Dodaj do ulubionych

Dlaczego Amerykanie wymiotują z nerwów?!

18.07.09, 23:15
No właśnie. Chyba tylko to forum może mi pomóc rozjaśnić ten trudny problem.
Otóż z życia i literatury europejskiej znane mi są różne reakcje na skrajny
stres: omdlenie, zatoczenie się/zachwianie się na nogach, przeraźliwy krzyk,
histeria, szloch, znieruchomienie, osłupienie. Natomiast w USA najwyraźniej
podstawowa sprawa to zwymiotowanie. Dlaczego? A może to ja czegoś nie wiem i
to normalna reakcja? Przykłady: książka sensacyjna "Czy powiemy pani
prezydent" - bohater dowiaduje się, że jego koledzy zostali zamordowani, i
wymiotuje. Ostatnio czytałam wywiad z jakąś niedoszłą panią wiceprezydentową -
jak się dowiedziała, że ją mąż zdradza, to samo. Wczoraj to samo w jakimś
durnym filmie, też na wieść o zdradzie małżeńskiej. No więc?
Obserwuj wątek
    • princessofbabylon Re: Dlaczego Amerykanie wymiotują z nerwów?! 18.07.09, 23:17

Moją naczęstszą reakcją na duży stres jest rozwolnienie, płacz i paw
      właśnie.
    • athroposs Re: Dlaczego Amerykanie wymiotują z nerwów?! 18.07.09, 23:25
      Wymiotują, albo oddychają w papierową torebkę.
      Też nigdy nie mogłam tego rozkminić... :)
      • Gość: jaija Re: Dlaczego Amerykanie wymiotują z nerwów?! IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.07.09, 12:52
        Oddychanie w torebkę można wytłumaczyć tym, że jak człowiek wpadnie w histerię i
        dostaje tzw. spazmów, to przytrafia mu się hiperwentylacja i wtedy dobrze jest
        się trochę "odtruć" czy raczej "przytruć" dwutlenkiem węgla, wydychanym do
        papierowej torebki, gdzie nie ma dostępu świeżego powietrza.
        A rzygi? No cóż, w Ameryce wszystko się kręci wokół żarcia, Amerykanie żrą bez
        opamiętania, no to zwrot posiłku jest wyrazem najwyższego zdenerwowania :D
        • pink_hamster Re: Dlaczego Amerykanie wymiotują z nerwów?! 19.07.09, 13:21
          hmm,stres pobudza układ autonomiczny i stąd możliwe wymioty ;)
          ale to o żarciu też może być
    • kochanica-francuza Re: Dlaczego Amerykanie wymiotują z nerwów?! 19.07.09, 15:04
      Nie tylko Amerykanie, znałam Polaka, co tak robił. To forma nerwicy.
      • Gość: EDI Re: Dlaczego Amerykanie wymiotują z nerwów?! IP: 77.223.200.* 19.07.09, 17:10
        kochanica-francuza napisała:

> Nie tylko Amerykanie, znałam Polaka, co tak robił. To forma nerwicy.

niestety ten problem przerabiałam przez kilkanaścielat z moim synem , ,gdzieś około 16-17 lat zdołał to opanować ,ale za to ma biegunke,jest to obrona przed czymś nowym nieznanym,i nie jest to wina żarcia ,bo jak żołądek pusty ,to choćby żółcią pawia puści,a we jelitach zawsze są jakieś zaległości,jest to po prostu lęk przed życiem ,
        • Gość: gosc Re: Dlaczego Amerykanie wymiotują z nerwów?! IP: *.telpol.net.pl 19.07.09, 22:00
          Mam ten sam problem co Twoj syn...jak sobie radzi???
    • Gość: brzydalek Re: Dlaczego Amerykanie wymiotują z nerwów?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.09, 19:02

Pewnie wyobraźnia podpowiada zdradzanej , jakie rzeczy wyprawiał
      zdradzający. A na myśl o TYM można tylko zwymiotować !
    • aardwolf Nie tylko Amerykanie 20.07.09, 13:08
      W filmie "Joyeux Noël" który jest filmem europejskim francuski oficer wymiotuje
      z nerwów przed atakiem.
    • Gość: haha Torsje vs. biegunka IP: *.cable.smsnet.pl 20.07.09, 13:57
      Sam nie wiem co wybrać, i jedno i drugie wania strasznie i jest wielkim faux pas
      w towarzystwie, z dwojga złego puścić kulturalnie pawia w doniczkę nie byłoby
      złe, tylko nie każdy potrafi zwymiotować nawet jak chce i palcem sobie pomaga.
      Przy sraczce nie trzeba sobie pomagać, a jakie się wtedy ma przyspieszenie!
      • Gość: olof Re: Torsje vs. biegunka IP: *.obit.ru 20.07.09, 14:13
        racja - ja na weselu (nie swoim jeszcze) zupelnie nie wiem czemu mialem taka
        sraczke (to chyba polska reakcja), ze caly wieczor okupowalem toalete, niektorzy
        mysleli, ze furam jakas amfetamine, bo nie bylo mnie na zadny, zdjeciu i ujeciu
        w kamerze weselnej :))
        • ewosia Re: Torsje vs. biegunka 20.07.09, 14:39
          Ja tak mam - zdenerwuję się i pawia zrzucam. i to nie jest wpływ
          amerykańskich filmów - jako dziecko tak reagowałam, a pamiętam stan
          wojenny...
          zamiast płakać, wrzeszczeć, przeklinać albo rwać się do bójki,
          szukam ustronnego miejsca i się pochylam. dziwi mnie, że dla kogoś
          to jest dziwne
    • Gość: cytol Re: Dlaczego Amerykanie wymiotują z nerwów?! IP: 217.17.35.* 23.07.09, 16:06
      jakbyś dostała rachunek na 90 000 dolarów to też byś zwymiotowała, ja na pewno.
      www.humbug.pl/texts/view?art=W_USA_zadaja_pieniedzy_od_wnukow_za_przywoz_ich_dziadkow_jako_niewolnikow!
      a wymioty są wg mnie związane z dietą- obciążony żoładek to i łatwiej go się
      opróżnia :)
    • Gość: rot Re: Dlaczego Amerykanie wymiotują z nerwów?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.09, 00:31
      Ja tam "z nerw" rzucam mięsem. Ostatnio wyszły mi całkiem smaczne
      pulpeciki. Chce ktoś przepis?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka