Dodaj do ulubionych

Mały quiz językowy :) Co to jest studeniec ?

21.01.11, 13:31
Natchnął mnie wątek o różnicach językowych, po lekturze którego zorientowałam się, że co rodzina to inny słownik języka polskiego odziedziczony po przodkach. Na myśl o tym jak niektóre wyrazy się marnują postanowiłam sprawdzić ile osób zna powyższe słowo :) Miło by było by inni przyłączyli się do zabawy i dodali własne pytania o znaczenie mało popularnych a znanych sobie słów :)
Obserwuj wątek
    • psychcio Re: Mały quiz językowy :) Co to jest studeniec ? 21.01.11, 15:55
      Zimne nogi??
    • Gość: ;) Re: Mały quiz językowy :) Co to jest studeniec ? IP: *.cable.smsnet.pl 21.01.11, 16:02
      Każdy ma jakieś idiolekty, szczelam, że topielec:) Zgadłem? Co wygrałem?
    • cotbus76 Laur dla autora odpowiedzi nr 2 21.01.11, 16:45
      Studeniec to używana w mojej rodzinie nazwa na zimne nóżki, którą babcia przywiozła z rodzinnej wsi za Bugiem.
      Pomysł z topielcem fajny i wart drugiego miejsca :)
      • cotbus76 Oczywiście nr 1 dla nr 2 nagroda pocieszenia ;) 21.01.11, 16:46
        • Gość: ;) Re: Oczywiście nr 1 dla nr 2 nagroda pocieszenia IP: *.cable.smsnet.pl 21.01.11, 18:36
          To mi wystarczy, dziękuję; finiszować jako drugi to nic złego, że użyję pewnej analogii niestosownej do pory dnia :))))))
      • princessofbabylon Re: Laur dla autora odpowiedzi nr 2 21.01.11, 17:04
        To w takim razie to jest galart :)
        • bypek Re: Laur dla autora odpowiedzi nr 2 22.01.11, 12:43
          a nie prawda, bo studzielina :)
      • psychcio Re: Laur dla autora odpowiedzi nr 2 21.01.11, 18:12
        Nie wytrzymałem i w ramach nagrody głównej walnąłem sobie dużego żywca, a w ramach nagrody pocieszenia walnąłem 2. żywca [też dużego]:O
      • frred Re: Laur dla autora odpowiedzi nr 2 24.01.11, 00:50
        Po lwowsku, o ile się nie mylę, studzinina, a w "Panu Tadziu" chołodziec. Za późno otwarłem watek i laur nie dla mnie:(((
        I to z TAKICH rąk, a mnie minął :((((((((((((((((((((((((

Bułeczka z masełkiem nie dla nas, nie dla nas, apage, apage, apage Satanas...
    • zmija_w_niebieskim Re: Mały quiz językowy :) Co to jest studeniec ? 21.01.11, 22:39
      A co to znaczy, że kogos pozbadli?
      • dzidzia_bojowa Re: Mały quiz językowy :) Co to jest studeniec ? 22.01.11, 12:49
        Pozbaść- znalazłam dwa znaczenia. To albo przejrzeć kogoś na wylot lub podporządkować sobie kogoś. To jak? Bo nie wiem.
      • Gość: pasqda Re: Mały quiz językowy :) Co to jest studeniec ? IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.11, 01:02
        > A co to znaczy, że kogos pozbadli?

Na głowę mu weszli i robią z nim co chcą :)
        • jot6 Re: Mały quiz językowy :) Co to jest studeniec ? 23.01.11, 15:08
          u mnie w domu - nie studzielina a studzieNina
          • Gość: tutejszy:) Re: Mały quiz językowy :) Co to jest studeniec ? IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.01.11, 12:57
            Studzielina lub DRYCHLI-od drżenia galarety :)
        • zmija_w_niebieskim Re: Mały quiz językowy :) Co to jest studeniec ? 24.01.11, 22:19
          No...albo uczepili się go i spokoju mu nie dają. Pozdrawiam :)
    • maitresse.d.un.francais nietypowa forma studenta? 23.01.11, 18:24
    • frred Re: Mały quiz językowy :) Co to jest studeniec ? 24.01.11, 00:54
      C76, Ty możesz to znać ode mnie, jeśli nie, to zgaduj:

sosnowieckie:

"trajtać"

"jargać się"

śląskie

coś jest "schacharzune"
      • frred storno 24.01.11, 00:59
        storno: "schachorzune" albo "schachurzune" o3wiście
        • bokertov1947 Re: storno 25.01.11, 06:10
          frred napisał:

> storno: "schachorzune" albo "schachurzune" o3wiście

Schacharzone/schachorzone pochodzi od slowa chachor – czyli osobnik prowadzacy nieuregulowany tryb zycia, osobnik naduzywajacy napojow alkoholowych. Taki, co to na drugi dziyn po pijatyce, przichodzi do roboty schacharzony - czyli, ze sladami przezytej popijawy.
          Czy okreslenie to wywiodlo sie z obserwacji przez Slazakow Polakow rzadzacych sie na Gornym Slasku – zrodla nie podaja.
          Pyrsk!
          • frred Re: storno 25.01.11, 10:47
            No niezupełnie, i to niezależnie od Twoich przemyśleń etnicznych.

Po pierwsze, Ślązak to dopiero potrafi pić (i to często na smutno).

BTW swego czasu żył w Gliwicach (chyba jeszcze niemieckich) geodeta, który był tak przepity i zdemoralizowany, że wykonywał pomiary nie wstając zza biurka. Podobno długo potem jak komuś szef chciał zrobić świństwo, to dawał do zrobienia coś, czego wcześniej tknął się ten pan. Nazwisko sugeruje narodowość Bóg wie jaką - wszystkie występujące na Śląsku wchodzą w grę, może żydowska jest najmniej prawdopodobna.

Po drugie, etymologia słowa "chachar"/"chachor"/"chachór" jest dużo smutniejsza. Chodzi o biedaka, który jest tak biedny, że chacha się (nb. samo słowo raczej warszawskie) czyli cieszy się, że udało mu się przeżyć kolejny dzień. Potem dopiero nabrało to znaczenia "łobuz".

Po trzecie, być może gość skacowany też jest schachorzuny (ja się nie zetknąłem z takim użyciem tego słowa), natomiast pytałem o COŚ SCHACHORZUNE, a nie kogoś schachorzunego (użycie, o które mi chodzi, na pewno występuje w części rybnickiej regionu, ale na logikę powinno być zrozumiałe w całym regionie).
            • bokertov1947 Re: storno 25.01.11, 12:52
              frred napisał:

> No niezupełnie, i to niezależnie od Twoich przemyśleń etnicznych.
              >
              > Po pierwsze, Ślązak to dopiero potrafi pić (i to często na smutno).
              >

Synek - njy wjym kajs Ty sie tego wszystkigo dowjedziou - ale napewno njy na Gornym Slonsku. Wjysz, jak fto bez pora generacyji je na tym Slonsku je zuhause, to i trocha tego slonskigo jynzyka z mlykiym matki wycycko. I to egal, eli je katolikiym, wanielikiym abo zydym.
              To mi tu njy tuplikuj, co je jak po slonsku, a co niy. Jak chcesz - to sie zauatw "Slonski Slabikosz", z kerego uczom sie dziecka we szkolach na Gornym Slonsku naszy godki, i tam se pora zacow poczytej . Wjym to, boch je wspolautor ty ksionszki.
              Tosz czim sie karlus - i njy pij tyla, bo jeszcze fto pomysli, co ejs je schacharzony Chanys!
              Pyrsk i czim sie gelyndra
              Pozdrowiynia ze Tel Avivu (wjysz kaj to je?)
              • Gość: ;) Re: storno IP: *.cable.smsnet.pl 25.01.11, 16:38
                Marian, styl masz taki, że nawet jako Esterkę rozpoznać Cię łatwo. Stare czasy, gdy niemoderowane forum katowickie było małpim gajem dla nadających z Efu. Miałem ubaw:))
              • frred Re: storno 25.01.11, 21:25
                Ty się trzymaj ramy albo cycka mamy. Pytam się wyraźnie, co znaczy, że coś jest schachorzune, a nie ktoś.

A wsadzanie na siłę słów niemieckich (bynajmniej nie chodzi mi o gelynder, tylko o "zuhause" - co znaczy, trudno się nie domyślić, ale jako słowo śląskie to jest to w najlepszym razie hapaks legomenon) prawidłowej godce nie sprzyja.

A TA jest niedaleko Hajfy, gdzie mam przyjaciół (wolę Hajfę).

