Dodaj do ulubionych

Co was dziwi w innym kraju?

IP: *.univ / *.univ-poitiers.fr 15.02.06, 14:32
Od 3 dni jestem we Francji - sorry za bledy ale ta klawiatura mnie wk...
W zadnym klopie nie ma deski sedesowej - nie zeby mi byla niezbedna, ale to
glupîo wyglada;
Sa dwa krany osobne krany do cieplej i zimnej wody !
Nie pija herbaty - gdzie ja trafilam?
Obserwuj wątek
    • manai Re: Co was dziwi w innym kraju? 15.02.06, 14:33
      dwa kurki to w anglii mnie doprowadzaja do szału- nawet jak jest jeden to w
      srodku nie ma tego mieszadelka i w jednym srtumieniu leci z jednej strony zima
      a z drugiej wrzątek
      chipsy z octem- tez w anglii
      • Gość: Qwerty Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.dsl.pipex.com 17.02.06, 09:48
        Anglia:
        -oo tak, dwa kurki sa strasznie idiotyczne
        (naszczescie mam tylko w umywalce ;p)
        -do roznych gotowych ciast dodawana jest tona bardzo slodkiego syropu albo lukru
        -ogorki w occie sa takie kwasne, ze nie da sie ich zjesc
        -rozwrzeszczane nastolatki w autobusach!!! dra sie niemilosiernie ;/
        -wszedzie ta cala paris hilton! cala masa prawie identycznych uliczek, przez co
        latwo sie zgubic
        a tak poza tym fajnie jest :)
      • amoniak2 Re: Co was dziwi w innym kraju? 19.02.06, 09:28
        Jak się dobrze nad tym zastanowić to takie dwa kraniki nad umywalką mają swój
        głęboki ekologiczny sens. Zamiast puszczać niekończący się strumień wody -
        człowiek napuszcza kapkę do umywalki. Choć przyznaję niewygodne to bardzo i bez
        opcji z korkiem traci walory.
    • czwarty.wymiar Re: Co was dziwi w innym kraju? 15.02.06, 15:49
      Odzielne krany na zimną i ciepłą wodę też spotkałem w innych krajach. Muszę
      przyznać, że to strasznie głupie rozwiązanie.
    • Gość: mercer Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: 217.168.131.* 15.02.06, 15:59
      A mnie to prozaiczna rzecz dziwi:
      Jak oni to robią, że nie mają dziur w drogach? Czym sobie zasłużyliśmy na tak
      kiepskie drogi??????
      M
      • czwarty.wymiar Re: Co was dziwi w innym kraju? 15.02.06, 16:02
        Bylejakością wykonania, nie egzekwowaniem norm, ogólnym olewactwem tych, którzy
        odbierają inwestycje...
        • princessjobaggy Re: Co was dziwi w innym kraju? 05.03.06, 22:20
          czwarty.wymiar napisał:

> Bylejakością wykonania, nie egzekwowaniem norm, ogólnym olewactwem tych,
          którzy odbierają inwestycje...

To rowniez, ale nie zapominajmy o mrozie, ktory nie pomaga w utrzymaniu i tak
          niezbyt dobrze polozonych drog.
      • Gość: pijawka Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.net.pl 15.02.06, 16:03
        Jakby drogi były najważniejsze...
        • Gość: mercer Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: 217.168.131.* 15.02.06, 16:05
          Nie są najważniejsze, ale to zawsze jedna z pierwszych rzeczy jaką się zauważa.
          • Gość: kate Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.sympatico.ca 25.02.06, 01:37
            Kolega odwiedzajacy nas w Kanadzie po jakims czasie zaskoczyl co mu nie pasilo -
            i zabil nas tekstem
            "alez u Was te drogi szerokie"
            • uhu_an Re: Co was dziwi w innym kraju? 28.02.06, 00:54
              ooo tez to slyszalam, ze w Polsce są "szerokie drogi jak lotnisko" ;o)
              a mnie sie wydawało, ze sa niewatpliwie waskie.
              no a poza tym nie dziwi mnie fakt, czemu na zachodzie sa strasznee korki w zw.
              z tym.
              • uhu_an Re: Co was dziwi w innym kraju? 28.02.06, 00:54
                tzn. nieporownywalnie wieksze niz u nas.
      • Gość: olka Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 08:07
        No wlasnie milo ze ktos zwrocil na to uwage my sie dziwimy ze np. anglicy maja
        dwa krany(chodz szczerze mowiac sie z tym nie spotkalam ), albo ze w holandii w
        garniturach i z parasolka w reku(jak pada oczywiscie) jezdza na rowerach, a
        przyjedz sobie do polski. Masakra.
        • the_dzidka Re: Co was dziwi w innym kraju? 27.02.06, 08:25
          Ale to jest wątek o tym, co nas dziwi w innych krajach. Tu się wymienia takie
          rzeczy, a nie nasmiewa z innych nacji. Więc nie ma co pisać "a przyjedź sobie
          do Polski, masakra" bo tu nie o to chodzi.
    • xxx131 Re: Co was dziwi w innym kraju? 15.02.06, 16:08

W UK za obrazenie krolowej mozna trafic do aresztu (czyli bez wyroku sadu!).
      W UE wiekszosc mieszkancow to eurosceptycy, a zachodnia prase boli to ze nasz Prez. jest eurosceptykiem... Paradoks?
    • setorika Re: Co was dziwi w innym kraju? 15.02.06, 17:31
      Mój mąż pracuje w Niemczech, w północnej Bawarii i nie może sie nadziwić, jak
      oni moga jeść dzień w dzień do drugiego dania sałatkę ziemniaczaną zamiast puree
      albo zwykłych gotowanych ziemniaków: gotowane ziemniaki + przyprawy + sos z
      oliwą i przewaga octu, na zimno oczywiście.
      • tymon99 MNIAM!! 15.02.06, 20:48
        kartoffelsalada jest pyszna przecież..
        • matthias_88 Re: MNIAM!! 15.02.06, 20:50
          tymon99 napisał:

> kartoffelsalada jest pyszna przecież..

Zgadzam sie w calej rozciaglosci;-)
          • Gość: Marek Ale w Niemczech rozumieją pod tym pojęciem IP: *.dip.t-dialin.net 15.02.06, 21:34
            ziemniaki gotowane, na zimno, pokrojone, z sosem (majonez, ocet, ew. jakies przyprawy). Bez innych jarzyn.

Nie spotkalem sie z tym zeby ktos jadl to codziennie, ale... tylko wspolczuc takim osobom.
      • Gość: nika Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.sympatico.ca 15.03.06, 19:30
        W Kanadzie w zadnym bloku nie ma 13 pietra
        • carrramba Re: Co was dziwi w innym kraju? 16.03.06, 10:30
          W Chinach, nie ma piętra 4 /cyfra 4 symbolizuje śmierć /.
    • Gość: caroline Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.w86-207.abo.wanadoo.fr 15.02.06, 18:11
      czesc ;))

ja jestem we francji od pol roku i calkowicie sie z toba zgadzam to strasznie
      denerwujacy kraj i napaczatku chcialam jak najszybciej z niego uciec ;))
      ale z czasem jest lepiej ( teraz juz szybko pisze na swojej klawiaturze ;))
      p.s a w jakim rejonie Francji jestes ???
      • Gość: ewa Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.d4.club-internet.fr 15.02.06, 18:25
        ja tez jestem we Francji, ale dlugo
        wiec przyzwyczajona. Na poczatku
        denerwowalo mnie-picie wody z kranu
        -jedzenie bagietki do wszystkiego
        -obslinianie sie na przywitanie
        poza tym calkiem tu fajnie
      • Gość: rzarufka Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.univ / *.univ-poitiers.fr 28.02.06, 12:50
        POITIERS region Vienne
    • Gość: gatto Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.u-strasbg.fr 15.02.06, 18:29
      A u mnie w tutejszych klopach deski sa. :-) I jeden kurek do cieplej i zimnej
      wody. I herbate tez sie tutaj pija, ot co. Pozdrowka. A klawiatura, faktycznie,
      wkurzajaca...
    • Gość: pijawka Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.net.pl 15.02.06, 19:41
      Jak byłem z osiem lat temu w Berlinie to mnie wkurzały powciskane dosłownie
      wszędzie (na budynkach między oknami, itp.) szyldy reklamowe, gdzie nie
      spojrzysz tam reklama. Zacząłem doceniać zadupie, w który mieszkam za spokojną
      atmosferę i brak tych debilizmów na budynkach (od których nie można w żaden
      sposób uciec chodząc tam po mieście!).
      • Gość: j23 Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.06, 21:40
        Jeśli chodzi o klawiaturę to ponaklejałem sobie nasze litery we właściwych
        miejscach i po przełączeniu na PL śmigałem prawie bezwzokowo, ale kiedy nie
        zauważyłem że nie mam przełączonej na polski to z niektórych tekstów można
        byłoby się pośmiać gdyby nie trafiający mnie szlag.
        • rangersss Re: Co was dziwi w innym kraju? 15.02.06, 21:44
          W Irlandii takze sa dwa krany :) no i frytki i chipsy z octem (bleeee!)
      • Gość: pijawka Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.net.pl 15.02.06, 21:53
        Powinno być "w którym" zamiast "w który".
    • yabol428 Re: Co was dziwi w innym kraju? 16.02.06, 03:12
      We Francji byłem dwukrotnie - też mnie zadziwiało wszystko, co opisane powyżej
      a do tego jeszcze, chyba najbardziej, pora obiadowa - całe życie zamiera, bo
      wszyscy muszą jeść obiad o tej samej porze. Jak to dobrze, że w Polsce nie ma
      tego idiotyzmu.
      • Gość: Anka Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.red.bezeqint.net 17.02.06, 16:34
        Zeszta w calych Niemczech (moze nie w wielkich miastach jak Monachium czy
        Kolonia, ale w malych miasteczkach) dokladnie tak samo!!! Od malego mnie to
        wkurzalo, bo awsze zakazywano nam wychodzic z domu i bawic sie na podworzu, bo
        pora obiadowa...
      • nimeska Re: Co was dziwi w innym kraju? 24.02.06, 23:17
        to co ty nazywasz idotyzmem my nazywamy to kultura jedzienia ( nie kanapka w
        biegu pomiedzy jedna a druga praca, tylko czerpanie radosci z jedzienia,
        delektwanie sie, odpoczynek przyjemnosc) ale widze ze nie masz o tym bladego
        pojecia jesli tak cie to denerwuje
    • ahnija Re: Co was dziwi w innym kraju? 16.02.06, 08:14
      Hiszpania i Grecja:
      -wąskie rury kanalizacyjne, dlatego mają zakaz wrzucania papieru toaletowego do
      kibelka, trzeba go wyrzucić do koszyka znajdującego obok. Jak ja na początku
      się nie mogłam przemóc, brrrr...ale po jakimś czasie człowiek się przestawia;)
      -czipsy z octem(Grecja)
      -zagryzanie chlebem ziemniaków i frytek(Hiszpania)
      -plucie na małe dzieci(w celu życzenia im szczęścia w życiu)(Grecja)
      Pozdrawiam
      • tymon99 Re: Co was dziwi w innym kraju? 26.02.06, 23:36
        ahnija napisała:

> -plucie na małe dzieci(w celu życzenia im szczęścia w życiu)(Grecja)

na Śląsku też się tak robi. Co w tym dziwnego? Pluje się ściśle nie na dziecku,
        tylko żeby nie rzucić na nie niechcący uroku.
      • Gość: conejito13 ahnija - hiszp/grecja IP: *.Red-80-59-217.staticIP.rima-tde.net 29.03.06, 10:41
        > Hiszpania i Grecja:
        > -wąskie rury kanalizacyjne, dlatego mają zakaz wrzucania papieru toaletowego
        do
        >
        > kibelka, trzeba go wyrzucić do koszyka znajdującego obok. Jak ja na początku
        > się nie mogłam przemóc, brrrr...ale po jakimś czasie człowiek się przestawia;)

rozumiem, ze to sie odnosi wylacznie do Grecji, bo w Hiszpanii podobnego
        wynalazku nie widzialam nigdzie. W Grecji i owszem;)
    • Gość: c# Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 08:39
      Tematycznie - spożywanie + wydalanie.

Holandia - używanie majonezu do frytek.
      Bułgaria - zimne mięso z grilla na drugie danie, w ogóle wszystko zimne
      Tamże - kible "deptane" w eleganckim hotelu w Sofii
      Finlandia - opłata 1 Euro za brudny kibel w McDonaldzie w hipermarkecie w
      Helsinkach (2 piętra wyżej w kawiarni kibel bezpłatny)
      USA (i nie tylko) - kible pełne wody - taka konstrukcja
      UK i nie tylko - te kretyńskie podwójne krany
      Niemcy - Currywurst + Pommes wszędzie tak samo beznadziejnie smakujące
      Szwecja - niemożność kupienia aspiryny bez wizyty u lekarza
      Włochy - nic mnie nie dziwi. KOCHAM WŁOCHY!
      • Gość: Marek Currywurst i pommes w Niemczech? IP: *.dip.t-dialin.net 16.02.06, 16:02
        Chyba w NRDowie... bo normalnie mozna tu bardzo rozne rzeczy dostac - co prawda niekoniecznie niemieckie, ale smaczne, np. rozne odmiany kebapu, pizzy itp.
        • Gość: c# Re: Currywurst i pommes w Niemczech? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 17:05
          Nie o to chodziło, że to jest jedyne, tylko że wszędzie tak samo beznadziejne.
          • annajustyna Re: Currywurst w Bawarii jest inna... 19.02.06, 13:05
            Curry nie jest dodawana do miesa (jak w NRDowie:))), tylko posypujes ie nia
            kielbaske:)))
      • Gość: kozi wierch Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 00:21
        hahah :) USA - faktycznie, duzo wyzszy poziom tej kibelkowej wody :D
        • better.than.the.real.thing Re: Co was dziwi w innym kraju? 25.02.06, 01:43
          > hahah :) USA - faktycznie, duzo wyzszy poziom tej kibelkowej wody :D

to jest straszne! na dodatek nikt w polsce mi nie chcial w to uwierzyc ;)
          • Gość: marfetka Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.ghnet.pl 06.03.06, 00:03
            a ja tej kibelkowej wody w USA nie doświadczyłam:( a widzę że to mogłoby być ciekawe ;)
            ale za to widziałam w hotelu gniazdko elektryczne, które miało przycisk "reset":D
            no i bez wyjątku wszyscy Amerykanie się dziwili jak można jeść pizzę z keczupem,bo oni zdecydowanie wolą majonez i do pizzy i do frytek... a pozostając w temacie jedzenia - w amerykańskich sklepach dziwi mnie zawsze niepomiernie objętość porcji jedzenia - najmniejsze pudełko płatków śniadaniowych starczało mi na 3 miesiące:D
            no i jeszcze to, że Amerykanie mają wręcz obsesję na punkcie zbierania różnych kuponów zniżkowych wycinanych z opakowań jedzenia czy ze specjalnie w tym celu wydawanych "gazet" - ale i tak ich lubię;)))
            • brtlmj Re: Co was dziwi w innym kraju? 13.03.06, 22:14
              > a ja tej kibelkowej wody w USA nie doświadczyłam:( a widzę że to mogłoby być ci
              > ekawe ;)
              > ale za to widziałam w hotelu gniazdko elektryczne, które miało przycisk "reset"
              > :D

Bylo w lazience, prawda ? To jest gniazdko z wbudowanym tzw. zabezpieczeniem
              roznicowo-pradowym. Jezeli wrzucisz sobie suszarke do wanny, to gniazdko to
              "zauwazy" i odlaczy prad. Przycisk reset przywroci zasilanie. I to wcale nie
              jest glupie :-)

Bartek
              • Gość: marfetka Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.ghnet.pl 16.03.06, 23:05
                dzięki za wyjaśnienie :-) gniazdko było faktycznie w miejscu newralgicznym - koło umywalki z lustrem :-) i faktycznie to bardzo dobry pomysł :-)
      • misiak38 Re: Co was dziwi w innym kraju? 17.02.06, 12:40
        >Holandia - używanie majonezu do frytek.
        a ja jem frytki z majonezem :)
      • tymon99 Re: Co was dziwi w innym kraju? 26.02.06, 23:39
        Gość portalu: c# napisał(a):

> Holandia - używanie majonezu do frytek

Chyba Belgia.. Holendrzy do frytek mają specjalny sos, podobny do majonezu, ale
        słodki (bleeee). Majonez do frytek OK.
        • Gość: ocet Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: 82.43.18.* 13.03.06, 18:08
          za to w UK polewaja frytki octem... winnym, zdaje sie, ale to okropne...
          tak samo chipsy z tymze octem
      • Gość: sanna Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 02.03.06, 10:40
        Ej, ale dobre są te frytki z majonezem w Holandii!
        A mnie we Włoszech denerwuje syf. Myślałam,że w Polsce jest najbrudniej dopóki
        nie spędziłam trochę czasu na Sycylii,w Wenecji itp. Aha,w Belgii, konkretnie w
        Brukseli tez brudno
        • Gość: trogir Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 16:00
          Wenecja to mały pryszcz, ale Neapol?? Masakra.. Zobaczyć Neapol - i przeżyć..
          Jedno wielkie wysypisko, w Polsce nie ma czegoś podobnego. A plaża w Castello
          del Mare to do końca życia mi się będzie śniła - cudnie położona, piękny deptak
          z palmami, rzeźbami i fontannami, a przejść się nie dało, bo tak był
          ob....srany i zawalony śmieciami - podobnie jak i plaża. Coś nie do opisania i
          nie do uwierzenia jesli się na własne oczy nie widziało..
    • morgen_stern Re: Co was dziwi w innym kraju? 16.02.06, 09:44
      Znajomy Anglik tak mi objaśniał prawidłowe korzystanie z podwójnych kranów:
      należy zatkać odpływ w umywalce, napuścić odpowiednią mieszaninę wody gorącej i
      zimnej, umyć ręce, odetkać odpływ :-))))
      Potwierdził, że to trochę dziwne, ale taką mają tradycję i już!
      • Gość: Anula Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.red.bezeqint.net 17.02.06, 16:38
        No jasne!! Ja w Anglii nie bylam, ale odkad uslyszalam o dwoch kranach bylo dla
        mnie jasne, ze to po to, aby zatkac umywalke, napuscic wody, umyc raczki,
        wyplukac w owej wodzie, a nastenie owa wode wypuscic...

Ludzie, to wcale nieglupi pomysl, ale praktyczne oszczedzanie na rachunkach za
        wode... ;) W koncu Szkoci tez tak robia, nie? ;)
        • Gość: c# Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 17:33
          Pewnie, pomysł genialny w swej prostocie. Zwróć tylko uwagę na drobiazg, że daje
          się go zrealizować również w naszych "mieszających" kranach.
          A spróbuj pod takim podwójnym kranem po prostu szybko spłukać ręce ciepłą wodą
          (nie wrzątkiem). Życzę zdrowia.
          Dla malkontentów, żeby nie było problemów, w niektórych domach przy kibelku jest
          umywalka tylko z zimną wodą.
        • croyance Re: Co was dziwi w innym kraju? 26.02.06, 16:34
          Pomysl moze i dobry, do chwili, kiedy nie zapragniesz umyc glowy pod kranem ...
          yyyyyyyyhyyhyh.

Anglia:

- dziewczyny w klapkach na bose stopy biegajace po szronie
          - bluzki na ramiaczkach do szalika i czapki
          - dziewczyny w kozuchach, rekawiczkach i czapkach ... a do tego plocienne
          balerinki na bose stopy
          - dzieci w szortach w srodku zimy

• Gość: Sanna Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 02.03.06, 10:42
            I gniazdka, do których trzeba mieć specjalną nakładkę...
    • Gość: zalog Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.ztpnet.pl 16.02.06, 11:08
      Picie piwa w papierowej torebce (USA, NY). Nie wolno spożywać alkoholu na
      ulicy, w parku itp. Ale jak masz puszkę w torebce papierowej, to można to piwo
      pić, bo policjant nie ma prawa zajrzeć do torebki. Jak ktoś pije colę, to nie
      trzyma jej w torebce papierowej, bo po co?
      Czyli - pić na ulicy nie wolno, wszyscy piją i jest spoko.

No i jeszcze cinkocinko z kratką udający ciężarówkę - to chyba wybitnie polski
      wynalazek?
      • Gość: yoo man Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.236.spine.pl 16.02.06, 11:21
        New Jersey - absolutny zakaz używania boomboxów na ulicach, a tym czasem wszyscy
        jeżdżą w autach z subwooferami ustawionymi na maxa i jest oki.

USA - jedzenie chamburgerów na śniadanie !!!! Godz. 9 rano kolejka w Mc donaldzie.

USA - wyrzucanie śmieci prosto na chodnik - przyjęta norma.

Nowojorskie metro - nikt nie patrzy nikomu w oczy !

Strój biznesowy w USA - garnitur + adidasy a nawet trampki - to też norma.
        • pandora_ Re: Co was dziwi w innym kraju? 16.02.06, 20:27
          >Nowojorskie metro - nikt nie patrzy nikomu w oczy !

No bo też nikt nie chce być posądzony o harassment :)

Mnie w Stanach zawsze, a przecież tyle razy tam byłam, zadziwia niemożebny syf
          czasem na ulicach dużych miast, ogrom wszystkiego, ohydność "kawy" serwowanej w
          knajpach (szczególnie tej "z dolewką" - mówie na nią "dolewki ze zlewki") i
          totalny brak gustu u większości Amerykanów płci obojga. I, na Boga, porcje
          żarcia w knajpach :)
          • mist3 Re: Co was dziwi w innym kraju? 16.02.06, 20:46
            Tzw. gravy lub beans - jako przysmak w fastfoodach w WLk. Brytanii i Irlandii -
            to pierwsze to coś jakby tłuszcz spod mięsa zagęszczony mąką, to drugie - to
            samo, tylko z dodatkiem fasoli, sos barbecue - zagęszczone maggi, fried onions -
            czyli cebula maczana w słonym cieście naleśnikowym i smażona na tłuszczu - taka
            sama 'panierka' do ryby (pracowałam pewien czas w fast foodach w czasie wakacji).
            Holandia - frytki z majonezem i niechęć do włączania kierunkowskazów.
            Włochy - brak herbaty, a jeśli już - napoje herbatopodobne.
      • yabol428 Re: Co was dziwi w innym kraju? 16.02.06, 23:39
        > Picie piwa w papierowej torebce (USA, NY). Nie wolno spożywać alkoholu na
        > ulicy, w parku itp. Ale jak masz puszkę w torebce papierowej, to można to
        piwo
        > pić, bo policjant nie ma prawa zajrzeć do torebki. Jak ktoś pije colę, to nie
        > trzyma jej w torebce papierowej, bo po co?
        > Czyli - pić na ulicy nie wolno, wszyscy piją i jest spoko.
        To i tak dużo lepsze niż u nas, gdzie pić na ulicy nie wolno w ogóle, nawet w
        torebce - najbardziej kretyński przepis wszechczasów.
        • Gość: carola Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: 87.207.54.* 17.02.06, 00:21
          przysmak greków- pieczona głowa owcy z oczami :((((
        • Gość: iks Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.smstv.pl 17.02.06, 01:04
          > To i tak dużo lepsze niż u nas, gdzie pić na ulicy nie wolno w ogóle, nawet w
          > torebce - najbardziej kretyński przepis wszechczasów.

Zwłaszcza w przyp. narodu o wielowiekowych tradycjach picia wszystkiego tylko
          nie wody. :)
          • yabol428 Re: Co was dziwi w innym kraju? 18.02.06, 19:26
            > Zwłaszcza w przyp. narodu o wielowiekowych tradycjach picia wszystkiego tylko
            > nie wody. :)
            No właśnie o to mi chodzi. Ten przepis jest wbrew naszym tradycjom.
      • Gość: biciq Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 17.02.06, 12:40
        heheh ta cienkocienko....
        a takie cienkocienko policyjne z kratka i przegrada na dwa wilczury z tylu :)
        to jest jeszcze smieszniejszy widok :)
    • air30 Re: Co was dziwi w innym kraju? 17.02.06, 08:51
      Kilka moich spostrzezen
      - Holandia - piwo lane do pokali 0,25l (pokale 0,5l sa w niewielu holenderskich
      pubach)... jezu ile trzeba po to szklo chodzic jak pije sie w wiekszym gronie w
      holenderskiej knajpie:)
      - Holandia, Belgia i czesciowo Niemcy - bialy chleb smakujacy jak papier lub
      zamiennie razowy, oczywiscie rownie smaczny:)
      - Niemcy - przerwa sniadaniowa traktowana jak swieto narodowe, gdyby zaczal sie
      pozar obok niemca na przerwie sniadaniowej jestem pewny, że za zadne skarby nie
      poszedlby po gasnice
      • Gość: paula Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.pool8288.interbusiness.it 17.02.06, 10:20
        Wlochy i inne kraje poludniowe - sklepy zamkniete w czasie sjesty!!! ja tez
        wtedy mam przerwe w pracy i nie mam kiedy robic zakupow :(
        Grecja - papier wrzucany do kosza OBOK kibelka KOSZMAR ale po miesiacu
        przywyklam - strasznie duzo papieru sie zuzywa bo zawijaja kazdy wyrzucany
        kawalek 5 razy
        Wlochy - jedzenie pieczywa do talerza makaronu (wlasciwie do WSZYSTKIEGO) i nie
        jedzenie normalnych kanapek; niemowliwosc zjedzenia obiadu po 14.00
        (restauracje sa zamkniete), wszystkie lokale otwarte bardzo pozno - jak chce
        sie wyspac do pracy to musze siedziec w domu bo po polnocy juz mi sie nie chce
        wychodzic,
        najwieksze piwo - birra media - 0,4, birra grande po prostu nie ma...
        poza tym wszystko mi sie podoba :)
      • szut Re: Co was dziwi w innym kraju? 17.02.06, 10:39
        luxemburg - piwo duze to 0,3 l (gdy poprosilem w knajpie, ze tym razem chce duze, pani popatrzyla na mnie dziwnie i powiedziala, ze to jest duze...). Male piwo u nich to 0,2 l.

UK
        - oczywiscie durnowate podwojne krany (nawet w hotelowych lazienkach),
        troche inne gniazdka elektryczne - ale bez adaptera i tak udalo mi sie podlaczyc ladowarke od telefonu :).
        - zarcie w szkockim hotelu bylo kazdego dnia identyczne, a polak, ktory pracowal w kuchni, mowil, ze od 5 lat przygotowuja te same potrawy...
        -szkockie funty jako odrebna waluta - dopiero w londynie (po powrocie ze szkocji, hehehe) dowiedzialem sie, ze takie cus istnieje ;) (banknotom sie jakos wczesniej nie przyjrzalem, a do glowy mi nie przyszlo, ze moze byc inna waluta) - kierowca autobusu w londynie nie chcial przyjac oplaty za bilety w tychze szkockich funtach (i na gape musialem jechac - dobrze, ze kanarow nie spotkalem). a sam kierowca tez byl niezly agent - dredy do pasa, oczy czerwone, jakby jaral cala noc :)

wegry
        - kasowanie kolejnego biletu w metrze budapesztenskim, gdy przesiadam sie na inna linie (metra oczywiscie).
        - po tygodniu pobytu draznil mnie tez jezyk (choc przez rok sie go uczylem dalej rozpoznaje jedynie niektore slowa, np. zapowiedzi pociagow na dworcu - a to i tak duzo....). Siedzisz w autobusie i nie wiesz, czy laski naprzeciw ciebie sie z ciebie nabijaja, czy mowia o pogodzie itp.

rosja
        - zeby w kantorze wymienic walute trzeba pokazac paszport (na ukrainie tez, ale nie zawsze)
        - dla inostrancow wyzsze ceny hoteli - tu znajomosc jezyka nie ratuje, bo i tak trzeba pokazac paszport... (w muzeach tez podwojne cenniki, ale to akurat nie stanowilo problemu)

• pampolion Re: Co was dziwi w innym kraju? 17.02.06, 10:53
      Polska: w żadnej knajpie nie dostaniesz pieczonej kaczki!
      • szczawka szwajcaria 17.02.06, 11:24
        pare miesiecy zycia w Szwajcarii:
        -zakaz wyrzucanie smieci do kontenera po 20.00,w niedziele i swieta tez nie
        mozna,podzial odpadow na szklo-biale,zielone i brazowe,makulature,odpadki
        organiczne-kompost,i odpadki komunalne
        -asfsalt na zadupu miedzy polami
        -obowiązkowa przerwa na obied od 12 do 13.30
        -specjalne pojemniki i woreczki na psie kupy.sa one wszedzie na wsiach i
        miastach i wszyscy te kupsztale psie sprzataja
        -zloty mldziezy w mc donaldach-oni tam siedza jak my w barch
        -_brak herbaty jak sie dostanie to swieto-ale maja lipowa
        -markety czynne w tygodni gora do 18 w weekend do 20
        -brak sklepow monopolowych-przyjezdzaja goscie wieczorem i terzeba jechac do
        baru 15 km po piwo
        -wszedzie automaty z papierosami
        -ludzie zostawiaja wszedzie rowery i nikt ich nie kradnie
        -przed marketami nie sa sprzatane art.ogrodowe-krzeselka ,stoly,doniczki
        i rano sa na swoim miejscu
        - zdrowy tryb zycia-staruszkowie rano biegaj i cwicza
        PIEKNY KRAJ
        • kakq Re: szwajcaria 17.02.06, 11:32
          :))))
          tam nawet pociągi i wszelkie środi komunikacji się nie spozniaja:)
        • Gość: norsk_skogskatt Re: szwajcaria IP: *.w86-202.abo.wanadoo.fr 14.03.06, 19:30
          nie całkiem prawda:
          ? dobrą herbatę i to w wielu smakach można dostać (np. coop) bez trudu, ale niestety jest droga.
          ? przerwa jest, ale nikogo się nie zmusza do wychodzenia z pracy. Można sobie zjeść kanapkę. Za to
          supermarkety są czynne bez przerwy i można w tej przerwie, jeśli już sią wyszło, zrobić zakupy.
        • Gość: norsk_skogskatt Re: szwajcaria IP: *.w86-202.abo.wanadoo.fr 14.03.06, 19:36
          Dodam jeszcze, że sklepy alkoholowe nie są potrzebne. Prawie każdy ma piwniczkę z zapasami wina i
          barek, więc nie ma potrzeby ganiania po piwo w razie nagłej wizyty gości.
      • Gość: poznanianka Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 14:05
        Zapraszam do Poznania - pieczona kaczka z modrą kapustą i pyzami to danie
        wielkopolskie i często serwowane, zwłaszcza w knajpach stylowych. Smacznego!
      • Gość: w-wiak Pieczona kaczka? Zapraszam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 15:23
        Warszawa, 'Kamienne Schodki' na Rynku Starego Miasta
    • barracuda7110 Re: Co was dziwi w innym kraju? 17.02.06, 13:02
      Portugalia:
      - klawiaturę portugalską to chyba jakiś sadysta wymyślił.
      - największe piwo to 0,33l. Baaaaaaaardzo rzadko można trafić na 0,5l. Jak się
      już takie znajdzie to kosztuje ono majątek.
      - fajki można kupić praktycznie tylko z automatu. Na dodatek wszędzie kosztują
      tyle samo.
      - początek sjesty= wypad ze sklepu.
      • Gość: zzzzzzzzzzzzzzz Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 23:23
        A co tam klawiatury inne mają? Ja myślałam, że wszędzie są takie same, a znaki
        narodowe robi się altem.
        • barracuda7110 Re: Co was dziwi w innym kraju? 19.02.06, 16:11
          www.aranet.pl/sklep/specyfikacja/grafika/klawiatury/presario.htm
          • Gość: vesna portugalska klawiatura? IP: *.torun.mm.pl 26.02.06, 17:52
            z tego linka, który podałaś, wynika, że jest taka, jakiej powszechnie w Polsce
            używamy?
      • barracuda7110 Re: Co was dziwi w innym kraju? 19.02.06, 16:22
        Portugalia cd.
        - tysiące pastelarii nawet w małej mieścinie
        - na ulicach bardzo czysto
        - samochody tak czyste jakby przed chwila z myjni wyjechały
        - wystarczy sie zbliżyć do przejścia dla pieszych a kierowcy od razu sie
        zatrzymują (podobno nie działa w Lizbonie)
        - prawie wszyscy palą
        - na uczelni, na której studiowałem w salach chyba nie można było palić
        - wszędzie zamiast płyt chodnikowych jest położona kostka, która po
        najmniejszych opadach deszczu jest piekielnie śliska
        - ciężko znaleźć inne telefony niż n...
        - horredalne ceny za dostęp do neta (za to miałem ładne ip ;))
      • Gość: alibabka3 Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: 85.138.204.* 06.04.06, 16:20
        O nie, tu sie nie zgodze. W kazdej knajpie w Portugalii mozna dostac duze piwo
        0,5l - nazywa sie caneca i z reguly jest serwowane w kuflu z uchem.

Tzw. centros comerciais sa otwarte caly dzien do polnocy :-))

• b_a_l_b_i_n_k_a Re: Co was dziwi w innym kraju? 17.02.06, 13:37
      Niemcy: 1.Kafeepause w urzędach przestrzegana co do sekundy.
      2.Kontrast między wypieszczonym ogródkiem i wysprzątanym otoczeniem
      domku a niemożebnym syfem w środku domostwa.
      3. Przepisy budowlane określające i egzekwujące wymagany kąt nachylenia
      dachu i kolor dachówki w bawarskich wioskach.
      USA: 1. Brud, wiszace kable i niskie sufity jak w kopalnianych sztolniach w
      metrze nowojorskim.
      2. O wiele za krótki peron metra na stacji South Ferry tamże
      3. Rodziny z Puerto Rico, w których jedyną osobą mówiącą po angielsku jest
      najmłodsza latorośl, która chodzi do amrerykańskiej szkoły.
      4. Paranoja na punkcie harrasmentu wszelkiej maści
      5. Jak ktoś słabnie i pada na ziemię na ulicy, powinieneś go najpierw spytać,
      czy potrzebuje pomocy, bo jak zaczniesz go reanimować bez zgody to cie moze
      oskarżyć o molestowanie.
      6. Kartki noszone w kieszeni z krótką instrukcją, jak pomóc kiedy właściciel
      sięzakrztusi.
      7. Widoczne instrukcje pierwszej pomocy w przypadku zakrztuszenia z rysunkami w
      knajpach na Manhattanie.
      • drobny911 Re: Co was dziwi w innym kraju? USA 17.02.06, 14:53
        - wagony metra w NJorku prawie niezmienione od lat 70 tych.
        - nowojorscy gliniarze obwieszeni bronią od stóp do głów
        - styl pracy amerykanów - jedna ręka w kieszeniu, ewnetualnie potrząsanie
        biodrami w pracy do rytmu słuchanej muzyki
        - budowa fizyczna murzynek i meksykanek a szczególnie tyłek
        - specyficzny zapach murzynów i hindusów
        - bogaci murzyni
        - terenówka Hammer pojazdem do codziennego przemieszczania się
        - parkowanie aż do uderzenia zderzak w zderzak
        - czystoś i pożądek w Central Parku
        - problem ze znalezieniem toalet na manchatanie
      • Gość: japoneczka Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 02:21
        W Japoni, pomiędzy setkami, tysiącamii dziwnych/zabawnych/niezrozumiałych dla
        mnie rzeczy, najciekawsze było chyba to, że toalety mają cały kokpit z
        przyciskami (temperatura deski klozetowej itd) a w tym duzy przycisk, uwaga,
        odtwarzający dźwięk wodospadu/szum rzeki!!! żeby sie łatwiej sikało. Normalnie
        można się przekręcić ze śmiechu:D
        • Gość: tbo5r Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.server.ntli.net 19.03.06, 01:15
          Nie bylem ale czytalem ze w japonii w aptece dostaniesz specjalne tabletki zeby
          kupa pachniala np rozami, to po to ze w J czescia gry wstepnej jest sr*nie na
          siebie..... bez zadnego skrepowania kupuja ludziska...
    • wojtech451 Re: Co was dziwi w innym kraju? 17.02.06, 23:37
      Gdzie Ty trafiłaś?
      Jestem we Francji od 1,5 roku i:
      1. Krany są z jedną wspólną wylewką
      2. Deska sedesowa w kazdym kiblu
      3. Herbata w kazdej restauracji czy kawiarni
      4. Klawiatura niestety typu - azerty (u nas qwerty) i trudno się przyzwyczaić,
      dlatego przywiozłem z Polski
      Może to nie Francja, sprawdź dobrze.
    • wojtech451 Re: Co was dziwi w innym kraju? 17.02.06, 23:38
      Gość portalu: rzarufka napisał(a):

> Od 3 dni jestem we Francji
    • hudefak Re: Co was dziwi w innym kraju? 17.02.06, 23:59
      Włochy - restauracje czynne tylko w czasie przerwy obiadowej i wieczorem

Francja - automaty do sprzedaży biletów metro tylko po francusku

Rosja - nie kolejka, a tłum z kilku samolotów oczekujący na odprawę paszportową
      na lotnisku Szeremetiewo (otwarte 1-2 okienka z kilkunastu)

USA - zakaz palenia w barach a nawet na niektórych plażach

Tajwan - wszechobecne karaoke

Chiny - jedno z pierwszych pytań: "How old are you?"

Turcja, kraje arabskie - "nachalny marketing" sprzedawców ulicznych, łapiących
      podstawowe zwroty języków turystów wszystkich nacji

Polska - lektorzy na filmach

• denis_rosrabiaque Dziwne, choć niekoniecznie irytujące 18.02.06, 00:57
        1. Kanada, a konkretnie Montreal (może w tej angielskiej części państwa jest
        inaczej): papierosy pakowane w paczki a la szufladka, tak jak francuskie
        Gitanes. Na opakowaniach papierosów obrzydliwe fotki z cyklu: co ci się stanie
        jak będziesz palić (zepsute zęby, płuca przeżarte przez raka). Efekt: za małe
        pieniądze można kupić opakowania zastępcze, z pieskami, kwiatkami itp. W ogóle
        Quebec jest nie z tej ziemi: jesteś w Ameryce, a mówią do ciebie po francusku,
        dopiero jak widzą, że nie rozumiesz - przechodzą na angielski. Na ulicach
        europejskie wersje aut. Mam wrażenie, że oni trochę snobują się na Europę. Co
        ciekawe: jedna z głównych firm szyjących ubrania dla mężczyzn nazywa się
        America.
        2. USA: dziwne, jakby zalane do połowy kible. Efekt: Amerykanie jadą do Kanady
        kupić kibel w stylu europejskim. Mleko w galonowych kanisterkach z plastiku. W
        mieszkaniach ściany, które można przebić pięścią, drzwi wyglądające jak wrota,
        a lekkie jak piórko, bo puste w środku. Gumy do żucia w postaci czarnych
        rozdeptanych placków na ulicach Nowego Jorku. Razowe bułki do hamburgera w
        McDonaldzie.
        3. Francja: Kolacja wyglądająca jak nasz obiad, a serwowana w czasie, kiedy w
        Polsce idziemy spać.
        4. UK: oczywiście krany (a propos argumentu, że to oszczędne, bo napuszczasz
        wodę, myjesz ręce, i spuszczasz wodę - pytanie: czy ktoś z was chciałby robić
        tak w toalecie publicznej? Bo ja nie...). Jedzenie do niczego. Przekonanie o
        wyższości UK nad resztą świata. Cena biletu na metro w Londynie. W Walii chleb
        z trawy morskiej kupowany w stoisku z rybami (jest to maź przypominająca
        szpinak, do pieczenia czy też smażenia w domu). British Museum w Londynie:
        eksponują zabytki kradzione na potęgę z Egiptu, choć ja na ich miejscu
        schowałbym je, aby nikt nie widział.
        5. Irlandia: na śniadanie dzień w dzień zestaw z patelni: kiełbaska, jajko,
        fasolka, kawałek kaszanki. Policja nie nazywa się Police tylko Garda. W
        Dublinie drogowskazy w Gaelic - języku, w którym w Dublinie nikt nie mówi.
        Irlandia Północna: własna waluta równoprawna z brytyjską, nigdzie poza Irlandią
        Płn. nie przyjmowana i nie wymieniana.
        6. Włochy: ruch uliczny w Rzymie: jak ci się przypomni, to z prawego pasa
        skręcasz w lewo i odwrotnie, innych uczestników ruchu masz w nosie. Bałagan.
        Nikt nie mówi po angielsku, zaczep kogoś na ulicy i spytaj o adres, będzie ci
        tłumaczył po włosku.
        7. Niemcy: w Monachium gazety wyłożone w skrzyneczce na ulicy, bierzesz gzetę i
        wrzucasz pieniądze, nikt cię nie kontroluje. W Berlinie: zaraz, zaraz, jakie to
        miasto, w jakim kraju, gdzie podziali się Niemcy? Chamska obsługa w sklepach w
        byłym Berlinie Wschodnim, odezwij się po angielsku, to Frau Helga ucieknie. Nie
        kąp się po 22 i nie zapraszaj znajomych, bo ktoś zadzwoni po policję.
        8. Czechy: takie śmieszne pepiki... Tylko, cholera jasna, mają autostrady i w
        ogóle tak u nich jakoś cywilizowanie. Bardziej niż u nas. Stadion Slovana
        Liberec wyposażony jest w wielki telebim, żeby publika mogła oglądać powtórki.
        Jakoś nie widziałem takiego cacka na naszych stadionach. Jedyne z czego możemy
        się jeszcze pośmiać to szyldy na sklepach: panska obuv (obuwie męskie),
        potraviny (spożywczy) itp.
        9. I na koniec absolutny hit z Islandii: napój w puszce, ale... z
        przezroczystego plastiku!!!
        • margo.pf Re: Dziwne, choć niekoniecznie irytujące 19.02.06, 09:13
          Mieszkam we Francji od ponad 20 lat i czyjes zdziwienie lub zaskoczenie
          odrebnoscia innego kraju nie dziwi mnie. Jest to zjawisko normalne. To co
          niemile mnie zaskoczylo w niektorych waszych wpisach, to zarzucanie innym tego
          ze zyja u siebie tak jak im sie podoba. W skrocie nazywa sie to brakiem taktu i
          tolerancji. W koncu nikt nikogo nie zmusza do pobytu w innym kraju. Podkreslam,
          ze powyzsze dotyczy tylko niektorych wpisow :))

Yabol pisze:
          "francuzi sknerusy" myja gary w zatkanym zlewozmywaku. Jestem pewna, ze potem
          je plucza - to raz, a po drugie to zuzywaja o 4 razy mniej wody niz ty, myjac
          je pod biezaca woda. Tym bardziej, ze zupelnie niedawno temu w Polsce
          postepowano dokladnie tak samo. No ale coz, teraz Polska to bogaty kraj. Dba o
          srodowisko a zniecierpliwieni turysci pchaja sie nawet przez zielona granice do
          tego ekologicznego raju !

rzaufka narzeka, ze nie ma herbaty. W kazdym bistro, brasserie i restauracji
          mozna zamowic herbate. Gdy chcesz ja pic w domu po prostu kup w sklepie.
          Francuska przerwa na poludniowy posilek wcale nie jest takim idiotyzmem jak
          mogloby sie wydawac. Nazywam to zjawisko "swietym zarciem" i bardzo je sobie
          cenie. Pozwala na zaladowanie akumulatorow na reszte dnia i odprezenie sie w
          gronie znajomych.

denis napisal, ze wieczorny posilek jest spozywany bardzo pozno. W wiekszosci
          znanych mi domow jest on spozywany pomiedzy 19 à 21h. W Polsce nigdy nie
          zdazylo mi sie jesc kolacji wczesniej. Inaczej ma sie sprawa ze zjedzeniem
          wieczornego posilku w restauracji czy u znajomych. Szczegolnie w weekend. Wtedy
          posilek moze trwac do 4-5 rano.

Snobowanie sie Quebec na Francje wcale mnie nie dziwi po tym jak przeczytalam
          wasze spostrzezenia dotyczace USA.
          • margo.pf Re: Dziwne, choć niekoniecznie irytujące 19.02.06, 09:17
            Dodam tylko, ze opisany przez rzarufke osobne kurki zdarzylo mi sie widziec
            rzadko i tylko podczas wizyt w starych budynkach. Brak desek jest nagminny w
            toaletach publicznych, na universytetach itp. W prywatnym domu to zwykle
            niechlujstwo.
            • Gość: sanna Re: Dziwne, choć niekoniecznie irytujące IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 02.03.06, 10:57
              W Polsce nigdy nie jadłaś kolacji wczesniej??? Współczuję. Wróciliśmy z mężem
              od znajomych we Włoszech i we Francji z objawami totalnego zatrucia. W Polsce
              NIGDY nie jemy po 18. Wśród moich znajomych też nie ma takiego zwyczaju,to jest
              po prostu zabójstwo dla wątroby i żołądka.
              • Gość: miss sauron Re: Dziwne, choć niekoniecznie irytujące IP: *.dsV.agh.edu.pl 08.03.06, 18:14
                zapewne jest, ale odpowiedz sobie na pytanie, jaki procent ludzi sie do tego
                stosuje?
        • Gość: kate Re: Dziwne, choć niekoniecznie irytujące IP: *.sympatico.ca 25.02.06, 02:16
          W ogóle
          Quebec jest nie z tej ziemi: jesteś w Ameryce, a mówią do ciebie po francusku,
          dopiero jak widzą, że nie rozumiesz - przechodzą na angielski
          A no to musi miales szczescie bo u mnie przeszli na angielski w momencie kiedy
          powiedzialam pare slow po Polsku i to tylko dlatego ze nie wiedzial co muwilam.
          A co do papierosow to w calej Kanadzie takie obrzydliwe zdjecia na opakowaniach
          sa.Ponoc maja zmienic prawo i papierosy nie beda mogly byc w widocznym miejscu
          w sklepach.
          • Gość: gokart Re: Dziwne, choć niekoniecznie irytujące IP: 204.50.132.* 30.03.06, 10:22
            A co do papierosow to jeszcze drogie jak cholera ,za paczke 25 sztuk placi sie
            w Toronto 9 dolarow = 25.20 pln.Piwa 500 gatunkow a wszystkie identycznie
            smakuja.
        • Gość: szszsz Re: Dziwne, choć niekoniecznie irytujące IP: *.ukonline.co.uk 28.02.06, 17:20
          ad.5. Waluta irlandzka jest przyjmowana na pewno w szkocji. Dodatkowo jeśli nie
          chcą akceptować szkockich czy irlandzkich funtów w anglii, to można się trochę
          z nimi pospierać, bo to też są pieniądze zatwierdzone przez państwo. Ale sam
          fakt, że kilka banków wydaje swoje własne pieniądze jest trochę dziwny.
          Pozdrawiam wszystkich zdziwionych :-)
        • Gość: tbo5r Re: Dziwne, choć niekoniecznie irytujące IP: *.server.ntli.net 19.03.06, 01:22
          irlandzka policja nie nosi broni, tylko antyterrorysci
          • xxx131 Re: Dziwne, choć niekoniecznie irytujące 19.03.06, 11:09

> irlandzka policja nie nosi broni, tylko antyterrorysci

W WB tak samo jest.
        • tymon99 puszki i butelki 25.03.06, 14:47
          denis_rosrabiaque napisał:

> 9. I na koniec absolutny hit z Islandii: napój w puszce, ale... z
          > przezroczystego plastiku!!!

co kraj to obyczaj.. w Japonii mają butelki z cienkiej blachy aluminiowej, jak
          nasze puszki..
      • Gość: Cwany70 Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.europe.hp.net 30.03.06, 16:49
        >
        > USA - zakaz palenia w barach a nawet na niektórych plażach
        >

Nie tylko. W Utah nie można palić w barach, restauracjach, ale również... w
        odległości mniejszej niż 10 stóp (czy nawet 15) od ich ogrodzenia.
        Również w motelach nie mapokojów dla palących.

Mnóstwo rzeczy da się załatwić telefonicznie. Nawet założenie linii
        telefonicznej :-)

• Gość: Patan Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.07.06, 16:49
        Polska - każda osoba (ma 7 czy 97 lat) to złodziej, ale nikt ich nie zamyka
    • yabol428 Re: Co was dziwi w innym kraju? 18.02.06, 19:35
      A tak jeszcze a propos Francji i bieżącej wody: te sknerusy zamiast myć
      naczynia normalnie, pod bieżącą wodą, nalewają dużo wody do zakorkowanego zlewu
      i potem moczą w niej wszystkie talerze itp. Jak brudnych naczyń jest dużo, to w
      miarę mycia ta woda staje się coraz brudniejsza - ale oni i tak twierdzą, że
      myją. Gdy kiedyś chciałem tam umyć garki normalnie, pod bieżącą wodą, zostałem
      zakrzyczany, tak jakbym złamał wielowiekową tradycję :)
      • Gość: c# Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 20:48
        Szwecja - w biurach, hotelach itp. - dzbanek z kawą stojący godzinami na
        podgrzewanej płycie. Taka kawa jest rzeczywiście beznadziejna.
        Na drugiej płycie gorąca (ale nie wrząca) woda na herbatę. Nikt jej nie używa.
        Litwa - turyści z Polski uważający, że każdy Litwin mówi po polsku.
      • Gość: taka jedna Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.CNet2.Gawex.PL 19.02.06, 09:41
        A od kiedy to w Polsce myje sie gary pod bieżąca wodą? Chyba bardzo młodzi
        snobujący się na japiszonów i bóg wi jakich światowców!
        • shii Kair 01.04.06, 13:43
          Brak jakichkolwiek przepisow drogowych, respektu dla sygnalizacji swietlnej (o
          ile masz szczescie ja znalezc), regularne polowanie na pieszych na ulicach,
          nieuzywanie kierunkowskazow, naduzywanie klaksonow (po dwoch latach tam nie
          nadaję się już na kierowcę w Polsce)
          na malym motorze zmiesci sie arab, arabka, dwojka dzieci i jeszcze siaty z
          zakupami
          Jezdzenie noca bez swiatel to norma, policja nawet nie zareaguje
          jedzenie brei z fasoli do chleba i zagryzanie chlebem ryzu
          podwojne menu w restauracjach (w tym pisanym po arabsku ceny nizsze conajmniej
          o polowe)
          jesli masz biala buzke to za wszystko krzycza ci wyzsze ceny
          wyrzucanie smieci przez okno na ulice (strzszne szczegolnie w letnie upaly w
          biednych dzielnicach gdzie nie ma sluzb oczyszczania)
          latem ludzie spia na dachach domow (to też w tych biedniejszych dzielnicach)
          papier toaletowy wrzuca sie do smietnika a nie do sedesu, a w toalecie w moim
          mieszkaniu byla rura z ktorej leciala woda zeby używać jej zamiast papieru :/

• limetka77 Re: Co was dziwi w innym kraju? 22.04.06, 11:10
          Gość portalu: taka jedna napisał(a):

> A od kiedy to w Polsce myje sie gary pod bieżąca wodą? Chyba bardzo młodzi
          > snobujący się na japiszonów i bóg wi jakich światowców!

A od kiedy to można DOKŁADNIE umyć gary nie pod bieżacą wodą? No, chyba że
          lubisz lepkie, tluste i niedomyte...
      • Gość: matylda nr2 Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.d4.club-internet.fr 19.02.06, 16:26
        yabol-gdzie zes ty byl?
        We Francji wszyscy uzywaja zmywarek-
        kto by tu sie paplal z garami?
        w Polsce mnie dziwia stery garow czekajacych w kuchni
        na umycie brrr, okropnosc!
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Co was dziwi w innym kraju? 19.02.06, 11:00

Na Sycylii zabawne jest to, że wszystkie samochody - zarówno te kiepskie, jak te
      wypasione - mają niemiłosiernie powgniatane karoserie. Nie dziwi to, że wgięcia
      powstają - przy ich wąskich uliczkach, ilości aut i stylu jazdy miejscowych
      kierowców. Dziwi natomiast, że nikt się nie kłopocze, żeby je wyklepywać.
      Sycylijczycy nie rozumieją w czym problem. Przecież karoseria właśnie do tego
      służy, żeby ją wginać!...

→ → → → → → → → → → → →
      Nadchodzi Era Mohera!
      ← ← ← ← ← ← ← ← ← ← ← ←
      • cinnamon.girl Re: Co was dziwi w innym kraju? 30.03.06, 05:04
        Nowa Zelandia - chodzenie boso po ulicach i picie herbaty z mlekiem i cytryna :D
    • yabol428 Re: Co was dziwi w innym kraju? 19.02.06, 16:55
      Słowacja - niby kraj słynący z piwa, ale jak dochodzi co do czego, to okazuje się, że przeciętne piwo ma około 4% alkoholu, a najmocniejsze (popularny wśród Polaków "Złoty Bażant") nie więcej niż 5%. Przereklamowane to ich piwo. Chociaż fakt, że tanie - i stąd się chyba bierze jego popularność.
      Inne zaskoczenie na temat Słowacji - ale tym razem bardzo pozytywne. Nie ma tam rozmaitych durnych ograniczeń w dostępie do alkoholu (a jeśli są, to jest ich dużo mniej niż u nas). Praktycznie każdy sklep spożywczy prowadzi alkohol, w tym wysokoprocentowy. W sklepach samoobsługowych wódka jest dostępna w samoobsłudze jak wszystkie inne towary, nie ma tych debilnych wydzielonych stoisk jak u nas. W pewnym supermarkecie widziałem nawet wódkę sprzedawaną... przy kasie! (w miejscu, gdzie w polskich marketach leżą zwykle batoniki, albo środki przeciwbólowe). Mądry naród, nie utrudniają sobie życia niepotrzebnymi ograniczeniami. Zresztą jest wiele rzeczy, które sprawiają, że jak jestem na Słowacji, to zastanawiam się: dlaczego u nas tak nie jest?
      • margo.pf swiat wedlug yabola428 :)) 20.02.06, 00:12
        yabolu,
        piwo nie jest mocne bo sluzy do ugaszenia pragnienia, do spedzenia calego
        dlugiego wieczoru z przyjaciolmi, a nie do natychmiastowego nachlania sie i
        padniecia! Z tego samego powodu sprzedaje sie je w mniejszych butelkach lub
        puszkach.
        W innych krajach, gdzie piwo, wino i mocniejsze alkohole stanowia czesc posilku
        a nie cel sam w sobie nie ma tego co nazywasz idiotycznymi ograniczeniami.
        Zdziwilbys sie bardzo widzac ilosc pustych butelek po posilku z przyjaciolmi. A
        jeszcze bardziej zdziwiloby ciebie to, ze nikt nie jest pijany. Owszem, w
        dobrym humorze ale nie pijany w sztok.
        Zmiana nastapi gdy w Polsce kultura chlania przeksztalci sie w kulture picia.
      • Gość: nan Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.chello.pl 28.02.06, 13:18
        yabol428 napisał:

> Słowacja - niby kraj słynący z piwa, ale jak dochodzi co do czego, to okazuje
        s
        > ię, że przeciętne piwo ma około 4% alkoholu, a najmocniejsze (popularny wśród
        P
        > olaków "Złoty Bażant") nie więcej niż 5%. Przereklamowane to ich piwo.
        Chociaż
        > fakt, że tanie - i stąd się chyba bierze jego popularność.

Jest popularne, bo jest dobre, a nie mocne! a to, ze jest faktycznie tanie to
        dodatkowy atut.
        no ale jesli ktos pije aby sie nachlac, najwazniejsze sa procenty, to jego
        problem.
        • yabol428 Re: Co was dziwi w innym kraju? 25.03.06, 14:41
          > Jest popularne, bo jest dobre, a nie mocne! a to, ze jest faktycznie tanie to
          > dodatkowy atut.
          Jak piwo słabe może być dobre? To sprzeczność sama w sobie. Słabe piwo smakuje jak siuśki.
          • tymon99 Rzecz gustu.. 25.03.06, 14:52
            ja na przykład rzygam od samego zapachu Warki i innych strongów..
            • yabol428 Re: Rzecz gustu.. 29.03.06, 21:02
              > ja na przykład rzygam od samego zapachu Warki i innych strongów..
              Piwo jest do picia, nie do wąchania :-P
    • Gość: Morela Złotowłosa Re: Co was dziwi w innym kraju? IP: *.n.net.pl 19.02.06, 21:43
      W Rzymie nikt nie zwraca uwagi na sygnalizację świetlną - ani piesi ani
      zmotoryzowani. Ale jednocześnie nie zauważyłam,żeby ktoś się denerwował czy
      puszczał "wiązankę" jak to bywa "u Nasz". Włosi są tak beztroscy i przyjaźni że
      byłam w szoku! Tam ludzie bardzo chętnie sobie pomagają - chociaż prawdą jest że
      "zapytaj po angielsku Włocha o drogę to odpowie ci z całą życzliwością po
      włosku" Nie wiem,czy słusznie ale odnoszę wrażenie,że oni niczym się nie
      przejmują i "są mistrzami w zostawianiu wszystkiego na ostatnią chwilę" a i tak
      wszystko jest molto bene. Uwielbiam ten kraj i marę o tym,żeby pojechać tam na
      wakacje - nawet do pracy. Mogę sprzątać albo opiekować się dziećmi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka