Dodaj do ulubionych

Umowa separacyjna

10.10.18, 23:02
Cześć Dziewczyny.
No więć standard - separacja, wyprowadzka i konieczność sformalizowania tego stanu rzeczy. Jesteśmy dogadani. Interesuje mnie umowa separacyjna między małżonkami ( separation agreement ). To cos innego niz separacja sądowa ( legal separation ). Niby coś czytałam i wiem ale mam wciąż kilka pytań.

Czy trzeba koniecznie iść z tym do prawnika? Czy nie mogę sama tego napisać? Przecież nie ma konkretnych wymagań co do takiej umowy? A może się mylę? Może znacie jakieś strony www z gotowymi formularzami, wzorami?

I co trzeba zrobić po sporządzeniu takiej umowy? Rozumiem, że musimy ją oboje podpisać. Czy musi to nastąpić w obecności prawnika? I czy taką umowę musi podpisać ktoś jeszcze ( urzędnik )?.

Dzięki
Obserwuj wątek
    • alannda Re: Umowa separacyjna 11.10.18, 09:13
      To zalezy do czego ci ta umowa potrzebna. Ja mialam sporzadzona przez prawnika bo zalezalo mi na ustanowieniu miejsca zamieszkania dziecka ze mna, ale moj byly juz maz odmowil podpisania, wiec wyrzucialm pieniadze w bloto, prawie tysiac funtow. Nie trzeba podpisac w obecnosci prawnika, wystarczy jakikolwiek swiadek. Po tym zlozylam wniosek o rozwod w Polsce i po 6 miesiacach czekania dostalam rozwod, kosztowal mnie 600 zlotych, i jeszcze mi polowe zwrocili. Wszystko zalezy od twojej indywidualnej sytuacji, czy chcesz sie rozwiesc, czy macie dzieci, duzy majatek do podzialu i tym podobne.
      • katak Re: Umowa separacyjna 11.10.18, 20:14
        Dziękuję. Tak, mamy dziecko, nie mamy wspólnego majątku, domu itp a we wszystkich sprawach jesteśmy dogadani. Mogłabyś mniej więcej napisać, jak powinna wygladać taka umowa?
        • leyre2 Re: Umowa separacyjna 11.10.18, 20:40
          Taka umowa czy tez taka sadowa separycjna to raczej moze byc przydatna jesli bedziecie zw soba jeszcze jakis czas mieszkac. Natomiast jesli jedno z was sie wyprowadzi to w ogole nie musicie miec czegos takiego. Moja kolezanka sie rozwodzi, maja dom bez mortgage, oszczednosci, facet sie wyprowadzil ale p.o. rozwodzie musza sie podzielic majatkiem, umowy separscyjnej nie sporzadzali. Szkoda pieniedzy. Jesli planujesz kupic property to wtedy potrzeba financial agreemnet.
    • julek_i_ja Re: Umowa separacyjna 11.10.18, 20:24
      Z tego co sie orientuje, nie musicie miec prawnika. Nie musicie nawet czegos takiego podpisywac, po prostu on sie wyprowadza i liczy Wam sie separacja. Jesli macie jakies szczegolowe ustalenia, to podpiszcie w obecnosci notariusza, zeby umowa byla wiazaca.
      Mozecie wystapic o legal separation do sadu, ale to kosztuje praktycznie tyle co rozwod za samo przyklepanie, co w przypadku dogadania nie ma sensu.
      Musicie natomiast na pewno ustalic co z dzieckiem. Jesli jestescie zgodni, najlatwiej napisac i podpisac parenting plan, wypelnic formularz C100 z opcja Consent order (Ł215) i wtedy Wasze ustalenia nabiora mocy urzedowej. Bedzie to takze niezbedne przy rozwodzie.
      Powodzenia
      • leyre2 Re: Umowa separacyjna 11.10.18, 20:41
        Dokladnie tak. Nie tracic czasu i pieniedzy jesli jestescie dogadani.
      • katak Re: Umowa separacyjna 11.10.18, 22:20
        Super. Dzięki za odpowiedż. A czy taka umowa separacyjna jest tak samo ważna jak parenting plan? Czy nie ma żadnej mocy prawnej?
        • julek_i_ja Re: Umowa separacyjna 12.10.18, 21:57
          Zalezy co w niej umiescicie i czy zatwierdzicie urzedowo. Ja polecam jednak napisac ten parenting plan, bo bez tego albo szczegolowej umowy u adwokata sie nie obejdzie jesli chodzi o dziecko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka