Dodaj do ulubionych

Triki marketingowe!!!

• Gość: tricky Re: Triki marketingowe!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 21:31
      Kremówki – to jeden wielki trik marketingowy nawet jeżeli jego twórca nie był
      świadom wagi swoich słów.
      W ogóle religie to najbardziej wyrafinowana forma marketingu połączonego z PR
      em. Chylę czoła przed ich twórcami. Np. J. H. Największy symbol marketingu
      bezpośredniego.
    • Gość: Barabanus sok 100% IP: *.acn.waw.pl 03.08.06, 22:42
      gdyby był 100% to by na pomarańczach zbankrutowali :)
      • Gość: ack Re: sok 100% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 23:58
        sklepy Mini Europa, przynajmniej w Warszawie, wszystko 2x drozsze niz gdzie indziej, ale jak na jakims produkcie jest "cena sugerowana", to jest to w tej cenie. Sprawia wrazenie, ze nie sa drodzy (bo sa sklepy, gdzie cena jest wyzsza od sugerowanej).

Lodowki z RedBullem maja zolta naklejke 4.99. Ostatnio widzialem taka lodowke z zaklejona tez zolta naklejka "najtaniej 6.99"
      • paulina.galli Re: sok 100% 04.08.06, 00:02
        moja mama jest maniaczka ptasiego mleczka (wedla) ;)
        opakowanie (dajmy na to 500 gram) kosztowało x złotych (niech bedzie że 11 zł -
        bo szczerze mowiac juz nie pamietam )
        po jakims czasie - Tadammm!!!!! promocja :) 10 zł skreslone i wielkimi bylami
        wpisana cena na pudelku (identycznym rozmiarowo) - 9.90 zł (to tez stary trick
        nie 10 zl a 9.90)
        pudelko identyczne ;)
        nagle - zupelnie przypadkiem - rzucila mi sie w oko waga ptasiego mleczka
        zapakowana w pudelko - 350 gram :)

fajnie nie?:)

podobnie kremy - spore pudelko ktore po otworzeniu w 3/4 wypelnione jest
        powietrzem a sama tybka z kremem np. do oczu to cos mikroskopijnego ;)
        • paulina.galli Re: sok 100% 04.08.06, 00:03
          przepraszam za literówki - mam jakies zacmienia ostatnio i widze je juz po
          wyslaniu postu - przepraszam! (wstyd)

acha i mialo byc 11 złotych skreslone (a nie 10) i "bykami"
      • Gość: Rafał Wędliny IP: *.neutron-it.com 04.08.06, 08:54
        Z wędlinami też jest ciekawie. Np: napis na opakowaniu szynki "mięso wyskoko
        wydajne" oznacza ze z 1 kg mięsa zostało zrobione 1,5 kg mięsa ;)
        A jak ładnie brzmi. A w parówkach wcale nie musi być mięsa :) Wystarczy ze na
        opakowaniu bedzie napisane to co rzeczywiscie znajduje sie w wędlinie
        (produkcie) z tąd to "mięso wysoko wydajne" a nie "duza zawartosc wody" :)
    • Gość: misha Re: to jak to jest z tymi proszkami IP: *.armasan.pl 04.08.06, 08:36
      oczywiście chodzi o proszki do prania i płyny do płukania: 2 kg zamiast 3 kg,
      bo można mniej sypać proszku do pralki i na dłużej starcza?
      • Gość: Lucusia Re: to jak to jest z tymi proszkami IP: 212.244.186.* 10.08.06, 15:26
        W innych krajach juz od bardzo dawna były te koncentraty, tam tojest w porządku, ale u nas nie jestem wstanie powiedzieć, czy do nowego opakowania nie wsypuja starego proszku.
    • Gość: igloo Cena pod danym produktem to nie cena tego produktu IP: *.b-m.pl 04.08.06, 09:04
      Już tyle razy na to się nacięłam kupując w pośpiechu: dajmy na to puszka
      tuńczyka, pod nią cena 3,29, potem okazuje się, że kosztowała ok. 5 zł, bo
      tamta cena była do tuńczyka innej firmy. Fasolka czerwona w puszce - jeden
      rodzaj, do którego akurat nie mogłam znaleźć ceny. Ale skoro wszystkie inne
      kosztują ok. 2,5, to ta też powinna. W domu doczytałam się, że kosztowała 6 zł.
      Dlatego teraz zawsze znajdę czas, żeby SPRAWDZIĆ KOD KRESKOWY. Jeśli się nie
      zgadza, jeśli nie mogę znaleźć czytnika cen, po prostu nie kupuję danego
      produktu.
      • Gość: zenex Re: Cena pod danym produktem to nie cena tego pro IP: *.pkt.pl 04.08.06, 13:02
        zasada działająca w każdym sklepie siec Marcpol:
        kiedy szukasz ceny lodów, znajdziesz wszystkie ceny artykułów których akurat w
        lodówce nie ma, natomiast po cenę tych z lodówki musisz udać się do kasy...
    • pisaczek Re: Triki marketingowe!!! 04.08.06, 09:40
      1. Kiosk.
      Przy kasie stojak z magazynami. Widzę ELLE z dołączonymi 3 płytami z muzyką + notes + etui na
      komórkę. Myślę, że kupię żonie to się ucieszy z dodatków i poczyta najnowsze wydanie. Pytam się
      kasjerki czy to jest najnowszy numer, bo gadgety ściśle zasłaniaja CAŁĄ okładkę. Babka rzuca od
      niechcenia "tak, tak...". W domu okazuje się, że to numer z ... lutego.

2. Opakowanie "seria limitowana". Myślą, że powstanie jakaś nowa świecka tradycja kolekcjonowania
      limitowanych opakowań, jak cennych znaczków, czy co? :)
      • panda32 Re: Triki marketingowe!!! 04.08.06, 10:21
        A mnie zawsze śmieszy szumnie ogłoszona "promocja!", gdy w rzeczywistości jest
        posezonową wyprzedażą tego, co nie zeszło...
    • Gość: kłamczuszek Re: Triki marketingowe!!! IP: *.koba.pl / *.koba.pl 04.08.06, 10:07
      Tricki marketingowe? Nie znam... ;)
    • Gość: marketingowiec Re: Triki marketingowe!!! IP: *.adb.pl 04.08.06, 10:29
      Sztuczek jest cale mnostwo: lustra przy warzywach, oswietlenie ich na zielono
      czy zraszanie woda by wygladaly na swieze, ukladanie produktow obok siebie -
      czyli np. szklanki obok piwa, specjalne zapachy goracego pieczywa, lod i
      zielone dodatki przy arteriach rybnych etc.
      Ale sztuczki nie dotycza tylko sklepow spozywczych. te sa najlawiejsze do
      zaaranzowania ale i dla konsumenta najbardziej oczywiste.
      Najgorsze sie pseudo-przeceny czy obnizki. Tu naprawde trzeba uwazac, poniewaz
      niejednokrotnie towar celowo ma pokazana wyzsza cene, a po obnizce kosztuje
      niewiele mniej niz poprzednio. Tego klient nie wie.
      Nie jestem zwolenniczka takich rozwiazan, poniewaz pomimo tego iz wiekszosc z
      nich znam to ulegam pokusie jak kazdy konsument.
      • Gość: Lucusia Re: Triki marketingowe!!! IP: 212.244.186.* 10.08.06, 15:28
        Mnie rozbrajają DRUKOWANE kateczki z cenami, gdzie skreslona jest jedna cena a obok wydrukowano innym kolorem inną.
    • Gość: simon Re: Triki marketingowe!!! IP: *.elzab.com.pl 04.08.06, 10:35
      Spotkalem sie z takim jednym w Prakikerze. Pewnego dnia kupilem tam szlifierke
      kontowa, bez zadnej obnizki, bez nieczego, poprostu potrzebowalem. Szlifierka
      okazala sie calkiem niezla i po jakims czasie stwierdzialem, ze przydalaby mi
      sie jeszcze jedna. Nawet sie ucieszylem, bo akurat w Praktikerze trwala
      promocja, wszystko taniej o 20% (robia takie regularnie), jakiez bylo moje
      zdziwienie w domu jak porownalem faktury...ta sama szlifierka, kupiona w
      promocji "- 20%", a wiec teoretycznie tansza o 20%, byla drozsza od
      wczesniejszej kupionej bez niczego o 19 zł !! !! !! co przy cenie szlifierki ok
      220 zł dalo zwyzke o prawie 10%. Od tego czasu nie wierze juz w promocje w
      marketach!
      • Gość: Bart Re: Triki marketingowe!!! IP: 195.205.241.* 04.08.06, 10:47
        Kiełbasa grillowa z serem ( nota bene bardzo smaczna:
        poniedzialek - czwartek - 9.90
        piatek : 14,99
        sobota - niedziela: 15,99 - preistaczas sie w kielbase z serem grilowa podwedzana:)

nei zawsze te dzienne prawidlowsci sie sprawdzaja ale 3 ceny w tygodniu to normalne
        • Gość: Bart Re: Triki marketingowe!!! IP: 195.205.241.* 04.08.06, 10:50
          w Albercie :)
    • nowozalogowany Re: Triki marketingowe!!! 04.08.06, 11:04
      Ale wczoraj się sfrajerowałem na trik marketingowy właśnie. Jestem w sklepie patrze, a tam na dwulitrowym napoju napis wieli półlitra gratis i 3zł koszyuje ten napój. Ale fajowo pomyślałem i wziąłem taki. Myslałem że skoro nie przyklejone do butelki to w kasie dadzą tą połówke. A w kasie nic. Się pytam "A gdzie je moje półlitra co jest gratis?" a ta z kasy mi na to, że w środku. Ok, mysle sobie, drinków nie lubie ale za 3 zeta to i tak nieźle. I tak pójde zaraz do chaty po kase i kupie kilkanaście sztuk co najmniej. Wypiłem cały napój i wogóle mi w głowie nawet nie zaszumiało, gdzie normalnie po wypiciu połówki to już pawiem rzucam. Nie dajcie się nabrać na tą połówke gratis. Oni tam wcale wódki nie dolewają, a napój smakuje nie najlepiej. Złożył bym reklamacje i ich podał do jakiejś federacji kosmonautów czy gdzieś, ale nie moge wódy reklamować bo nieletni jestem.
      • Gość: zaba Re: Triki marketingowe!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 13:45
        hehehe ale się uśmiałam rotfl
    • Gość: Zuk Re: Triki marketingowe!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.06, 11:08
      Coś o kosmetykach
      Czasem robią promocję większa tubka w cenie mniejszej i to prawda ALE robią
      większy otwór w tubce i zużywasz w tym samym czasie albo i szybciej niż tą z
      normalną dziurką i wielkością :-)
    • Gość: polek Re: Triki marketingowe!!! IP: *.stalprodukt.com.pl / *.stalprodukt.pl 04.08.06, 11:10
      proszek do prania z mydłem - kupujemy mydło w cenie proszku;
      Szynka babuni - taka z nałożonyą warstwą tłuszczu - kupujemy smalec w cenie
      szynki. Darmowe minuty w telefonie komórkowym - tylko czemu ich ilość jest
      uzależniona od wysokości abonamentu?
    • herbata_mietowa Re: Triki marketingowe!!! 04.08.06, 11:25
      kolejny przyklad ktory wszyscy znamy to telefony za zlotowke.
    • Gość: Morela Złotowłosa Re: Triki marketingowe!!! IP: 62.233.130.* 04.08.06, 11:26
      To się nazywa PŁACĄC POTRÓJNIE ZA JEDEN SPRAY - DRUGI OTRZYMASZ ZA DARMO!
      Przepraszam,że krzyczę ale chodziło mi o zwrócenie uwagi na charakterystyczną
      manipulację.
      Pozdrawiam z Lublina w ten deszczowy dzień
      • Gość: codipar telepizza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.08.06, 12:18
        "dziś mamy szlone wtorki - w promocji dwie pizze z jednakową ilością składników
        ZA PÓŁ CENY"...
        Dwa dni później - "dziś mamy szalone czwartki - w promocji do każdej pizzy,
        druga taka sama pizza GRATIS"
    • Gość: lcx Re: Triki marketingowe!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 13:12
      Podwyższona temperatura w sklepie (głównie malle i mega-malle, w hipermarketach trudno zastosować i się nie opłaca, właściciele małych sklepów nie wiedzą o tym)

Podwyższona temperatura wywołuje u ludzi stan podobny do paniki. Głównym źródłem lęku jest obawa przed utratą wody. Człowiek przestaje działać racjonalnie na wyższych poziomach, działając jedynie na poz. elementarnych potrzeb tj. przyśpieszyć uzyskanie wody. Przez to traci kontrolę nad sobą, więcej kupuje, kupuje napoje i je wypija itp.

Kto nie wierzy, niech przyobserwuje temperatury w sklepach.
      • paulina.galli Re: Triki marketingowe!!! 04.08.06, 13:50
        :):):):)
        podobała mi sie historyjka z tym "pół litra" ;-)

a co do wiekszych otworkow w pascie do zebow - oooo na to bym nie wpadła :)
        musze poobserowac swoje pasty :)
    • Gość: BJ Re: Triki marketingowe!!! IP: 195.20.110.* 04.08.06, 14:15
      Mnie śmieszy "STAŁA WYPRZEDAŻ" :)
      • Gość: nana Re: Triki marketingowe!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 16:34
        2 w cenie 1-dokładnie chodzi mi o nitkę dentystyczną oral-B,dwie 25metrowe w
        cenie jednej 50metrowej...
    • Gość: emQrek Re: Triki marketingowe!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.08.06, 17:30
      A niech mi ktos wytlumaczy co znaczy "identyczny z naturalnym" Albo cos jest
      naturalne albo sztuczne czyli podobne ale nie naturalne. Dla mnie to Mega Idjotyzm
      • zenobia27 Re: Triki marketingowe!!! 04.08.06, 20:04
        Na przecenach można się załamać...Zimą upatrzyłam sobie buty, ale ponieważ były
        drogie (400zł) postanowiłam poczekać. Co tydzień przychodziłam do slkepu,żeby
        nie przegapić przeceny,aż tu patrzę jest! Przecenione na...370zl...hymmmm może
        to i duża obniżka zwłaszcza,że nie wiadomo skąd wzięła się przekreślona cena
        550...tylko, że one nigdy tyle nie kosztowały! żałosne
        • Gość: omacku Re: Triki marketingowe!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 23:36
          Początek sezonu w miejscowości nadmorskiej, wszyscy handlarze czekają na
          turystów, a co bardziej niecierpliwi już kuszą: wyprzedaż!
          Albo napisy na szybie sklepu wykonane na stałe: odzież, spodnie, bluzy,
          wyprzedaż. Od trzech lat tak samo.
          A tak w ogóle to masa ludzi łapie się na te marketingowe sztuczki. Kiedyś
          pracowałem w empiku w dziale muzycznym. Co jakiś czas centrala wymyślała jakieś
          promocyjne akcje, np. powyżej jakiejś kwoty zakupu (2 CD) prezent. Wstyd mi było
          tłumaczyć ludziom, że jako prezent mogą sobie wybrać spośród przysłanych na ten
          cel z tejże centrali np. jeden stary plakat reklamujący płytę Varius Manx albo
          składankę Dance Trax 5. Żenada.
    • Gość: T-800 Re: Triki marketingowe!!! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 06.08.06, 10:13
      Masz ochotę na szklankę soku, ale nie kupujesz 0,33 l, tylko 2,5 l, bo "taniej
      wyjdzie", no i jeszcze dostaniesz "25 proc. gratis".
    • Gość: titta Re: Triki marketingowe!!! IP: *.botany.gu.se 10.08.06, 14:38
      Ostatnia moda: pozorowane na "zdrowe", "dietetyczne", "ekologiczne". Np.
      margaryna 20% tluszczu mniej (oczywiscie drozsza od tradycyjnej - nie lepiej
      uzyc 20% mniej tradycyjnej, jak ktos musi, a nie placic za wode albo jakies
      swinstwo?). Ale ja o tych bardziej absurdalnych: typu dzem 0% tluszczu (jakby
      dzem zawieral tluszcz. Wczoraj widzialam kwasne mleko "z niska zawaryoscie
      laktozy". Oczywiscie 3 razy drozsze od normalnego. Niby OK, bo sa ludzie nie
      tolerujacy laktozy (sama do nich naleze) ale...Zwykle kwasne mleko, Z DEFINICJI
      ma niska zawartosc laktozy (bo bakterie mlekowe utleniaja ja do kwasu
      mlekowego - innymi slowy jedza ja i dlatego mleko kwasnieje). To juz jest
      oszustwo.
    • Gość: T-800 Najpierw sok, potem napój - opakowanie takie samo IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 10.08.06, 15:18
      Bardzo irytująca praktyka Tarczyna (innych firm też). Najpierw sprzedawali soki,
      a teraz w identycznych butelkach z identycznymi nalepkami sprzedają napoje.
      Dotyczy multiwitaminy, soku „zielonego”, wieloowocowego i innych. Chamstwo!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka