m0711 24.04.04, 22:09 Ja to sobie nie przypominam czym ja byłam, ale teraz zdarza mi się postraszyć córkę dziadem, a moja znajoma swoją - ochroniarzem. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
conena Re: Czym byliście straszeni w dzieciństwie?? 24.04.04, 22:12 mnie straszyli, że jak za długo będę patrzeć w lustro to mi diabeł wyskoczy. bratanka straszę, że go upieke na grillu i zjem, ale on sie z tego smieje. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiownik Re: Czym byliście straszeni w dzieciństwie?? 24.04.04, 22:32 mnie mama straszyła, ze jak za długo będę siedzieć w wodzie (co uwielbiałam)- a po prostu nudziło jej się tak siedzieć w łazience i pilnowac, żebym się nie utopiła w wannie - to zejdzie mi skóra z całego ciała. i jeszcze, ze jak będę stawiać stopy do środka, zamiast prosto, to mi się przekręcą kolana, i będę chodzić jak flaming (nie wiem, dlaczego akurat to ptaszysko), z kolanami wyginającymi się do tyłu :) Odpowiedz Link Zgłoś
m0711 Re: Czym byliście straszeni w dzieciństwie?? 24.04.04, 22:32 Jeszcze mi się przypomniało, kumpela mi mówiła że jej brat jak był mały to go straszono standardową Babą Jagą, no i kiedyś pojechali do babci na wieś i z lasu wyszła jakaś kobieta o lasce i ten chłopiec zaczął w nią rzucać kamieniami :) bo mu się to przypomniało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciemnyokular Re: Czym byliście straszeni w dzieciństwie?? IP: *.tpnets.com 25.04.04, 04:42 Jaruzelskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyś Re: Czym byliście straszeni w dzieciństwie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.04, 06:40 A czarnej Wołgi nie pamietacie ? :)) Bądź grzeczny bo jak nie to przyjedzie czarna Wołga i cię zabierze Odpowiedz Link Zgłoś
zievallo Re: Czym byliście straszeni w dzieciństwie?? 25.04.04, 07:05 pamietam :) zapewne UB jeżdziło czarnymi wołgami i zabierało nie grzecznych rodziców... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amna Re: Czym byliście straszeni w dzieciństwie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.04, 21:51 Bosz....... Umieralam na sama mysl spotakania pierwszego stopnia z czaena Wołga!! trauma z dziecinstwa!! Odpowiedz Link Zgłoś
rubin Jak nie będziesz się uczył, ... 25.04.04, 08:19 ... to będziesz pracował w PeGeeRze. Wcale mi się wtedy nie wydawało to takie straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
ami6 Re: Jak nie będziesz się uczył, ... 25.04.04, 10:09 Ja własnemu mówiłam, że: 1. nocą przychodzi wróżka i zabiera zabawki pozostawione na podłodze i oddaje dzieciom, które mają porządek:) efekt był idealny! 2. często chorował i antybiotyków już nie starczało, wpychałam więc w niego czosnek i opowiadałam, że chroni przed wampirami (co akurat podobno jest prawdą:) Więcej nie pamiętam, ale on pamięta i od czasu do czasu mi wypomina dodając, że tak samo będzie mówił własnym dzieciom, bo było bardzo skuteczne:) Odpowiedz Link Zgłoś
yvona73pol Re: Jak nie będziesz się uczył, ... 25.04.04, 15:57 czarna wolga, a jusci... poza tym - dziad, albo "ta pani" , "ten pan" cie zabierze - zalezy kto akurat byl na widoku... ;))) no i Cygan, bo u nas w miescie sporo ich bylo i jest, nie ciesza sie dobra slawa.... albo - jak nie bedziesz sie uczyc, to zostaniesz szpulkowa ( w fabryce koszul/szwalni) - to tato mojej znajomej.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ultra75 Re: Jak nie będziesz się uczył, ... IP: 207.159.92.* 26.04.04, 20:48 U mnie bylo: jak sie nie bedziesz uczyc, to bedziesz w przyszlosci ulice zamiatac! - niestety nie pamietam, czy to na mnie robilo wrazenie :-). Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Czym byliście straszeni w dzieciństwie?? 25.04.04, 16:16 "Jak się skaleczysz, to będzie ci krew leciała" - jakoś bardzo się tym przejmowałam, mimo ze jak to dzieciak, ciągle latałam z porozbijanymi kolanami i specjalnie nie robiło to na mnie wrażenia :) No i drugie, że jeśli najem się wiśni albo ogóków, i popiję to wodą sodową, to dostanę biegunki :) Babcia i mama malowały ten obrz straszliwymi barwami do tego stopnia, że poczułam się okropnie zawiedziona, kiedy popełniłam to gastryczne przestępstwo i NIC się nie wydarzyło (do dzisiaj mam strusi żołądek). Wtedy po raz pierwszy zalęgła się w mojej sześcioletniej głowie myśl, że chyba jednak dorośli nie zawsze maja rację... czy to możliwe?... Odpowiedz Link Zgłoś
dafni Re: Czym byliście straszeni w dzieciństwie?? 25.04.04, 18:26 Mnie straszono, że jak się będę bawić zapałkami to się posiusiam w nocy. A jakiś czas temu słyszałam matkę straszącą dzieci tym, że jak nie wydmucha nosa to przyjdą wilki, które lubią gile:) Odpowiedz Link Zgłoś
fassolka Re: Czym byliście straszeni w dzieciństwie?? 25.04.04, 18:53 Albo mnie niespecjalnie straszono albo mam sklerozę czy co? Ale za to moją córkę nastraszyła pani w przedszkolu, w zerówce. dzieci się wygłupiały przy obiedzie i pani im mowi: nie gadajcie przy jedzeniu bo sie można udławić. Zwykły tekst niby, a tu moja córka wraca z przedszkola, oczy rozszerzone strachem, ja proponuje podwieczorek a ona z przerazeniem: ja nie moge jesc mamusiu... Normalnie bała sie jedzenia dotknąc. A ile ja sie z niej nawyciągałam o co chodzi! Ze trzy dni trwało zanim jej przeszło. Pytałam inne matki - zadne dziecko sie tekstem pani nie przejęło. W końcu ja sama czasem mówie np 'nie biegaj po schodach bo sie przewrócisz i złamisz nogę...' i jakoś własciwie nikt się tym nie przejmuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aBA Re: Czym byliście straszeni w dzieciństwie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.04, 14:35 Moja mama kiedyś idąc z moją siostrą z przedszkola zaczęła ją straszyć milicjantem, który przyjdzie i jak ona będzie niegrzeczna to ją zabierze. W tym momencie ktoś zaczął krzyczeć, mama się odwróciła a za nią stał milicjant i krzyczał że jak można tak dzieci milicją straszyć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
girl201 Re: Czym byliście straszeni w dzieciństwie?? 26.04.04, 14:38 Mnie stroszono czymś takim jak BOBO (małe, włochate, siedziało pod wanną albo pod łóżkiem - w każdym bądź razie w ciemnych zakamarkach), a mojego narzeczonego BEBOK-iem :) Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: Czym byliście straszeni w dzieciństwie?? 26.04.04, 15:49 Hihi.. dobre, moi kuzyni strasza swojego potomka, ze mu język spleśnieje jak będzie kłamał. Dobre. Ja już nie pamiętam czym mnie straszono, ale coś tam musiało być. Pozdrafiam Mia Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: Czym byliście straszeni w dzieciństwie?? 27.04.04, 14:22 Potwierdzam, u nas, a pochodze z Krakowa, "bobo" bylo uzywane do perswazji dzieciecej. Mysle, ze dzis mozna uzywac w tym celu "DJ BoBo". Odpowiedz Link Zgłoś
mycha70 Re: Czym byliście straszeni w dzieciństwie?? 26.04.04, 23:22 Dwa teksty, które mnie powaliły: do trzyletniego dziecka - nie wypluwaj jedzenia, bo robaki będą ci wychodziły z buzi - nie skacz, bo złamiesz sobie głowę i trafisz do ciemnego grobu byłam w szoku Odpowiedz Link Zgłoś
bogini_s Re: Czym byliście straszeni w dzieciństwie?? 27.04.04, 00:10 Ja byłam straszona na takie oto sposoby (i zawsze w kwestii jedzenia): 1) Jak nie zjesz, to cię postraszę psikasem! (psikas, to był na przykład oxycort (nie pamiętam dokładnie pisowni) w sprayu i bałam się tego panicznie!!! 2) Jak nie będziesz jadła, to cię postraszę rurą od odkurzacza (swoją drogą do dzisiaj mam obrzydzenie w stosunku do rury i reszty odkurzacza) 3) Jak nie zjesz, to nie pójdziesz do szkoły (nie wpadłam wtedy jeszcze na pomysł, żeby po prostu nie iść do szkoły, byłam tak obrzydliwie obowiązkowa, że koniecznie chciałam iść do tej szkoły. Dla niedowierzających przykład: pół kromki chleba, obojętne z czym, konsumowałam ok. godziny. Do dzisiaj mi zostało, że śniadania są czymś najobrzydliwszym na świecie. Niestety, bycie "niejadkiem" już mi przeszło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hopik Re: Czym byliście straszeni w dzieciństwie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.04, 10:39 moj brat mnie straszył, ze zadzwoni do smoka. niby nic, ale u nas w domu był taki alarm dzwonkowy, ktory on umial uruchomic. jezu, jak ja sie balam!!! a teraz troche inna opowiesc. mojemu znajomemu jak byl maly czytali "muminki" i on sie strasznie bał Buki (ten kto czytal to wie co to za nieciekawa postac, w kazdym razie nic nie mowila tylko zionela chlodem i nachodzila i trwożyła muminki). pewnego dnia miala byc kolęda. byl dzwonek do drzwi i koles, jeszcze szkrab, wdrapal sie na stolek i sporzal przez wizjer... i zobaczyl BUKE! dostal ataku histerii i za nic nie chcial wyjsc do pokoju do ksiedza na kolede. chyba do dzis ma uraz, hihihihi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 13latka Re: Czym byliście straszeni w dzieciństwie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.04, 14:41 BUKA WCALE NIE BYLA ZLA!!!!!!!! Ona byla niekochana i samotna,dlatego wszyscy sie jej bali! Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Czym byliście straszeni w dzieciństwie?? 30.04.04, 10:21 Gość portalu: 13latka napisał(a): > BUKA WCALE NIE BYLA ZLA!!!!!!!! > Ona byla niekochana i samotna,dlatego wszyscy sie jej bali! Masz rację. Też zawsze miałam wrażenie, że gdyby zabrac Buke np. na lody, zaraz by inaczej spojrzała na świat :) Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Re: Czym byliście straszeni w dzieciństwie?? 27.04.04, 11:55 Trochę OT: moja znajoma straszy swoje ukochane psy, że jak będą niegrzeczne, to je odda do Bacutilu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Czym byliście straszeni w dzieciństwie?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.04.04, 14:24 Ksiądz do nas (pierwszaków z podstawówki): Koniec świata nadejdzie, gdy po niebie latać będą żelazne ptaki (że niby samoloty), a dziewczyny będą wygladać jak chłopcy(np. nosić spodnie i mieć krótkie włosy!!) a chłopcy jak dziewczyny (długie włosy). Wracałam z religii przerażona... Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Re: Czym byliście straszeni w dzieciństwie?? 27.04.04, 16:54 Starszą siostrę mojej koleżanki pani w szkole straszyła, że nienoszenie tarczy (z numerem szkoły) i chodzenie w dżokejce (takie czapki były wtedy modne) to prosta droga do prostytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: Czym byliście straszeni w dzieciństwie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.04, 23:52 1." Jak nie będziesz jadla, to Baba-Jaga cię zabierze" Niby nic niezwykłego, ale ta Jaga mieszkać miala niby w otworze wentylacyjnym ( który dla mnie, z racji nierozumienia tego terminu, był czymś w rodzaju oczozębów czarownicy) balam sie jej pzeogromnie i w efekcie nigdy nie chodzilam sama do kuchni. 2. "Jak będziesz niegrzeczna, to wyrosną ci różki" pamietam te straszliwe chwile spedzane przed lustrem i próby wymacania niebezpiecznych wzgórków na czole. A jednak nie wyrosły ;) Odpowiedz Link Zgłoś
stary.prochazka Czarna Wołga raz jeszcze 28.04.04, 07:04 "Jak będziesz niegrzeczny to przyjedzie pan Czarną Wołgą i cię zabierze".Ostatnio na zajęciach (uniwerek) przypadkowo okazało się, że tylko w naszej grupie jest jeszcze kilka innych osób, które też tym straszyli:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
p-iotr Re: Czym byliście straszeni w dzieciństwie?? 28.04.04, 08:56 Tak tak.. slynny otwor wentylacyjny.. u mnie mieszkalo tam "Dytko na slomianych nogach" pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 13latka Re: Czym byliście straszeni w dzieciństwie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.04, 14:34 Słyszalam jak matka mowila do swojego syna: -Nie idź tam!Tam są beboki! Mnie straszono,że jak przyłoże dlon do szyby od kominka to mi skora sie przyklei i jak oderwe reke to na szybie bedzie skora z dloni i troche miesa,a na rece zostana tylko kości (i skora po drugiej stronie dloni). Makabryczne,ale nie robilo to na mnie najmniejszego wrazenia.teraz mnie nie straszą....(mam 13 lat) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia czarna lapa IP: *.lv.lv.cox.net 30.04.04, 07:41 straszyla mnie starsza ode mnie o kilka lat "kolezanka", ze jak jej sie nie bede sluchac to przyjdzie do mnie czarna lapa i mnie udusi. Czy ktos oprocz mnie zna ta opowiesc o czarnej lapie, ktora tarla Marysi plecy tarka az do krwi i nie kazala Marysi skarzyc sie mamie, a gdy ta sie jednak poskarzyla - czarna lapa ja udusila{ oczywiscie po dlugich wywodach typu -Marysiu ide do ciebie, Marysiu jestem przed twoim domem itd. itp. Pamietam te koszmary po nocach do dzis. Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: czarna lapa 30.04.04, 10:17 > Czy ktos oprocz > mnie zna ta opowiesc o czarnej lapie, ktora tarla Marysi plecy tarka az do krwi Ja, ja, ja, ja!! Ja pamiętam tę historię, aczkolwiek zawsze straszliwie mnie rozsmieszała. Czy ktoś może wie, po jaką cholerę ta łapa tak się męczyła? :-DDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lena Re: Czym byliście straszeni w dzieciństwie?? IP: *.matrixx.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.04, 10:31 że jak połknę pestkę arbuza to mi w brzuchu arbuz wyrośnie Odpowiedz Link Zgłoś
lamancza Re: Czym byliście straszeni w dzieciństwie?? 30.04.04, 12:45 Kiedyś, kiedy miałem jakieś 4-5 lat, zjadłem kilka kapuścianych liści na surowo, zanim mama zdażyła je umyć. Zdenerwowana rodzicielka oświadczyła, że na skutek takiego procederu (jedzenie niemytych warzyw i owoców) mozna sie rozchorować a nawet umrzeć. Cóż, dla mnie słowo Matki - rzecz święta. Pożegnałem się z nią, wyszedłem na podwórko, usiadłem na schodach przed domem i czekałem na śmierć. A ponieważ ona cos się nie kwapiła, to poszedłęm z kolegami grać w piłkę. Ale warzywa i owoce myje od tej pory zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiolka Re: Czym byliście straszeni w dzieciństwie?? IP: 194.156.135.* 30.04.04, 13:25 We wczesnym dziecinstwie (4-5 lat) bylam strasznym niejadkiem i aby wmusic we mnie jedzenie straszono mnie.... czarna, parowa lokomotywa ;)). "Jedz, bo inaczej przyjedzie lokomotywa i cie zabierze". Jak ja sie ich wtedy potwornie balam - jezdzac do rodziny z wizyta, trzeba bylo przejsc przez peron dalekobiezny, przy ktorym najczeciej staly wlasnie te lokomotywy zlowieszczo, miarowo posapujac - ja wowczas szlam najblizej przeciwleglej krawedzi peronu. Najbardziej balam sie momentu, kiedy lokomotywy obracaly gwaltownie w miejscu kolami i wydawaly przy tym potworne stukoty i duzo pary (kto pamieta, ten wie o czym mowie ;)) - wtedy to juz byl dramat - placz, ryk. Z tego co pamietam to byly one dosc skutecznym (i perfidie wykorzystywanym!) straszakiem, o ile sie go nie naduzywalo. Jadlam z zoladkiem scisnietym ze strachu :) Odpowiedz Link Zgłoś