Dodaj do ulubionych

dofinansowanie do nursery

19.10.16, 07:49
synek 3,5 lat od wrzesnia chodzi do nursery na 15h darmowo. dostalam ciekawa oferte pracy i musze go przeniesc do innego nursery stare ma tylko opcje 15h a on bedzie chodzil 3 full days teraz.
Pytanie czy mialyscie taka sytuacje i jak dlugo trwalo przetransferowanie free fundings (15h) do nowego nursery?
drugie pytanie dotyczace tax credit. Na pewno zalicze sie do jakiegos dofinansowania do nursery. Cena nursery jest prawie rowna z moja wyplata. I pytanie czy jesli synek zaczyna nursery 2 tygodnie wczesniej niz ja prace to nie moge juz wtedy starac sie o dofinansowanie? Na chlopski rozum byloby to dziwne dla nich nie? Kobita w domu i placi za childcare. A dopiero po 2 tyg podam im ze pracuje. Ale raczej musze podac jednoczesnie nursery i prace.
Mial ktos taka sytuacje?
Daje go 2 tyg wczesniej bo on bardzo kiepsko znosi zmiany i te kilka godzin darmowe settling in nie starcza mu w nowym miejscu, (mi tez nie starcza, serce mi sie bedzie krajac jak bedzie znowu plakal, juz spac po nocach nie moge i sie martwie na zapas:)
Obserwuj wątek
    • plain-vanilla Re: dofinansowanie do nursery 19.10.16, 08:48
      Te 15h darmowych godzin mozesz wykorzystac przez 3 dni pracy. Wtedy synek 2 dni w tygodniu nie bedzie w nursery. Przynajmniej u nas tak mozna. Obniza ci sie koszty przedszkola. CTC czt childcare element sa zwracane od momentu startu pracy. Moze juz powinnas go przeniesc do nowego przedszkola wykorzystujac 15h darmowe - bedzie prawie dwa pelne dni. Jak zaczniesz prace, to dolozysz jeden dzien. Nie wiem, jak przedszkole liczy, czy za sesje czy za godine. U nas miejskie przedszkole jest otwarte od 8.00 do 18.00 i kosztuje £35 za dzien (w to juz wliczone sa te 3 darmowe godziny).
      • princesswhitewolf Re: dofinansowanie do nursery 19.10.16, 08:56
        >Te 15h darmowych godzin mozesz wykorzystac przez 3 dni pracy.

no ale to nie takie proste. Bo to jest 15h tylko w roku szkolnym , a school breaks masz 12 tygodni. Ona nie bedzie miala urlopu 12 tygodni tylko 5.
        W zwiazku z tym przedszkola daja opcje. Albo masz 15h tyg (w czasie gdy w szkole sa zajecia ( a w czasie przerw w roku szkolnym nie masz opieki nad dzieckiem), albo masz 10h tygodniowo i wtedy masz opieke caly rok.
    • princesswhitewolf Re: dofinansowanie do nursery 19.10.16, 08:53
      a istnieje w ogole cos takiego jak dofinansowanie do nursery, bo ja nie slyszalam o czyms takim-?
      Po to jest wlasnie child tax credit dla ludzi malo zarabiajacych by pomoc w kosztach opieki nad dziecmi. Child Tax credit samo w sobie jest takim dofinansowaniem.Jest tez cos takiego jak universal credit ale nie mozesz byc na income support

-Ja wiem tylko o Early Start Program czyli to jest to 15 h.Od przyszlego wrzesnia wszystkie dzieci beda mialy 30h tygodniowo o ile rzad sie nie wycofa. Aktualnie jest pilotaz tego program w niektorych counties.

- Poza tym dla ludzi pracujacych sa w wiekszosci firm childcare vouchers i przy ich pomocy mozesz placic czesciowo za przedszkole. Zalapiesz sie pewno na najwieksze childcare vouchers. Musisz za nie zaplacic ale tez i dostaniesz jakies 100+ funtow wiecej na opieke.
      • steph13 Re: dofinansowanie do nursery 19.10.16, 23:58
        Czy te childcare vouchers są means tested? Czy można je wykorzystać do opłat za prywatne przedszkole?
        • plain-vanilla Re: dofinansowanie do nursery 20.10.16, 10:43
          Unlike tax credits, Childcare Vouchers are not means-tested. The scheme is implemented through employers, where parents can swap part of their salary (tax and National Insurance free) to pay for childcare.
        • princesswhitewolf Re: dofinansowanie do nursery 20.10.16, 10:52
          wiekszosc przedszkoli akceptuje childcare vouchers. Nie byly means tested co nie oznacza ze prywatne instytucji nie ulatwia sprawy i nie umozliwia oplaty. Moj syn chodzi do prywatnego przeszkola i uzywamy do oplaty czesciowo childcare vouchers. To tylko paredziesiat funtow ale co tam...zawsze cos

Tylko childminders niekoniecznie akceptuja childcare vouchers jako oplaty bo to wymaga oficjalnego wpisania sie w ten system przelewow itd
          • bialasek75 Re: dofinansowanie do nursery 20.10.16, 20:34
            Moja childminder też akceptowała Childcare Vouchers. Ona sto lat za murzynami jeśli idzie o komputery, a dała radę się zarejestrować i odbierać pieniądze. Nie było to zbyt skomplikowane. My używamy care-4.
    • yamilca197 Re: dofinansowanie do nursery 19.10.16, 09:21
      Najlepiej zadzwon i powiedz im co zamierzasz,od kiedy zaczniesz prace. A przez te dwa tygodnie daj dziecko tylko ma darmowe sesje,czyli 3×w tyg po 5 h tak zeby wyszlo te 15 darmowych godzin,zebys nie musiala placic wiecej. Moje chodzily do przedszkola od pon-pt,czasem jedna czasem dwie sesje, kiedy skonczyli 3 lata, oplate pomniejszano nam o te godziny free. Dofinansowanie tez dostawalismy,wyplacano tygodniowo. Placilismy z wlasnej kieszeni ok 20% kosztow przedszkola.
      • bialasek75 Re: dofinansowanie do nursery 19.10.16, 20:22
        Childcare element CTC zacznie Ci przysługiwać od rozpoczęcia pracy. Za to te 15 darmowych godzin przyznawane są za semestr. Czyli jeśli zaczęłaś jedno przedszkole to oni dostali dofinansowanie za Twoje dziecko w tym semestrze i dopiero od stycznia inne przedszkole może dostać te pieniądze. Czyli jeśli przeniesiesz dziecko w trakcie semestru to w nowym miejscu będziesz musiała płacić za całość niestety.
        • noelka1984 Re: dofinansowanie do nursery 21.10.16, 09:07
          dziekuje bardzo
          myslalam, ze moze przetransferuja to w ciagu miesiaca ale jak widac trwa to dluzej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka