jasnygrom 24.11.11, 21:07 :) kontynuacja wątku forum technicznie cdn-owe pozdro :) ryx Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jasnygrom archiwa 24.11.11, 21:13 :) Kiedyś archiwizowanie następowało automagicznie po roku bezruchu wątku. Od jakichś 2 lat następuje to po dwu latach bezruchu. Ale z tym ostrożnie. Okazuje się, że gazeta archiwizuje (wyłącza) wątki nieco wcześniej, niż obowiązujace 2 lata. Czy ktoś zna dokładne reguły archiwizacji wątków? zdezorientowane pozdro :) ryx Odpowiedz Link
jasnygrom Re: technicznie 26.11.11, 11:01 :) Poniżej wzór, według którego można wklejać adresy (linki) w tekst posta. Należy to zrobić w prostym edytorze (np. Notatniku), a następnie wkleić do pisanego posta. Rezultat można podejrzeć przez klawicz [PODGLĄD]. WZÓR TEKSTU ADRESU do wklejania w posty (wklej w miejsce WIELKICH-LITER): ------------------------------------------------------------------------- <a href="LINK.HTML" target="_blank" rel="nofollow">OPIS-LINKA</a> ------------------------------------------------------------------------- W miejsce LINK.HTML wklejamy oryginalny adres linka, a w miejsce OPIS-LINKA tekst, który ma nas przenieść do tegoż linka (np.tytuł strony). użytkowe pozdro :) ryx Odpowiedz Link
jasnygrom Re: linkowo 26.11.11, 11:14 ... za szybki byłem z tym [Enterem] ... Przy wklejaniu adresu (linka) oraz jego opisu musimy uważać, aby pozostałe znaki (np. cudzysłowy) pozostawić nienaruszone. szybciej robiące niż myślące pozdro :) PS. Oczywiście tytuł poprzedniego posta nie powinien brzmieć "Re: technicznie", ale linkowo :) Odpowiedz Link
jasnygrom apel 26.11.11, 15:16 :) Znalezione w sieci: Był problem? Został przez Ciebie opisany na Forum? Próbowano Ci pomóc? Wróć do swego wątku i napisz o rozwiązaniu - tak pomożesz innym. -------- Podobnie nasi forumowicze powinni pisać na końcu wątku, jak sprawa się zakończyła/rozwinęła. Tak uczymy się wszyscy. proponujące pozdro :) ryx Odpowiedz Link
transwizje Re: apel 27.11.11, 19:00 Wielkie dzięki za twórczą współpracę składam, wielbię twoje Moce, ale nic nie pojmuję, ale niechaj nikt na to nie patrzy. ;-) Ewa Odpowiedz Link
jasnygrom linkowanie krok po kroku 10.12.11, 10:35 :) Nawiązując do wpisu o linkowaniu podaję kolejne kroki, jak to robię. Odnośnik będzie zawarty na 3-5 wyrazach pierwszego zdania po uśmiechu, czyli w słowach "wpisu o linkowaniu". -------------------------------- Krok po kroku: 1. W prostym edytorze (np.Notatnik) wpisuję tekst, gdzie wystąpi odnośnik: Nawiązując do wpisu o linkowaniu podaję kolejne kroki, jak to robię. 2. Rozbijam to zdanie na grupy, aby wyodrebnić fragment przeznaczony na link: Nawiązując do wpisu o linkowaniu podaję kolejne kroki, jak to robię. 3. Pod spodem zadanego fragmentu robię pustą linię - miejsce na wklejenie wzoru: Nawiązując do wpisu o linkowaniu podaję kolejne kroki, jak to robię. 4. Przeglądarką internetową kopiuję wzór z poprzedniego wpisu i wklejam go do pustej linii: Nawiązując do wpisu o linkowaniu <a href="LINK.HTML" target="_blank" rel="nofollow">OPIS-LINKA</a> podaję kolejne kroki, jak to robię. 5. Wycinam słowa "wpisu o linkowaniu" (z drugiej linii) i wklejam je do wzoru (w 3-ciej linii) w miejsce tekstu: OPIS-LINKA co daje efekt: Nawiązując do <a href="LINK.HTML" target="_blank" rel="nofollow">wpisu o linkowaniu</a> podaję kolejne kroki, jak to robię. 6. Przeglądarka internetową odszukuję adres wpisu o linkowaniu, aby go skopiować. Jeżeli przeglądarką jestem w tym wpisie, to kopiuję adres z górnego pola adresu, a jeśli w nim nie jestem, to najeżdżam na niego myszą i pod prawym przyciskiem myszy (ppm) wybieram "Kopiuj adres odnośnika" lub coś podobnego. 7. Wracam do notatnika i skopiowany adres wpisu o linkowaniu wklejam do wzoru (w 3-ciej linii) w miejsce tekstu: LINK.HTML co daje wynik: Nawiązując do <a href='forum.gazeta.pl/forum/w,37798,130991869,131031991,Re_technicznie.html' target="_blank" rel="nofollow">wpisu o linkowaniu</a> podaję kolejne kroki, jak to robię. 8. Kasuję "enter" przed tzw.czwartą linią (tzw. gdyż w wyniku wklejenia adresu pzwykle się "obsuwa" niżej): Nawiązując do <a href='forum.gazeta.pl/forum/w,37798,130991869,131031991,Re_technicznie.html' target="_blank" rel="nofollow">wpisu o linkowaniu</a> podaję kolejne kroki, jak to robię. 9. Kasuję 2 "entery" przed 3-cią linią, co daje: Nawiązując do <a href='forum.gazeta.pl/forum/w,37798,130991869,131031991,Re_technicznie.html' target="_blank" rel="nofollow">wpisu o linkowaniu</a> podaję kolejne kroki, jak to robię. 10. Kopiuję cały wpis z notatniku i wklejam do treści posta. Klikam na "podgląd" (pod okienkiem "Treść"). Gdy wsio ok - wysyłam. łopatologiczne pozdro :) PS. Od punktu 7 do 9 zmieniłem cudzysłowy na apostrofy, aby było widać tekst tak, jak w Notatniku (oczywista bez kolorów). Po przywróceniu cudzysłowów, w przeglądarce wygląda on tak: Nawiązując do wpisu o linkowaniu podaję kolejne kroki, jak to robię. Odpowiedz Link
jasnygrom linkowanie krok po kroku prostsze 13.12.11, 22:20 :) Założyłem sobie plik tekstowy o nazwie _ixforum.txt i wkleiłem na jego początku poniższe trzy wiersze: WZÓR TEKSTU ADRESU do wklejania w posty (wklej w miejsce WIELKICH-LITER): ------------------------------------------------------------------------- <a href="LINK.HTML" target="_blank" rel="nofollow">OPIS-LINKA</a> ------------------------------------------------------------------------- Teraz wszelkie posty piszę tylko w tym pliku, a jak potrzebuję wzoru do linkowania, mam go pod ręką, a właściwie na topie (strony). Po napisaniu tekstu wycinam go z pliku, wklejam do forum, podglądam sprawdzając i poprawiając zauważone błędy, i gitara... (wysyłka) idące na łatwiznę pozdro :) ryx Odpowiedz Link
jasnygrom pozycja na liście 16.12.11, 19:09 :) Kiedyś na forum gazety czytałem wypowiedzi na temat pozycji na liście forów. Ktoś pytał, od czego zależy. Admin odpowiedział, że to nie jest informacja ogólnego dostępu (jakoś w tym duchu), bo ludzie mogliby stosować jakieś sztuczki, aby swoje forum podnieść wyżej w rankingu. W ten oto prosty sposób ci, co wiedzą (wadza), mogą to robić, a pozostali - nie. nie przepadające za wadzą pozdro :) ryx Odpowiedz Link
jasnygrom typografia 22.12.11, 22:59 :) Znalazłem czcionkę, którą można "pisać" trygramy: font z trygramami typozdro :) ryx Odpowiedz Link