Dodaj do ulubionych

Sluch, badania, trzeci midgal

04.12.14, 18:11
Pisalam w innym watku o SLT, logopedzie i takich tam.
Poprosilam syna nauczycielke o skierowanie do slt, dzis mialam z nia spotkanie zeby podpisac formularz i ona sie mnie pyta czy syn mial robione badanie sluchu. No mial, w szpitalu po porodzie, pozniej juz nie, a ja nie zauwazylam problemow ze sluchem, reaguje jak sie do niego mowi. Kazala sie wybrac do gp i poprosic o badanie, bo w grupie syn czesto nie reaguje na polecenia, nie wie co robic, tak jakby nie slyszal no i bo latwo sie rozprasza. Zmartwila mnie kobieta, bo od razu przyszla mi do glowy propozycja pani logopedy zeby zrobic mu testy psychologiczne w kierunku spektrum autyzmu. Ale ja u niego problemow autystycznych nie widze, moze nie wiem czego powinnam szukac.
Wydawalo mi sie ze syn slyszy dobrze, ale zaczelam sie zastanawiac czy mozliwe ze jakas czestotliwosc dzwiekow slyszy bardzo dobrze a inna np nie? Bo mlody np potrafi powiedziec ze leci samolot i spojrzec w niebo i bez problemu go wypatrzyc pomimo tego ze ja nic nie slysze a i samolot ledwo widac jako punkcik na niebie. Albo np syn nie cierpi jezdzic moim samochodem, nie ma nic przeciwko jezdzeniu samochodem ojca, ale mojego nie znosi od lat, zawsze jak mamy wybor prosi zeby jechac taty autem, pomyslelismy z mezem, ze moze moj samochod wydaje jakis dzwiek ktory mlody slyszy a my nie i ktory go denerwuje. Sama nie wiem, problemow ze sluchem sie nie spodziewalam :( dla odmiany od dluzszego czasu podejrzewam przerosniecie trzeciego migdala, bo syn zawsze ma nos zapchany, nawet jak nie ma kataru to nim nie oddycha, a w nocy chrapie, ale nie wiem czy tutaj sie to leczy czy czeka az samo przejdzie.
Czy ktos robil tu dziecku badania sluchu? Jak to wyglada, czy robia cos z migdalem? Jak sie dostac do laryngologa? Oczywiscie zapisze go do gp, ale czy cos jeszcze powinnam zrobic? Meczy mnie to spektrum autyzmu, martwie sie jak nie wiem co. Zastanawiam sie ciagle, czy te problemy nie sa spowodowane tym, ze syn mial drgawki toniczno kloniczne, wyrosl juz z nich, bo to byly goraczkowe, ale jednak choc lekarze mowili ze takie drgawki nie zostawiaja sladow, to niewiele na swiecie zostalo opisanych drgawek tak zlozonych jakie on mial, wiec do konca nie wiadomo jakich szkod w mozgu narobily :(
Obserwuj wątek
    • espionka Re: Sluch, badania, trzeci midgal 04.12.14, 19:18
      porozmawiaj o tym z GP, moze uda Ci sie dostac skierowanie do pediatry, ktory zbada dziecko pod katem autyzmu jesli masz watpliwosci co do prawidlowego rozwoju. A w tym samochodzie nie pytalas co synowi przeszkadza? moze to nie ma zwiazku z nadwrazliwoscia sluchowa. Tutaj test ATEC - nie zastapi wizyty u specjalisty
      www.autism.com/ind_atec
    • eraz-lilipop Re: Sluch, badania, trzeci midgal 04.12.14, 19:35
      Skierowanie do SALT i do laryngologa od GP. Powiedz ze szkola zasugerowala badanie sluchu i ze są problemy z mowa/wymową i nie powinien GP robić problemu.
      Samo badanie trwa jakieś 15 min.Wywiad z rodzicem , co jest niepokojące itp oraz badanie dziecka w sluchawkach .Dziecko przez słuchawki jakiś odgłosów nasluchuje i jak słyszy naciska przycisk.Od razu po badaniu lekarz powie czy widzi jakieś problemy i czy trzeba rozszerzyć badanie.
      Jeśli chodzi o autyzm , nie wiem na jakiej podstawie logopeda zasugerowala cechy artystyczne.Nie wiem w jakim dziecko jest wieku.
      Autyzm charakteryzuje się problemami w komunikacji i interakcji z rówieśnikami, problemach z mowa, problemem z prowadzeniem dialogu, problemem z przystosowaniem się do reguł/ zasad, brakiem wyobraźni w zabawie, monotematyzmem,obsesjami ........Żeby zdjagnozowac autyzm potrzebne jest grono specjalistów obeznanych w temacie.Jeżeli ciebie martwi coś w zachowaniu syna bądź jego interakcjach , poczytaj w necie .Jest mnóstwo artykułów na ten temat nawet nhs stronie.Jak nic nie zauwazasz niepokojącego , to nie czytaj bo wkrecisz sobie ze jednak autyzm na 150% widać gołym okiem w dziecku.
    • plain-vanilla Re: Sluch, badania, trzeci midgal 04.12.14, 20:11
      Starszy syn mial robione badanie sluchu w szpitalu, GP daje skierowanie. Mlodszy ma przerosniety migdal, chrapie w nocy, sapie ciagle. Lekarz powiedzial, ze usuwaja dzieciom, ktore skonczyly 3 lata. Idziemy w styczniu po skierowanie na konsultacje.
    • sunflowerin Re: Sluch, badania, trzeci midgal 04.12.14, 20:22
      Prosisz skierowanie do ENT (ear, nose, throat) clinic i tam robia wszystkie badania. Moj synek od jakiegos czasu chodzi/spi z otwarta buzia i slyszy selektywnie. Po wizycie w ENT okazalo sie ze ma glue ear i malo slyszy na jedno ucho. Po drugiej wizycie lekarz go skierowal na zabieg. Idziemy to jeszcze skonsultowac prywatnie.
      • lianis Re: Sluch, badania, trzeci midgal 05.12.14, 19:27
        Bylismy u GP (uwielbiam nasza przychodnie, sa fantastyczni). Doktor obejrzal uszy, stwierdzil glu ear i ograniczony sluch, robiac test jakim metalowym czyms ala widelec. Dodatkowo zauwazyl oddychanie buzia i wspomnial o migdale. Mamy czekac na kontakt z ear, nose and throat clinic. W sprawach dotyczacych dzieci podobno kontaktuja sie szybko. Tam go obejrza, od razu badanie sluchu zrobia i zadecyduja co dalej.
        Dziwnie mi z tym, ze nie zauwazylam ze moje dziecko niedoslyszy...
        • bisiek10 Re: Sluch, badania, trzeci midgal 06.12.14, 07:22
          No nie wiem czy tak szybko sie kontaktuja.My czekalismy 6mies na wizyte w ENT.No chyba ze w Twoim rejonie to szybciej pojdzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka