Dodaj do ulubionych

Karty I-Cing

01.05.12, 09:24
Można je dostać w sklepach internetowych. Ja takowe 64 karty, opatrzone rysunkiem i numerek heksagramu oraz delikatną ilustracją rodem z chińskich malunków tuszem, dostałam od Mikołaja pod choinkę. Jest to nich instrukcja obsługi w kilku językach, ale nie po polsku. Kto jednak nie zna żadnego z nich, ale ma jakikolwiek podręcznik na temat używania Księgi poradzi sobie.
Używanie Księgi przy pomocy kart jest inne i daje inne możliwości.
Można zadać pytanie i wylosować jedną kartę jako odpowiedź. Oczywiście, nie uzyskuje się w ten sposób linii zmiennych i właściwie w kartach trzeba o nich zapomnieć. Nie są istotne.
Można tez losować kilka kart, przypisując ich miejscom w rozkładzie różne znaczenia, tak jak to się robi zawsze w kartomancji. I tu jest już ciekawie.
Mamy teraźniejszość, marzenia, przyszłość, przeszkody, cele, rezultat ostateczny itp.
Można rozłożyć sobie mandalę z dwunastu kart wzorem horoskopu astrologicznego, każda z kart to kolejny dom/znak zodiaku.
Tu już warto postudiować wtajemniczenia kartomantów, numerologów, astrologów.
Tak, numerologów.
Ponieważ działa ciekawy sposób, odkryłam go dopiero przy kartach. Tak jak to się robi w Tarocie, trzeba dodać liczby kolejne wylosowanych heksagramów w rozkładzie (gdy np. używamy kilku kart). Gdy suma przekracza 64 odjąć od niej właśnie 64, różnica pokaże heksagram ukryty, który daje ciekawe podpowiedzi odnośnie tego co było lub tego, co będzie.

Polecam pasjonatom I-Cing. Karty mogą wciągnąć! ;-)
ES
Obserwuj wątek
    • jasnygrom Re: Karty I-Cing 13.06.12, 23:03
      :)

1. karty
      Swoje sam zrobiłem (jacha, że same linie, bez obrazków). Pierwsza talia to 36 kartoników:
      1. heks. 01;
      2. heks. 02;
      3. heks. 03, a do góry nogami heks. 04;
      4. heks. 05, a do góry nogami heks. 06; ... itd. aż do heks.63 i 64 na karcie 36.
      Układanie tych kart nie przyniosło spodziewanych efektów wobec czego powstała druga talia - już "normalne" 64 karty. Główna numeracja pod liniami jest wg Wilhelma. Prócz tego obok naniosłem numery dla heksów wg Shao-Yonga (00 Ziemia .. 63 Niebo) i wg Ma-Wang-Dui. Do tego dopisuję jeszcze kolejność wg Króla Konga oraz wg Ca-kua (w Wilhelmie jako Rozmaitości). Tę ostatnią znalazłem u Jamesa Legge.
      Myślę, że druga talia pomoże mi odnaleźć przepis układu Króla Wena.

2. karty a linie zmienne
      Na zadane pytanie można wylosować 2 karty - pierwsza to heks przed przemianą, a druga - po. Linie zmienne niemal gwarantowane. Aby była możliwość wylosowania heksu bez przemian, pierwszą kartę po zapisaniu należy wcielić znów do talii i dopiero po kolejnym tasowaniu ciagnąć drugą.

3. numerologia
      Przy wyznaczaniu zmiennej w Kwiecie Śliwy można stosować podział na liczbę większą od 6, np. 7, 8 czy 9. Reszty od 1 do 6 wyznaczają numer zmiennej. Pozostałe wyniki oznaczają, że linii zmiennej brak.

rzadko spotykane pozdro :) ryx

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka