Dodaj do ulubionych

technicznie

24.11.11, 21:07
:)
kontynuacja wątku forum technicznie

cdn-owe pozdro :) ryx
Obserwuj wątek
    • jasnygrom archiwa 24.11.11, 21:13
      Kiedyś archiwizowanie następowało automagicznie po roku bezruchu wątku. Od jakichś 2 lat następuje to po dwu latach bezruchu. Ale z tym ostrożnie. Okazuje się, że gazeta archiwizuje (wyłącza) wątki nieco wcześniej, niż obowiązujace 2 lata.
      Czy ktoś zna dokładne reguły archiwizacji wątków?

zdezorientowane pozdro :) ryx
    • jasnygrom Re: technicznie 26.11.11, 11:01
      Poniżej wzór, według którego można wklejać adresy (linki) w tekst posta. Należy to zrobić w prostym edytorze (np. Notatniku), a następnie wkleić do pisanego posta. Rezultat można podejrzeć przez klawicz [PODGLĄD].

WZÓR TEKSTU ADRESU do wklejania w posty (wklej w miejsce WIELKICH-LITER):
      -------------------------------------------------------------------------
      <a href="LINK.HTML" target="_blank" rel="nofollow">OPIS-LINKA</a>

W miejsce LINK.HTML wklejamy oryginalny adres linka, a w miejsce OPIS-LINKA tekst, który ma nas przenieść do tegoż linka (np.tytuł strony).

użytkowe pozdro :) ryx
      • jasnygrom Re: linkowo 26.11.11, 11:14
        ... za szybki byłem z tym [Enterem] ...

Przy wklejaniu adresu (linka) oraz jego opisu musimy uważać, aby pozostałe znaki (np. cudzysłowy) pozostawić nienaruszone.

szybciej robiące niż myślące pozdro :)

PS. Oczywiście tytuł poprzedniego posta nie powinien brzmieć "Re: technicznie", ale linkowo :)
    • jasnygrom apel 26.11.11, 15:16
      Znalezione w sieci:
      Był problem? Został przez Ciebie opisany na Forum? Próbowano Ci pomóc?
      Wróć do swego wątku i napisz o rozwiązaniu - tak pomożesz innym.

--------
      Podobnie nasi forumowicze powinni pisać na końcu wątku, jak sprawa się zakończyła/rozwinęła. Tak uczymy się wszyscy.

proponujące pozdro :) ryx
      • transwizje Re: apel 27.11.11, 19:00
        Wielkie dzięki za twórczą współpracę składam, wielbię twoje Moce, ale nic nie pojmuję, ale niechaj nikt na to nie patrzy.
        ;-)
        Ewa
        • jasnygrom linkowanie krok po kroku 10.12.11, 10:35
          Nawiązując do wpisu o linkowaniu podaję kolejne kroki, jak to robię.

Odnośnik będzie zawarty na 3-5 wyrazach pierwszego zdania po uśmiechu, czyli w słowach "wpisu o linkowaniu".

--------------------------------
          Krok po kroku:

1.
          W prostym edytorze (np.Notatnik) wpisuję tekst, gdzie wystąpi odnośnik:

2.
          Rozbijam to zdanie na grupy, aby wyodrebnić fragment przeznaczony na link:

Nawiązując do
          wpisu o linkowaniu
          podaję kolejne kroki, jak to robię.

3.
          Pod spodem zadanego fragmentu robię pustą linię - miejsce na wklejenie wzoru:

Nawiązując do
          wpisu o linkowaniu

4.
          Przeglądarką internetową kopiuję wzór z poprzedniego wpisu i wklejam go do pustej linii:

Nawiązując do
          wpisu o linkowaniu

5.
          Wycinam słowa "wpisu o linkowaniu" (z drugiej linii) i wklejam je do wzoru (w 3-ciej linii) w miejsce tekstu: OPIS-LINKA
          co daje efekt:

Nawiązując do

<a href="LINK.HTML" target="_blank" rel="nofollow">wpisu o linkowaniu</a>

6.
          Przeglądarka internetową odszukuję adres wpisu o linkowaniu, aby go skopiować. Jeżeli przeglądarką jestem w tym wpisie, to kopiuję adres z górnego pola adresu, a jeśli w nim nie jestem, to najeżdżam na niego myszą i pod prawym przyciskiem myszy (ppm) wybieram "Kopiuj adres odnośnika" lub coś podobnego.

7.
          Wracam do notatnika i skopiowany adres wpisu o linkowaniu wklejam do wzoru (w 3-ciej linii) w miejsce tekstu: LINK.HTML
          co daje wynik:

Nawiązując do

<a href='forum.gazeta.pl/forum/w,37798,130991869,131031991,Re_technicznie.html' target="_blank" rel="nofollow">wpisu o linkowaniu</a>

8.
          Kasuję "enter" przed tzw.czwartą linią (tzw. gdyż w wyniku wklejenia adresu pzwykle się "obsuwa" niżej):

Nawiązując do

<a href='forum.gazeta.pl/forum/w,37798,130991869,131031991,Re_technicznie.html' target="_blank" rel="nofollow">wpisu o linkowaniu</a> podaję kolejne kroki, jak to robię.

9.
          Kasuję 2 "entery" przed 3-cią linią, co daje:

Nawiązując do <a href='forum.gazeta.pl/forum/w,37798,130991869,131031991,Re_technicznie.html' target="_blank" rel="nofollow">wpisu o linkowaniu</a> podaję kolejne kroki, jak to robię.

10.
          Kopiuję cały wpis z notatniku i wklejam do treści posta. Klikam na "podgląd" (pod okienkiem "Treść"). Gdy wsio ok - wysyłam.

łopatologiczne pozdro :)

PS. Od punktu 7 do 9 zmieniłem cudzysłowy na apostrofy, aby było widać tekst tak, jak w Notatniku (oczywista bez kolorów). Po przywróceniu cudzysłowów, w przeglądarce wygląda on tak:

• jasnygrom linkowanie krok po kroku prostsze 13.12.11, 22:20
            Założyłem sobie plik tekstowy o nazwie _ixforum.txt i wkleiłem na jego początku poniższe trzy wiersze:

WZÓR TEKSTU ADRESU do wklejania w posty (wklej w miejsce WIELKICH-LITER):

Teraz wszelkie posty piszę tylko w tym pliku, a jak potrzebuję wzoru do linkowania, mam go pod ręką, a właściwie na topie (strony). Po napisaniu tekstu wycinam go z pliku, wklejam do forum, podglądam sprawdzając i poprawiając zauważone błędy, i gitara... (wysyłka)

idące na łatwiznę pozdro :) ryx
    • jasnygrom pozycja na liście 16.12.11, 19:09
      Kiedyś na forum gazety czytałem wypowiedzi na temat pozycji na liście forów. Ktoś pytał, od czego zależy. Admin odpowiedział, że to nie jest informacja ogólnego dostępu (jakoś w tym duchu), bo ludzie mogliby stosować jakieś sztuczki, aby swoje forum podnieść wyżej w rankingu.

W ten oto prosty sposób ci, co wiedzą (wadza), mogą to robić, a pozostali - nie.

nie przepadające za wadzą pozdro :) ryx
    • jasnygrom typografia 22.12.11, 22:59
      Znalazłem czcionkę, którą można "pisać" trygramy:
      font z trygramami

typozdro :) ryx
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka