16.10.22, 12:21

Pewnie doswiadczanie podobnych emocji jak ja zerkajac na wyciagi bankowy.. dlaczego tyle wydalam nie robiac zadnych dodatkowych extra zakupow?
Cholipa, jak mam zaoszczedzic na swoj wymarzony domek?
No wiem, ze wszystko podrozalow ale jednak...szok
Obserwuj wątek
    • niyaa Re: Wydatki 16.10.22, 15:45
      Niestety... Nie wyglada to wszystko ani cieplo 😂 ani kolorowo...
      • andgie Re: Wydatki 16.10.22, 17:07
        Jedyna opcja teraz to po prostu sobie radzić. Chyba, ze zastosować się do rady pewnego polityka i zmienić pracę.
    • aniaheasley Re: Wydatki 16.10.22, 23:05
      Side hustle, czytaj druga praca.
      Cut down on lattes, czytaj, rob kanapki do pracy.
      Go vintage, czytaj kupuj ciuchy w charity.
      Walking is good for you, czytaj do sklepu na piechote, zamiast samochodem.
      Martin Lewis w odcinkach do poduszki.
      Freecycle naszym przyjacielem.
      A potem Facebook Marketplace to co znajdziemy na freecycle. Czytaj mini side hustle.
      Lidl, Aldi, Iceland tez dla ludzi.

I tak dalej i tym podobne.
      • andgie Re: Wydatki 17.10.22, 15:02
        Mam teraz secondment w pracy, bardzo chciałam , ale nie ma tu możliwości nadgodzin, jak było w poprzednim zajęciu. Secondment kończy się w styczniu. Wtedy mogę wrocic do starej pracy i nadgodzin , albo szukać nowej pracy i pracodawcy. Ze uwagi na szybka kasę teraz, pierwsza opcja wydaje się atrakcyjniejsza. Ale z uwagi na rozwój zawodowy i większa pensję później , to druga. Chyba jednak poszukam innej pracy. Nie jest to łatwa decyzja w obecnej sytuacji.
      • illegal.alien Re: Wydatki 26.10.22, 23:06
        Na side hustle trzeba mieć czas i zasoby. Mnie kusi, ale zapieprzam tak w głównej robocie, ze nie mam kiedy.
        • andgie Re: Wydatki 26.10.22, 23:52
          Czy glowna robota daje wystarczajcy dochod? Idealnie tak powinno byc.
          • illegal.alien Re: Wydatki 27.10.22, 07:44
            Heh, daje przyzwoity dochód, ale im człowiek ma wiekszy dochód, tym ma wieksze wydatki - a jak dochód nie rośnie zgodnie z inflacja, to przestaje stykać ;)
            Na razie zaczynamy ciąć luksusy, typu ‚zakupy spożywcze na rympal, a nie z lista’.
    • wiwi1 Re: Wydatki 17.10.22, 20:35
      Jest naprawde zle. Ceny wszystkiego tak poszybowaly, ze czasem musze dokonywac wyborow, ktorych nigdy wczesniej nie musialam robic. Rezygnuje z zakupu rzeczy mniej potrzebych, wracam z pracy godzine na piechote zamiast autobusem. Druga praca nie wchodzi w gre u mnie, mam po pracy czas tak wypelniony, ze nie wiem czasem jak sie nazywam.
      Moj ex placil do tej pory alimenty na dzieci w kwocie £ 300 wyzszej niz musialby placic gdyby bylo zasadzone i z dnia na dzien to obcial. Do tego moje koty kosztuja calkiem sporo miesiecznie i obciaza mi to bardzo budzet.
      Najbardziej mi zal jak musze odmawaic przyjemnosci dzieciom. Planowalam isc do teatru na Marry Poppins w ten half term, myslalam zeby isc w swieta do Winter Wonderland, takie male przyjemnosci, na ktore mnie jednak nie stac. Nie wiem tez jak uda mi sie zrobic prezenty pod choinke dla dzieci.
      • andgie Re: Wydatki 17.10.22, 21:11
        Wiwi, przesyłam wirtualne uściski 🙁 Może były obciął alimenty, bo mu samemu trudno? Prezenty mogą byc skromne, to naprawdę nie one są najważniejsze na Święta.
        Ja tez myślałam , żeby pojechac na jakieś występy lub do Tree Tops, ale nie da się. Naprawdę nie widze u siebie obcinania wygód, co najwyżej tańszy pakiet Sky, ale mam w tym najlepszy możliwy w mojej okolicy broadband, a muszę go mieć , bo pracuje hybrydowo. Studiuje , żeby zdobyć kwalifikacje , ale i tak od razu nie będę zarabiać więcej. Trudne decyzje.
        • wiwi1 Re: Wydatki 17.10.22, 21:40
          Nie, alimenty obcial, bo nowa girlfriend i nowy lifestyle kosztuje a skads pieniadze trzeba brac, to zabral dzieciom.
          Najgorzej jest wlasnie jak juz nie ma co obcinac i gdzie robic oszczednosci.
          Tez swego czasu myslalam, zeby sie przekwalifikowac, ale jednak potrzebuje te half terms i wakacje wolne ze wzgledu na dzieci i nic poza praca w szkole mi tego nie zapewni.
      • glasscraft Re: Wydatki 18.10.22, 14:15
        Czy masz apke Olio? Glownie jedzenie ale tez inne rzeczy.
        • andgie Re: Wydatki 18.10.22, 16:06
          Az sobie pobrałam. Niewiele tam znajduje, ale to dlatego, ze mieszkam, gdzie mieszkam, pola, lasy , łąki. Warto pobrać apke Too Good To Go.
    • elle-joan Re: Wydatki 17.10.22, 22:58
      Dobrze ze październik w miarę ciepły, to nie grzejemy jeszcze. Chciałam tez sprzedać używane ciuchy tyko nie wiem gdzie. Nie są jakieś super wiec raczej tanio i szkoda płacić za przesyłkę. Musze na jakichś lokalnych stronach poszukać.
      • andgie Re: Wydatki 17.10.22, 23:23
        Vinted? Ebay? Lokalne grupy FB albo apka Nextdoor. Faktycznie jest ciagle dość ciepło, my tez jeszcze ogrzewania nie włączyliśmy, ale odkrywam się kocem. Kotu kupiłam karmę z Aldi, trochę zjadł, trochę zostawił.
        Dodałam mu krojonego kurczaka , tez z Aldi, i sobie pojadł.
        Chcialabym robić nadgodziny, ale na secondment nie mogę i dodatkowej pracy tez nie bardzo teraz szukać.
        • wiwi1 Re: Wydatki 27.10.22, 10:31
          Moje koty maja jakies problemy gastryczne, niezdiagnozowane jezcze, teraz czeka nas usg kocie i chociaz place na nie ubezpieczenie to jednak ciagnie to za soba dodatkowe koszty, raz juz usg przekladalam. Sa bardzo wybredne jesli chodzi o jedzenie,nie wszystko tez ims luzy, zwlaszcza kocicy. Ona bardzo chetnie je ugotowane, podduszone mieso, naprzyklad lekko podduszona wolowine ( jak robie nam do spaghetti to daje kocicy zanim dosypie przyprawy i zrobie sos) albo ugotowanego kurczaka. Tylko skad brac na to czas i pieniadze. W niektorych karmach cos jej nie sluzy, ale jeszcze nie wiem co, wiec na razie jest to bardzo kosztowny interes, te karmy sa dosyc drogie. A koty bralam w lepszych czasach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka