Dodaj do ulubionych

Groźby karalne

26.08.20, 14:14
Dziewczyny kolejny raz potrzebuje waszej rady ,pomocy.Dostalam dziś kilka SMS od teraz już bylej koleżanki,wiem ,że na forum niestety nie mogę zacytować ,ponieważ są to SMS bardzo wulgarne.Ale taki SMS jak "zemsta będzie słodka oj słodka"mogę zaliczyć jako groźby karalne czy warto pójść z tym na policje.Sms było duzo bardzo wulgarne , proszę doradzcie czy policja coś pomoże.dziekuje
Obserwuj wątek
    • kalpa Re: Groźby karalne 26.08.20, 22:47
      Oczywiście - jeżeli czujesz, że to poważne, to jasne.Jak zwykle odsyłam do Ani, ona ma dużo więcej doświadczenia, miejmy nadzieje, że coś podpowie.
    • ilonka45 Re: Groźby karalne 27.08.20, 10:03
      Czy tylko wulgarne czy grozby? Nie piszesz dokladnie, wiec niemozliwe jest to ocenic, jak Ci wymysla to ja po prostu zablokuj, jak grozi,ze cos Ci zrobi, czy Twoim bliskim to odpisz, ze nie zyczysz sobie jakiegokolwiek z nia kontaktu I pojdziesz na policje, jesli to sie powtorzy. Gdyby Cie nachodzila to mozesz zglosic to jako stalking.
    • aniaheasley Re: Groźby karalne 15.09.20, 09:38
      Mozna pojsc na policje, ale jezeli tam nie ma konkretnych grozb, (np. pocwiartuje cie ty k*, i dzieci cie beda po kawalku na polu zbierac, albo juz niedlugo tak cie zalatwie, ze bedziesz kwiatki od dolu wachac ty *** ***), to policja tego raczej nie uzna za threatening behaviour, ale moze te osobe pouczyc, zeby zaprzestala wysylania takich obrazliwych sms-ow do Ciebie. Moga tez wreczyc jej warning letter, z poleceniem odstapienia od zachowan ktorych sobie nie zyczysz, i jezeli bedzie nadal kontynuowac to mozesz ja zglosic, ale raczej pod haslem harrassment niz threatening behaviour.

Wulgaryzmy same w sobie nie sa przestepstem, chyba ze powiesz na policji ze powoduja u Ciebie harrassment, alarm and distress, to im sie wtedy powinna wlaczyc zarowka pod tym samym haslem:

www.legislation.gov.uk/ukpga/1994/33/section/154

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka