06.09.18, 09:27
Powiedzcie co myślicie.
Syn, lat 11, od 2 lat uczy sie Hiszpański. To byla jego decyzja, ze chce sie nauczyć i mieszkać w Hiszpanii jak dorosnie
teraz zaczął Secondary School i będzie mial po 2 godziny tygodniowo French i German.!!!!
I nie wiem co o tym myśleć, co zrobić z Hiszpańskim?
3 języki to trochę dużo,
Ciągnąć ten Hiszpański czy zrobić mu przerwę.
Żeby sie w nowej szkole i z dwoma nowymi jezykami troche rozkrecil?
Trafił do High Achievers Class wiec poprzeczka juz jest wysoko postawiona i pracy będzie duzo.
Co myślicie???
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Języki 06.09.18, 11:16
      Wiesz w tych sprawach tyle opinii ile ludzi. Moim zdaniem lepiej sie nauczyc jednego obcego jezyka a dobrze niz ledwo co kilka, zwlaszcza ze Twoje dziecko zapewne tez nadal uczy sie j. polskiego bo przeciez go uzywacie. Zwlaszcza ze jezyki w szkolach angielskich sa na poziomie duzo nizszym nawet w porownaniu z poziomem nauczania jezykow w Polsce. To nie Holandia gdzie kazdy po szkole trajkocze w 2-3 obcych jezykach a nawet nie Polska. Ojciec mojego dziecka Francuskiego cale lata sie uczyla a zna go gorzej niz ja ( uczylam sie rok juz jako dorosla i moj poziom jest bez szalu)

Jezeli jezyki nie sa jego pasja zyciowa to dalabym spokoj z przeladowywaniem dzieciaka. 1 obcy ok, ale 3 a wlasciwie z j. polskim to 4?
    • leyre2 Re: Języki 06.09.18, 14:33
      Nie rezygnowalabym z hiszoanskiego jesli to jest pasja. Francuski ta sama grupa wiec powinien dac rade
      • robak.rawback Re: Języki 06.09.18, 15:37
        jak wyzej - jesli sam chce sie czegos uczyc i sie uczy rzeczywiscie - to motywacja jest taka najlepsza z mozliwych wiec absolutnie nie odciagaj go od hiszpanskiego jesli lubi i chce. jesli french i german ma przymusowe w szkole to niech sie uczy tak jak sie musi uczyc. jak go to tez jara to dobrze, jak nie, to niech moze wyrabia minimum, chyba ze mu potem bedzie ptoirzebne do jakich a levels zeby sie na jakies studia dostac, to moze warto spojrzec przyszlosciowo co go interesuje i jakie wymagania sa na danych kierunkach studiow czy szkolach do ktorych chce isc za pare lat i na to sie juz teraz kierowac w jakis sposob.
        w ogolnym rozrachunku i tak bedzie najlepiej znal te ktorych sam CHCE sie uczyc bo bedzie nad nimi sleczal po nocach sam z siebie a nie dlatego ze mu kaza. dokladnie to co powiedziane u gory - lepjej znac jeden dobrze niz dziesiec po lebkach bo to bez sensu. natomiast jak ma zdolnosci to niech sie uczy trzech naraz, znam ludzi ktorzy sie uczyli i potrafia sie dogadac i im zazdroszcze ze tyle pamietaja. zobazc jak mu bedzie szlo.
        tak jak powiedziano wyzej - hiszpanski i angielski oraz polski maja wiele wspolnego, french tez jest podobny i do angielskiego i do hiszpanskiego. german nie jest do niczego podobny ale trudny tez nie jest. jak ktos ma leb dobry do tego to warto zaczac i zobaczyc jak idzie.
        ja znam wlasnie dziesiec po lebkach no i moze fajnie ze kumam podstawy ale w wiekszosci zadnej rozmowy w zadnym nie przeprowadze. ale tez ja jestem leniwa i teraz zaniedbalam nauke czegokolwiek od wielu miesiecy wiec to tez gra role, bo jak nie uzywam to narychmiats zapominam.
        jak on ma dobra pamiec to moze mu lepiej pojdzie. ja nie pamietam co jadlam na snaiadnie wiec to tez ma wplyw na to co pamietach z jezykow jakie sie ucze.
        • szczepka75 Re: Języki 06.09.18, 16:27
          Tak, zgadzam sie z Wami.
          Po całym dniu przemyśleń do takich samych wniosków doszłam.
          Spytam jeszcze szkołę o ten Hiszpański.
          Bo hiszpański w szkole byl napewno. Byl Spanish after school club.
          Może moglby do jakieś starszej grupy dołączyć.
          Ale to lokalna comprehensive więc wiele sie nie spodziewam,.
          Robak narazie to on chce byc kaskaderem!!!!! Tyle z planów na przyszłość.
          • beata_ Re: Języki 10.09.18, 22:30
            Ten hiszpański bym mu zostawiła, zwłaszcza jeśli nie ma większych problemów z polskim, a w dodatku lubi ten język (znaczy hiszpański). Wbrew pozorom (chociaż z grupy romańskich) hiszpański ma wiele wspólnego z polskim - zwłaszcza składnię, więc jest łatwiej niż z angielskim np. :-) No i w polskim jest wiele spolszczonych zapożyczeń z łaciny czy później z francuskiego - więc wciąż ta grupa romańska...
            Najgorzej w tym zestawie widzę niemiecki, ale to może być moje pewnego rodzaju uprzedzenie - niemiecki mi po prostu "nie brzmi muzycznie", jeno chrobocze - nie jestem w stanie się zmusić do próby nauki. :-)
            Wszystko zależy od zdolności językowych chłopaka - oby miał jak największe!

A kaskaderowi każdy język się przyda - zwłaszcza jak mu się przestanie marzyć kaskaderka! :-D
    • yumemi Re: Języki 26.09.18, 17:58
      Nie wiem czy za dużo mój w tym wieku miał polski jako lekcje dodatkowe, japoński prywatnie i w szkole francuski i hiszpański.
      Ja od dziecka prywatnie miałam 3 języki obce, mając 20 lat mówiłam spokojnie w 5 językach. Wiec zależy jeśli dziecko ma talent to każdy kolejny będzie łatwiejszy :-)
      • szczepka75 Re: Języki 26.09.18, 20:35
        no wiec ciagniemy 3 jezyki plus polski w domu i angielski wszedzie .
        w szkole 2 jezyki obowiazkowo maja miec tylko w tym roku .pod koniec y7 maja wybrac ktory wola .i ten beda przygotowywac do GSCe ,
        drugi jezyk moga zostawic albo jako afterschool club ciagnac .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka