Dodaj do ulubionych

Kto sie ostatnio wymeldowal z PL?

19.02.16, 22:43
Tak na szybko, google jeszcze nie sprawdzalam.
Jak to teraz wyglada? Mam zamiar, przy najblizszej okazji pobytu w Polsce, wymeldowac sie z adresu rodzicow. Po ponad 10 latach nie mieszkania w PL !! Chce sie wymeldowac, nie meldowac pod innym adresem i wyrobic nowy dowod osobisty bez meldunku. Da sie szybko, sprawnie i bez bolu? ktos przerabial ostatnio?
Obserwuj wątek
    • robak.rawback Re: Kto sie ostatnio wymeldowal z PL? 19.02.16, 23:02
      a po co sie chcesz wymeldowac? da ci to cos?
      • mazda76 Re: Kto sie ostatnio wymeldowal z PL? 19.02.16, 23:14
        Bo chce. Bo nie mieszkam tam od 10 lat .
        • derka1 Re: Kto sie ostatnio wymeldowal z PL? 19.02.16, 23:17
          W urzedzie wypelniasz formularz i juz.
          • liley11 Re: Kto sie ostatnio wymeldowal z PL? 19.02.16, 23:52
            Sprawdz jak to bedzie sie mialo w razie dziedziczenia, itp
            • glasscraft Re: Kto sie ostatnio wymeldowal z PL? 20.02.16, 11:01
              A co ma dziedziczenie do zameldowania? Rozumiem, jakby chcialo sie pozbyc polskiego obywatelstwa - mozliwe, ze mialoby sie problem z dziedziczeniem nie ruchomosci jako cudzoziemiec, ale wymeldowanie?
            • salsa.lover Re: Kto sie ostatnio wymeldowal z PL? 20.02.16, 13:07
              liley11 napisała:

> Sprawdz jak to bedzie sie mialo w razie dziedziczenia, itp
              >

a co to ma do rzeczy?
              • liley11 Re: Kto sie ostatnio wymeldowal z PL? 20.02.16, 18:26
                Nie wiem. Polska to dziwny kraj. Lepiej sprawdzic wszystko wzdluz i wszerz.
                • salsa.lover Re: Kto sie ostatnio wymeldowal z PL? 21.02.16, 12:10
                  liley11 napisała:

> Nie wiem. Polska to dziwny kraj. Lepiej sprawdzic wszystko wzdluz i wszerz.
                  >

Bez przesady. Jak nie wiesz to po co pisać takie rzeczy.
      • lianis Re: Kto sie ostatnio wymeldowal z PL? 22.02.16, 13:19
        To ma znaczenie w przypadku mlodziezy plci meskiej, ktora bedac zameldowana w Pl w momencie ukonczenia lat 18 dostaje wezwanie na komisje wojskowa, a nie pojawienie sie niestety sciaga klopoty.
    • marninor Re: Kto sie ostatnio wymeldowal z PL? 20.02.16, 11:54
      idziesz do urzedu gminy , wypelniasz wniosek i juz . automatycznie po miesiacu twoj dowod osobisty traci waznosc / bo byl tam adres zameldowania/ musisz zlozyc wniosek o nowy w zwiazku ze zmiana i tyle . zadnych problemow. zameldowanie nie ma nic do dziedziczenia chyba ze lokalu komunalnego ktory i tak nie przysluguje jesli tam faktycznie nie mieszkasz i tyle
      • liley11 Re: Kto sie ostatnio wymeldowal z PL? 20.02.16, 18:29
        Babcia podarowala mi mieszkanie i pani notariusz poradzila mi, abym sie z nim zameldowala, aby dzieci babci nie mialy podstawy ubiegac sie o swoja czesc spadku. Jakie to przepisy szczegolowe -'nie wiem.
        • salsa.lover Re: Kto sie ostatnio wymeldowal z PL? 21.02.16, 12:10
          liley11 napisała:

> Babcia podarowala mi mieszkanie i pani notariusz poradzila mi, abym sie z nim z
          > ameldowala, aby dzieci babci nie mialy podstawy ubiegac sie o swoja czesc spadk
          > u. Jakie to przepisy szczegolowe -'nie wiem.
          >

Zameldowanie akurat nic nie zmienia w kwestii tego czy dzieci mają prawo do części spadku czy nie. Jeśli babcia podarowała Ci mieszkanie to pewnie chodziło o to, żeby jej spadkobiercy mogli by chcieć sądownie dochodzić części tego mieszkania lub zachówku.
        • lianis Re: Kto sie ostatnio wymeldowal z PL? 22.02.16, 13:14
          Ale to chyba w przypadku kiedy babcia podarowala ci to mieszkanie jeszcze przed smiercia, bo w przypadku testamentu i dziedziczenia meldunek nie ma nic do rzeczy.
    • lianis Re: Kto sie ostatnio wymeldowal z PL? 22.02.16, 13:17
      Wchodzisz na strone wlasciwego urzedu miasta, drukujesz wniosek, wypelniasz, podpisujesz, skanujesz i wysylasz. My tak robilismy, ale nie gwarantuje ze wszedzie tak mozna.
    • mazda76 Re: Kto sie ostatnio wymeldowal z PL? 23.02.16, 22:12
      Dzieki za wszystkie rady. Mam nadzieje, ze zalatwie to szybko i sprawnie.
    • mazda76 Update 04.04.16, 22:40
      Bylam, zalatwilam.
      Jak ktos zainteresowany, to wyglada to tak, ze w jednym okienku sie wymeldowalam i od razu w drugim okienku zlozylam wniosek o nowy dowod bez meldunku (obecny dowod ciagle wazny). Od niedawna, wydawane sa juz TYLKO dowody bez meldunku. Jedno zdjecie, brak oplat, gotowy do odbioru za 3 tyg., ale dowod moze czekac nieskonczenie dlugo na odbior.
      • princesswhitewolf Re: Update 05.04.16, 00:29
        od 20 lat nie mieszkam w Polsce jednak zameldowanie tamze nie ciazy mi specjalnie...

no ale coz, widac niektorym ciazy
        • robak.rawback Re: Update 05.04.16, 01:42
          those awkward ties that need severing... ;b
          btw co to masz za cryptic signature?
          "
          • princesswhitewolf Re: Update 05.04.16, 10:48
            aa to taki zart. Powinnam to na tym forum wymazywac bo tu nie bardzo wiadomo o co chodzi z tym "ktory":)))))
            Mam tendencje do pisania "jaki" zamiast "ktory" i pare osob mi na to zwrocilo uwage.;)
        • illegal.alien Re: Update 05.04.16, 10:37
          Nie chodzi o to czy ciąży, czy nie ciąży, ale dajmy na to jesteś zarejestrowana w PL, rodzisz dziecko w UK, umiejscawiasz akt urodzenia, żeby wyrobić paszport i dowód - dziecko automatycznie jest meldowane w miejscu zameldowania matki.
          6 czy 7 lat pózniej (w zależności od obowiązującej w danym momencie ustawy, bo sprawa jest dynamiczna) dostajesz list z urzędu, ze Twoje dziecko nie spełnia obowiązku szkolnego.
          Jasne, możesz przedstawić list ze szkoły brytyjskiej, ze spełnia, ale po co?
          • princesswhitewolf Re: Update 05.04.16, 10:52
            Illegal, dziecko nie jest automatycznie meldowane . To nie dzieje sie automatycznie. Umiejscowienie a zameldowanie to 2 sprawy. Zalozmy ze jest to mieszkanie babci. Babcia musi zameldowac dziecko w swoim mieszkaniu. Mozna miec umiejscowiony akt bez meldunku dziecka bo jest to odrebna rzecz. Po urodzeniu potomka ok 3 lata temu zajmowalam sie umiejscowianiem a babcia meldowaniem.

>Jasne, możesz przedstawić list ze szkoły brytyjskiej, ze spełnia, ale po co?

to nie jest specjalnie trudna czynnosc.
            • illegal.alien Re: Update 05.04.16, 11:28
              Wymeldowanie sie rowniez nie jest trudne, a zameldowanie nie jest specjalnie przydatne.
              W przypadku rejestrowania narodzin dziecka jest ono meldowane automatycznie tam, gdzie matka - przy umiejscowaniu tego nie ma? (ja bylam wymeldowana, jak rodzily sie moje dzieci, bo zrobilam to jak tylko osiadlam w UK w miare na stale, czyli po studiach :)).
              Tak czy siak - po cholere utrzymywac fikcje? (a juz meldowania dzieci, ktore urodzily sie w UK i w Polsce nigdy nie mieszkaly, w ogole nie rozumiem).
              • princesswhitewolf Re: Update 05.04.16, 12:37
                no w moim przypadku to czynniki sa takowe:

jestem planowana wlascicielka mieszkania a zatem i moj potomek,( niby nie ma to znaczenia czy wlasciciel jest zameldowany... ale jednak)

Ponadto mam pewna aktualnie nazwijmy to delikatna "paranoje" czyli...( scenografia: melodia w tle, glos gleboki w stylu bajania ksiedza nudziarza z kazania) " nigdy nie wiadomo co sie wydarzy w dzisiejszych czasach a zyjemy w bardzo niepewnej Europie z terroryzmem, milionem ponad juz uchodzcow jacy przybywaja i do UK, a noz widelec bedzie trzeba wyjezdzac z UK. Lada moment moga byc nieprzewidywalne zdarzenia. Lepiej dwie sroki w pelni trzymac za ogon tratatatatata...itd"

No i to tam sobie sobie costam w glowie mam na ten temat. I byc moze jest to zupelnie absurdalne ale... co tam, meldunek nie wola jesc to niech tam sobie bedzie.
              • princesswhitewolf Re: Update 05.04.16, 12:39
                >W przypadku rejestrowania narodzin dziecka jest ono meldowane automatycznie tam, gdzie >matka - przy umiejscowaniu tego nie ma?

nie. tak nie bylo. Babcia maszerowala by zameldowac dzieciora. Bo matka niekoniecznie jest wlascicielka mieszkania. A wlasciciel mieszkania musi wyrazic zgode ze ktos tam sie melduje a nie, ze wnuka jej automatycznie melduja tylko dlatego ze matka tam jest zameldowana.
                Ponadto dziecko niekoniecznie musi mieszkac z matka. Bywa tak, ze rodzice decyduja ze mieszka z ojcem itd itp/
                • illegal.alien Re: Update 05.04.16, 13:11
                  Jasne, ale te wszystkie przypadki, o ktorych piszesz, moga miec tez miejsce przy rejestracji dziecka urodzonego w Polsce - a jak juz pisalam powyzej, jak rejestrujesz narodziny dziecka, to automatycznie jest ono meldowane z matka :)
                  (tu na samym dole o tym pisza: www.infor.pl/prawo/dziecko-i-prawo/dziecko-w-urzedzie/89598,Rejestracja-dziecka-po-urodzeniu.html).
                  Tak czy siak - mnie meldunek ani nie przeszkadzal, ani nie pomagal, chcialam miec stan zgodny z aktualnym :) Jak bedzie tak zle, ze trzeba bedzie uciekac, to mnie rodzice najwyzej w garazu schowaja, nie wiem, co mi meldunek moglby pomoc albo przeszkodzic ;)
                  • princesswhitewolf Re: Update 05.04.16, 14:28
                    dziwne bo u nas bylo tak:
                    sporzadzilismy tlumaczenie Aktu urodzenia w UK i umiejscowilismy go w Urzedzie stanu cywilnego w Polsce. Tam zrobili z niego taki odpis niejako i nam wydali. Nie, nie zgodzili sie zameldowac potomka w miejscu gdzie ja jestem zameldowana bo nie jestem wlascicielka mieszkania.

Nastepnie babcia podralowala do USC i zameldowala potomka.

Nadano potomkowi PESEL itd numery

A w miedzy czasie wystapilismy o paszport polski dla potomka ale to juz w Konsulacie w Londynie.
                    • illegal.alien Re: Update 05.04.16, 15:51
                      No to moze przy umiejscawianiu jest inaczej.
                      Mysmy umiejscawiali przez moich rodzicow, mloda paszport polski miala przez chwile, teraz ma dowod, mlody paszportu sie jeszcze nie doczekal, dowod mu wyrobie kiedys przy okazji, nie spieszy mi sie ;) Mloda ma pesel, mlody jeszcze nie, bo to zalatwialismy przy dowodzie.
                  • gabez1 Re: Update 05.04.16, 16:11
                    O ile wiem, teraz w nowych Do nie ma pozycji " adres zamieszkania ". Normalne dla mnie jest, że jeżeli mieszka się w UK, to nie powinno się być zameldowanym w Pl, bo niby, na jakiej podstawie?
                    Tym bardziej, że niektóre opłaty np. Opłata za odpady komunalne - wywóz śmieci? jest uzależniona od ilości osób, więc niby dlaczego za to płacić?
                    • princesswhitewolf Re: Update 05.04.16, 18:26
                      >Normalne dla mnie jest, że jeżeli mieszka się w UK, to nie powinno się być zameldowanym >w Pl, bo niby, na jakiej podstawie?

a czemu nie. Sa ludzie ktorzy mieszkaja w PL i w UK jednoczesnie a wlasciwie to jak zaobserwowalam to sprowadza sie do tego ze mieszkaja na lotniskach.:))

Poza tym np moja mama mieszka teraz u mnie. A co ma sie wymeldowywac z mieszkania w Polsce i tam niby nikt nie ma byc zameldowany czy jak? Figurowac ma toto jako pustostan czy co? he he?

>Tym bardziej, że niektóre opłaty np. Opłata za odpady komunalne - wywóz śmieci? jest >uzależniona od ilości osób, więc niby dlaczego za to płacić?

jakies groszowe sprawy...
                      • gabez1 Re: Update 05.04.16, 19:32
                        Mówię raczej o sytuacji, w której była autorka wątku. Jak napisala, chciała wymeldowac się z ADRESU RODZICÓW, co uważam za normalne, jeżeli już tam nie mieszka. Jeśli mieszka się i pracuje tutaj, a do Polski jezdzi tylko na wakacje, to nie widzę podstaw, aby widniec fikcyjne w meldunku. Bo to zwyczajna nieprawda. No, ale to chyba sprawa indywidualna każdego z nas. Każdy może patrzeć na to inaczej.
                      • 21mada Re: Update 05.04.16, 22:01
                        Tak. Zeby byc zameldowanym w Polsce trzeba tam faktycznie mieszkac. Jesli sie nie mieszka to nalezy sie wymeldowac. I tak za kazdym razem kiedy sie zmienia miejsce zamieszkania. Takie jest prawo w Polsce.
                        • robak.rawback Re: Update 06.04.16, 00:09
                          zbrodnia to nieslychana pani zabija pana, zabiwszy grzebie w gaju, nie wymeldowujac sie z laczki przy ruczaju... jak napisal mickiewicz...
                          there will be consequences...
                        • ilonka45 Re: Update 06.04.16, 15:02
                          Nie ma takiego prawa, ktore by mi nakazywalo wymeldowania sie z mieszkania, ktorego jestem wlascicielem. FAKTYCZNIE to mieszkam tam co pare miesiecy po pare dni :)
                          • illegal.alien Re: Update 06.04.16, 17:38
                            Ustawa o ewidencji ludnosci naklada na Ciebie obowiazek zgloszenia wyjazdu za granice na okres powyzej 6 miesiecy - jezeli z zamiarem stalego pobytu to nastepuje automatyczne wymeldowanie z Twojego miejsca pobytu stalego/czasowego. Jezeli bez takiego zamiaru, to nie.
                            • ilonka45 Re: Update 06.04.16, 19:06
                              Skoro jestem w Polsce co mieisac-dwa to moglabym sie upierac, ze nie na dluzej niz 6 miesiecy:)
                              • liley11 Re: Update 07.04.16, 16:25
                                Aby uniknac placenia za smieci itp wymeldowuje siebie i dzieci tymczasowo na trzy lata co mniej wiecej trzy lata.
                                • ilonka45 Re: Update 07.04.16, 16:35
                                  Tak tez slyszalam, ale ja na krotko wpadam, ale czesto, wczoraj z ciekawosci spytalam znajomego jak sie teraz na to UM zapatruje I mi poweidzial, ze nie ma juz obowiazku ani meldowania ani wymeldowania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka