Dodaj do ulubionych

Akt chrztu

14.09.06, 23:57
Chrzcilam swoje dziecko w UK w polskim kosciele - czy ktos sie orientuje czy ksiadz przesyla odpis aktu chrztu do miejsca naszego zamieszkania czy musimy sie sami do niego pofatygowac? Wszystko dzialo sie tak szybko ze zapomnielismy spytac jak i gdzie ten dokument odebrac. Bede wdzieczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • mysz2006 Re: Akt chrztu 15.09.06, 09:03
      Trzeba isc. Moze po sumie w niedziele? :-))
    • sarenka.k Re: Akt chrztu 15.09.06, 18:43
      ja otrzymala akt chrztu poczta,dodam ze to byl polski kosciol w Dunstable.
      • ewika-uk Re: Akt chrztu 15.09.06, 19:01
        ja tez otrzymalam poczta(polski kosciol w londynie)
        • mak4701 Sarenka 17.09.06, 00:41
          sarenka - wlasnie ja tez chrzciłam Julke w tym kosciele w Dunstable. Czemu mi nie przysyłaja??? Mineło juz 3 m-ce od chrzcin i cisza. Zaczełam sie zastanawiac wlasnie nad tym - czemu to tak?
          • ageminix Re: Sarenka 17.09.06, 11:50
            Zadzwon do parafii i popros o przeslanie aktu chrztu poczta. Z tego co wiem
            (moge sie mylic) akt chrztu ma jakis czas waznosci, wiec jesli do czegos jest
            potrzebny to wypisuja, a tak zeby lezal tylko w domu to po co??
            • mysz2006 Re: Sarenka 17.09.06, 12:47
              mnie w kosciele katolickim ale nie polskim ksiadz zrobil wielkie oczy jak
              pytalismy czy przysle. Wychodzi z zalozenia ze jesli sie dziecko chrzci to sie
              jest praktykujacym no i na tej zasadzie choc od czasu do czasu chodzi sie do
              kosciola i po mszy sobie mozna odebrac. Nie wiem jak jest w kosciolach poskich,
              ale w angielskich katolickich trudno dziecku zalatwic chrzest bez uczeszczania
              na msze, a o pierwszej komunii to juz nie wspomne.
            • ewika-uk Re: Sarenka 17.09.06, 22:28
              na szczescie sie mylisz:-)nie ma waznosci dla aktu chrztu,dobrze jak lezy sobie
              w domu,kiedy zapisujesz dziecko do szkoly katolickiej(w moim przypadku prosili
              o kopie)masz szybko i od razu..oczywiscie kiedy sie zagubi mozna poprosic o
              duplikat:-)
              • ageminix Re: Sarenka 18.09.06, 13:29
                to czemu gdy potrzebowalam akt chrztu swoj i meza do slubu koscielnego, ksiadz
                mi powiedzial ze akt chrztu jest wazny 6 m-cy?
                • ewika-uk Re: Sarenka 21.09.06, 10:16
                  mam nadzieje ze to w Polsce bylo,bo i ja sie z tym spotkalam,tutaj sama pytalam
                  ksiedza i powiedzial ze jest wazne caly czas....
                  a tak z drugiej strony to bez sensu,przeciez chrzcimy dziecko raz,i chrzest
                  jest wazny cale zycie,a wychodzi ze potwierdzenie chrztu(metryka)jest tylko
                  czasowe....pozdr
                  • ageminix Re: Sarenka 21.09.06, 10:21
                    Bylo to w UK, bo tu bralismy slub i ksiadz nas uprzedzil ze akty chrztu sa
                    wazne tylko 6 m-cy...dla mnie to tez dziwne, no ale tak nam powiedzial ksiadz z
                    polskiego kosciola
          • sarenka.k Re: Sarenka 21.09.06, 00:08
            Maka4701 co u ciebie z tym aktem chrztu,otrzymalas juz?Ja otrzymalam po dwoch
            tygodniach,wiec nie mam pojecia czemu tak dlugo u ciebie.Skontaktuj sie z
            proboszczem.pozdrawiam
            • mak4701 Re: Sarenka 21.09.06, 16:29
              Sarenka nie przyszlo jeszcze nicjuz minał 3 m-c przedwczoraj - chyba bedziemy musieli albo zadzwonic do ksiedza albo sie tam przejechac. Nic jeszcze nie dostalismy. Niewiem czemu. Ale to jest dziwne - skoro ty dostalas poczta - to czemu my nie dostajemy???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka