Dodaj do ulubionych

Slang w waszym środowisku

IP: *.chello.pl 17.08.05, 10:23
Macie jakieś wyrazy, słowa, zrozumiałe tylko dla was i dla waszej grupy? W
drodze ewolucji jakoś tak się utarło, że na monitor mówimy minetor,
na "anuluj" - "analuj" itp. Macie jakieś "swoje" słówka?:)
Obserwuj wątek
    • Gość: ICU RN Re: Slang w waszym środowisku IP: *.hsd1.tx.comcast.net 18.08.05, 03:55
      Nie slang, ale raczej zargon zawodowy:
      - K - potas jako poziom i jako lek (chlorek potasu - KCl).
      - Swan - Cewnik Swan-Ganza (tetnica plucna).
      - Foley - cewnik Foley'a.
      - lab - badania laboratoryjne, takze laboratorium lub laboranci (zaleznie od
      kontekstu).
      - micro - badania microbiologiczne, takze laboratorium mikrobiologiczne.
      - CV - sercowo-naczyniowy.
      - GI - odnoszacy sie do ukladu pokarmowego.
      - ETOH - alkohol etylowy.
      - temp - temperatura.
      - IV - droga dozylna.
      - IM - droga domiesniowa.
      - Dig - Digoxin , Lanoxin (jest silny prad, aby tego typu MYLACYCH skrotow nie
      uzywac).
      - Mag - Magnez (poziom) lub Siarczan Magneezu - MgSO4 (trend jak wyzej).
      - HD - Hemodializa.
      Ot, kilka. Jest ich setki, jesli nie tysiace. Gorzej, jesli ktos
      niedoksztalcony nie zrozumie i napisze bzdury, tak np. pani przepisujaca
      historie choroby z nagrania okreslila diete jako 2000 Cal dieta Przedniej
      Tetnicy Zstepujacej - uwazajac, ze ten skrot ADA to oznacza. Owszem, ale tutaj
      chodzilo o American Diabetic Association).
      • szut Re: Slang w waszym środowisku 18.08.05, 07:18
        A u mnie w pracy karierę zrobiło słówko [szimel] na okreslnie wzorca dokumentu, szablonu. Jest w niemieckim podobnie brzmiace slowo 'Schimmel', ktore oznacza plesn...
        Przypuszczam, ze moglo sie wziac od niem. 'Schema' [szema].
        • Gość: madzia Re: Slang w waszym środowisku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.05, 09:43
          w u mnie znaczy w Gdańsku dominuje od jakiegoś czasu słowo BEKA. Poprawna
          pisownia (o czym dowiedziałam się od młodszej siostry całkiem niedawno) to BK.
          A oznacza wszystko co smieszne.
          • Gość: madzia Re: Slang w waszym środowisku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.05, 09:44
            zapomniałam dodać że to forum jest BEKOWE
          • Gość: Matt Re: Slang w waszym środowisku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.05, 10:24
            Hej Madzia,
            faktycznie, od roku mieszkam sobie w Gdańsku i zauwazylem wlasnie czesto
            pojawiajace sie BK :-) a pochodze z Torunia, wiec ja ze zdziwieniem na BK a oni
            na JO....poza tym, czytalem tez sporo o regionalizmach i mnostwo postow na forum
            o tym jest, wspomne tylko o wielkopolskim szneku z glancem (drozdzówka) i
            torunskich JO i TOĆ (przecież): toć to normalne :-)
            Pozdrawiam
        • Gość: gościu Re: Slang w waszym środowisku IP: *.med.cm.kabsi.at 20.08.05, 13:20
          Zapoznaj się z treścią wątku nr 2862 na forum "Ortografia", a szczególnie
          z wypowiedzią użytkownika >Ardiuna<.
    • Gość: ja Re: Slang w waszym środowisku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 18:42
      taaak :] u mnie tez króluje "beka"
      • denis_rosrabiaque Czarna krosta 18.08.05, 20:40
        W jednej z moich poprzednich prac parę lat temu popularne było "umrzeć na
        czarną krostę" - przepaśc gdzieś, nie wiadomo gdzie. Czyli np.: "- A co się
        dzieje z tym Józkiem, który pracował z nami w zeszłym roku?". "- Umarł na
        czarną krostę" czyli: nikt nie wie, gdzieś przepadł, może wyjechał, może
        zmienił zawód, nie ma z nim kontaktu.
        • Gość: melisa Re: Czarna krosta IP: *.aster.pl 19.08.05, 01:22
          Sobie jaja robisz.A nie ma do czego./
        • Gość: melisa Re: Czarna krosta IP: *.aster.pl 19.08.05, 01:27
          Umarł na czarnął krostę.
          • Gość: ola Re: Czarna krosta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.05, 13:39
            pajdkować ............ znaczy robić sobie kanapki
      • Gość: grenzik Re: Slang w waszym środowisku IP: *.chello.pl 20.08.05, 13:53
        jako mieszkaniec 3miasta od urodzenia, beka nie jest dla mnie niczym nowym,
        natomiast nieźle zdziwiłem się, kiedy znajomi ze szczecina nie rozumieli o czym
        mówię, kiedy opowiadałem im jakąś straszną beczkę ;) .. przy czym niemniej
        zaskoczony byłem, kiedy poznałem zachodniopomorskie "szmula" - czyli "laska",
        atrakcyjna babka oraz 'lolek' - czyli skręt, dżoint (blant :D).. z kolei na
        mazurach króluje przedziwne dla mnie użycie słówka 'dla' ! zamiast na
        przykład : 'nie zrobiłbym czegoś takiego swojemu kumplowi' - 'nie zrobiłbym
        czegoś takiego dla kumpla' , albo 'dla ciebie kasy nie pożyczę' (oczywiście :
        tobie nie pożyczę) :D ejas
        • Gość: bambi7 Re: Slang w waszym środowisku IP: *.csk.pl 20.08.05, 14:11
          akurat słówko "dla" w takim znaczeniu też funkcjonuje i u mnie (B-stok)
    • Gość: Stefan Re: Slang w waszym środowisku Toruń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.05, 01:13
      W touniu najczęsciej to "jo" "git"... :)
      • blinski Re: Slang w waszym środowisku Toruń 19.08.05, 12:32
        chciałbym poinformować, że 'git' i 'beka' są ogólnopolskie, i nie przejawiają
        żadnych znaków hermetyczności:)
        • Gość: madzia Re: Slang w waszym środowisku Toruń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.05, 13:36
          apropo beki to warszawiacy i wrocławianie jeszcze niedawno nie znali tego.
          Patrzeli na mnie jak na kosmite. Może już się tak rozpowrzechniło.

A w poznaniu zamiast beka mowią "wiksa"
          • blinski Re: Slang w waszym środowisku Toruń 19.08.05, 16:26
            'bekę' znam od paru lat, a mieszkam prawie w centrum wawy:) wiesz, nawet i
            tutaj spotykam ludzi którzy nie wiedzą co znaczy np. 'lans':)
            a wiksa? nie słyszałem. może to nie nowe słówko, tylko jakiś pozaborowy
            regionalizm?
            • piotrusb_1 Re: Slang w waszym środowisku Toruń 19.08.05, 16:46
              Szitowe - coś beznadziejnego, nudnego itp ;)
              • Gość: krzyzak Beka juz dawno przestała byc trendi IP: *.perfect.net.pl / *.gosk.pl 20.08.05, 11:42
                zwłaszcza uzywanie "ale beka" przeciez to sie uzywało kilka lat temu
                teraz to juz jest obciach
            • Gość: gosciu Re: Slang w waszym środowisku Toruń IP: *.med.cm.kabsi.at 20.08.05, 13:25
              Fonetycznie w gwarze niemieckiej oznacza osobnika brzydko się bawiącego z szamym sobą.
          • Gość: Małpa Re: Slang w waszym środowisku Toruń IP: 194.42.116.* 19.08.05, 17:10
            jestem z Łodzi.
            w życiu nie słyszałam o BECE!!!!!
            dziwni jesteście w tym Toruniu
    • amberss Re: Slang w waszym środowisku 19.08.05, 17:04
      Ja tak z innej paczki. W mojej firmie wykształciła się nowomowa biurowa.
      Autentyki: W swietle opnii dla zadania pod nazwą jak wyżej, proszę o odwrotną
      odpowiedź; kierownik podniosła temat; dokonywa korygacji
      • Gość: odrakontra Re: Slang w waszym środowisku IP: *.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 19.08.05, 20:17
        czy ktos moglby mi "naswietlic" zastosowanie tej BEKI i BEKOWOSCI?
        jakis kontekst;)?
        na gorny slask beki nie dotarly, albo obracam sie w zupelnie nietrendy jezykowo
        sferach ;)- co bardziej prawdopodobne ;))).
        a slowo BEKA naprawde urzeka. tak dosadnie i konkretnie brzmi ;)))).
        pozdrowienia od nieswiadomej bekowo odrakontry...
        • piotrusb_1 Re: Slang w waszym środowisku 19.08.05, 20:40
          A czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, co oznaczają slangi takie bardziej hh, np.
          chillout, bauns, lans itp <zawstydzony> używam ich czasami, a nawet nie wiem co
          one oznaczają ;)
          • blinski Re: Slang w waszym środowisku 19.08.05, 20:49
            piotrusiu, bo nie jesteś eloziąblem, tylko jakimś pozerem.
            :)))
          • Gość: hardcore Re: Slang w waszym środowisku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 20:53
            Co do chilloutu to nie jestem pewna wiec nie bede pisac, ale tak
            - bauns, albo bans to impreza, balanga
            - a lans, lansujesz, czyli bajerujesz, robisz cos fajnego
            pozdro
          • xxx131 Re: Slang w waszym środowisku 20.08.05, 13:28

Obecnie chillout to również określenie muzyki – zawiera ona w sobie wszystko co może być grane dla zmęczonych tańcem i hałasem ludzi. W chillout rooms usłyszeć można hiphop, triphop, bardzo zwolniony downtempo house i trance.

hyperreal.info/kanaba/go.to/art/5448
      • Gość: gosciu Re: Slang w waszym środowisku IP: *.med.cm.kabsi.at 20.08.05, 13:27
        Krótko mówiąc, lecicie fedorowiczowskim kolegą kierownikiem.
        • Gość: kaktus lans IP: *.kom / *.kom-net.pl 20.08.05, 23:51
          Lansowanie wykreoawał niejaki A. Mleczko w dowcipasu typu: zwierza się jedna z
          koleżanek drugiej ze spotkania z Reżyserem - "wiesz, a potem odłożył kamerę i
          lansował mnie przez 2 godziny". Lansować to bawić sie dość specyficznie, a
          zwłaszcza robic w ten sposób "karierę".
          Szefowie lansują często jakąś wybitnie uzdolnioną pracownicę...
          • blinski Re: lans 21.08.05, 00:11
            mleczko? określenie 'lansować' kogoś lub coś było używane odkąd istniał
            jakikolwiek szołbiz polsce, czyli coś '20, '30 XX wieku:) jedynie 'lansować
            SIĘ' jest wynalazkiem ostatnich lat. :)
            • Gość: Nina Re: lans IP: *.dip.t-dialin.net 21.08.05, 01:19
              W naszej paczce mamy powiedzonko niemiecko-polsko-angielskie. Bleibmy cool.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka