Gość: tricky Re: Triki marketingowe!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 21:31 Kremówki – to jeden wielki trik marketingowy nawet jeżeli jego twórca nie był świadom wagi swoich słów. W ogóle religie to najbardziej wyrafinowana forma marketingu połączonego z PR em. Chylę czoła przed ich twórcami. Np. J. H. Największy symbol marketingu bezpośredniego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barabanus sok 100% IP: *.acn.waw.pl 03.08.06, 22:42 gdyby był 100% to by na pomarańczach zbankrutowali :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ack Re: sok 100% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 23:58 sklepy Mini Europa, przynajmniej w Warszawie, wszystko 2x drozsze niz gdzie indziej, ale jak na jakims produkcie jest "cena sugerowana", to jest to w tej cenie. Sprawia wrazenie, ze nie sa drodzy (bo sa sklepy, gdzie cena jest wyzsza od sugerowanej). Lodowki z RedBullem maja zolta naklejke 4.99. Ostatnio widzialem taka lodowke z zaklejona tez zolta naklejka "najtaniej 6.99" Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.galli Re: sok 100% 04.08.06, 00:02 moja mama jest maniaczka ptasiego mleczka (wedla) ;) opakowanie (dajmy na to 500 gram) kosztowało x złotych (niech bedzie że 11 zł - bo szczerze mowiac juz nie pamietam ) po jakims czasie - Tadammm!!!!! promocja :) 10 zł skreslone i wielkimi bylami wpisana cena na pudelku (identycznym rozmiarowo) - 9.90 zł (to tez stary trick nie 10 zl a 9.90) pudelko identyczne ;) nagle - zupelnie przypadkiem - rzucila mi sie w oko waga ptasiego mleczka zapakowana w pudelko - 350 gram :) fajnie nie?:) podobnie kremy - spore pudelko ktore po otworzeniu w 3/4 wypelnione jest powietrzem a sama tybka z kremem np. do oczu to cos mikroskopijnego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.galli Re: sok 100% 04.08.06, 00:03 przepraszam za literówki - mam jakies zacmienia ostatnio i widze je juz po wyslaniu postu - przepraszam! (wstyd) acha i mialo byc 11 złotych skreslone (a nie 10) i "bykami" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Wędliny IP: *.neutron-it.com 04.08.06, 08:54 Z wędlinami też jest ciekawie. Np: napis na opakowaniu szynki "mięso wyskoko wydajne" oznacza ze z 1 kg mięsa zostało zrobione 1,5 kg mięsa ;) A jak ładnie brzmi. A w parówkach wcale nie musi być mięsa :) Wystarczy ze na opakowaniu bedzie napisane to co rzeczywiscie znajduje sie w wędlinie (produkcie) z tąd to "mięso wysoko wydajne" a nie "duza zawartosc wody" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misha Re: to jak to jest z tymi proszkami IP: *.armasan.pl 04.08.06, 08:36 oczywiście chodzi o proszki do prania i płyny do płukania: 2 kg zamiast 3 kg, bo można mniej sypać proszku do pralki i na dłużej starcza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucusia Re: to jak to jest z tymi proszkami IP: 212.244.186.* 10.08.06, 15:26 W innych krajach juz od bardzo dawna były te koncentraty, tam tojest w porządku, ale u nas nie jestem wstanie powiedzieć, czy do nowego opakowania nie wsypuja starego proszku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: igloo Cena pod danym produktem to nie cena tego produktu IP: *.b-m.pl 04.08.06, 09:04 Już tyle razy na to się nacięłam kupując w pośpiechu: dajmy na to puszka tuńczyka, pod nią cena 3,29, potem okazuje się, że kosztowała ok. 5 zł, bo tamta cena była do tuńczyka innej firmy. Fasolka czerwona w puszce - jeden rodzaj, do którego akurat nie mogłam znaleźć ceny. Ale skoro wszystkie inne kosztują ok. 2,5, to ta też powinna. W domu doczytałam się, że kosztowała 6 zł. Dlatego teraz zawsze znajdę czas, żeby SPRAWDZIĆ KOD KRESKOWY. Jeśli się nie zgadza, jeśli nie mogę znaleźć czytnika cen, po prostu nie kupuję danego produktu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenex Re: Cena pod danym produktem to nie cena tego pro IP: *.pkt.pl 04.08.06, 13:02 zasada działająca w każdym sklepie siec Marcpol: kiedy szukasz ceny lodów, znajdziesz wszystkie ceny artykułów których akurat w lodówce nie ma, natomiast po cenę tych z lodówki musisz udać się do kasy... Odpowiedz Link Zgłoś
pisaczek Re: Triki marketingowe!!! 04.08.06, 09:40 1. Kiosk. Przy kasie stojak z magazynami. Widzę ELLE z dołączonymi 3 płytami z muzyką + notes + etui na komórkę. Myślę, że kupię żonie to się ucieszy z dodatków i poczyta najnowsze wydanie. Pytam się kasjerki czy to jest najnowszy numer, bo gadgety ściśle zasłaniaja CAŁĄ okładkę. Babka rzuca od niechcenia "tak, tak...". W domu okazuje się, że to numer z ... lutego. 2. Opakowanie "seria limitowana". Myślą, że powstanie jakaś nowa świecka tradycja kolekcjonowania limitowanych opakowań, jak cennych znaczków, czy co? :) Odpowiedz Link Zgłoś
panda32 Re: Triki marketingowe!!! 04.08.06, 10:21 A mnie zawsze śmieszy szumnie ogłoszona "promocja!", gdy w rzeczywistości jest posezonową wyprzedażą tego, co nie zeszło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kłamczuszek Re: Triki marketingowe!!! IP: *.koba.pl / *.koba.pl 04.08.06, 10:07 Tricki marketingowe? Nie znam... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marketingowiec Re: Triki marketingowe!!! IP: *.adb.pl 04.08.06, 10:29 Sztuczek jest cale mnostwo: lustra przy warzywach, oswietlenie ich na zielono czy zraszanie woda by wygladaly na swieze, ukladanie produktow obok siebie - czyli np. szklanki obok piwa, specjalne zapachy goracego pieczywa, lod i zielone dodatki przy arteriach rybnych etc. Ale sztuczki nie dotycza tylko sklepow spozywczych. te sa najlawiejsze do zaaranzowania ale i dla konsumenta najbardziej oczywiste. Najgorsze sie pseudo-przeceny czy obnizki. Tu naprawde trzeba uwazac, poniewaz niejednokrotnie towar celowo ma pokazana wyzsza cene, a po obnizce kosztuje niewiele mniej niz poprzednio. Tego klient nie wie. Nie jestem zwolenniczka takich rozwiazan, poniewaz pomimo tego iz wiekszosc z nich znam to ulegam pokusie jak kazdy konsument. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucusia Re: Triki marketingowe!!! IP: 212.244.186.* 10.08.06, 15:28 Mnie rozbrajają DRUKOWANE kateczki z cenami, gdzie skreslona jest jedna cena a obok wydrukowano innym kolorem inną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: simon Re: Triki marketingowe!!! IP: *.elzab.com.pl 04.08.06, 10:35 Spotkalem sie z takim jednym w Prakikerze. Pewnego dnia kupilem tam szlifierke kontowa, bez zadnej obnizki, bez nieczego, poprostu potrzebowalem. Szlifierka okazala sie calkiem niezla i po jakims czasie stwierdzialem, ze przydalaby mi sie jeszcze jedna. Nawet sie ucieszylem, bo akurat w Praktikerze trwala promocja, wszystko taniej o 20% (robia takie regularnie), jakiez bylo moje zdziwienie w domu jak porownalem faktury...ta sama szlifierka, kupiona w promocji "- 20%", a wiec teoretycznie tansza o 20%, byla drozsza od wczesniejszej kupionej bez niczego o 19 zł !! !! !! co przy cenie szlifierki ok 220 zł dalo zwyzke o prawie 10%. Od tego czasu nie wierze juz w promocje w marketach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Triki marketingowe!!! IP: 195.205.241.* 04.08.06, 10:47 Kiełbasa grillowa z serem ( nota bene bardzo smaczna: poniedzialek - czwartek - 9.90 piatek : 14,99 sobota - niedziela: 15,99 - preistaczas sie w kielbase z serem grilowa podwedzana:) nei zawsze te dzienne prawidlowsci sie sprawdzaja ale 3 ceny w tygodniu to normalne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Triki marketingowe!!! IP: 195.205.241.* 04.08.06, 10:50 w Albercie :) Odpowiedz Link Zgłoś
nowozalogowany Re: Triki marketingowe!!! 04.08.06, 11:04 Ale wczoraj się sfrajerowałem na trik marketingowy właśnie. Jestem w sklepie patrze, a tam na dwulitrowym napoju napis wieli półlitra gratis i 3zł koszyuje ten napój. Ale fajowo pomyślałem i wziąłem taki. Myslałem że skoro nie przyklejone do butelki to w kasie dadzą tą połówke. A w kasie nic. Się pytam "A gdzie je moje półlitra co jest gratis?" a ta z kasy mi na to, że w środku. Ok, mysle sobie, drinków nie lubie ale za 3 zeta to i tak nieźle. I tak pójde zaraz do chaty po kase i kupie kilkanaście sztuk co najmniej. Wypiłem cały napój i wogóle mi w głowie nawet nie zaszumiało, gdzie normalnie po wypiciu połówki to już pawiem rzucam. Nie dajcie się nabrać na tą połówke gratis. Oni tam wcale wódki nie dolewają, a napój smakuje nie najlepiej. Złożył bym reklamacje i ich podał do jakiejś federacji kosmonautów czy gdzieś, ale nie moge wódy reklamować bo nieletni jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaba Re: Triki marketingowe!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 13:45 hehehe ale się uśmiałam rotfl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuk Re: Triki marketingowe!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.06, 11:08 Coś o kosmetykach Czasem robią promocję większa tubka w cenie mniejszej i to prawda ALE robią większy otwór w tubce i zużywasz w tym samym czasie albo i szybciej niż tą z normalną dziurką i wielkością :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polek Re: Triki marketingowe!!! IP: *.stalprodukt.com.pl / *.stalprodukt.pl 04.08.06, 11:10 proszek do prania z mydłem - kupujemy mydło w cenie proszku; Szynka babuni - taka z nałożonyą warstwą tłuszczu - kupujemy smalec w cenie szynki. Darmowe minuty w telefonie komórkowym - tylko czemu ich ilość jest uzależniona od wysokości abonamentu? Odpowiedz Link Zgłoś
herbata_mietowa Re: Triki marketingowe!!! 04.08.06, 11:25 kolejny przyklad ktory wszyscy znamy to telefony za zlotowke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morela Złotowłosa Re: Triki marketingowe!!! IP: 62.233.130.* 04.08.06, 11:26 To się nazywa PŁACĄC POTRÓJNIE ZA JEDEN SPRAY - DRUGI OTRZYMASZ ZA DARMO! Przepraszam,że krzyczę ale chodziło mi o zwrócenie uwagi na charakterystyczną manipulację. Pozdrawiam z Lublina w ten deszczowy dzień Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: codipar telepizza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.08.06, 12:18 "dziś mamy szlone wtorki - w promocji dwie pizze z jednakową ilością składników ZA PÓŁ CENY"... Dwa dni później - "dziś mamy szalone czwartki - w promocji do każdej pizzy, druga taka sama pizza GRATIS" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lcx Re: Triki marketingowe!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 13:12 Podwyższona temperatura w sklepie (głównie malle i mega-malle, w hipermarketach trudno zastosować i się nie opłaca, właściciele małych sklepów nie wiedzą o tym) Podwyższona temperatura wywołuje u ludzi stan podobny do paniki. Głównym źródłem lęku jest obawa przed utratą wody. Człowiek przestaje działać racjonalnie na wyższych poziomach, działając jedynie na poz. elementarnych potrzeb tj. przyśpieszyć uzyskanie wody. Przez to traci kontrolę nad sobą, więcej kupuje, kupuje napoje i je wypija itp. Kto nie wierzy, niech przyobserwuje temperatury w sklepach. Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.galli Re: Triki marketingowe!!! 04.08.06, 13:50 :):):):) podobała mi sie historyjka z tym "pół litra" ;-) a co do wiekszych otworkow w pascie do zebow - oooo na to bym nie wpadła :) musze poobserowac swoje pasty :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BJ Re: Triki marketingowe!!! IP: 195.20.110.* 04.08.06, 14:15 Mnie śmieszy "STAŁA WYPRZEDAŻ" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nana Re: Triki marketingowe!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 16:34 2 w cenie 1-dokładnie chodzi mi o nitkę dentystyczną oral-B,dwie 25metrowe w cenie jednej 50metrowej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emQrek Re: Triki marketingowe!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.08.06, 17:30 A niech mi ktos wytlumaczy co znaczy "identyczny z naturalnym" Albo cos jest naturalne albo sztuczne czyli podobne ale nie naturalne. Dla mnie to Mega Idjotyzm Odpowiedz Link Zgłoś
zenobia27 Re: Triki marketingowe!!! 04.08.06, 20:04 Na przecenach można się załamać...Zimą upatrzyłam sobie buty, ale ponieważ były drogie (400zł) postanowiłam poczekać. Co tydzień przychodziłam do slkepu,żeby nie przegapić przeceny,aż tu patrzę jest! Przecenione na...370zl...hymmmm może to i duża obniżka zwłaszcza,że nie wiadomo skąd wzięła się przekreślona cena 550...tylko, że one nigdy tyle nie kosztowały! żałosne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omacku Re: Triki marketingowe!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.06, 23:36 Początek sezonu w miejscowości nadmorskiej, wszyscy handlarze czekają na turystów, a co bardziej niecierpliwi już kuszą: wyprzedaż! Albo napisy na szybie sklepu wykonane na stałe: odzież, spodnie, bluzy, wyprzedaż. Od trzech lat tak samo. A tak w ogóle to masa ludzi łapie się na te marketingowe sztuczki. Kiedyś pracowałem w empiku w dziale muzycznym. Co jakiś czas centrala wymyślała jakieś promocyjne akcje, np. powyżej jakiejś kwoty zakupu (2 CD) prezent. Wstyd mi było tłumaczyć ludziom, że jako prezent mogą sobie wybrać spośród przysłanych na ten cel z tejże centrali np. jeden stary plakat reklamujący płytę Varius Manx albo składankę Dance Trax 5. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T-800 Re: Triki marketingowe!!! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 06.08.06, 10:13 Masz ochotę na szklankę soku, ale nie kupujesz 0,33 l, tylko 2,5 l, bo "taniej wyjdzie", no i jeszcze dostaniesz "25 proc. gratis". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: Triki marketingowe!!! IP: *.botany.gu.se 10.08.06, 14:38 Ostatnia moda: pozorowane na "zdrowe", "dietetyczne", "ekologiczne". Np. margaryna 20% tluszczu mniej (oczywiscie drozsza od tradycyjnej - nie lepiej uzyc 20% mniej tradycyjnej, jak ktos musi, a nie placic za wode albo jakies swinstwo?). Ale ja o tych bardziej absurdalnych: typu dzem 0% tluszczu (jakby dzem zawieral tluszcz. Wczoraj widzialam kwasne mleko "z niska zawaryoscie laktozy". Oczywiscie 3 razy drozsze od normalnego. Niby OK, bo sa ludzie nie tolerujacy laktozy (sama do nich naleze) ale...Zwykle kwasne mleko, Z DEFINICJI ma niska zawartosc laktozy (bo bakterie mlekowe utleniaja ja do kwasu mlekowego - innymi slowy jedza ja i dlatego mleko kwasnieje). To juz jest oszustwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T-800 Najpierw sok, potem napój - opakowanie takie samo IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 10.08.06, 15:18 Bardzo irytująca praktyka Tarczyna (innych firm też). Najpierw sprzedawali soki, a teraz w identycznych butelkach z identycznymi nalepkami sprzedają napoje. Dotyczy multiwitaminy, soku „zielonego”, wieloowocowego i innych. Chamstwo! Odpowiedz Link Zgłoś