marcia113 21.08.06, 12:36 tak sie zastawiam nad pojsciem tu do szkoly, jak to tu wyglada? jakie papiery trzeba zlozyc? i czy jest cos na zasadzie szkoly zaocznej? trzeba znac dobrze angielski? kompletnie nie wiem jak dziala tu szkolnictwo :( Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
silence28 Re: College dla Matek 21.08.06, 16:32 Witaj, na wstepie to musze powiedziec, ze angielski jest jezykiem wykladowym, wiec znac go na pewno trzeba. Nie ma collegu dla matek, ale sa college zapewniajace opieke nad dziekiem, w czasie gdy trwaja zajecia. Pospiesz sie rok szkolny sie zaczyna wkrotce. Moze Further Education College? Pozdrawiam Odpowiedz Link
marcia113 Re: College dla Matek 21.08.06, 18:11 a jakie papiery do takiej szkoly sa wymagane? Swiadcectwo maturalne z PL? nie chce collegu dla matek, myslalam o normalnej szkole, w tytule podalam dla Matek bo wiem ze pare dziewczyn z forum ma dzieci i chodzi do szkoly i ciakawa jestem jak daja rade z czasem. Odpowiedz Link
wyspowamatka Re: College dla Matek 21.08.06, 19:13 Do collegu w wiekszosci kursow nie potrzeba papierow z polski. A wlasciwie z polski to raczej i tak nie maja znaczenia. (zaraz mnie zlinczuja) Jezeli posiadasz wiadomosci potrzebne do rozpoczecia danego kursu a sa takowe wymagane mozesz je przedstawic ustnie/osobiscie papier nie ma znaczenia. Ale nie jest tak w przypadku jezeli chcesz skrocic sobie nauke i np chcesz zamiast 3 lata chdzic rok. To wtedy jezeli skonczylas dany kierunek w polsce a chcesz tylko zdobyc tutejszy certyfikat to napewno bedziesz musiala swoje papiery przedstawic. Szkoly sa zaoczne dzienne wieczorowe ale o weekendowych nie slyszalam. Tak wiec sa mozliwosci tyle ze nalezy sie zastanowic co bys chciala robic. Napisz moze jakie masz plany marzenia co do swojej przyszlej kariery a my pomozemy cos ci wybrac. Odpowiedz Link
lianis Re: College dla Matek 22.08.06, 11:32 To ja sie zapytam z ciut innej beczki :) Szwagierka przyjechala niedawno z Pl jest technologiem zywieniowym z zawodu i chcialaby tutaj zdobywac dodatkowe kwalifikacje, nie czuje sie jednak pewnie w jezyku angielskim, rozumie duzo ale nie mowi plynnie, a ze praca by jej pozwalala chcialaby rozpoczac jakis kurs w collegu. Pytanie tylko czy jest mozliwosc zeby poszla na taki kurs poczatkowo tylko jako sluchacz? Daloby to jej mozliwosc na ocenienie swoim mozliwosci jezykowych. Odpowiedz Link
jagienkaa Re: College dla Matek 21.08.06, 19:43 ja robię normalne studia BA na uniwerku, już kilka razy o tym na forum pisałam. Odpowiedz Link
moni_ka1 Re: College dla Matek 23.08.06, 09:53 dlaczego moj post jest skasowany,przeciez nie obrazal nikogo ,zreszta i tak to przeczytali wszyscy,mi to wystarczy ,a ty JAGNA juz sie nie popisuj jest tu tysiace Polakow ,NIE TY JEDYNA Odpowiedz Link