Dodaj do ulubionych

tam wcale tak nie spiewali...

• jane_24 Re: tam wcale tak nie spiewali... 09.12.04, 12:29
      u mnie w pracy wszyscy w piosence Jeden 8 L pt "Jak zapomniec" w miejscu gdzie
      raper spiewa "tak juz" słyszą "Fuck you" :)))
      • Gość: nesca Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.block.alestra.net.mx 10.04.05, 03:06
        moja mama lubila piosenki tercetu egzotycznego, wiec jako dziecko czesto slyszalam "nie poskapi
        suchej ziemi kropli deszczu" (w oryg. zdaje sie "niebo skapi suchej ziemi...") i meczylo mnie KTO nie
        poskapi.
    • kicior99 La Bamba 13.12.04, 15:39
      w refrenie wuielu slyszalo: portki se rwe, portki se rwe...
      • Gość: wiórka Re: La Bamba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 19:55
        A w piosence Alan Parson Project "Don't answer me" kiedyś było Don't dance with
        me- przecież słyszałam ;-)
      • yabol428 Re: La Bamba 09.01.18, 16:18
        kicior99 napisał:

> w refrenie wuielu slyszalo: portki se rwe, portki se rwe...

Nawet była jakaś przeróbka kabaretowa w tym stylu.
    • Gość: starling Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.bielsko.msk.pl 23.12.04, 21:11
      A dla mnie już zawsze Queen będzie śpiewał: "aj łany ro", zamiast "I Want It
      All", nie mówiąc już o Tiny Turner "Łiroriro nabahiro", czyli "We Don't Need
      Another Hero":)).
      Przez całe lata zastanawiałam sie też, jakie słowa słychać w piosence
      Kobranocki "Kocham cię jak Irlandię", bo ja słyszałam coś w stylu "loketenburg
      przez Włocławek", dopiero w te wakacje dowiedziałam sie, że to "WLOKĘ TEN BÓL
      przez Włocławek". Głowiłam sie też długo, co śpiewa Dżem - jakieś :"dżem seszyn
      do rana", czy co??nie wpadłam na to,że to prostu "jam session":D
      • Gość: Babs Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.uniovi.es / *.uniovi.es 26.04.05, 17:37
        queen dokladnie tak samo... oprocz tego bylo jeszcze cos ale nie wiem czy to
        nie kawal..."lorawny lorawno" Metallica... to opowiadal mi kolega... a z
        koscielnych to "poronila syna" zamiast "porodzila" i " poszli znalezli
        dzieciatko w GROBIE"... masakra :)
    • Gość: fantomasz Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: 213.199.242.* 23.12.04, 21:45
      Kombi, Słodkiego miłego życia.
      W refrenie jest coś takiego: "Jest tyle gór do zdobycia"
      Kumpel (byliśmy wtedy w jakiejś szóstej klasie) uparł się, że ta fraza brzmi:
      Jest tyle kurw (sorry) do zdobycia". Nie szło mu przetłumaczyć, gotów był się
      bić by przekonać niedowiarków.
      Stare, dobre Kombi
      pozdr
      • Gość: kretilla PEARL JAM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.04, 09:43
        do dziś nie wiem jak to brzmieć powinno, ale w piosence "still alive" Pearl Jam
        na początku drugiej zwrotki słyszę ewidentnie "Łosiu, chodź tu..."
        • shelter Re: PEARL JAM 10.04.05, 18:47
          Kurcze :)
          ja wiedzialam ze tam jest co innego ale kiedy znajomi tak wymyslili i teraz
          slysze tylko Losia ;D a tam jest po prostu Oh she walks slowly across the young
          man's room

Moja kolezanka w obrzedowej harcerskiej piosence zamiast ''Bóg jest tuż ''
          śpiewala ''bukiet stóż'' bo stóże to takie ładne kwiatki przecież

a jak sie zaczyna La Isla Bonita Madonny ?
          Lesner ajdżesner san pedro....

a stary hicior DJ BOBO - There's a party ? ktoś śpiewał DEZABARY
      • Gość: kombi Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 23:00
        Kombi, Słodkiego miłego życia.
        W refrenie jest coś takiego: "Jest tyle gór do zdobycia"

~~ mój tata wyraźnie słyszał : słodkie kombi mego życia;-))

pozdrawiam :-)
    • Gość: Ola Myslovitz IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.05, 15:41
      W piosence Myslovitz "Sprzedawcy marzeń" zamiat "nie mogę zrobić nic sterowany
      jestem wciąż" zawsze słysze "stegowany:))) jestem wciąż..."
      • slotna Re: Myslovitz 10.04.05, 00:31
        Ale przeciez tam jest : STEROPIANEM jestem wciaz. Piosenka Budowniczych.
    • epoche Re: tam wcale tak nie spiewali... 09.04.05, 16:38
      dziwne, że nikt jeszcze nie wspomniał o Besame Mucho, w którym ewidentnie słychać "Beze mnie młócą"....
    • nieszkasob Re: tam wcale tak nie spiewali... 10.04.05, 17:17
      ja przez dlugi czas slyszalam w piosence T.Love "olewam rzad mam baty drogowe" -
      baty drogowe - brzmialy dziwnie ale moze i sa - dopiero ostatnio siostra mnie
      oswiecila,ze to mandaty drogowe :D
      A pamietacie domowe przedszkole i "dakad tupta noca jez" kla mnie to
      bylo :dokad Tupta noca jest" i nigdy nie wiedzialam co to ta Tupta :D
    • Gość: Ania Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.05, 22:12
      ja w kolędzie "Przybiezeli do betlejem" nieodmiennie spiewalam "tobie serca
      ochotnego w oborze"...zamiast oczywiscie "o Boze"
      a w piosence Bajmu "Biala Armia" gdzie refren brzmi "jestes sterem" spiewalam
      jeszcze calkiem niedawn "jestes zerem"....
      • trond Re: tam wcale tak nie spiewali... 11.04.05, 00:15
        ja w pieśni :ubi caritas.et amor.Deus ipso est.nagminnie śpiewam:sancto
        subito.et amor.
        itd. mając na myśli Ojca Świętego Jana Pawła II.
        • Gość: up Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.05, 16:46
          up
        • slotna A kto zgadnie co to? :))) 11.04.05, 18:30
          A kto zna piosenke:

"Oooł, macziumos...
          enatetate bejbe
          szizgate moro" ?

Tak wg mnie lecial refren pewnego przeboju... Nie pamietam juz za dobrze
          calosci, bo teraz wiem, co tam jest naprawde i mi sie myli - ale "oł,
          macziumos" bylo na pewno:) Dodam, ze ten sam zespol mial jeszcze wspanialy
          utwor:

"łoczigan slejołrad
          slajke łilofortun
          łoczigan slejołrad
          slajke łil
          laczigaaaan
          majlaw smajendin
          endu lajk bifu
          stolakti uuu-uuuu
          dżospeczu majdrin
          ajaktu uuu-uuuu
          anili anilawa fu"

Najbardziej lubie to "dżospeczu", "łoczigan" i "macziumos" :) Spisywalam to
          sobie z kasety, fonetycznie, bo strasznie chcialam sie nauczyc na pamiec. Ale
          cos nie szlo...:)
          • Gość: kot winnisi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 00:32
            a kto wie kto to są winnisi???

dziecko kiedyś zapytało kto to są winnisi/

chodzi o koledę Bóg się rodzi, gdzie jest:
            Nie mało cierpiał, nie mało,
            Żeśmy byli winni sami
        • Gość: gelfin Re: tam wcale tak nie spiewali... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 12:46
          w piosence z Samego życia słyszę jakieś DROGI ILOSU (ew. SILOSU) co tam jest na
          prawdę?????
          moje koleżnki spiewają Pump it up jako nanana pampera
          słyszałam w kościele:
          Naród ukorzyć trzeba
          złych, srych...
          a bylo
          Wiarą ukorzyć trzeba
          zmysły...
          w pisence Wilków zamia st na ulicy trwa śpiewałam na ulicy dwa
    • zaz_zula Jezus Malusieńki 24.04.05, 13:18
      W tej kolędzie, "Jezus malusieńki", jest taki kawałek "płacze z zimna nie dała
      mu matula sukienki" ale dla mnie to zawsze brzmiało "płacze z zimna i
      niedałamu", co oznaczało z dużej niedoli po staropolsku. I jeszcze dalej
      jest: "bo uboga była", co ja rozumiałam jako "bo u Boga była" i się okropnie
      dziwiłam że Bóg jej nie pomógł jak tam dziecko tak płakało.
      • Gość: Anonim Mylene Farmer IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 24.04.05, 13:34
        W piosence Vouyage, Vouyage (Włajaż, hehe - nie znam francuskiego) w pierwszej
        zwrotce jest "glizdy zeschły" a dalej włajaż, włajaż, wal dalej Łukasz :)
        • Gość: the_dzidka Re: Mylene Farmer IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 24.04.05, 19:54
          Uuupsss... to nie jest Mylene Farmer!!!! Mylene Farmer obraziłaby się za
          przypisanie jej tej piosenki...
          • Gość: Mylene Farmer Re: Mylene Farmer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 19:59
            ale skąd
            • Gość: Anonim Desirelle ? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 24.04.05, 20:34
              • Gość: up Re: Desirelle ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.05, 21:18
                up
                • Gość: STingeR Desireless... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.05, 13:32
                  Desireless - Voyage Voyage ;)
                  • yabol428 Re: Desireless... 11.10.17, 16:37
                    Z francuskich piosenek jeszcze jest "Désenchantée" (kiedyś Mylene Farmer, później Kate Ryan), w której wszyscy słyszą "pekaoooo...", a w rzeczywistości ona tam śpiewa "Tout est chaos" (wszystko jest chaosem).
                    • kicior99 Re: Desireless... 19.10.17, 11:33
                      Tu w pekao :)
                      Ja tam słyszę jeszcze "szersze bramki" (je cherche un ame, qui...)
    • john_malkovitch Re: tam wcale tak nie spiewali... 26.04.05, 13:44
      Nie wiem, czy juz było, ale zawsze zastanawiałem się
      kto to jest Al Leluja...
    • yabol428 Re: tam wcale tak nie spiewali... 09.01.18, 16:16
      W piosence Shanii Twain "That don't impress me much" zawsze wydawało mi się, że ona śpiewa: "So you're rocket sized", tzn. masz rozmiar jak rakieta - wiadomo o jaki narząd chodzi :) Dopiero teraz, choć piosenka ma już sporo lat, zerknąłem w sieci na tekst i okazało się, że tam jest: so "you're a rocket scientist" (jesteś konstruktorem rakiet).
    • yabol428 Re: tam wcale tak nie spiewali... 22.07.18, 17:23
      W przeboju "I'm an albatraoz" słyszę pod sam koniec coś takiego jak "albatros ci ja" :) Tak jakby "krakowiaczek ci ja" :)
    • sgsdfs Re: tam wcale tak nie spiewali... 04.08.18, 22:54
      www.bananki.pl/home
    • yabol428 Re: tam wcale tak nie spiewali... 23.12.18, 08:39
      Jako dziecko słowa piosenki Maryli Rodowicz "Hej żegluże" śpiewałem jako "hejże chlujże" :) Nie miało to większego sensu, ale w tym wieku mi to nie przeszkadzało.
      • feelek Re: tam wcale tak nie spiewali... 10.04.21, 00:00
        ale p. Rodowicz śpiewa tam:
        "Hej żegluj- że żeglarzu... " a nie: " ...hej żegluże..."
      • yabol428 Re: tam wcale tak nie spiewali... 03.03.25, 18:08
        Na podobnej zasadzie w piosence "Dziś prawdziwych Cyganów już nie ma" słyszałem w dzieciństwie słowo "tylkokoni" i zastanawiałem się, co ono oznacza :)
    • yabol428 Re: tam wcale tak nie spiewali... 13.03.19, 10:39
      W dzieciństwie słyszałem taki dowcip radiowy. Jakiś słuchacz, zapewne podstawiony, dzwonił do radia i domagał się piosenki ze słowami "mysterej". Prowadzący usiłowali dopasować jakieś utwory z angielskim słowem "mystery", ale żaden nie pasował, więc poprosili słuchacza o zanucenie fragmentu, a on na to: "mysterej pancerni" :)
    • yabol428 Re: tam wcale tak nie spiewali... 21.04.19, 21:00
      W piosence "The Lion Sleeps Tonight" zawsze słyszę coś takiego: ały mały, ały mały.... Według angielskiego tekstu jest tam: awee my way.
      • minniemouse Re: tam wcale tak nie spiewali... 27.01.20, 05:37
        yabol428 napisał:
        > W piosence "The Lion Sleeps Tonight" zawsze słyszę coś takiego: ały mały, ały m
        > ały.... Według angielskiego tekstu jest tam: awee my way.

wprawdzie to już stare bo ma rok,
        ale jeszcze sprostuje. nie raczej nie ''awee my way'' - by się czytało ''ałi maj wej''
        tylko owimoweh
        i refren brzmi tak:

Wee wee ooh wimoweh
        Wee wee ooh wimoweh
        Owimoweh, owimoweh, owimoweh, owimoweh,
        Owimoweh, owimoweh, owimoweh, owimoweh
        .

caly tekst tutaj:
        The Lions Sleep Tonight

jest jeszcze wersja Mbube gdzie sie trochę inaczej śpiewa

Imbube Ingonyama ifile
        Ingonyama ilele
        Thula

Ingonyama ilele
        He, ha helelemama
        Ohi'mbube

cały tekst tu:
        Solomon Linda version of The Lions.. Mbube
        SOLOMON LINDA

i jeszcze taki
        Mbube
        jest trochę wersji, jest the wersja grupy The Nylons - chyba najbardziej znana. Billy Idol śpiewał The Lions..., The Tokens, REM, N'Sync..

Minnie
        • yabol428 Re: tam wcale tak nie spiewali... 27.01.20, 09:23
          " awee my way" nie wzięło mi się znikąd, tylko z portalu tekstowo.pl ale i tak dzięki za uzupełnienie i wyjaśnienie :)
    • yabol428 Re: tam wcale tak nie spiewali... 12.07.19, 12:32
      Od dzieciństwa do niedawna byłem przekonany, że Zbigniew Wodecki śpiewa: "Chałupy welcome to, Bahama mama lu", chociaż nie miałem pojęcia, co to "lu" może znaczyć. Dopiero w ostatnim czasie sięgnąłem po pisany tekst i przekonałem się, że tam jest "luz".
      Jeszcze a propos tego utworu, w dzieciństwie miałem kolegę, który zamiast "Afryka dzika, dawno odkryta" śpiewał "Afryka dzika, łysa Monika" :)
    • yabol428 Re: tam wcale tak nie spiewali... 12.10.19, 20:56
      Od lat znam piosenkę "Maneater", ale nigdy nie rozumiałem tytułowego słowa, zawsze słyszałem tam coś w rodzaju "mandida" :) Dopiero dziś, gdy usłyszałem ten utwór w radiu, coś mnie tknęło, żeby sprawdzić w sieci prawdziwe znaczenie tego słowa.
      • kalllka Re: tam wcale tak nie spiewali... 16.10.19, 14:25
        A mnie ostatnio zamęczają chórki w refrenie piosenki „Good as Hell”
        wiemy ze Lizzo juz nie kocha, wiec robi se po amerykańsku włosy i sprawdza jak wyglądają paznokcie po czym ... słychać wysokie zawodzenie czyli kompleks dźwięków- nie ma wiec żadnego clou.
        Ktoś juz odcyfrował w/w lyrics na polski /rzeczywistość/?
    • yabol428 Re: tam wcale tak nie spiewali... 14.12.19, 18:58
      Zawsze byłem przekonany, że w piosence Roxette "Sleeping in my car" pod koniec refrenu, jest "making love" (no bo w końcu co można robić na tylnym siedzeniu samochodu?). Dopiero teraz, po śmierci wokalistki, zacząłem przeglądać w różne jej teksty i ze zdziwieniem odkryłem, że w tym miejscu jest "making up".
    • yabol428 Re: tam wcale tak nie spiewali... 21.01.20, 14:10
      Turecka piosenka dla dzieci o żabkach. Tam wcale nie pojawia się pewne słowo, ale Polacy (oraz Węgrzy) i tak je słyszą :)
      www.youtube.com/watch?v=nUHMp939ODY
    • yabol428 Re: tam wcale tak nie spiewali... 25.05.20, 13:51
      W utworze Billy Idola "White Wedding" według mojego kolegi z pracy pojawia się "stary gej" - w rzeczywistości jest tam "start again".
    • yabol428 Re: tam wcale tak nie spiewali... 01.01.21, 19:09
      Mój brat w dzieciństwie śpiewał: "Wio koniku, a jak się postarasz, na kolację będzie karasz" (w oryginale było "na kolację przyjedziemy akurat"). Co to takiego ten karasz, to pewnie on sam też nie wiedział :)
      • feelek Re: tam wcale tak nie spiewali... 15.03.21, 12:28
        może garaż?
        "... na kolację będzie garaż ..."
        [brzmi podobnie do karasz]
        : że wyląduje w garażu - u celu, dalej już nie będzie musiał dreptać...
    • feelek Re: tam wcale tak nie spiewali... 13.03.21, 22:14
      1. w piosence " Posłuchajcie o Okrzei " St. Grzesiuka, on śpiewał, co ją rozumiałem: " ... A jak rzucił bombę w cyrku... " co mi się wydawało dziwne, że gościu ma ulicę w W-wie, co rzucał bombę w cyrku. Po bliższym się zapoznaniu z historią Okrzei, dowiedziałem się, że on tę bombę rzucił, ale w cyrkuł. Cyrkuł to býł carski komisariat policji.
      2. W kościele na mszy usłyszałem tekst pieśni:
      " ...żaden z wojska angielskiego nie dostąpi nigdy tego..." zastanawiało mnie co zawinili angielscy żołnierze
      W oryginale jest: "...wojska anielskiego..."
      3. nie tekst piosenki, ale śmieszne:
      szwagier usłyszał na lekcji w podstawówce, że skądś nadjeżdża Krupska, a była to Nadieżda Krupska, żona Lenina.
    • yabol428 Re: tam wcale tak nie spiewali... 21.05.21, 20:34
      Wspomnienie bardzo stare, sprzed ponad 30 lat. Kolega opowiadał mi wtedy, że pewien jego znajomy twierdził, jakoby Elton John wykonywał utwór "Ko ko". W rzeczywistości chodziło o "Sacrifice", w którym pojawiają się słowa "cold, cold heart" :)
    • yabol428 Re: tam wcale tak nie spiewali... 01.11.21, 16:11
      W utworze Kombi "Pamiętaj mnie" zawsze słyszałem: "na niebie wisiał księżyc superświerk", chociaż nie rozumiałem, co ostatnie słowo mogłoby znaczyć. Dopiero teraz, po 33 latach, coś mnie tknęło i sprawdziłem tekst tego utworu w internecie - okazało się, że jest tam "superszpieg" :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka