Dodaj do ulubionych

kat prosty right angle

17.03.17, 20:08
Czy kat prosty w wielokacie z definicji jest katem zewnetrznym wielokata czy mozna liczyc tez katy zewnetrzne? Dziewczyny, jest piatek wieczor, wiec wybaczcie, myslenie mi sie wylaczylo. ale wlasnie syn z year 3 zaznaczyl na tescie z matematyki katy prote wewnatrz figury i na zewnatrz i te zewnetrzne zostaly uznane jako blad. Na tym linku figura f (cross) ile ma right angles? (w tym linku jest podana informacja: inside the shape,ale jesli takiej informacji nie ma to liczy sie tez te katy zewnetrzne? Ja uwazalam ze tak no i syn tez tak zrobil, czyli ta figura z katami zewnetrznymi mialaby 12 right angles? Tak jest czy to blad?
www.bbc.co.uk/skillswise/worksheet/ma33angl-e3-w-right-angles
Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • lucasa Re: kat prosty right angle 17.03.17, 21:09
      Wg mnie tylk wew. Wg mojej corki tez. I ona nie liczylaby tych na zew chyba ze na wyrazne polecenie w zadaniu.

Zreszta chyba w kl 3 nie maja jeszcze pojecia katow zew?
    • spaola76 Re: kat prosty right angle 17.03.17, 21:10
      Według mnie liczy się to co wewnątrz, czyli ma 8 kątów
    • illegal.alien Re: kat prosty right angle 17.03.17, 21:28
      Figura 'ma' tylko te katy, które są w środku :) inaczej suma katów w trojkącie nie byłaby 180 ;)
    • sylaluk1 Re: kat prosty right angle 17.03.17, 23:54
      Tylko te w środku, w year 3 na 100% nie uczą sie o katach zewnętrznych- to dopiero w secondary school chyba...
    • vermieter kto chodzi do szkoły, syn czy ty? 18.03.17, 01:24
      Pozwól synowi odrabiać zadania domowe samodzielnie, a sam zainstaluj w tym czasie polską czcionkę.
      • gabez1 Re: kto chodzi do szkoły, syn czy ty? 18.03.17, 06:43
        Dzieki za upomnienie. Tez juz sie biore za instalacje, a nie bede tam dziecku w nauce przeszkadzac lol
      • princesswhitewolf Re: kto chodzi do szkoły, syn czy ty? 18.03.17, 08:13
        vermieter, zawsze tak urzadzasz ludziom zycie?

Lepiej by zadania w ogole nie mogl rozgryzc?

Pamietam ze mi mama zawsze pomagala i jakos sprawdziany i mature bardzo dobrze zdalam. Lepiej zrozumiec i zrobic zadanie niz siedziec i nad nim plakac calymi godzinami.

Ja tez nie planuje instalacji polskiej czcionki tylko dlatego ze bywam na forum.
        • vermieter maturę zdałaś? 18.03.17, 09:30
          Bez znajomości zasad interpunkcji? ;)
          Takie będą Rzeczpospolite, jakie ich młodzieży chowanie.
          • princesswhitewolf Re: maturę zdałaś? 18.03.17, 17:26
            Forum poprawnosc jezykowa dwa pokoje dalej. Prosze pukac w rozowe drzwi. Vermieter nie zauwazyl ze to forum Matki Polki w UK. Tu dobrze, ze ktos w ogole pisze po polsku w miare poprawnie po wielu latach.

• wiwi1 Re: kat prosty right angle 18.03.17, 08:40
      Dziekuje dziewczyny za rozjasnienie:) Trolami to ja sie nie przejmuje, polskiej czcionki nie potrzebuje;)
      Juz wiem gdzie popelnilam blad. Zasugerowalam sie, ze temat na ten tydzien brzmial: Recognising Right angles, na kartce byly rozne figury i pytanie brzmialo: if there are any right angles, write how many can you see. Myslalam, ze chodzi po prostu o pokazanie dziecku jak wyglada kat prosty (sorry za brak polskiej klawiatury, hehe;) na roznych przykladach. Jednak w wielu zadaniach jakie znalazlam w necie bylo podkreslone, zeby znalezc katy proste wewnatrz figury a w zadaniu syna nie bylo to zaznaczone.
      Dziekuje dziewczyny za wasze odpowiedzi, rozjasnilo mi sie przy porannej kawie:)
    • fifka02 Re: kat prosty right angle 18.03.17, 11:04
      Jeśli jesteśmy w podstawówce, to figura F ma osiem kątów prostych i cztery kąty rozwarte.
      Gdyby kąty zewnętrzne zaliczyały się do katów składowych figury, to każda figura posiadająca kąty miałaby sumę kątów równą 360 stopni pomnozną przez liczbę kątów. A tak nie jest.
      • wiwi1 Re: kat prosty right angle 18.03.17, 11:24
        No wlasnie z kazda godzina po wypiciu porannej kawy wydaje mi sie to byc coraz bardziej oczywiste:) Mnie w zadaniu zmylilo to, ze dzieci mialy rozpoznawac katy proste, nie w odniesieniu do figury i jej wlasciwosci a po prostu na przykladzie figury (bo tak najprosciej) rozpoznac gdzie jest kat prosty. W necie znalazlam duzo cwiczen na rozpoznawanie katow prostych na przykladach domkow, samochodow czy nawet zabudowy miejskiej i wtedy katy proste,ktor byly na zewnatrz tez byly zaznaczone, tak jak wszystkie proste przecinajace sie pod katek 90 stopni. Ja to zrozumialam jako wstep do rozpoznawania katow i omowienia katow wogole. W tym przypadku chodzilo pewnie o wlasciwosci figury i ile ma ona katow prostych. jakkolwiek tak jak pisalam w innych zadaniach jakie znalazlam bylo to wyraznie zaznaczone, ze mamy liczycz katy INSIDE a tu nie bylo zaznaczone.
        No nic dzieki jeszcze raz,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka