panixx 16.04.09, 10:31 Czy Wasze dzieci mialy jakies skutki uboczne/dolegliwosci po tej szczepionce? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
velvet35 Re: Szczepienie MMR 16.04.09, 10:32 Zadnych. I osobiscie nie wierze w te rozdmuchane plotki na temat skutkow ubocznych. dzieci z autyzmem byly zawsze, nawet przed ta szczepionka. Odpowiedz Link
panixx Re: Szczepienie MMR 16.04.09, 11:48 Chodzi mi o te efekty zaraz po szczepieniu.... Odpowiedz Link
murasaki33 Re: Szczepienie MMR 16.04.09, 12:18 Moja tuz po szczepieniu MMR jedyny raz zareagowala zle na szczepienie. Sziedziala osowiala, placzliwa, nie chciala sie bawic, jesc ani pic, poszla sama z siebie bardzo wczesnie spac, miala podwyzszona temperature. Ale na drugi dzien wszystko bylo juz w porzadku. Wszystkie te symptomy wiazalabym jednak w jej wypadku z oslabionym organizmem po infekcji - brala 2 antybiotyki, w tym jeden uczulil ja i byl zastapiony innym. Mimo, ze odczekalam po chorobie i nawet zmienilam termin szczepienia, corka byla absolutnie zdrowa to jednak organizm nie byl jeszcze gotowy na taka bombe. Odpowiedz Link
kingaolsz Re: Szczepienie MMR 16.04.09, 12:17 Do Ann_a30 czy jestes w ogole przeciw szczepieniom czy tylko ta szczepionka? Jesli tylko i wylacznie o MMR chodzi to w UK mozna prywatnie zaszczepic pojedynczymi i Twoj GP takie tez uzna. Jesli w ogole i swiadomie nie szczepisz na nic to przepraszam za wtracenie. Odpowiedz Link
kingaolsz Re: Szczepienie MMR 16.04.09, 12:21 Velvet ale to nie jest tak, ze MMR "daje" autyzm. Znam naprawde wiele dzieci, ktore po podaniu tej szczepionki stracily kontakt ze swiatem i sie cofnely powaznie w rozwoju - i nie mowie tu tylko o 13-sto miesieczniakach, ale tez o dzieciach po 2 roku zycia. Cos w szczepionce MMR to poprostu dla niektorych dzieci brakujacy bodziec do rozwiniecia sie choroby. Jak ma sie pecha i ma dziecko z predyspozycjami to mozna sie nieprzyjemnie zdziwic :( Niestety nikt nie chce sie podjac ( albo nie moze) zrobic rzetelnych badan w tym kierunku. Odpowiedz Link
ann_a30 Re: Szczepienie MMR 16.04.09, 12:38 W ogóle nie szczepię. Po szczepionce 5 czy 6 w jednym miał straszną reakcję alergiczną. Poczytałam i zdecydowałam nie szczepić. Odpowiedz Link
tintaja Re: Szczepienie MMR 16.04.09, 13:55 Ja opowalam za pojedynczymi szczepieniami dla mojej corki, po szczepionce na swinke (mumps) po jakiejs godzinie od szczepienia zaczela sie potykac i pare razy upadla biegnac albo idac, co nigdy wczesniej jej sie nie zdazylo. Skarzyla sie takze ze bola ja nozki. Moj lekarz powiedzial ze niekiedy szczepionka powoduje 'joint pain', przeszlo po dwoch dniach. Najgorzej przeszla szczepienie na rozyczke - goraczka i oslabienie (ktore na szczescie trwalo tylko jeden dzien). Odpowiedz Link
nsc23 Re: Szczepienie MMR 17.04.09, 10:44 Skoro nie ma rzetelnych badan, to Twoje wnioski sa chyba dosc daleko wysuniete? Jezeli chodzi natomiast o badania, w ktorych niby stwierdzono, ze MMR moze powodowac autyzm u dzieci to juz je 5 razy obalono ze wzgledu na metodologie, ktora zostawiala naprawde wiele do zyczenia :/ Odpowiedz Link
basiak36 Re: Szczepienie MMR 16.04.09, 19:38 Zadnych skutkow ubocznych u dwojki moich dzieci. Odpowiedz Link
d.hassenpflug Re: Szczepienie MMR 16.04.09, 19:49 Jezeli chodzi o skutki zaraz po szczepieniu, to żadnych. Odpowiedz Link
panixx Re: Szczepienie MMR 16.04.09, 22:13 Dzieki. U synka tydzien po szczepieniu wystapila goraczka - tak jak nas ostrzegano. Jest tez rozdrazniony i placzliwy. Odpowiedz Link
d.hassenpflug Re: Szczepienie MMR 17.04.09, 11:00 Jak pisalam, zaraz po szczepieniu nic. Ale tak z 10 dni po mial goraczke, nie jadl i nie chcial spac. Trudno mi jednak powiedziec, czy to byla faktycznie reakcja po-MRR. Dwa trzy tyg po tej szczepionce lecielismy do tropikow, a wiec oprocz MMR mial jeszcze szczepionke Men ACWY, potem antymalarianty plus 14 godzin lotu ;) Odpowiedz Link
erga4 Re: Szczepienie MMR 17.04.09, 23:12 Też się obawiałam tego szczepienia bo za dużo naczytałam się w necie. Jednak szczepienie przebiegło jak każde inne. Tyle że po około 10 dniach pojawiła się lekka gorączka a na drugi dzień miał małą wysypkę. To podobno typowa reakcja poszczepienna. po 2 dniach wszystko wróciło do normy. Odpowiedz Link
tuti polecam 17.04.09, 23:33 dla niecierpliwych - od 11/12stej minuty www.bbc.co.uk/iplayer/episode/b00jwcb3/Newswipe_Episode_4/ Odpowiedz Link
liley11 Re: polecam 18.04.09, 20:00 Jesli chodzi o autyzm, to moze i nie ma zwiazku. Ale ja osobiscie uwazam, ze szczepionki wiecej szkodza niz pomagaja....niestety Odpowiedz Link
nsc23 Re: polecam 19.04.09, 00:42 Na czym opierasz ta opinie i czy umiesz ja jakos uzasadnic? Odpowiedz Link
liley11 Re: polecam 19.04.09, 21:09 Na podstawie informacji jakie zebralam w ciagu ostatnich lat. Przepraszam, ale mam zbyt malo czasu, aby pisac tutaj wypracowanie i padam na nos. Jesli jestes zainteresowana, moge podrzucic Tobie "kilka" linkow na priv email do przeczytania. Sa te zdostepne ksiazki, wpis zna amazon vaccination i wyskoczy szereg pozycji. Oczywiscie trzeba przebierac w informacjach i wyposrodkowac swoje zdanei na ten temat. nsc23 napisała: > Na czym opierasz ta opinie i czy umiesz ja jakos uzasadnic? Odpowiedz Link