Dodaj do ulubionych

plain-vanilla - help please :)

01.02.17, 00:27
Dostalam dzis list z Passport Office (po aplikacji o pierwszy paszport dla dziecka), z prosba o udowodnie , ze nie pobieralam zadnych benefitow za pewnien okres w przeciagu 5 lat przed urodzeniem dziecka. Nigdy nie pobieralam zadnych benefitow i moge to udowodnic, ale gdzie jest zapis, ze tych benefitow nie mozna pobierac aby exercise treaty rights? Mozesz nakierowac? Ja akurat znalazlam info calkiem odwrotne, ale nie wiem czy prawdziwe:) dzieki za pomoc! X
Obserwuj wątek
    • robak.rawback Re: plain-vanilla - help please :) 01.02.17, 00:59
      a jak sie udowadnia ze sie nie pobieralo?
      • jo.wu Re: plain-vanilla - help please :) 01.02.17, 07:29
        Statement from DWP.
    • plain-vanilla Re: plain-vanilla - help please :) 01.02.17, 08:36
      3.5 Children born on or after 30 April 2006
      Where a child is born in the UK on or after 30 April 2006 to an EEA national parent, the
      child will only have a claim to British citizenship under section 1(1)(b) BNA81 if the
      parent(s) provide evidence to show that they had ILR/ILE or NTL or that they have been
      permanently resident in the UK exercising treaty rights for a minimum period of 5 years
      prior to the birth of the child.
      3.6 The documentary evidence required to show this should be one or more of the
      following:
       passport with an endorsed ILR/ILE, NTL, Document Certifying Permanent
      Residence stamp or Permanent Residence Card issued before the child’s birth or
       letter from UKV&I showing that the parent(s) had ILR/ILE or NTL in the UK before
      the child’s birth or
       passport/document showing a Residence Card or Registration Certificate issued
      five years before the child’s birth and a letter confirming that the parent(s) were not
      receiving benefits or
       statement from HMRC showing yearly totals of credited National Insurance between
      the relevant dates or
       statement from HMRC confirming tax returns between the relevant dates or
       letter from an employer and some other documents showing evidence of
      employment between the relevant dates see paragraphs 3.3 & 3.4 above for details
      of other documents and validating employers’ letters respectively.

Źródło:
      www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/374616/TreatyRightsPolicy.pdf
    • princesswhitewolf Re: plain-vanilla - help please :) 01.02.17, 08:39
      a gdzie jest napisane ze excercising treaty rights oznacza nie pobierania benefitow? ciekawa jestem
    • plain-vanilla Re: plain-vanilla - help please :) 01.02.17, 08:46
      Jak widzisz jest wymienione w wymaganych dokumentach. Nie wiem, jak to się ma do Treaty Rights. Skoro można dostać PR, pobierając Child Tax Credit, Working Tax Credit, Council Tax Reduction I Housing Benefit to dlaczego nie można by aplikować o paszport dla dziecka. Nie wiadomo, co urząd ma na myśli jako benefits. Może chodzi o niepracujaca osobę albo taka, która pracuje 5h w tygodniu.
      Ciężko mi uwierzyć, że jakiekolwiek benefits dyskwalifikuje, szczegolnie że pomagałam samotnej mamie w aplikowania o pierwszy brytyjski paszport. Pracowała i pobierała zasiłki.
      • jo.wu Re: plain-vanilla - help please :) 01.02.17, 09:04
        No wlasnie, i wiele dziewczyn tutaj tez pisalo, ze dostalo paszporty pobierajac benefity. Mam wszystko o co prosza, ale upomnieli sie jeszcze o udowodnienie, ze nie bylam reliant on public funds. Wydaje mi sie, ze teraz szukaja wszystkiego, zeby bylo pod gorke:) nawet wyslalam wrs, chociaz nie musialam, to znalezli cos innego;) dam znac jak sprawa sie rozwiaze :)
        • jo.wu Re: plain-vanilla - help please :) 23.02.17, 17:55
          No wiec sprawa sie rozwiazala:) wyslalam list do passport office, ze posiadam PR od 6 lat (nie wysylalam samego dokumentu, wolalabym, zeby nie zaginal;) i czekalam na odpowiedz. Paszport dostany bez zadnych innych requests.
          • plain-vanilla Re: plain-vanilla - help please :) 23.02.17, 18:45
            No to super!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka