Dodaj do ulubionych

fit to work note

06.07.16, 12:39
czy lekarz może robić problemy z wypisaniem takiego papierka?
chłop miał wypadek i od dłuższego czasu jest na zwolnieniu,po kilku miesiącach pracodawca zażądał tego papierka jeśli lekarz stwierdzi że jest zdolny do powrotu do pracy,no i tu zaczynają się schody bo lekarz zwolnienia nie chce przedłużyć (twierdzi że nie widzi takiej potrzeby) ani wydać tego pozwolenia powrotu do pracy.
Brak zwolnienia = brak wynagrodzenia,brak pozwolenia powrotu = chłop do pracy wrócić nie może,no i został bez dochodu.
Był jeden incydent ten sam lekarz wydał pozwolenie powrotu do pracy ale na lżejszych warunkach,chłop poszedł i po 3 dniach musiał wrócić do lekarza bo rana się otworzyła.
Może zmienimy lekarza, ale co dalej jeśli ten też tej notki nie będzie chciał wydać?
Obserwuj wątek
    • glasscraft Re: fit to work note 06.07.16, 13:23
      Lekarz nie ma obowiazku wystawic papierka ze stwierdzeniem, ze pacjent moze wrocic do pracy, jezeli jego zdaniem jest zdolny do pracy bez zmiany warunkow. Zwolnienie wygasa w ostatnim dniu I pracownik powinien sie stawic do pracy nastepnego dnia. Pracodawca powinien zrobic back to work interview, w czasie ktorego powinno sie przedyskutowac to, czy potrzebne sa jakies zmiany/udogodnienia. W tzw miedzyczasie, HR powinno kontaktowac sie raz na jakis czas z pracownikiem (oczywiscie nie pt kiedy wracasz do pracy leniu), zeby wlasnie wiedziec, czy pracownik bedzie przedluzal zwolnienie, czy czuje sie lepiej I wraca do pracy. Oczywiscie, to w swiecie idealnym.
    • glasscraft Re: fit to work note 06.07.16, 13:33
      I popatrz tu: fitforwork.org/
      • bebe52 Re: fit to work note 06.07.16, 13:52
        takie interview było i pracodawca podjął decyzje że skoro ma appointment do kliniki to ma wrócić na zwolnienie do tego czasu a potem się zobaczy,jak pisałam był incydent że po 3 dniach rana w pracy się otworzyła i teraz się boją że to się może powtórzyć,dlatego zależy im na tej notce aby potem nie było na nich.Do kliniki idzie za miesiąc a zwolnienie kończy się już,jeśli w klinice uznają że nie ma takiej mowy o powrocie do pracy to przecież nikt mu nie wypisze wstecz miesięcznego zwolnienia.
        • bebe52 Re: fit to work note 06.07.16, 14:01
          było że może wrócić do pracy ale na jego/lekarza warunkach (mniej godzin i nie ciężka praca)
          mimo to nie pomogło tylko zaszkodziło,wypisał jedną taką notkę i na tym koniec,więcej nie chce
          • kalpa Re: fit to work note 16.07.16, 08:58
            Bebe, idźcie do innego lekarza, albo poproscie w waszym surgery o rozmowe z kierownikiem przychodni.
            Nie chce źle mówić o tutejszym systemie ochrony zdrowia, ale czasem mam wrażenie, że oni nie do końca wiedza, co robią i są w swim podejściu bardzo dziwni...
            onegdaj słaniajaca się z goraczki i bólu zatok odesłali mnie do domu bez antybiotyku, a ja miałam juz żółte smarki lecace z nosa non stop i nawet laik czułby na metr, że nie koniecznie jest dobrze.
            Mimo to... paracetamol i ok :(
            Stąd wiem, że ich podejście zalezy od nie wiem czego, ale może kierownik placówki będzie nieco bardziej rozsadny, bo to , co piszesz świadczy o jakiejśc paranoji... jak pracownik ma wrócić do pracy i rownocześnie nie dostać zaświadczenia o zdolności do pracy? :(
            Trzymajcie się...
            • aniaheasley Re: fit to work note 16.07.16, 09:08
              Na prosby pacjentow o zaswiadczenie o zdolnosci do pracy lekarze odmawiaja, poniewaz nie maja obowiazku czegos takiego wypisywac, i rozumuja logicznie, ze jezeli nie jest przedluzone zwolnienie lekarskie to oznacza to zdolnosc do pracy. Zwolnienie oznacza niezdolnosc. W chwili konca niezdolnosci, powraca zdolnosc.
              Na uporczywe prosby nieustepliwych w temacie pacjentow, w desperacji i w swiadomosci, ze dawno skonczylo sie ustawowe 10 minut na wizyte, wymachuja pacjentowi przed nosem haslem occupational health professional, do ktorego to ma sie pacjent udac w pracy. Oczywiscie taki OHP jest w pakiecie zatrudnienia w firmach gdzie jest rowniez klimatyzacja, coffee machine, kantyna, i sztuczne palmy na korytarzu, natomiast nie wystepuje w pakiecie podstawowym wiekszosci Polakow w UK.

Lekarze moga i w miare chetnie wypisuja jedynie notatki o sugerowanej wzgledami medycznymi zmianie zakresu obowiazkow czy rodzaju pracy, czyli np. recommended light duties, avoiding standing up for extended periods of time, sitting down work only highly recommended, i wariacje na temat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka