Dodaj do ulubionych

Narty w UK

21.02.15, 13:49
Czy w UK jest gdzie pojeździć na nartach?
Obserwuj wątek
    • illegal.alien Re: Narty w UK 21.02.15, 15:09
      Zależy do jakich warunków jestes przyzwyczajona :)
      Sa sztuczne stoki, sa stoki pod dachem i jest Szkocja.
      Ja jeżdzę na desce, w Polsce doszłam do etapu bycia demonstratorem, co roku dwa tygodnie w polskich górach, dwa tygodnie w Alpach i co sobotę polskie góry. W Szkocji raz jeździłam na sztucznym stoku (igielit bodajże) i była porażka, raz na prawdziwym śniegu i tez niebardzo.
      Latamy wiec do Włoch, co tez nie jest łatwe, bo najbliższe lotnisko jest w Innsbrucku - w tym roku lecielismy wlasnie do Innsbrucku, potem 3 rożne pociągi i jeszcze nas moj tata odbierał samochodem i wiózł pol godziny do hotelu - z dwójka dzieci narty w UK to zdecydowanie sport dla zdeterminowanych ;)
      • kasia25251 Re: Narty w UK 21.02.15, 15:13
        A do Francji nie latacie?
        • illegal.alien Re: Narty w UK 21.02.15, 19:49
          Nie, bo zawsze spotykamy sie z moimi rodzicami, a oni lubia Włochy. Jak byłam z nimi tylko ja i córka, to polecialam do Monachium, a oni mnie tam zgarnęli. Teraz nas za duzo :)
        • steph13 Re: Narty w UK 21.02.15, 20:26
          Ja kiedys jezdzilam do Francji I do Szwajcarii. Teraz dzieci przejely paleczke. Jutro jedna jedzie do Val d'Isere via Grenoble, gdzie wlasnie wali snieg I lotnisko jest zamkniete. W marcu jedzie do Zermatt. Jakos w UK jeszcze nie probowaly narciarstwa, ale kto wiem,mmoze kiedys.
    • onmytoes Re: Narty w UK 21.02.15, 22:04
      My też nartowi ale jeździmy głównie do Francji, raz byliśmy w Austrii.
      W UK niestety takich warunków ani infrastruktury nie ma.

Eurostar ski train jeździ w sezonie bezpośrednio z Londynu do French Alps, bez przesiadki, idealny dostęp do resortów w Three Valleys.
      Świetne jest to, że wsiadasz na Kings Cross wysiadasz w Alpach, bez problemu i dodatkowych kosztów bierzesz swój sprzęt, nie trzeba ciągać się po lotniskach.
      • kasia25251 Re: Narty w UK 22.02.15, 08:25
        Myślałam o weekendowych wypadach bo bez nart sobie zimy nie wyobrażam , czytałam o jakichś ośrodkach ale to pewnie lipa.Zbyt wietrznie i za ciepło.Swietnie ze jest ten pociąg-w Alpy francuskie-ile jedzie? We Francji nie jeździłam , Szwajcaria po manewrze frankowym pewnie sporo podrożała.
        • onmytoes Re: Narty w UK 22.02.15, 15:35
          Eurostar Ski train (ten bez żadnych przesiadek) wyjeżdża w piątek wieczór i dociera w Alpy o 6 rano w sobotę. Więc w sobotę już można cały dzień jeździć.
          Kursuje tylko w sezonie, czyli od grudnia do kwietnia.
          Widziałam, że są też trasy w Swiss Alps.

Można oczywiście też z przesiadkami w Paryżu, wtedy jest pewnie więcej opcji. No ale do mnie zdecydowanie przemawia fakt, że wrzucamy sprzęt do pociągu w Londynie i wyciągamy go dopiero na miejscu ;)
          Jeśli tylko na weekendy to opcja podróży pociągiem może być jednak za długa. Na weekend pewnie nie masz aż tyle bagażu więc samolotem zdecydowanie szybciej (choć to pewnie i tak zależy jak blisko lotniska mieszkasz, jaki czas transferu na miejscu itp)
          U nas ski train świetnie się sprawdza głównie ze względu na to, że ciągamy dużo własnego sprzętu i dojeżdża prosto do Three Valleys, gdzie warunki są super. W zasadzie nie ma większego znaczenia w którym resorcie masz bazę, bo trasy są tak połączone, że można jeżdzić po wszystkich trzech dolinach.

www.eurostar.com/uk-en/eurostar-deals/eurostar-train-deals/trains-france/ski-train-the-alps
      • magdal-ena78 Re: Narty w UK 22.02.15, 08:26
        Potwierdzam, w UK nie ma warunkow do jezdzenia. Przede wszytskim jest za ciplo, nie ma sniegu i co wazne gor. My jezdzimy do Polski na narty.
    • mamonia78 Re: Narty w UK 22.02.15, 23:29
      My zaryzykowalismy Glencoe w zeszlym roku... Hardcore... Temperatura miedzy 1 i -1, wiatr na maksa, deszcz ze sniegiem padal/wial poziomo... Szkoci mowili ze to taki typowy szkocki zimowy warun... Korek z Glasgow do Glencoe jak w upalna lipcowa sobote z Londka to Camber Sands czyli +/- 3 godz.
      Probowalismy rok wczesniej w half tem, jak wyjezdzalismy z Londka bylo -5, jak dojechalismy do Edi bylo +12...
      Do 2 razy sztuka, nie polecam:-(
    • jaleo Re: Narty w UK 23.02.15, 11:23
      Kurort narciarski z prawdziwego zdarzenia jest w UK w zasadzie tylko jeden - w Aviemore, ze zjazdami z gor Cairngorms. Ja sama na nartach nie jezdze, ale znajoma Belgijka mieszkajaca w UK, ktora zwykle jezdzi na kontynent na narty, byla tam kilka razy z rodzina na nartach i byla zadowolona. Tylko podobno bardzo zimno (silny wiatr, no i slonca mniej niz np w Alpach - np dzis widze, ze maja komunikat na stronie; "High winds and Blizzard conditions are continuing to affect the Mountain and access roads. Snowsports and operation of the Mountain Railway are cancelled for today"). To tak a propos komentarzy powyzej, ze w UK jest za cieplo na narty :-DD
      My jezdzimy w te okolice regularnie, ale w lecie lub jesienia, bo jest tam przepieknie.
      Tu link
      www.cairngormmountain.org/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka