Dodaj do ulubionych

Etsy - customs charge

03.02.15, 23:45
kupilam na etsy jeden item z usa cena kolo 35 funtow, teraz dostalam kartke ze mam zaplacic customs charge £14 - no po porostu jakas paranoja. ten item i tak byl drogi w stosunku do tego ile na prawde byl wart wiec sie dosc dlugo szczypalam zeby kupic za te 30 pare funciakow ale ta customs charge mnie przeraza - bo cena tego produktu robi sie kompltne nie akceptowalna.

jakis czas temu kupilam gdzies z poludniowej europy - zadnej customs charge nie bylo. ktos to kiedys rozpatrywal z royal mail - nawet nie wiem kto to naklada te charges? co mam zrobic jak ja po proztu nie chce tego placic bo po prostu kompletnie sienie oplaca w stosunku do produktu ktory kupuje. macie jakis pomysl co z tym zrobic. napisze do sprzedawcy o tym ale szczerze powiedziawszy teznie za bardzo chce ubiegac sie czegokolwiek od sellera bo dziewczyna byla bardzo mila i pomocna i naprawde mila byla tranzakcja i w sumie chyba nie jej wina ze jest ta charge ...
Obserwuj wątek
    • alki_80 Re: Etsy - customs charge 03.02.15, 23:56
      A to nie jest cło przypadkiem? Nie znam się dokładnie, ale wiem że niektóre przedmioty mają doliczane cło i pokrywa je zamawiający. Nawet w wielu sklepach jak kupujesz to ostrzegają żeby sprawdzić.
    • sznurowadla11 Re: Etsy - customs charge 04.02.15, 01:07
      Robaku, z Europy customs charge (właśnie cła) się nie płaci, ale z USa paczki są sprawdzane wyrywkowo.
      Jakiś czas temu sporo kupowałam na Amazonie rózne niestępne tu produkty oraz z katalogów McCalls wykroje do szycia (w czasie wyprzedaży są tańsze nawet po opłaceniu customs) i czasem udawało mi się uniknąć opłaty, a czasem nie. Z tego charge co masz zapłacić ponad połowa to opłata manipulacyjna, samego cła pewnie 5-7 funtów.
      www.gov.uk/goods-sent-from-abroad/tax-and-duty
    • sznurowadla11 Re: Etsy - customs charge 04.02.15, 01:11
      O, tutaj na MSE znalazłam stary wątek na ten temat.
      forums.moneysavingexpert.com/showthread.php?t=592233
      • robak.rawback Re: Etsy - customs charge 04.02.15, 01:27
        tak widzialam ten watek - jeszcze raz musze go przejrzec dokladniej.

ja znowu znalazlam dosc atary watek z tego co widze o parcel force (pod spodem) ale tez cos podobnego ktos mowil w stosunku do royal mail: w sensie ze jak chca to moga zadac oplaty ale nie moga uzalezniac wydania paczki od uiszczenia oplaty. w sensie ze powinni dac paczke nawet jesli nie zaplaci sie i ewentualnie wystawic rachunek po daniu paczki. ktos gdzies napisal ze mu tak wydali paczke jak sie na to powolal - wydaje mi sie ze chodzilo o royal mail. tylko nie wiem czy ten act sie ie pozmienial bo moze to juz nie obowiazuje...

I have encountered this same scam. THEY ARE BREAKING THE LAW.

Section 104 and 105 of the Postal Services Act 2000 clearly state that they cannot hold up the post and it cannot be held to ransom for fees (lien) payable. Section 83 and 84 state the offence carries a penalty of up to six months imprisonment.

I challenged their legal department:

Lynn Gawthorpe (Parcelforce legal at the HQ) 01908687000

and was able to pick up my parcel without paying a penny.

The upshot is that they are legally able to charge a fee for paying your Customs bill, BUT they are not allowed to hold your mail to ransom until you pay it. They can only go through the standard civil procedure to obtain the debt.
    • yumemi Re: Etsy - customs charge 04.02.15, 07:02
      Południowa Europa a USA to zupelnie inna jurysdykcja jesli chodzi o transfer of goods etc :-)
      Z USA owszem trzeba cło zapłacić. Nawet od małych kwot. Zwykle jest to napisane jak sie cos kupuje po drugiej stronie oceanu.
      • cherrie Re: Etsy - customs charge 04.02.15, 13:48
        Ja kupilam kilka -kilkanascie rzeczy na ebayu z Chin i zadnego cla nigdy nie bylo, a powinno byc - wydaje mi sie.
        Tylko, ze te paczki posteplowane chinskimi znaczkami od groma, wiec byc moze w moich przypadkach sprzedawcy owe clo zaplacili.
        Jak moj maz kupowal lornetke ze stanow, to prosil aby sprzedawca f-re wyslal listem, a lornetke jako prezent ( wg rad wyczytanych w necie). To bylo jeszcze w pl za "starych" tzn. Przed ue czasow. Jakie bylo nasze zdziwienie, kiedy zadzwonil pan z urzedu celengo z pytaniem do meza.....gdzie on taka lornetke "dostal", bo on nie w sprawie cla dzwoni, tylko sam jest mysliwym i tez by taka chcial;-)
    • jaleo Re: Etsy - customs charge 04.02.15, 14:03
      Jak cos ma wartosc powyzej £15 (zakupy) lub powyzej £36 (prezent) i importujesz to spoza EU, to na wiekszosc rzeczy nalezy sie import vat, customs i/lub excise duty (to w zaleznosci, co konkretnie importujesz, bo np excise duty jest tylko od niektorych towarow, a import vat tez ma rozne stawki.
      I tak jak ktos juz wyzej napisal, jak Ci przywala te oplate, to jakies £7 - 10 funtow z tego to sa oplaty manipulacyjne, a nie samo clo/vat (wiem, zdzierstwo, ale tak bywa).
      Jak uniknac? Sprzedawca moze oplacic za Ciebie, albo jak masz czescie, to nie sprawdza wartosci i nie wlepia oplaty.
      Interestujace to, co ktos tutaj zacytowal, ze firma kurierska nie ma prawa zatrzymac przesylki, warto sobie wydrukowac i paragrafami ich zaatakowac, a potem polecic, zeby sobie na drodze sadowej dochodzili splaty.
    • steph13 Re: Etsy - customs charge 04.02.15, 19:28
      Przez wiele lat zamawialam z US czesci do mojego wtedy samochodu I za kazdym razem musialam przesylki odbierac osobiscie z depot na Heathrow I placic clo. Bez zaplaty zwyczajnie nie wydaliby.
      • robak.rawback Re: Etsy - customs charge 04.02.15, 22:34
        no wasnie zamierzam podzwonic do royal fail i dopytac na podstawie jakiego przepisu przetrzymuja przesylke czekajac na oplate - zobacze co mi zacytuja jako podstawe prawna.
      • robak.rawback Re: Etsy - customs charge 04.02.15, 22:37
        hehe troche sobie wyobrazilam jak caly samochod od podstaw po kolei skladasz z zawartosci roznego typu kopert i liscikow...
        nie wiem jak to jest, byc moze to z cyklu takich rzeczy co nie mowia glosno a jak ktos to dopiero podwazy to wtedy wydaja, nie wiem zobacze co sie dowiem.

steph13 napisała:

> Przez wiele lat zamawialam z US czesci do mojego wtedy samochodu I za kazdym ra
        > zem musialam przesylki odbierac osobiscie z depot na Heathrow I placic clo. B
        > ez zaplaty zwyczajnie nie wydaliby.
    • onmytoes Re: Etsy - customs charge 05.02.15, 00:30
      niestety też się nacięłam zamawiając jakiś drobiazg z etsy US, wiedziałam że będzie opłata ale nie sądziłam, że aż taka, że przewyższy wartość samego zakupu!

Wielu sprzedawców w USA umieszcza bykami info o Custom Charges w opisie produktu.
      Spotkałam się z tym, że sprzedawcy zanim zrealizują zamówienie to wysyłają prywatną wiadomość i dają opcję skancellowania zamówienia jeśli nie chcesz płacić Custom Charges.
      Albo wogóle nie chcą poza US wysyłać, i w sumie im się nie dziwię, bo pewnie mają więcej skarg niż zarobku.
      • robak.rawback Re: Etsy - customs charge 05.02.15, 01:06
        wogole sie czegos takiego nie spodzxiewalam jakbym wiedziala to bym wogole nie zamawiala. kurcze dostalam pare paczek z usa i pare rzeczy zamowilam tez z usa ale nigdy nie bylo takiego czegos.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka