalo Odpowiedz Link
ampiltuda Re: Poland is beautiful 28.03.14, 17:07 To, przepraszam, byliście w zimie? :D Żartuję, może za mało czasu poświęcaliśmy na poszukanie odpowiedniego miejsca:) Odpowiedz Link