Pzdr
              • frred Re: storno 26.01.11, 02:55
                To jak to jest, że piszesz nieortograficznie? "Ślabikorz", nie "Ślabikosz"
                • aaricia_szalona Re: storno 26.01.11, 09:06
                  > To jak to jest, że piszesz nieortograficznie? "Ślabikorz", nie "Ślabikosz"

A "Chanys"???
                  • bokertov1947 Re: storno 26.01.11, 10:31
                    Racja - "Hanys".
                    A ze jak zwykle, ktos musi byc za to winnym, to pragne zapodac, ze wychowano mnie pod polska okupacja (Gornego Slaska)!
                    Pyrsk!
          • voxave Re: storno 26.01.11, 11:26
            a slunzaki górne to za kołnierz wylewajo
      • cotbus76 Kurczę i tak to jest jak się mieszka w miejscu z 26.01.11, 14:19
        tradycjami :) Koloryt lokalny to jest to czego brakuje nam na Dolnym Śląsku. Jednak my też mówimy na codzień gwarą, choć sztuczną bo stworzoną przez szabrowników, zabużan, reimigrantów z różnych części Europy i świata oraz poszukiwaczy lepszego życia na tzw. Ziemiach odzyskanych, którzy mieszali się ze sobą rodzinach i na podwórkach a w szkołach byli uczeni martwej literackiej polszczyzny w większości wypadków z miernym rezultatem. Koktail zmieszany, lecz niewstrząśnięty obecnie suto zaprawiony zapożyczeniami z języka Szekspira :)
        • frred Re: Kurczę i tak to jest jak się mieszka w miejsc 27.01.11, 01:37
          A to ja zazdroszczę czegoś Dolnemu Śląskowi: właśnie tradycji kresowej.

We Wrocławiu działa kapelka żeglarska "Orkiestra Samanta". I gra pięknie... nie szanty, a właśnie piosenki pachnące Kresami i zarazem w klimatach żeglarskich... Przy nich jest zawsze największy ogień na koncertach.

Ponieważ moja zagadka utonęła w morzu sporów, podaję rozwiązanie i laur sam sobie spożywam w postaci listka bobkowego szt. 1, jak również sam sobie kupię Zimnego Lecha (moje ulubione):

SK itp.:

Coś schachorzune to coś zdewastowane, zniszczone, bardzo zużyte, poobijane.

Etymologia jw., przez analogię do zdemoralizowanego człowieka.

SO itp.:

Jarga się ktoś, kto ma zły humor i na normalne odzywki otoczenia odpowiada opryskliwie.

Trajta (myślę, że to z jidisz) ktoś, kto wchodzi na czystą podłogę w brudnych butach.
    • Gość: has Re: Mały quiz językowy :) Co to jest studeniec ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.11, 08:46
      has
    • mnop2 Re: Mały quiz językowy :) Co to jest studeniec ? 29.01.11, 10:56
      Studeniec- studencka choroba przenoszona w drogą płciową.
      • Gość: karakuliambro 3 Mały quiz językowy :) Co to jest studeniec ? IP: *.jon.cz 31.01.11, 21:52
        A - utopenec ?
        • mnop2 Re: Mały quiz językowy :) Co to jest studeniec ? 31.01.11, 22:14
          https://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Utopenci.jpg&filetimestamp=20060923100016pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Utopenci.jpg&filetimestamp=20060923100016
        • frred Re: Mały quiz językowy :) Co to jest studeniec ? 01.02.11, 10:25
          parówka w zalewie słodko-octowej, popularna w Czechach, stąd czeska nazwa potrawy
          • mnop2 Re: Mały quiz językowy :) Co to jest studeniec ? 01.02.11, 15:11
            nie odgapiaj
            • frred Re: Mały quiz językowy :) Co to jest studeniec ? 03.02.11, 23:00
              A nie mogę tego po prostu wiedzieć?

Ile masz lat? Ja NIE KOŃCZYŁEM GIMNAZJUM i w życiu nie ZRZYNAŁEM
            • frred Re: Mały quiz językowy :) Co to jest studeniec ? 03.02.11, 23:04
              a dla ścisłości: u Ciebie na zdjęciu są kiełbaski, ja to znam z PARÓWKAMI

z kiełbaskami może też być dobre, ale ja nie lubię tak czy tak, dla mnie ocet to do studenca :)
    • zupakalafiorowa Co to jest "brejdaczka"? 01.02.11, 20:21
      Podpowiem, że rodem z Lubelszczyzny ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka