cherrie Re: Jak często jeździcie do Polski? 30.08.14, 11:39 raz w roku na mies. i czasem jeszcze raz na tydz. Odpowiedz Link
4basia1 Re: Jak często jeździcie do Polski? 30.08.14, 12:19 I pracodawca daje ci 4 tygodnie urlopu ciurkiem? Odpowiedz Link
cherrie Re: Jak często jeździcie do Polski? 30.08.14, 16:22 Sama sobie szefem jestem:-) Odpowiedz Link
oolijull Re: Jak często jeździcie do Polski? 30.08.14, 11:52 W ciagu dziesieciu lat bylam cztery razy, na krotko, bo zawsze w jakims celu ;) Odpowiedz Link
mrs.t Re: Jak często jeździcie do Polski? 30.08.14, 12:22 Jak nie mialam dzieci/ zanim dziecko #1 poszło do szkoły około 4 razy do roku,w tym z raz na miesiąc,tak wychodziło zeby co 1,5-2 mce widywać się z rodzicami . Teraz z dwa razy na rok, za to rodzice (mama )zaczela częściej przyjezdzac (średnio co 2 mce wychodzi) Odpowiedz Link
4basia1 Re: Jak często jeździcie do Polski? 30.08.14, 12:34 >około 4 razy do roku,w tym z raz na miesiąc I tez nie mialaś problemów, żeby wziąć na miesiąc urlop w pracy? Odpowiedz Link
mrs.t Re: Jak często jeździcie do Polski? 30.08.14, 14:41 >około 4 razy do roku,w tym z raz na miesiąc > I tez nie mialaś problemów, żeby wziąć na miesiąc urlop w pracy? Nie Nie byłam zatrudniona Odpowiedz Link
najma78 Re: Jak często jeździcie do Polski? 30.08.14, 12:42 W ciagu ponad 12-stu lat bylam raz przez tydzien, bylo to ponad 6 lat temu. Mlodszy (7) nigdy nie byl w pl, corka byla raz, wlasnie 6 lat temu ze mna. Na razie wystarczy. Rodzice i siostra mieszkaja w De, widujemy sie raz w roku, albo oni nas odwiedzaja albo my ich, zazwyczaj na ok 2 tyg. W pl mamy dalsza rodzine, a maz rodzicow (rodzenstwo meza nie mieszka w pl) ale jakos nie zalezy ani jemu ani im na bliskich kontaktach ale oni tak zyli gdy mieszkalismy w pl. Do pl jakos nas nie ciagnie, jest tyle fajnych miejsc do ktorych nie mamy czasu pojechac. Odpowiedz Link
aniaheasley Re: Jak często jeździcie do Polski? 30.08.14, 13:14 Przez pierwsze moze 5 lat pobytu w UK jezdzilam srednio 2 razy do roku, moze nawet czesciej, potem raz w roku, potem raz na dwa lata. Ostatni raz bylam w 2011 na jesieni. Teraz powoli sie krystalizuje plan pojechania do Warszawy na tydzien moze na wiosne przyszlego roku. Odpowiedz Link
nannyjo32 Re: Jak często jeździcie do Polski? 30.08.14, 13:44 raz na rok. Jak bylam sama to na 2 tyg 1 tydz. tak wolne mialam. Teraz przy dzieciach moglam sobie pozwolic na 1 miesiac raz na rok. Dzieci zaczynaja szkole, ja pojde do pracy to napewno bedzie to zadziej. Polska kosztuje mnie tyle ile wyjazd na wakacje, a odpoczyku mam 0. No tylko tyle ze mama upierze i ugotuje, posprzata. Odpowiedz Link
effie1980 Re: Jak często jeździcie do Polski? 30.08.14, 13:50 Raz na rok na dluzszy weekend. Teraz jak sa dzieci I robia sie bardziej kumate bede sie starala jezdzic wiecej, planowac jakies dluzsze wakacje w Polsce z dziadkami czy dziecmi brata, zeby dzieciaki podchwycily wiecej jezyka. Odpowiedz Link
yadrall Re: Jak często jeździcie do Polski? 30.08.14, 14:27 Zalezy od tego co sie w danym roku dzieje. Jak pracowalam to jezdzilam na 3 tyg (mielismy taki system pracy,ze pracowalismy 6 dni i mielismy 3 dni wolne,wiec jak sie wzielo 2x6dni wolnego to wychodzilo prawie 3 tyg) 2 x w roku-przy czym nigdy nie bylo mozliwosci jechac na Boze Narodzenie. Teraz jak dzieci sa male i nie pracuje,a mlodszy syn mial turnusy rehabilitacyjne to bylam 4x w roku na miesiac. Obecnie starszy zaczyna szkole i juz nie bedzie takiej mozliwosci-mam nadzieje,ze maly w pazdzierniku zaliczy ostatni turnus reha i kolejny raz w sierpniu pojedziemy na 2 tyg na WAKACJE! Ps. maz dostaje urlop kiedy potrzebuje,bo ma na "stanie" dwoje niepelnosprawnych dzieci,wiec moze brac urlop bezplatny,zeby np. przywiezc mnie z chlopakami z PL do UK itp. Aczkolwiek juz wiemy,ze w przyszlym roku w sierpniu maz moze dostac max 2 tyg urlopu,wiec na tyle pojedziemy do PL. Odpowiedz Link
liley11 Re: Jak często jeździcie do Polski? 30.08.14, 15:06 Hahaha Wlasnie : odpoczynku zero a koszt jak za dobre wakacje z pelna obsluga:) Ostatnio bylismy rok temu. Na razie sie nie wybieramy. W te wakacje wybralismy rodzinny odpoczynek i bardzo sie udal:) Odpowiedz Link
szczur.w.sosie Re: Jak często jeździcie do Polski? 30.08.14, 15:10 Teraz byliśmy prawie miesiąc. A wcześniej to 7 lat temu, a jeszcze wcześniej, to nawet dwa razy do roku. Ja spokojnie 4 tyg. dostawałam, bo miałam na rok 8 tyg, mąż raz 5 tyg. dostał, ale wtedy akurat nie do Pl pojechaliśmy. Mam teraz tam ważne sprawy, więc za rok znów lecimy. Odpowiedz Link
sylaluk1 Re: Jak często jeździcie do Polski? 30.08.14, 16:25 Zwasze latam do Pl z synem na około miesiąc w czasie wakacji letnich a na urlopy rodzinne latamy raczej w czasie ferii wielkanocnych lub w ostatnim tygodniu sierpnia ale juz nie do Polski. W tamtym roku bylismy 2 razy w Pl, raz na Wielkanoc (2 tygodnie) a pozniej ja z mlodym w wakacje na 4 tygodnie. Jak nie wypada wazniejsza uroczystosc rodzinna to latam raczej raz na rok ale wlsnie na ok. miesiac Odpowiedz Link
nannyjo32 Re: Jak często jeździcie do Polski? 30.08.14, 17:41 w tym roku za te same pieniadze wybralismy 2 tyg w Portugalii odpoczynek sie udal i odpoczelam. Odpowiedz Link
yuka12 Re: Jak często jeździcie do Polski? 30.08.14, 17:47 Sredno dwa razy do roku na dwa tygodnie podczas ferii dzieci. W planach mamy Krakow, Tatry i Puszcze Bialowieska. Polska jest piekna. Odpowiedz Link
yuka12 Re: Jak często jeździcie do Polski? 30.08.14, 17:58 Obecnie staramy sie wykupywac na czas wakacji przynajmniej tydzien w jakims osrodku wypoczynkowym (w tym roku za tydzien w osrodku rehabilitacyjno-wypoczynkowym nad morzem z pelnym wyzywieniem zaplacilismy za nasza 4 os. rodzine w przeliczeniu £430, apartament dwupokojowy z lazienka), reszte przeznaczamy na zwiedzanie i pobyt z rodzina. Odpowiedz Link
gabez1 do YUKA 30.08.14, 18:26 Podlabys linka do tego osrodka? Fajnie by bylo miec cos sprawdzonego:-) Odpowiedz Link
yuka12 Re: do YUKA 30.08.14, 23:45 www.promyczek-sarbinowo.pl/ Zdjecia pokoi niekoniecznie odzwierciedlaja przyszla jakosc, bo osrodek jest poza sezonem caly czas remontowany i doposazany. Bylam w tym osrodku juz dwa lata temu, zaraz po tym jak obecny wlasciciel go kupil i widze, ile zrobiono np. jak wremontowano lazienki. Ceny na stronie dotycza 2 tyg. wczasow, jednak czesto ludzie rezygnuja z rezerwacji i wtedy mozna wykupic wczasy tygodniowe (tak wlasnie zrobilismy w tym roku). Jezeli pogoda dopisuje tak jak w tym roku, tydzien to stanowczo za krotko. Na miejscu mozna dokupic zabiegi rehabilitacyjne jak masaze, inhalacje i in. Odpowiedz Link
dag_dag Re: Jak często jeździcie do Polski? 30.08.14, 20:00 Ostatnio byłam 3,5 roku temu na ponad miesiąc. Za kilka dni lecę na 4 dni. Odpowiedz Link
gosia7813 Re: Jak często jeździcie do Polski? 30.08.14, 20:22 Jak dzieci byly male to z 2, 3 razy w roku na ok. 3 tygodnie. Jak poszly do szkoly to jezdzimy raz na rok na boze narodzenie na 2 tygodnie, a w wakacje to wolimy jezdzic i zwiedzac swiat. Tak jak ktos napisal wyzej, ja z pl nie wracam wypoczeta i zrelaksowana, wiec latem jezdzimy w inne miejsca. Odpowiedz Link
moccabristol Re: Jak często jeździcie do Polski? 30.08.14, 20:58 Bardzo często, czasami nawet tylko na weekend albo weekend plus jeden dzień - piątek, bądź poniedziałek. Odpowiedz Link
tonia2005 Re: Jak często jeździcie do Polski? 30.08.14, 22:21 Ostatnio bylam 3 lata temu na tydzien. Odpowiedz Link
anna.niebieska Re: Jak często jeździcie do Polski? 30.08.14, 23:31 Srednio co 3 miesiace na tydzien, lub 5-6 dni. Poza sezonem bilety sa tanie, szczegolnie bookowane well in advance ;) Lubie wracac do swojego miasta, odwiedzic rodzicow, kupic fajny ciuch (angielski styl jakos do mnie nie przemawia). Na cieple wakacje 2x do roku jak sie uda, przewaznie w styczniu/ listopadzie, kiedy na wyspie najgorsza pogoda:) Odpowiedz Link
zaba-ryba Re: Jak często jeździcie do Polski? 31.08.14, 03:00 A nie tesknicie za rodzicami ? (to do tych, co lataja okazjonalnie) Wiem, ze jest mnostwo miejsc na swiecie - bardziej kolorowych, luksusowych i takich w ktorych relaks jest mozliwy ;p ale... ja tesknie za mama,tata - pomimo tego , ze rozmawiamy kilka razy w tygodniu na skypie, pomimo tego ,ze mieszkam tu 8,5 roku i powinnam sie przyzwyczaic i pomimo tego ,ze tu mam swoj cudowny dom w ktorym stworzylismy - jak dla mnie ;p "idealna " rodzine. Latamy/jezdzimy do Polski 2 razy w roku - cale wakacje (6 tyg) i ok . 2 tyg na Boze narodzenie, czasami jeszcze jakis bonus. W pozostale wolne tygodnie latamy w jakies cieplejsze strony - jak uda nam sie cos odlozyc ;p. Nasze dzieci szaleja za Polska, dziadkami i czasem tam spedzonym - wola towarzystwo dziadkow niz Malediwy, Egipt, Wlochy itp... a poza tym - nie bylabym w stanie pozbawic moich rodzicow mozliwosci przebywania z wnukami, trudno mi to wszystko wyrazic slowami- za bardzo emocjaonalnie do tego podchodze. Wiem tez jedno - jak moje dzieci przestana mnie odwiedzac to bedzie mi bardzo, bardzo smutno... nie chce byc samotna... Odpowiedz Link
magdal-ena78 Re: Jak często jeździcie do Polski? 31.08.14, 09:50 Nie o to pewnie chodzi ze nie tesknia. Ludzie maja rozne sytuacje w zyciu, jedni bliski inni dalszy kontakt z rodzina z Polski. Sa rozne sytujacje ktore pozwalaja lub nie na wyjazdy do Polski. My jezdzimy conajmniej 2 razy w roku plus rodzice przyjezdzaja do nas. Moi chlopcy sa bardzo blisko z dziadkami zreszta tak jak moje i meza wiezi z nimi. Nie wyobrazam sobie inaczej. Z wyboru zamieniam co roku wakacje zagranica na pobyt w Polsce :) Odpowiedz Link
najma78 Re: Jak często jeździcie do Polski? 31.08.14, 11:03 zaba-ryba napisał: > A nie tesknicie za rodzicami ? Nie, nie tesknie. Kocham rodzicow i siostre i lubie sie z nimi spotkac ale nie czuje tesknoty. Dosc wczesnie uniezaleznilam sie emocjonalnie od rodzicow i wyszlo mi to na dobre. Widuje sie z nimi raz w roku ok 2 tyg, dzwonimy do siebie raz w miesiacu czasem raz na 6 tyg i w zupelnosci nam to wystarcza. Osobom majacym bardzo silna emocjonalna potrzebe bliskosci rodzicow i rodziny musi byc ciezko zyc daleko od nich. Wiem tez jedno - jak moje dzieci przestana mnie odwiedzac to bedzie mi bardzo, bardzo smutno... nie chce byc samotna... Hmmm....ja mam nadzieje ze moje dzieci uniezaleznia sie emocjonalnie od nas wczesnie a ja juz nie moge sie doczekac kiedy dorosna i beda zyly swoim zyciem bo to oznacza zdjecie odpowiedzinosci za nich z naszych barek. Dla mnie to samotnosci nie oznacza bo moje zycie to jednak sporo wiecej niz dzieci i zwiazki z nimi i nie sadze (a nawet jestem pewna) ze syndromu pustego gniazda miec nie bede. Odpowiedz Link
aniaheasley Re: Jak często jeździcie do Polski? 31.08.14, 12:09 Kiedys z rodzicami, a teraz juz tylko z mama, spotykam sie jakies 3 razy w roku, na BN, Wielkanoc, i w lecie. Mama zawsze do nas przyjezdza. I to nam w zupelnosci wystarcza. Pod koniec kazdego jej pobytu juz ani ja ani ona nie mozemy sie doczekac kiedy wyjedzie. Moze to jest niepolityczne co pisze, ale mysle, ze nie jestem odosobniona w takim mysleniu. Odpowiedz Link
nannyjo32 Re: Jak często jeździcie do Polski? 31.08.14, 12:30 Ania ja mam tak samo z mama. Przylatuje 3 razy w roku na okolo 2-3 tygodnie. 2 tyg. wystarczy bo juz ona na koniec chce wracac, a ja tez juz chce miec spokoj;) Chociaz sie nie klocimy i mam duzo pomocy od niej. Tyle nam wystarcza. Do rodziny w Polsce nie jestem jakos super przywiazana, ale jak lece z dziecmi to musze wszykich obskoczyc, wyslochac zalow itp. Poprostu mnie to meczy, a ze moje dzieci malo kogo znaja bo nie pamietaja jak mialy rok dwa trzeba je wdrazac na nowo. One wola sie uczepic mnie i mam wypoczynek z glowy. Moze jak beda starsze to lepiej sie bedzie z nimi latalo w odwiedziny, ale tez max na 2 tyg wystarczy. Odpowiedz Link
yumemi Re: Jak często jeździcie do Polski? 31.08.14, 15:25 2 razy z dziecmi na kilka dni podczas half term, i raz na tydzien w lecie, czasem na 4-5 dni na swieta w grudniu. Odpowiedz Link
ilonka45 Re: Jak często jeździcie do Polski? 01.09.14, 17:27 Kiedys nie za czesto, zdarzylo mi sie 10 lat bez, syna natomiast wysylalam na coroczne wakacje jak tylko skonczyl 8-9 lat. Teraz od roku prawie co miesiac - poltora i zaczyna mnie to powoli meczyc... Odpowiedz Link
ta_ruda Re: Jak często jeździcie do Polski? 01.09.14, 17:35 2 razy w roku na 3-4 dni do W-wy do pracy 3 razy w roku na 2-3 tygodnie (moge pracowac zdalnie) za kazdym razem. Lubie jezdzic do Polski, wziac ze soba latop i pracowac 'z domu'. Jak sie bilety zarezerwuje poza sezonem to mozna za 50-60 funtow poleciec. Poza tym mieszkam okolo 10 min od lotniska wiec cala podroz wychodzi taniej niz weeknd w Londynie. Odpowiedz Link