IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 17:33
Czy wiecie czemu niektóre starsze panie mają fioletowe włosy?
Obserwuj wątek
    • carwszechrusi Już spieszę odpowiedzieć 21.01.07, 17:38
      Albowiem używają "Płukanki do włosów" koloru fioletowego( z uwagi na obecność w
      niej nadmanganianu potasu o tej właśnie barwie) będącego silnym utleniaczem.
      Płukanka owa jest dostępna na naszym rynku od zawsze dlatego mają do niej
      konsumenckie zaufanie jeszcze z czasów młodości. Gdy sie przegnie z jej
      stężeniem nadmanganian po odparowaniu wody krystaliuje na włosach dając właśnie
      taką barwę :) Swoją drogą pozdro dla wszystkich babciów. Kocham babcie!
    • la.vida.pirata Bo tak łatwiej im... 21.01.07, 17:39
      ...przeprowadzić abordaż.

Podchodzą do obcego statku i załatwiają go salwą fioletu.
      Z obu burt.
    • salimis Re: babunie 21.01.07, 17:40
      Pewnie dlatego że mają siwe włosy i traktują je fioletową płukanką.Kiedyś była
      taka moda.
    • Gość: asia Re: babunie IP: *.ri.ri.cox.net 21.01.07, 19:36
      Zgadza sie, uzywaja "niebieskiej" plukanki do wlosow ktora jest fioletowa, co
      widac golym okiem.
      Jakies 16-19 lat temu jezeli dobrze licze, byla dostepna rowniez rozowa wersja
      owej plukanki.
      Najpierw przez lata byla ona sprzedawana w szklanych buteleczkach, jakies 150
      ml ale nie wiem czy szklane opakowanie nadal funkcjonuje.
      • mana_mana Re: babunie 21.01.07, 19:49
        Różowa płukanka nadal jest dostępna! Podobnie pomarańczowo-marchewkowa :)
        Włosy mojej "pani od polskiego" z podstawówki zmieniały się niczym w
        kalejdoskopie - fioletowe, niebieskie, różowe, pomarańczkowe... Można było
        dostać zawrotu głowy :)

A tak na marginesie przypomniało mi się pewne powiedzonko - nie pomoże lila-róż
        kiedy doopa stara już ;)
        • salimis Re: babunie 21.01.07, 21:56
          Pamiętam jeszcze jugosłowiańską płukankę srebrną którą stosowało się na pasemka,
          dawała ona odcień popielu ( modny w czasach 80-tych )
    • trimek Re: babunie 22.01.07, 18:31
      Do dzis pamietam jak moja babcia 'zestroila' sie pewnej niedzieli do kosciola
      (jakies 20 lat temu). Stwierdzila ze jej wlosy nie sa juz tak kruczoczarne jak
      kiedys wiec rozkrecila flamaster i wysmarowala je tym czarnym czyms ze srodka.
      Wygladalo pieknie, a jak blyszczalo! Po powrocie z kosciola (i wystawieniu
      mikstury na dzialanie skrajnych warunkow atmosferycznych) wlosy Babci mialy
      piekny fioletowy kolor!

Moze te inne tez tak robia...?
    • Gość: choinka Re: babunie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 18:35
      Fioletowe włosy mają tylko te, które przeginają ze spożyciem denaturatu.
      • iwu Re: babunie 22.01.07, 18:42
        Włosy jak włosy, ale ja się zastanawiam dlaczego babcie noszą te wełniane
        berety? Moherowe albo ze zwykłej włóczki, ale zawsze są to berety. W dodatku po
        bliższych oględzinach kilku egzemplarzy zauważyłam, że te berety są czymś
        wypchane w środku (watą?). Nigdy nie leżą płasko i smętnie, tylko puszą się
        przybierając nieraz kształt pokaźnego bochna chleba.
        Czemu nie noszą kapeluszy albo innych czapek? Czy w pewnym wieku tak ma być? W
        jakim? Bo może już powinnam... 8-O
        • Gość: noe Re: babunie IP: 83.19.254.* 22.01.07, 23:00
          niech mnie ktoś uświadomi co to jest płukanka do włosów? Przyznam że pierwszy
          raz o tym słyszę
          • radiomis Re: babunie 22.01.07, 23:18
            istnieje takze pewne prawdopodobienstwo ze berety w kolorze fioletowym, znanym z
            kosciola katolickiego
            farbuja kiedy sa na glowach babc podczas 2-3 kolejnych mszy w kosciele....
          • salimis Re: babunie 24.01.07, 00:02
            Gość portalu: noe napisał(a):

> niech mnie ktoś uświadomi co to jest płukanka do włosów? Przyznam że pierwszy
            > raz o tym słyszę

Jest to roztwór który rozcieńcza się z wodą w odpowiednich proporcjach i płucze
            się nim wlosy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka