Gość: wzbogacony witamin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 14:08 -Dlaczego wszystkie nazwy kontynentow zaczynaja sie na literę A ...z wyjatkiem Europy ? dzieki za wszelkie sugestie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wampuka Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... 21.07.06, 14:10 A dlaczego nie? A bo tak? A-nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wzbogacony witamin Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 14:39 ha! a mój kotek zwiał- juz za goraco mu było :))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... 23.07.06, 07:33 Ze słownika Kopalińskiego: "europocentryzm - anachroniczny już dziś pogląd, że Europa jest centrum cywilizacyjnym, polit., gosp., kult., art. kuli ziemskiej, pępkiem świata". Pyszni Europejczycy chcieli się wyróżnić od pozostałych kontynentów i dlatego nazwali swój kontynent na lieterę "E". -- Frant - humor, satyra, krytyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf ale mądra z Ciebie głowa IP: *.chello.pl 23.07.06, 19:40 Tylko, że pochodzenie nazwy Europa ma już kilka tys. lat. Np. Ameryka została chyba odkryta dopiero w XVw. prawda ? A nazwa pochodzi od Amerigo Vespuciego. Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: ale mądra z Ciebie głowa 24.07.06, 11:28 Podobno Kolumb odkrył Amerykę, a Kolumb był Europejczykiem, podobnie jak Amerigo. Pyszni Europejczycy podbili kontynent twierdząc, że go odkrywają (i nazwali swoją zdobycz "Ameryka" na cześć Europejczyka). -- Frant - humor, satyra, krytyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Europa to nie kontynent - to polwysep Azji - p IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 24.07.06, 20:08 opatrz na mape Odpowiedz Link Zgłoś
el_savanter Re: Europa to nie kontynent - to polwysep Azji - 24.07.06, 20:17 >>Europa to nie kontynent - to polwysep Azji << genialny wniosek - idąc dalej tym tropem Azja jest największym półwyspem Afryki, więc nasz biedna Polska leży w pewnym sensie w Afryce. To już sporo tłumaczy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mwookash Nie genialny tylko to fakt 25.07.06, 12:51 Europa to część innego kontynentu Odpowiedz Link Zgłoś
kszynka Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... 22.07.06, 08:30 wampuka napisał: > A dlaczego nie? > A bo tak? > A-nie wiem... A co mnie to obchodzi .. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
swistak336 Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... 22.07.06, 16:31 kszynka napisał: > wampuka napisał: > > > A dlaczego nie? > > A bo tak? > > A-nie wiem... > A co mnie to obchodzi .. > ;-) A ja ci powiem: A mnie to interesuje mało Albo nawet trochę wisi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybka Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: *.ip.fastwebnet.it 22.07.06, 08:55 A nie masz wiekszych problemow....? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: *.3.pl 22.07.06, 17:03 A czemu pytasz? A ja wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
palola3 o kocie 22.07.06, 21:19 o! "..on czuwa nad smakiek i kolorem moich nocnych spraw"...:) Maria Peszek:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: *.ijs.si 24.07.06, 13:42 This is test Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: *.ijs.si 24.07.06, 13:43 A ja juz nie Odpowiedz Link Zgłoś
licealistka9 Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... 13.09.06, 23:01 kiedys ogladalam taka bajke (jak bylam mala), taka z serii tych edukacyjnych, co taki dziadzio z dluga biala broda opowiada dzieciom historie swiata (to chyba franc. prod.) i tam w jednym odcinku bylo to wyjasnione ale jak to nie pamietam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzenio Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.07.06, 14:47 bo sie koncza na A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała:) Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: *.prokom.pl 21.07.06, 14:47 A...cholera wie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: *.olsztyn.mm.pl 21.07.06, 14:58 Ponieważ ludzie chcieli, żeby nazwa chociaż jednego kontynentu nie zaczynała się na "A". Odpowiedz Link Zgłoś
toop.toop Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... 21.07.06, 15:01 Początkowo starożytni wydzielali trzy kontynenty: Europę, Azję i Libię (czyli Afrykę). Ten podział nie zwracał w ogóle uwagi na ich "wyspiarkość", ale na różnice między zamieszkującymi je ludami. Taką wizję przekazuje też biblijna opowieść o trzech synach Noego: Semie, Chamie i Jafecie, których potomkowie zasiedlili poszczególne kontynenty. Odpowiedz Link Zgłoś
tramonto Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... 23.07.06, 09:23 a ktory kontynent zalunił Cham ? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia763 Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... 21.07.06, 15:02 A skad sie wziely nazwy kontynentow? Oczywiscie poza Europa i Ameryka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taah Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: *.stg.pl 22.07.06, 13:17 Nazwa Azja pochodzi od greckiego słowa "asis", oznaczającego namuły rzeczne. Nazwa Afryka, oznacza Kraj Afrów Nazwa Australia odnosząca się do kontynentu pochodzi od określenia Terra Australis, jaką wymyślili i używali europejscy kartografowie aż do połowy XVIII w. Jest to określenie łacińskie i znaczy: terra - ziemia, australis - południowy. Stąd nazwa Terra Australis - Ziemia Południowa, tudzież Kraina Południowa. A dlaczego nazwali ją południowa (australis) - ponieważ w tamtych czasach sądzono iż zajmuje ona większą część półkuli południowej. Natomiast określenie Australia dotyczące państwa jest tylko potocznie używane, gdyż tak naprawdę to jest to Związek Australijski (ang: Commonwealth Of Australia). Nazwa Antarktyda pochodzi od dwóch greckich wyrazów: "anti" - naprzeciw i "arktos" - niedźwiedź, czyli leżąca naprzeciw gwiazdozbiorów Małej i Wielkiej Niedźwiedzicy, leżąca naprzeciw północy. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx kraj Afrow... IP: *.acn.waw.pl 23.07.06, 13:18 pewnie dlatego,bo zamieszkuja Afryke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jatoja A Atlantyda? ;) IP: *.milczanska.net 23.07.06, 16:57 A Atlantyda? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thorn Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: *.tvk.torun.pl 23.07.06, 20:54 Azja to nazwa pochodząca z języka akkadyjskiego i naczy "kraina wschodzącego słońca". Odpowiedz Link Zgłoś
trzydziecha Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... 24.07.06, 08:48 interesujące :) dzieki ze nie zażartowałeś(aś) jak reszta mimo że to nie ja zadawałam to pytanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
clean_jansen Europe sobie darujmy, jako, ze to my nazywalismy 21.07.06, 16:35 te inne kontynenty. Sadze, ze gdy czlowiek sie zastanawia, to mowi: yyyyyyyyy... eeeeeee... No i oczywiscie aaaaaaaa... I pewnie to zbieg okolicznosci, ze wszyscy "nazywacze" pewnie zastanawiajac sie nad tymi nazawmi uzywali aaaaaaa... zja! Aaaaa...fryka.... Przy Australii zapewne byl taki incydent, ze w trakcie tego aaaaaaa ktos zostal uszczypniety. I wyszlo: Aaaaaaau...stralia. Spiesze zastrzec, ze sa to wylacznie spekulacje, nie poparte prawem ewolucji, ani nawet teoria wzglednosci!? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof70-36 Re: Europe nie darujmy, zmieńmy na Auropa 24.07.06, 19:06 Najlepiej poprosić Giertych by zmienił na Auropa i wprowadzić w bankach auro zamiast eura. Odpowiedz Link Zgłoś
xxx131 Re: Europe nie darujmy, zmieńmy na Auropa 24.07.06, 19:20 krzysztof70-36 napisał: > Najlepiej poprosić Giertych by zmienił na Auropa i wprowadzić w bankach auro > zamiast eura. > Najlepiej od razu na Ałropeł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agawa Re: Europe nie darujmy, zmieńmy na Auropa IP: *.chello.pl 27.07.06, 08:26 Ciekawe jak by sie wymawiało po angielsku "Aurope" [ejrop]?, a "auro" [ejro]??? :)hmmmmmmmm...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: testman Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 02:03 jak powszechnie wiadomo nazwa AMERYKA wziela sie od imienia podroznika i odkrywcy AMERIGO VESPUCCIEGO - albo jakos podobnie. a reszta to juz chyba niespodzianka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cursed Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 02:25 pytasz powaznie czy dla hecy? bo jesli powaznie to zapraszam na wikipedie angielska i masz odpowiedzi na pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
xxx131 Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... 22.07.06, 02:25 Australia Z łaciny "terra australis incognita" - "nieznany południowy kraj" lub z hol. "Australisch" jak mowili na nia odkrywcy. Odpowiedz Link Zgłoś
zoe30 Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... 22.07.06, 04:18 Australia to nie kontynent. jak i juz to Oceania, a Oceania nie jest na A. jak widac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: *.autocom.pl 22.07.06, 12:03 Australia to nie kontynent? to ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: *.acn.waw.pl 22.07.06, 14:04 pl.wikipedia.org/wiki/Australia_%28kontynent%29 Odpowiedz Link Zgłoś
xxx131 Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... 22.07.06, 14:28 Oceania to kontynent? Raczej strefa geograficzna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niobe Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.06, 12:22 australia to nie kontynent?? to jestes ostro rąbniety/ta, Oceania to australia z wodami ale razem nie mogą tworzyć kontynetu no bo jak woda może być kontynentem ...logiczne tak wiec skasujcie ten opis wyżej bo sieje herezje AUSTRALIA TO KONTYNENT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.06, 16:12 kopernik też była kobietą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
imperialista Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... 22.07.06, 04:39 Wymyśliłem tak, aby nie zaprzątać sobie głowy innymi literami. Mam nadzieję że to nie kłopot dla Was. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: *.chello.pl 22.07.06, 07:35 Alfabetycznie: Afryka - od Afri, ludu mieszkającego na północy kontynentu. Ameryki - żeńska forma łacińskiego imienia odkrywcy, Americus Vespucius. Antarktyka - z greckiego "na przeciwko Arktyki". Arktyka - z greckiego "niedźwiedź", chodzi o konstelację wielkiej i małej niedźwiedzicy, której Północna Gwiazda jest częścią. Australia - z łacińskiego "na południu". Azja - prawdopodobnie od imienia greckiego herosa/boga, głosy są sprzeczne. Homer pisał o Asiosie, synu Hyrtacusa. Europa - księżniczka fenicka porwana przez Zeusa. Na początku była to nazwa Grecji, dopiero później zaczęli tak nazywać cały terytoria na północy. Oceania - bo okrążają ją oceany, proste. Tyle. To przypadek i nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
tees1 nie przez Zeusa 24.07.06, 09:51 Gość portalu: Darek napisał(a): > Europa - księżniczka fenicka porwana przez Zeusa. Nie przez Zeusa, tylko przez Grekow. By sie wybieli, Grecy puscili glupawa plotke, ze to nie oni porwali, tylko taka bog Zeus przebral sie za byka, ktory poderwal Europe i uwiodl. Taka balanga byla! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Solon Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: *.media / 195.136.30.* 24.07.06, 10:07 A Atlantyda to pies? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o. ambroży Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 07:58 Następne kontynenty będą na kolejną literę w alfabecie, czyli na "B". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: *.3s.pl 22.07.06, 09:06 Ja tam jestem za tym zeby Polska byla osobnym kontynentem i zeby nazywal sie on Giertychlandia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lizzy Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.07.06, 09:45 A ja się zdziwiłam, że każecie się autorowi odczepić. Czy was naprawdę nie ciekawią różne rzeczy? Przecież to naprawdę ciekawostka, dlaczego jest tak a nie inaczej... Przykro mi się zrobiło, że blokujecie ciekawość świata. Proponuję zapytać jakiegoś lingwistę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G^^ Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: *.chello.pl 22.07.06, 09:53 Tylko wysłannicy Konia(r) mogą blokować dostęp do wiedzy :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: $)@#( Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: *.it-net.pl 22.07.06, 10:10 Azja- w XXXVI wieku p.n.e. żył wielki wódz imieniem Azjusz. kiedy poślubił, po kryjomu, niewolnicę (oczywiście jego rodzice sie na ten ślub nie zgadzali,bo juz mu wybrali jakąś pannę z dobrego domu), przyjęła ona żeńską formę jego imienia. Niestety, niewierni słudzy, przekupieni przez wyrodnych rodziców pana młodego, otruli w czasie wesela pannę młodą. W hołdzie dla zmarłej, a świeżo poślubionej małżonki, Azjusz nazwał jej imieniem cały obszar zasiedlony przez swoich poddanych. I już się nie ożenił więcej. Ot i cała historyja :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 11:38 Skoro ją poślubił po kryjomu, to jak rodzice na ślubie otruli ją ?? Coś się ta historyja kupy nie trzyma :) Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... 22.07.06, 14:21 Azja to na cześć Olbrychskiego - tego co go na pal wbili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ^(#)# Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: *.it-net.pl 22.07.06, 16:28 hehehe, no fakt :D no więc, yyyyyy, ci słudzy wiedzieli i ją otruli bo jej nie lubili. rodzice nie mieli z tym nic wspólnego. ale się ucieszyli :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pita Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: 62.233.234.* 22.07.06, 16:26 i tak powstal czokapik ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasam Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 11:57 wszystko to jest częścią "UKŁADU" - dlatego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guru Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: *.d / *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.06, 13:25 Z pewnością to wina Platformy ! Kochane dziadki z pisu, lpr i samoobrony nie pozwoliłyby na takie nadużywanie nazw na A. Zapewne skończyłoby się to jaką komisją :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoe17 Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: *.drzewna / *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.06, 13:35 A moze to >grupa trzymajaca wladze< tak ustalila? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fikumiku Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: 85.233.40.* 22.07.06, 13:46 W zasadzie takze Europa miala sie zaczynac na A i byc Auropa, ale odkrywcy pomysleli, ze jak jest waluta euro, to glupio, zeby kontynent zaczynal sie na A... Odpowiedz Link Zgłoś
nowy_agent Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... 25.07.06, 17:47 Gość portalu: fikumiku napisał(a): > W zasadzie takze Europa miala sie zaczynac na A i byc Auropa, > ale odkrywcy pomysleli, ze jak jest waluta euro, to glupio, zeby kontynent > zaczynal sie na A... Co za żartowniś :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grylzdyl Fataan Re: To wina Platformy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.06, 14:02 Po prostu wszyscy chcieli być pierwsi w słowniku i atlasie! To tak jak z ,,AAAAAAAAAAAAA tapetowanie''. A tak serio to właśnie dlatego stare komputery nazywają się w dużej liczbie na ,,A'': Atari, Amstrad, Amiga... oj i chyba tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinia Re: To wina Platformy IP: *.compower.pl 22.07.06, 20:30 Aj-bi-em! ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeszcze Re: To wina Platformy IP: 195.114.160.* 24.07.06, 16:44 Nie zapominajcie o APPLE'u :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: *.244.152.115.debica152.tnp.pl 22.07.06, 14:00 pfff nie macie gorszych problemow do rozwiklania? moze zaczniecie sie zastanawiac ,czemu niebo jest niebieskie? a trawa zielona? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadar Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: 81.193.133.* 22.07.06, 14:11 nie zaczniemy bo do szkoly chodzilismy wiec wiemy dlaczego niebo jest niebieskie a trawa zielona. a ty czym sie w dziecinstwie zajmowales? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grylzdyl Fataan Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.06, 15:50 > nie zaczniemy bo do szkoly chodzilismy wiec wiemy dlaczego niebo jest > niebieskie a trawa zielona. To akurat wiadomo dość dobrze... ale dlaczego mucha ma sześć nóg? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeszcze Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: 195.114.160.* 24.07.06, 16:46 Bo gdyby miała pięć, trudno by było jej liczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenotka Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 14:47 > pfff nie macie gorszych problemow do rozwiklania? > moze zaczniecie sie zastanawiac ,czemu niebo jest niebieskie? > a trawa zielona? > parafrazując starozytna maksymę,jesli nie jestes ciekawy świata i jego zagadek zwyczajnie się starzejesz...;) Odpowiedz Link Zgłoś
gwiezdna.matylda Profesor Ambroży Kleks maczał w tym palce... 22.07.06, 17:37 n/t Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkafelkner Re: co to jest? 22.07.06, 21:27 mucha na Jawie jeździ po trawie A kto wie co nie je nie pije a chodzi i żyje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polówka Re: co to jest? IP: 212.160.159.* 24.07.06, 11:18 zegareczek, ale to nie jest tak całkiem, że nie je nie pije, baterię trzeba wymienić albo kwarcowy sobie kupić, a to żre energię słoneczną,albo nakręcać, ato żre energie człowieka, albo słoneczny zegar, a to żre znów energię słoneczną, albo pytać o godzinę na ulicy, a to się zużywa aparat gębowy, no, nie jest to prosta sprawa, taki niepijący, niejedzący, a jak to nie pije, a jak go zamoczysz w wodzie, bo zapomnisz w kieszenie portek, a to wypija hektolitry wody, no i jak tu oszczędzac na wodzie, eeee, nie, ja chyba podałam złą odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
fleshless A co to jest? 24.07.06, 19:46 czerwone, owłosione, a kiedy wchodzi robi się przyjemnie? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
lejnamur Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... 22.07.06, 21:06 a, jakoś tak wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: *.19.165.16.osk.enformatic.pl 22.07.06, 22:14 W czasach kiedy kontynentom nadawano nazwy lud był prymitywny, ewolucja się dopiero rozkręcała i znana była tylko pierwsza litera alfabetu - A. Później, jak Kolumb odkrył Europę, ludzie znali już alfabet więc nie musieli się ograniczać do A i wybrali inną literę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hyhy Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 22:35 ale kretyńskie tlumaczenie Odpowiedz Link Zgłoś
konfliktogenna Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... 22.07.06, 23:28 ale dobre jak kazde inne ;] zastrzegam- nie wchodzicv na dany link ;] s6.bitefight.pl/c.php?uid=41495 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polówka Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: 212.160.159.* 24.07.06, 11:33 rzeczywiście, zwłaszcza ,że kiedy kolumb odkrył amerykę-to juz dawno znana alfabet, trzeba poczytac o pochodzeniu pisma, jego wieku i w ogóle o odkryciach, a mnie nie przeszkadza że ameryka jest na "a", a europa na "e", a tak w ogóle to jest to niewazne ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Giertych Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.06, 00:15 Jakby to romus powiedzial: "No bo tak i juz!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pafcio Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: 213.17.172.* 25.07.06, 12:02 Edgar z kolei mógłby powiedzieć: "To jest bardzo dobre pytanie." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 01:51 A mnie, z kolei, intryguje problem, dlaczego na E zaczynają się w języku polskim WYŁĄCZNIE wyrazy pochodzenia obcego. Żaden pospolity rzeczownik, żadna czynność, żaden przymiotnik pospolity, nie zaczyna sie od e??? Emulsja, Energia, Entropia,Ekstradycja, Ekspulsja, Ekspansja,... Erygować, Emablować, Epatować, Emigrować..., Efektowny, Ekstensywny, Egzotermiczny, Ezoteryczny, Efektywny, itp. itp. to wszystko słowa pochodzenia obcego. A co z wyrazami rodzimymi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: - Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 03:31 A takie jak... - ech - ej - ejże - endek - esbek ... ? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
johnny_p San Diego, Santa Barbara 23.07.06, 09:04 A kto wie, dlaczego miejscowości w Kaliforni się nazywają: San Diego, Santa Barbara, Santa Catalina, Santa Clara... Mam odpowiedz, ale dam szanse zgadniecia :-) A Trinidad? (trudniejsze) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lizzy Re: San Diego, Santa Barbara IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.07.06, 11:52 Mów! Mów!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenotka Re: San Diego, Santa Barbara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 12:40 Trynidad nie pochodzi przypadkiem od świętej trójcy( hiszp.) ,reszta to hiszp.święci ,a jak wiadomo te rejony były pod panowaniem hiszpańskim ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: - Re: San Diego, Santa Barbara IP: *.chello.pl 23.07.06, 20:42 No a San a Santa to też wiadomo co oznacza :D Święci po prostu :) Dlatyego pewnie Święta Barbara, Święty Diego :) Ale ja tam do końca nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
johnny_p To mowie 24.07.06, 00:23 Jasne, ze swieci. Ale takie nazwy sa na ogol od patronow dni, ktore miejsca byly odkryte. To samo Wyspa Wielkanocna, czy Bozego Narodzenia. Pisal o tym Murray Gell-Mann (odkrywca kwarkow w ksiazce "Kwark i jaguar" Chodzilo o wykrywanie regularnosci w pozornie chaotycznym zbiorze danych. www-sst.informatik.tu-cottbus.de/~db/Teaching/Seminar-Komplexitaet-WS2002/Thema2-Paper_Jan.pdf Niektore nazwy ukladaja sie w sekwencje podrozy odkrywcow. Wtedy oczywiscie wiedziano dokladnie, ktorego swietego jest dzien (na swiety MArcin rob to-a- to...) A Trinidad, to oczywiscie sw. Trojca - dodatek jest taki, ze Kolumb zobaczyl na wyspie 3 szczyty i mu sie skojarzylo. www.analitica.com/bitblioteca/osu/colon.asp Inne kolumbowskie nazwy - Espaniola, Fernandina... to na czesc zleceniodawcow. A wyladowal na Guanahani i nazwal ja San Salvador, tyle ze do dzisiaj jest dyskusja, ktora wyspa to dokladnie byla. www.teachervision.fen.com/columbus-day/biography/1599.html columbus.vanderkrogt.net/wi/sansalvador_landing.html Howgh! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Keepsake a co ma piernik do wiatraka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 20:58 To po pierwsze. Trochę odjechałeś od pytania wyjściowego. A po drugie to są nazwy religijne, trójca sw. to po hiszp la trinidad, a san i santa to "święty"/święta odpowiednio. A jak się nazywa mądralo miejsce na którym wylądował Kolumn w 1942 i dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
johnny_p To chyba zabawa... 24.07.06, 00:24 ...a nie roztrzasanie superpowaznego problemu. Moze ktos ma inne ciekawe idee co do pochodzenia nazw? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Solon Re: San Diego, Santa Barbara IP: *.media / 195.136.30.* 24.07.06, 10:38 i jeszcze Santa Claus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: petec A dlaczego, "dlaczego" jest na literę "D"? IP: *.eranet.pl 23.07.06, 14:18 No dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pleple Re: A dlaczego, "dlaczego" jest na literę "D"? IP: 212.160.159.* 24.07.06, 11:08 z tego samego powodu, co petec na "p", oraz słońce na "s" Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej_zagozda Re: mam pytanie z tych egzystencjalnych......... 23.07.06, 14:26 Mieszkasz w kraju, w którym prezydent i premier nie tylko wyglądają tak samo, ale tak samo się nazywają i mają identyczny materiał genetyczny! Akurat zbieg okoliczności związany z pierwszą literą niektórych kontynentów chyba jest najmniej podejrzany. Odpowiedz Link Zgłoś