bibba 26.02.07, 16:47 czy ktos uczywa jakiegos lokalnego sera zamiast twarogu, by je robic? doradzcie, nie jadlam od prawie roku a mam WIELKA ochote. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorotus76 Re: pierogi ruskie 26.02.07, 17:04 Myslę, że quark bedzie dobry. Do kupienia w Morrisons, Asda, Tesco na pólce z serami kontynentalnymi za około 50p/25 dag. pzdr Odpowiedz Link
joaska321 Re: pierogi ruskie 26.02.07, 18:23 Robilam kilka razy z sera quark,ale nadzienie wychodzi troche rzadkie i trzeba dodac nieco wiecej ziemniakow. Kilka razy zrobilam nadzienie z sera feta, ale ze ser jest dosc slony to w tym wypadku wogole nie solilam ziemniakow. No i czasem kupuje bialy ser w polskim sklepie,wtedy pierogi najsmaczniejsze. Odpowiedz Link
grazia.eni Re: pierogi ruskie 26.02.07, 17:25 Ja robiłam z tym "cottage" z tesco, asdy. Trzeba go tylko dobrze odsączyć, zmielić i ujdzie (to są takie jakby grubsze granulki). Nie pamiętam dokładnie nazwy, bo teraz kupuję polski lub ukraiński twaróg. Odpowiedz Link
mariss3 Re: pierogi ruskie 28.02.07, 20:20 A jak się robi pierogi ruskie, bo mój mąż je uwielbia a ja nie mam pojęcia jak się je robi? Moja mama robiła zawsze pierogi z mięsem lub owocami. Proszę o przepis, jeśli można. Odpowiedz Link
grazia.eni Re: pierogi ruskie 28.02.07, 20:52 mariss3 napisała: > A jak się robi pierogi ruskie, bo mój mąż je uwielbia a ja nie mam pojęcia jak > się je robi? Moja mama robiła zawsze pierogi z mięsem lub owocami. Proszę o > przepis, jeśli można. Ze mnie kucharka, jak z kozi d.. trąbka, bo moja mama pracowała i na gotowanie nie miała czasu, ale dzięki temu nauczyłam się wynajdować ułatwienia. Prosty przepis na ciasto (zawsze wychodzi, bezstresowe): Domyślam się, że ciasto umiesz zrobić, ale ten przepis jest idealny dla młodych mężatek, więc może komuś się przyda ;) Do garnka ("zupowego") wlewasz ok. 1 cm wody, dodajesz rozpuszczoną margarynę (w UK masło lurpak unsalted, ciasto nie lubi soli). Jak jest chłodne, dosypujesz mąki (najzwyklejszej) ok. 1 kg stopniowo i mieszasz, na początku łyżką, później przekładasz na stolnicę i spokojnie zagniatasz aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta pierogowo-makaronowego. Można pod koniec dodać 1-2 jajka, ale niekoniecznie. Ciasto jest niesamowicie delikatne. Można nadwyżkę zamrozić - pychota makaronik do rosołku. Farsz. No, cóż, ja robię "na oko". Gotuję ziemniaczki w mundurkach, mielę. Twaróg też. Kroję w kosteczkę cebulkę, przesmażam i dodaję do masy serowo-ziemniaczkowej. Proporcje dowolne, lecz polecam więcej ziemniaczków niż serka. Doprawiam do smaku (sól, pieprz) i gotowe. Gotujemy krótko. Od wypłynięcia dosłownie parę chwil - najlepiej jednego spróbować. Smacznego. Odpowiedz Link
szymama Re: pierogi ruskie 01.03.07, 10:53 :) uwielbiamy pierogi ruskie cala rodzina:) ja mam jeden dzien pierogowy w miesiacu, lepie wtedy tonami i do zamrazarki wkladam, potem jak pracuje chlopaki tylko odgrzewaja. Ja robie tak: gotuje ziemniaki, jak ostygna przepuszczam przez praske, albo po prostu widelcem rozgniatam. Dodaje ser bialy (ja robie tylko z twarogu, moj syn innych serow nie toleruje). Podsmazam cebule, dodaje do ziemniakow i sera i teraz przyprawy: majeranek- duuuuuuzooooo, sol i pieprz. Wszystko mieszam, zeby sie ladnie polaczylo. Ciasto na pierogi: maka i woda, ja dodaje zimna, ciasto jest wtedy bardziej delikatne. AAAA i najwazniejsze w przepisie: zarezerwowac duzo wolnego czasu i cierpliwosci :) Smacznego Odpowiedz Link
mariss3 Re: pierogi ruskie 02.03.07, 10:18 Dzięki dziewczyny za przepisy, tego mi właśnie było trzeba. Jutro jest sobota więc rezerwuję czas na lepienie pierogów. Napiszę czy smakowało mojej rodzince. Zastanawiam się tylko w jakich proporcjach ten ser i ziemniaczki. Pozdrawiam Odpowiedz Link
grazia.eni Re: pierogi ruskie 02.03.07, 14:41 Wg "Kuchnia Polska" PWE Warszawa 1996: 80 dag ziemniaków 20 dag sera (twarogu) 5 dag cebuli Mam nadzieje, że da Ci to pojęcie co do proporcji ;) Odpowiedz Link
bibba dziekuje wszystkim za podpowiedzi :) 03.03.07, 21:19 bede probowac wszystkich wariantow, chociaz najmniej sklonna jestem uzyc Quarka, bo wlasnie w serniku wydal mi sie zbyt... kremowy. trzymajcie kciuki ;) Odpowiedz Link
mariss3 Re: dziekuje wszystkim za podpowiedzi :) 06.03.07, 20:59 No i pierogi zrobialam, maz byl zachwycony, dyieciaki zjadly bez wyrazania zachwytu ale dalam za malo sera a za duzo ziemniakow. Nastepnzm razem sie poprawie. Mnie bardzo smakowaly. Pozdrawiam Odpowiedz Link