Dodaj do ulubionych

pierogi ruskie

26.02.07, 16:47
czy ktos uczywa jakiegos lokalnego sera zamiast twarogu, by je robic?
doradzcie, nie jadlam od prawie roku a mam WIELKA ochote.
Obserwuj wątek
    • dorotus76 Re: pierogi ruskie 26.02.07, 17:04
      Myslę, że quark bedzie dobry.
      Do kupienia w Morrisons, Asda, Tesco na pólce z serami kontynentalnymi za około
      50p/25 dag.
      pzdr
      • joaska321 Re: pierogi ruskie 26.02.07, 18:23
        Robilam kilka razy z sera quark,ale nadzienie wychodzi troche rzadkie i trzeba
        dodac nieco wiecej ziemniakow.
        Kilka razy zrobilam nadzienie z sera feta, ale ze ser jest dosc slony to w tym
        wypadku wogole nie solilam ziemniakow.
        No i czasem kupuje bialy ser w polskim sklepie,wtedy pierogi najsmaczniejsze.
    • grazia.eni Re: pierogi ruskie 26.02.07, 17:25
      Ja robiłam z tym "cottage" z tesco, asdy. Trzeba go tylko dobrze odsączyć,
      zmielić i ujdzie (to są takie jakby grubsze granulki). Nie pamiętam dokładnie
      nazwy, bo teraz kupuję polski lub ukraiński twaróg.
      • mariss3 Re: pierogi ruskie 28.02.07, 20:20
        A jak się robi pierogi ruskie, bo mój mąż je uwielbia a ja nie mam pojęcia jak
        się je robi? Moja mama robiła zawsze pierogi z mięsem lub owocami. Proszę o
        przepis, jeśli można.
        • grazia.eni Re: pierogi ruskie 28.02.07, 20:52
          mariss3 napisała:

> A jak się robi pierogi ruskie, bo mój mąż je uwielbia a ja nie mam pojęcia jak
          > się je robi? Moja mama robiła zawsze pierogi z mięsem lub owocami. Proszę o
          > przepis, jeśli można.

Ze mnie kucharka, jak z kozi d.. trąbka, bo moja mama pracowała i na gotowanie
          nie miała czasu, ale dzięki temu nauczyłam się wynajdować ułatwienia.
          Prosty przepis na ciasto (zawsze wychodzi, bezstresowe):
          Domyślam się, że ciasto umiesz zrobić, ale ten przepis jest idealny dla młodych
          mężatek, więc może komuś się przyda ;)
          Do garnka ("zupowego") wlewasz ok. 1 cm wody, dodajesz rozpuszczoną margarynę (w
          UK masło lurpak unsalted, ciasto nie lubi soli). Jak jest chłodne, dosypujesz
          mąki (najzwyklejszej) ok. 1 kg stopniowo i mieszasz, na początku łyżką, później
          przekładasz na stolnicę i spokojnie zagniatasz aż do uzyskania odpowiedniej
          konsystencji ciasta pierogowo-makaronowego. Można pod koniec dodać 1-2 jajka,
          ale niekoniecznie. Ciasto jest niesamowicie delikatne.
          Można nadwyżkę zamrozić - pychota makaronik do rosołku.
          Farsz. No, cóż, ja robię "na oko". Gotuję ziemniaczki w mundurkach, mielę.
          Twaróg też. Kroję w kosteczkę cebulkę, przesmażam i dodaję do masy
          serowo-ziemniaczkowej. Proporcje dowolne, lecz polecam więcej ziemniaczków niż
          serka. Doprawiam do smaku (sól, pieprz) i gotowe. Gotujemy krótko. Od
          wypłynięcia dosłownie parę chwil - najlepiej jednego spróbować.
          Smacznego.
    • szymama Re: pierogi ruskie 01.03.07, 10:53
      :) uwielbiamy pierogi ruskie cala rodzina:) ja mam jeden dzien pierogowy w
      miesiacu, lepie wtedy tonami i do zamrazarki wkladam, potem jak pracuje
      chlopaki tylko odgrzewaja.
      Ja robie tak: gotuje ziemniaki, jak ostygna przepuszczam przez praske, albo po
      prostu widelcem rozgniatam. Dodaje ser bialy (ja robie tylko z twarogu, moj syn
      innych serow nie toleruje). Podsmazam cebule, dodaje do ziemniakow i sera i
      teraz przyprawy: majeranek- duuuuuuzooooo, sol i pieprz. Wszystko mieszam,
      zeby sie ladnie polaczylo.
      Ciasto na pierogi: maka i woda, ja dodaje zimna, ciasto jest wtedy bardziej
      delikatne.
      AAAA i najwazniejsze w przepisie: zarezerwowac duzo wolnego czasu i
      cierpliwosci :)
      Smacznego
      • mariss3 Re: pierogi ruskie 02.03.07, 10:18
        Dzięki dziewczyny za przepisy, tego mi właśnie było trzeba. Jutro jest sobota
        więc rezerwuję czas na lepienie pierogów. Napiszę czy smakowało mojej rodzince.
        Zastanawiam się tylko w jakich proporcjach ten ser i ziemniaczki. Pozdrawiam
        • grazia.eni Re: pierogi ruskie 02.03.07, 14:41
          Wg "Kuchnia Polska" PWE Warszawa 1996:
          80 dag ziemniaków
          20 dag sera (twarogu)
          5 dag cebuli
          Mam nadzieje, że da Ci to pojęcie co do proporcji ;)
          • mariss3 Re: pierogi ruskie 03.03.07, 10:38
            Dzięki, udanego wekendu!
            • bibba dziekuje wszystkim za podpowiedzi :) 03.03.07, 21:19
              bede probowac wszystkich wariantow, chociaz najmniej sklonna jestem uzyc
              Quarka, bo wlasnie w serniku wydal mi sie zbyt... kremowy. trzymajcie kciuki ;)
              • mariss3 Re: dziekuje wszystkim za podpowiedzi :) 06.03.07, 20:59

No i pierogi zrobialam, maz byl zachwycony, dyieciaki zjadly bez wyrazania
                zachwytu ale dalam za malo sera a za duzo ziemniakow. Nastepnzm razem sie
                poprawie. Mnie bardzo smakowaly. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka