05.08.18, 14:41
Dziewczyny do tejporyomijalam facebook szerokim lukiem, nie mialam takiej potrzeby ani ochoty na posiadanie konta. Jednak okazalo sie to przydatne jak dzieci zaczely wyjezdzac na obozy ze skautami, wtedy mam dostep do biezacych informacji i zdjec. Zalozylam sobie wiec wymyslone konto na poczcie chyba onet. Z tym kontem zalozylam konto na facebooku. Dolaczyli mnie wczoraj do grupy scoutow, choc informacje i zdjecia nie byly dla mnie widoczne, zalogowalam sie dzisiaj na facebooku (wlasciwie to mi komp zapamietal haslo) i zobaczylam wszystkie zdjecia. szystko super do momentu kiedy nie weszlam na swoj profil KTORY OKAZAL SIE BYC NIE MOIM PROFILEM. Moje zmyslone imie i nazwisko sie zgadzalo, powiedzmy Kasia Tomczak, ale zdziwilo mnie juz drugie imie, ktorego nie podawalam oraz dane jakie szkoly ukonczylam, gdzie mieszkam i pracuje itd, to byly dane jakiejs innej osoby ( mieszka gdzies w hiszpani) oraz mnostwo zdjec jej rodziny ponad 150 kontakow. Natomiast adres mailowy sie zgadzal i byl moj! Z tym adresem sie wylogowalam i zalogowala spowrotem na facebooka i znowu sie zalogowalam na to samo nie moje konto, gdzie zgadzalo sie tylko imie, nazwisko i adres mailowe a wszystkie dane, zdjecia i kontakty byly kogos innego!!!
Jak to mozliwe? Poprosilam scautow, zeby usuneli mnie z grupy chociaz ja na tym profilu nie miala juz dostepu do zamnknietej grupy skautow.
Czy moze mi ktos wytlumaczyc jak to jest mozliwe i co sie stalo czy takie cos sie zdarza i jest normalne czy co? No kurcze, chce miec dostep do grupy skautow, ale nie chce miec dostepu do czyjegos profilu i tak samo nie chce zeby ktos mial dostep do mojego.
Jest na to jakies wytlumaczenie?
Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • plain-vanilla Re: Facebook 05.08.18, 15:59
      Jeśli jesteś w grupie, to ludzie z tej grupy nie mają dostępu do twojego profilu. Ja mam widoczne tylko imię i nazwisko oraz zdjęcie profilowe, wszystko inne jest ukryte. To trzeba ustawić w ustawieniach prywatności, czyli poukrywać wszystko. Chyba, że ktoś będzie w twojej liście przyjaciół, ale wtedy też możesz ograniczyć każdej osobie dostęp, co widzi na twoim koncie.
      Co do tego, co się wydarzyło, to zawiadom FB. Tak na pewno nie powinno być, że logujesz się swoim kontem email a widzisz czyjeś konto. Nie wiem, jak to jest możliwe
    • plain-vanilla Re: Facebook 05.08.18, 16:00
      m.facebook.com/help/community/question/?id=10214533637285507
      • wiwi1 Re: Facebook 05.08.18, 16:29
        Dziekuje Ci bardzo za odpowiedz. Dokladnie tak sie stalo jak w tym linku, ktory podalas. Tylko ja sie wylogowywalam logowalam ponownie kilka razy i za kazdym razem to bylo to konto tej innej osoby. Usunelam juz swoje konto z facebooka i zaloze nowe, mam nadzieje, ze sie to nie powtorzy a to bylo moje pierwsze konto na facebooku i taka historia!
        Specjalnie do tego konta zalozylam konto na poczcie onet z wymyslonymi danymi, nie chce sie logowac z mojego email, ktorego uzywam na codzien, bo nie chce, zeby mi laczylo kontakty z ludzmi ktorymi mam w mojej mailowej ksiazce adresowej.
        Dziekuje i pozdrawiam:)
        • plain-vanilla Re: Facebook 05.08.18, 17:36
          FB Nie łączy moich kontaktów z tymi, które mam w emailu. Nie wiem, czemu się tak boisz, że zakładasz konto na wymyślone dane osobowe.
          Ja mam dla bezpieczeństwa trzy konta e-mail. Jedno tylko i wyłącznie do PayPal, drugie z moim imieniem i nazwiskiem, więc oficjalne i trzecie wyłącznie do FB, Amazona i wszystkich sklepów online i różnych platform, pewnie zbierze się około 50 miejsc, gdzie założyłam konta, bo kupuje online dość sporo.
          • wiwi1 Re: Facebook 05.08.18, 17:57
            Nie, no, ja robie wiekszosc rzeczy online i zakupy czy ubraniowe czy jedzeniowe czy zalatwianie roznych spraw, w tym bank i tak dalej od lat. Nie o to chodzi, ze sie boje (jakkolwiek najpierw uzylam adresu mailowego starego, nieuzywanego od dawna i polaczylo mi FB wlasnie wszystkie kontakty, znaczy wyszukalo mi osoby, ktore mialam w kontaktach, moze to kwestia ustawien, ale jak widac z mojego przykladu ustawienia prywatnisci moga isc sie bujac skoro logujac sie do siebie weszlam na czyjs profil o takim samym imieniu i nazwisku i moglam na tym profilu czytac, ogladac i robic zmiany, wiec zaufanie do prywatnosci na Facebooku jeszcze bardziej mi spadlo).
            • princesswhitewolf Re: Facebook 05.08.18, 22:23
              zablokuj w ustawieniach tak ze nie widac nic poza nazwiskiem ( poza znajomymi). Do mnie nawet obce osoby nie moga wysylac zaproszen i tylko znajomi znajomych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka