Dodaj do ulubionych

Dom z WHG w Anglii,Wasze doświadcenia

21.12.14, 19:05
Witam serdecznie , jutro idę oglądać dom z whg ,zastanawiam się nad niejedna kwestią np. czy istnieje możliwość aby miasto pomogło nam w remoncie jeżeli będzie potrzebny,czy ewentualnie by pomogli w zakupie innych rzeczy jak kuchenka czy łóżka dla dzieci?Zmieniamy dom z jednego pokoju na trzy więc będziemy potrzebować praktycznie wszystkiego firanek zasłon talerzy itp.Mąż pracuje na etacie nie mamy benefitów (czekamy na odpowiedzi),dopłaty do czynszu też nie mamy (czzekamy na dpowiedź),więc pytam czy ewentualnie na start Państwo pomaga?Jakie Wy macie doświadczenia?Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • yadrall Re: Dom z WHG w Anglii,Wasze doświadcenia 21.12.14, 19:25
      A co to jest WHG?

My osobiscie mamy dom z Councilu i faktycznie dostalismy pomoc w remoncie-vouchers na niecale 100f-akurat na farbe starczylo :) Juz cala reszte (od srodkow do mycia, poprzez meble, na kuchence konczac) kupowalismy za wlasne pieniadze-nawet odmowili zrobienia/naprawienia plotu w ogrodzie (stary to byla 60cm, stara, zardzewiala siatka) odmowili i sami wymienilismy (mamy dwoje malych dzieci)
      • patrycja21212121 Re: Dom z WHG w Anglii,Wasze doświadcenia 21.12.14, 19:38
        Bardzo dziękuję za odpowiedź :)
        • szczur.w.sosie Re: Dom z WHG w Anglii,Wasze doświadcenia 21.12.14, 20:07
          Wynajmujemy od HA, dali voucher, na 100 czy 150 funtów. Ponoć kiedyś pokrywali koszty remontu, teraz tylko taki voucher do lokalnych sklepów.
          Koszt wynajmu nie jest jakiś zawrotny, więc można sobie już kupić tę farbę... No, podłogi też. My zrobiliśmy błąd, bo zrobiliśmy to najtańszym kosztem. I na to badziewie muszę patrzeć teraz. Ale nasza wizja byla taka, że rok, dwa i się wyprowadzamy. Ale lata mijają... Jak pojawi się projekt, że może coś zmienimy, to znów - a może się wyprowadzimy... I tak od paru lat:) Ale poza malowaniem i podłogą nie trzeba było nic robić. Jak są jakieś zniszczenia, to HA naprawia przed oddaniem.
          Najlepsze jest to, że o nasz dom aplikowało 9 osób... A są takie co są ogłaszane już kilka tygodni. Takie zapotrzebowanie...
          • patrycja21212121 Re: Dom z WHG w Anglii,Wasze doświadcenia 21.12.14, 20:12
            Tak można sobie farbę kupić :/ Jak na nią stać człowieka.
            • szczur.w.sosie Re: Dom z WHG w Anglii,Wasze doświadcenia 21.12.14, 20:26
              Znajomi mieli ciężką sytuację, więc stopniowo robili wszystko: po roku dopiero pomalowali, później oszczędzili na dywany, coś tam dostali...
              Ale na wstępie musieli kupić pralkę, lodówkę...
              My to mieliśmy z poprzedniego mieszkania, nawet łóżka, bo unfurnished wynajmowaliśmy. Ale jak ma się mieszkać latami to warto odwlec, oszczędzić i powoli robić.
    • plain-vanilla Re: Dom z WHG w Anglii,Wasze doświadcenia 21.12.14, 19:38
      Rzeczy do domu mozecie juz wyszukiwac na Gumtree Freebies:
      www.gumtree.com/freebies
      Oraz na freecycle:
      www.freecycle.org/
      Trzeba miec zalozone konto.

Ludzie wydaja mnostwo mebli, lozek oraz innych rzeczy niezbednych do urzadzenia domu. Mozecie tez sami dac ogloszenie. Poza tym lokalne charity shops maja meble i inne rzeczy bardzo tanio, wystarczy poszukac. Nawet wykladziny mozna kupic reconditioned, profesjonalnie wyprane.
      My mielismy mieszkanie z HA wynajete jako totalny syf, nawet nie bylo posprzatane jakies 15 lat, zadnych voucherow ani pomocy od panstwa nie dostalismy.
      • magdal-ena78 Re: Dom z WHG w Anglii,Wasze doświadcenia 21.12.14, 21:10
        A z jakiej racji panstwo ma komus sponsorowac farbe czy lodowke??
        • kalpa Re: Dom z WHG w Anglii,Wasze doświadcenia 21.12.14, 23:20
          Madzia, bo państwo przyzwyczaiło, że dba i daje ;)
          Ale to się zmienia i już dokłada coraz mniej ;)...
          • princesswhitewolf Re: Dom z WHG w Anglii,Wasze doświadcenia 28.12.14, 22:48
            To my placimy z naszych wlasnych podatkow zdrowym pracujacym czesto "na lewo" ludziom za domy. Mam nadzieje ze to sie zmieni i takie ulgi beda dostawac ludzie chorzy czy dotacje na mieszkanie chwilowo ci faktycznie poszukujacy pracy.

• plain-vanilla Re: Dom z WHG w Anglii,Wasze doświadcenia 21.12.14, 23:40
          A gdzie ja napisalam ze panstwo ma cokolwiek komukolwiek sponsorowac? Chyba pomylilas sie i twoj wpis powinien byc pod zalozycielki watku a nie pod moim.
          • magdal-ena78 Re: Dom z WHG w Anglii,Wasze doświadcenia 21.12.14, 23:51
            Moj komenarz byl do autorki watku.
            • robak.rawback Re: Dom z WHG w Anglii,Wasze doświadcenia 22.12.14, 00:24
              czy jak ja pojde w koncu na bezrobocie to co mi sie nalezy bo mnie juz to zaczyna denerwowac ile moge maxymalnie zarabiac na part time zeby mi cos dolozyli.
        • patrycja21212121 Re: Dom z WHG w Anglii,Wasze doświadcenia 22.12.14, 09:55
          Nie wiem z jakiej racji ale słyszałam że cos na początek dają , nie wiem co i ile dokładnie dlatego pytam o opinie innych osób,tylko tyle,boże ludzie przestańcie tacy być,nie wiem czy cokolwiek mi się należy i nie wiem czy cokolwiek dostanę tylko na forum zadałam pytanie nie trzeba od razu ironicznie podchodzić.
          • anka_gosc Re: Dom z WHG w Anglii,Wasze doświadcenia 26.12.14, 00:16
            Nie państwo ci daje, tylko my! Kształciliśmy się całe życie i ciężko pracowaliśmy po to żeby zabrano nam 40% naszych pieniędzy na twoją farbę, twoją kuchenkę i twoje łóżka dla twoich dzieci! Należy ci się, oczywiście...
    • jaleo Re: Dom z WHG w Anglii,Wasze doświadcenia 22.12.14, 11:45
      No ale zastanow sie kobieto, to nie "miasto" tylko podatnicy. NIe bylo by Ci lyso, majac jako takie warunki finansowe (bo na zasilki sie nie kwalifikujecie, czyli powyzej minimum socjalnego zyjecie), dostac za darmo lodowke, kuchenke czy co tam jeszcze z podatkow ciezko pracujacych ludzi, z ktorych wiele wiaze ledwo koniec z koncem? Nawet jakby "dawali cos", to bys wziela??
      • patrycja21212121 Re: Dom z WHG w Anglii,Wasze doświadcenia 22.12.14, 14:34
        Hehe nie żyjemy powyżej minimum , mój mąż tak samo CIĘŻKO pracuje i to bardzo , zasiłków nie mamy bo czekamy na decyzję a nie napisałam że się nie kwalifikujemy bo raczej tak , ale czekamy.Nie chcę nic od nikogo a tym bardziej od Ciężko pracujących obcych ludzi,wystarczy mi mój Ciężko pracujący mąż.I całe szczęście że domktóry dziś oglądałam jest wyremnotowany,a o reszte jak dostaniemy go będziemy się martwić,i proszę nie oceniać jeśi się nie zna ludzi i ich sytuacji.Pozdrawiam
        • steph13 Re: Dom z WHG w Anglii,Wasze doświadcenia 22.12.14, 20:03
          Sorry, ale twoj ciezko pracujacy maz najwyrazniej nie zarabia wystarczajaco aby kupic puszke farby, wiec owszem, oczekujesz, ze inni ludzie, pracujacy mniej lub bardziej ciezko, beda fundowac tobie materialy do remontu I wszelkie sprzety. Nie rozumiem dlaczego sie oburzasz.
          • najma78 Re: Dom z WHG w Anglii,Wasze doświadcenia 22.12.14, 21:27
            Artorko watku na tym forum nie pyta sie o takie rzeczy.

A odpowiadajac na twoje pytanie to wynajmujac z jakiegos housing association czasem daja vouchers do jakiegos sklepu z farbami, tapetami itp ale jesli dom jest wyremontowany to raczej nie ma potrzeby. Co do wyposazenia domu w sprzety typu lodowka, kuchnia do gotowania itd to we wlasnym zakresie. Na poczatku jest trudno zwlaszcza gdy sie wczesniej wynajmowalo umeblowany i wyposazony dom ale spokojnie, drobnymi kroczkami kupicie co potrzeba.
            • jaleo Re: Dom z WHG w Anglii,Wasze doświadcenia 23.12.14, 13:18
              Zwrot wydatkow na remont owszem, bo w koncu nie Twoj budynek, ale nowej pralki czy lodowki "od miasta" to raczej nie powinno sie oczekiwac. Tym bardziej, ze jak dziewczyny pisaly wyzej, sa rozne serwisy spolecznosciowe, gdzie ludzie oferuja uzywane za darmo.
              • patrycja21212121 Re: Dom z WHG w Anglii,Wasze doświadcenia 23.12.14, 15:15
                Ok ok dziękuję bardzo za odpowiedź.Jestem tu krótko nie mam znajmości kasy na przewóz też nie mam więc czego za darmo mam szukać ? Chyba wiatru w polu .Eh widać że nie da się tutaj niczego dowiedzieć , co to za forum? W polsce jak dostawałam mieszkanie dali kuchenkę gazową , więc proszę od razu nie wsiadać na mnie jeżeli zapytałam czy tutaj też coś takiego jest.
                • szczur.w.sosie Re: Dom z WHG w Anglii,Wasze doświadcenia 23.12.14, 18:55
                  Nikt Ci nie powie, gdzie szukac, bo nikt nie wiem, gdzie mieszkasz. U mnie jest w okolicy portal gdzie ludzie sprzedają, oddają - tak kupiłam kuchnię, jeszcze mi facet przywiózł. Wiele rzeczy miałam, ale zmywarkę też tak zdobyłam - ktoś wymieniał na nową. Pojechałam, zapłaciłam, odebrałam. Poi stól pojechałam, a babka mi mówi - a, to już proszę wziąć, nie będę brać pieniędzy, to używane...
                  Sofę i fotele - jak za darmo, ale musiałam zapłacić za transport.
                  Ale na początek tak można, nie musi być najlepsze, najnowsze. Można powoli wymieniać.
                  Tak więc powoli, chodź do charity, poszukaj lokalnie.
        • princesswhitewolf Re: Dom z WHG w Anglii,Wasze doświadcenia 28.12.14, 22:50
          Hehe nie żyjemy powyżej minimum , mój mąż tak samo CIĘŻKO pracuje i to bardzo

Najczesciej sytuacja jest taka ze kobiecie sie nie chce pracowac i dzieciakami sie zaslania

to rusz tylek do pracy i ty do roboty. W tym kraju kobiety maja prawo do pracy Dzieciaki do zlobka, przedszkola czy childmindera a ty do pracy. Wiekszosc kobiet tak funkcjonuje w tym kraju a nie wyciaga reke po zasilki brrr...

• szprotka6 Re: Dom z WHG w Anglii,Wasze doświadcenia 23.12.14, 16:02
      Rozumiec mogę trudną sytuację materialną itp. Ale dziewczyno, ja mam wrazenie, ze Ty sama kłody pod nogi sobie rzucasz albo taka wyuczona bezradnosc połączona z samymi oczekiwaniami zostala Ci wdrukowana.
      Mowisz, ze sprzęt agd Cię interesuje, ludzie Ci piszą, ze są portale, gdzie za darmo mozna cos dostac, ale Ty tego nawet nie sprawdzasz zakładając, ze nie masz pieniędzy na transport. A kto wie-moze 1 milę od Ciebie jest pralka, lodowka, a wlasciciel moze Ci to dowiezc po kosztach paliwa (czyli za jakies pewnie 2f max?). Sprawdziłas? Ludzie przed swiętami często wymieniają sobie sprzęty, a starych się pozbywają...
      Manna z nieba ludziom nigdzie nie spada, nawet jesli ktoś wezmie od Ciebie 10-20f za przewoz to masz jednak sprzęt, za ktory normalnie w sklepie zaplacilabys kilkaset funtow....
      Co zrobisz jesli urząd miasta nie zaopatrzy Cię w wyposazenie domu (a najprawdopodobniej tak będzie, bo nie slyszlam nigdy, by ktoś mogl na taka pomoc liczyc. Kilka lat wstecz rzeczywiscie istaniała opcja vouchera na ok 100f do wydania w sklepie wyznaczonym przez council z uzywanymi rzeczami, ale mocno to teraz juz ograniczono).

Przejsc się tez mozesz po second-handach (w mojej okolicy siec Lighthouse sprzedaje meble i sprzęt agd). Jesli w Twojej okolicy jest sklep Cooperative to w nich często ludzie na tablicy ogloszen podają co mają do sprzedania i za ile-często mozna tam znalesc genialne okazje. Gdy sama przeprowadzalam się z domu w 100% umeblowanego do pustych scian to w ten sposob kupilam swietny stol z krzeslami za grosze.
      Komplet talerzy czy sztućców w second handzie to koszt paru funtow....
      Wybierz moze co koniecznie musisz miec przez pierwsze tygodnie a co musisz miec od razu jesli macie bardzo niski budzet. Moze bez firan mozecie się obejsc przez pierwszy okres....
      Maz moze tez spytac w pracy o pozyczke na okolicznosc przeprowadzki, ktorą potem będą mu malymi kwotami sciągac z wyplat-a dzięki temu Wy szybciej staniecie na nogi. Niektore firmy dają taka opcję, my z takiej korzystalismy i to była wielka pomoc. Nie czekaj az coś spadnie z nieba, szukaj, pytaj, sprawdzaj opcje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka