Dodaj do ulubionych

Fire Bowl / Fire Pit

26.01.15, 20:32
Mozecie mi doradzic czym one sie roznia? Chodzi mi o urzadzenie, w ktorym bede mogla rozpalic drewno (logs) a nie tylko wegiel do grilla. Chodzi o zrobienie ogniska w malym ogrodku w bezpieczny sposob bez wypalania trawnika.
Najbardziej mnie interesuje, jakie wy same macie urzadzenia i co polecacie.
Dzieki za wszelkie porady.
Obserwuj wątek
    • bebe52 Re: Fire Bowl / Fire Pit 27.01.15, 10:09
      ja mam podobne do tego tylko ze bez komina

www.ebay.co.uk/itm/Steel-Chiminea-Patio-Heater-Converts-to-Barbeque-BBQ-Fire-Pit-Wood-burning-Stove-/281263268361?pt=UK_Garden_Firepits_Chimeneas&hash=item417c98e209
      w tamtym roku tylko na tym pieklismy kielbaski na patykach,ziemniaki w żarze czy normalnie na ruszcie mięsko i jest o wiele smaczniejsze niż z węgla właśnie,wada może być taka że to dno może się po czasie przepalić na wylot jak mojemu znajomemu i musiał spawać
      • plain-vanilla Re: Fire Bowl / Fire Pit 27.01.15, 11:35
        Wlasnie znalazlam jeden, ktory mi sie podoba, ale nie ma kratki do grilla. A my nie mamy grilla, jakos nigdy sie nie zebralismy, zeby kupic. Teraz to mam kompletny metlik w glowie.
        Te, ktore ogladalam sa strasznie niziutkie, ze chyba trzeba kleczyc przy nich.
        • bebe52 Re: Fire Bowl / Fire Pit 27.01.15, 13:32
          ja to musze kucać żeby plecy mi nie pękły przy pieczeniu kełbasek :D no niestety coś za coś
    • krecik Re: Fire Bowl / Fire Pit 27.01.15, 17:48
      Ja mam z kominem i sobie chwale, bo trzyma cieplo bardzo dlugo i oddaje je kierunkowo przez otwor z przodu. Moja chiminea wyglada tak, jak pierwsze zdjecie na stronie: www.chimeneasonline.net/chimenea-types/info_16.html

Kiedys chcialam otwarty fire pit, ale to bez sensu jest przy wietrznej pogodzie. Przy wysokiej zelaznej chimenei sie super siedzi wieczorami. Nagrzane scianki oddaja cieplo, nad kominem mozna piec marshmallows na patyku.... Mmmmm... Rozmarzylam sie....

Ag
    • fifka02 Re: Fire Bowl / Fire Pit 27.01.15, 17:51
      Miałam kilka sezonów temu taki płaski, niski, o średnicy 50-60 cm. Metalowy i leciutki. Ognisko było w sam raz, żeby był nastrój na tarasie wieczorami, kiełbaski na patykach super. Lekkie było, więc mogło swobodnie wędrować po ogrozdzie. Wszystko idealnie. Dopóki nie zardewiało i nie trzeba było wyrzucić.
      Teraz gdybym miała kupować, chyba zdecydowałabym się na ciężką kamienną miskę, żeby nie rdzewiała. Z tym, że chyba musiała by stać na stałe w jednym miejscu.
      • eni7.08 Re: Fire Bowl / Fire Pit 27.01.15, 18:25
        zalezy do czego konkretnie potrzebujesz, ja mam takie:
        www.amazon.co.uk/La-Hacienda-58106-Camping-Firebowl/dp/B00JQ9HNAQ/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1422379234&sr=8-2&keywords=fire+bowl
        szukalam czegos lekkiego zeby mozna zabrac na camping, konicznie z kratka do grilla. Sprawdza sie dobrze-skladane nogi i specjalna torba na ramie. Duzy-spokojnie sprawdza sie na 6-7 osob. Dosyc niski ale jak jest ognisko to nie moze byc wysoko :-)
        • plain-vanilla Re: Fire Bowl / Fire Pit 27.01.15, 18:43
          O, to jest ten sam, ktory wstepnie wybralam. Na kampingi nie jezdzimy.
          Chcialam kupic do ogrodka, zeby rozpalic dla dzieci ognisko i popiec kielbaski na patyku. Ogrodek jest bardzo maly. Niczego na stale na pewno nie moge zostawic, wiec musi to byc cos, co latwo da sie przeniesc, wstawic do garazu itp. Z tym, ze szukalam czegos ciut wyzszego.
          Bardzo podoba mi sie cos takiego:
          www.tesco.com/direct/tesco-charcoal-firepit-bbq/576-7487.prd?pageLevel=sku&skuId=576-7487
          Moze ktos wie, gdzie mozna kupic?
          • plain-vanilla Re: Fire Bowl / Fire Pit 27.01.15, 18:44
            Aha, chcialam jeszcze dodac, ze ten zalikonowany przez ciebie z Amazona moze byc za niski i wypalac trawe. Kilka osob pisalo, ze trzeba go postawic na cegly, inaczej palil trawe od spodu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka