Dodaj do ulubionych

Edward Cyfus - Klyjmens

22.03.06, 15:10
Edward Cyfus, obecnie mieszkaniec Nowej Wsi i szef promocji w gminie Purda,
jest niemal symbolem współczesnego Warmiaka. Twierdzi on, że naszym atutem w
Europie jest warmińska tradycja w połączeniu z kulturą ludności napływowej.

kopanki.pl/cyfus.htm
Obserwuj wątek
    • gajowy555 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 22.03.06, 15:24
      Z Edkiem spotkałem się po raz pierwszy baaardzo dawno temu, za sprawą muzyki...
      Połączyła nas miłość do ... perkusji.
      Potem nasze drogi rozeszły się na wiele lat.
      Ostatnimi czasy znów się spotykamy, aby powspominać stare, dobre czasy.
      Dla mnie jest to także okazja do poznania innej, nieznanej mi twarzy Edka,
      warmiaka z krwi i kości, o czym wcześniej nie miałem zielonego pojęcia.
      Teraz dzięki niemu poznaję naszą, warmińską gwarę, obyczaje i kulturę, i muszę
      zdradzić, że coraz bardziej mnie to wciąga.
      Zobaczymy, co będzie dalej .
      No jo, to tedy aż drugi roz...

nowamowa.com/redaktor/t_stanczuk/Edward%20Cyfus.htm
      • rita100 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 22.03.06, 21:20
        Zgadza się Gajowy, pierwsze spotkanie jest najwazniejsze. Mnie tak wciagło
        pierwsze spotkanie z książką i to Folklorem Wrmii i Mazur przywiezioną z
        Olsztyna do Krakowa. Juz jak tylko zobaczyłam to wiedziałam, ze to jest to co
        poszukuję, korzeni tej ziemi.
        Cyfusa nie znałam , Gietrzwałdu nie znałam, nie mówiąc o Św Lipce. Znałam tylko
        to co pamiętałam z dzieciństwa, a tyle wspaniałości mnie omineło opuszczając tą
        krainę. Ale internet pozwala żeglować i poznawać dalej te okolice.

Ciekawy wywiad z Cyfusem, ale taki ogólny.
        Największe wrażenie wywarła na mnie historia jego rodziny w książce ... a życie
        toczy się dalej, świetnie napisana i wielką niecierpliwością czekam na II część.
        • rita100 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 31.03.06, 21:20
          Proponuję , by Edward Cyfus zorganizował "Cyfusoliadę"
          To wsopaniałe przedsięwzięcie promujące Warmię. Myśleliście nad tym ?
          • gajowy555 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 03.04.06, 19:08
            Pomysł przedni, tylko co Edward na to?
            A taką stronkę znalazłem przy okazji szukania Jamen postu ...
            www.jomendorf.de/Lesen____/Edward_Cyfus/edward_cyfus.html
            • rita100 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 03.04.06, 19:56
              To znaczy , że Edward Cyfus wszędzie jest znany i na stronkach ma swoje miejsce.
              Pewnie wiele stronek nie znamy, a szczegolnie tych niemieckich.
              • gajowy555 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 04.04.06, 09:43
                No jó, ale Szopena i Łolka, co ło nich Cyfus psisze to jo tyż znom.
                Nawet poziem, co dość dobrze.
                Fejn muzykonty i fejne chłopy, alem jich downo nie zidzioł...
                • rita100 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 05.04.06, 20:50
                  Bez smyka nie ma muzyka, a świergol na Warnii nusi być. Gajowy , a Ty eszcze
                  grasz ?
                  • gajowy555 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 06.04.06, 10:07
                    No jó, tlo czasam moji kobziycie na nerwach. Am sia nagroł bez te wszystkie roki.
                    A mojo siostra zawdy godała :
                    co to je za muzykont, co po swojem instrumencie woli (to ło perkusyji, coby nie
                    buło niedomówień?!)...
                    • rita100 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 06.04.06, 22:15
                      Psianknie, perkusjia tez fest instrument. Jo znała takygo jydnego z Butki
                      Suflera - Tomka Żeliszewskiego ,gro na perkusji, a jek buł szurkiem groł w
                      tenisa . To bulo dawno , dawno kedy ja była dziewczokó.
                      I jo łuż w tenisa nie grom , no chyba co dla relaksu, czkam na lato to sia
                      wybiore z raketó i piłkó na kort.
                      A Cyfus cós tam groł ?
                      Toś Ty muzykont fest Gajowy, nie poziem , co bardzo licza na pioseneczki.
                      Tlidy tlidy tlidy di
                      Tlidy tlidy tlidy di
                      Czas relaksu, relaksu, relaksu to czas
                      Tlidy tlidy...

Po Śwantach trza pospsiewać wesoło sia zabaziać jek na Warniji buło. I jek
                      Cyfus psisze. W kożdej familji choc organeczki só - jek im to - brómsaczki sia
                      nazywają w gwarze, nie pamnientam smile
                      • gajowy555 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 07.04.06, 12:50
                        no jó, ło brómejza Woju idzie...
                        To Klyjmens na brómejzie
                        ,a Zygfryd na grzebieniu dlo Krystelki grali...
                        Psiosneczki bandó po Śwantach, bo tero gwołt roboty w gburstwie.
                        Na Zielganóc trza fejn wysprzóntać łobejście, łokna pomyć, dywany wytrzepoć
                        i jeszce gwołt różnygo jedła sprazić.
                        Może pojadziem na byzuch do teściowy ?
                        Ino karasiów sia nie łoddo nafitać, bo staw daleko i zimna woda...
                        Po śwantach bandziewa sia zabaziać i śpiywnie śpsiewać, jek łobyczaj prazi...

Tlidy tlidy tlidy di
                        Tlidy tlidy tlidy di
                        Czas relaksu, relaksu, relaksu to czas
                        Tlidy tlidy...
                        • rita100 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 07.04.06, 13:21
                          No , jó, do Zieganócy żodnych spsiewów. Musza Ci poziedzieć , że folklor to
                          syrce regionu, to syrce jest, tlo musi eszcze bić jek zwon !
                          Jekby sia tu dostać do nagrań Rozgłośni radiowej w Olsztynie , do archiwum -
                          łóni majó ho, ho i eszcze hoho - to potam poziem
                          • gajowy555 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 07.04.06, 13:27
                            Rita , fejn pomysł z to rozgłośniom.
                            bandziewa jenygo szurka ło pomoc spraziedliwie prosić ...
                            Tlo zaczkojcie...łón kedajś z noju robził muzyczka ...
                            • rita100 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 07.04.06, 13:35
                              Poczkaj Gajowy, dzisioj co eszcze napisze na temat Rozgłośni z nozwiskami .
                              Mamy źródełko jeśli tylko mamy dojście do rozgłosni. Wieczorem esze napisze ,
                              bom teraz w pracy.
                              I nha głozie czyli łbzie łopowiadanie wielkanocne i sia martwie czy woma sia
                              spodoba, abyście tlo z humorem łodebrali, szczególnie Ty bo w Twojej chacie
                              sidzi kłobuk i Twoja brutka Hilda trzyma klobuka pod łożem , tlo tero nie
                              zglóndaj smile
                              Ide psisać Gajowy , by Woma to pokazać.
                              Uciekam
                              pa
                              • rita100 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 10.05.06, 21:32
                                Gajowy , mosz jakies wieśći, jakieś nowe łopowieści ło olsztyńskim Cyfusie ?
                                Coś szykuje nowego ? Ma jakieś plany ?
                                • rita100 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 10.05.06, 22:34
                                  kopanki.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=9&Itemid=47
                                  Wcześniejsza strona nie działa, ta jest już otwarta

Edward Cyfus – urodzony w Dorotowie, gmina Stawiguda w 1949 roku. Wykształcenie
                                  średnie. Jest rodowitym Warmiakiem. Młodzieńcze lata spędził w Barczewie, gdzie
                                  mieszkał do 1981 roku. Imał się wielu zawodów. W grudniu 1981 roku wyjechał na
                                  stałe do Niemiec i zamieszkał w Gernsheim nad Renem niedaleko Darmstadt (
                                  południowa Hesja ). Po powrocie do Olsztyna w 1992 roku założył małą firmę
                                  fonograficzną. Od 1998 roku wygłasza co tydzień na antenie Radia Olsztyn swoje
                                  gawędy – opowiadania w gwarze warmińskiej, które do 2003 roku publikował
                                  również na łamach „Gazety Olsztyńskiej”. Reklamuje na antenie radiowej
                                  słynną "Karczmę Warmińską" z jej dzyndzołkami jako daniem charakterystycznym
                                  dla Warmii. Teksty swoje tworzy w zapisie fonetycznym, mając nadzieję, że
                                  czytający przyswoi sobie w ten sposób brzmienie tej uroczej, melodyjnej gwary,
                                  prawie doszczętnie wytrzebionej po wojnie. W roku 2000 wydał własnym nakładem
                                  książkę – zbiór gawęd z kasetą oraz słownikiem zwrotów i wyrażeń gwarowych
                                  pt. „Po naszemu”. W czasie, gdy zaczęto doceniać i dostrzegać bezpowrotnie
                                  przemijające wartości regionalizmów i tzw. „małych ojczyzn” , Edward Cyfus
                                  został uznany za piewcę gwary i zwyczajów Warmii. W 2003 roku została wydana
                                  książka „ ...a życie toczy się dalej” – jest to relacja autochtona i próba
                                  przypomnienia obecnej społeczności zamieszkałej na Warmii wszystkiego tego, co
                                  działo się tutaj w latach 1930- 1946. Niebawem ukaże się druga część wspomnień
                                  obejmująca kolejne lata do dni współczesnych. Edward Cyfus, obecnie mieszkaniec
                                  Nowej Wsi i szef promocji w gminie Purda, jest niemal symbolem współczesnego
                                  Warmiaka. Twierdzi on, że naszym atutem w Europie jest warmińska tradycja w
                                  połączeniu z kulturą ludności napływowej. Bardzo ciekawą imprezą kulturalno-
                                  historyczną, której pomysłodawcą był Edward Cyfus było ustawienia szlabanu na
                                  granicy Warmii i Mazur. Można go obejrzeć w Łajsie na granicy katolickiej
                                  Warmii z protestanckimi Mazurami ( obecnie granicy gminy Purda z gminą
                                  Jedawbno ). W tym miejscu w pierwszy majowy weekend odbywają się imprezy
                                  kulturalne promujące kulturę Warmii i Mazur. Edward Cyfus jest także etatowym
                                  jurorem konkursów wiedzy o regionie. Zamierza związać z gminą jej byłych
                                  mieszkańców, obecnie mieszkających w Niemczech.

• gajowy555 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 11.05.06, 12:59
                                  No jó, z tygo wszystkiygo am zaboczył ło Cyfusie, com mnioł
                                  do niygo zazwónić, tlo to łuż downo buło.
                                  Co mo zisieć, nie łutonie ...
                                  Ziem ino, co łón kóńczy psisać druga część
                                  "A życie toczy się dalej" i noma łobziecoł jedyn
                                  egzymplorz ty ksiójżki.
                                  Banda zwónić...
                                  • rita100 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 11.05.06, 20:24
                                    Jo to bym nowet kupsiła na dobry poczóntek smile
                                    Nie mogę znaleź gawędy "Po naszamu" - gdzieś łóna buła , tlo dzie ?
                                    • rita100 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 11.05.06, 20:27
                                      Gajowy, a czy nie możnaby napsiasc harmonogram prac Cyfusa, bym wiedzieli co
                                      gdzie i kiedy Łón bandzie zobził ?
                                      Gdzie gościł ?
                                      • gajowy555 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 11.05.06, 20:32
                                        Jo sia boje co łón pozie, co jygo gawędy łu noju so.
                                        A łón wszandzie je, i w tylewizorze i w radyji, w gazetach
                                        no i we Jonkowie w 2003 r.
                                        Musza go najsamprzód fejn ługościć i łudobruchać,
                                        coby sia nie zogował na noju i łodpuszczynie grzychów noma doł...
                                        • rita100 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 11.05.06, 20:43
                                          Gajowy - piszę co myślę i prosto z mostu. Cufus powinien być zadowolony , że
                                          chtoś eszcze goda po warnijsku. Mym jygo godke propagujemy. Łón pozienien sia
                                          mocno radować co tak chibko łapiemy gadke, co dzianki tyj ksiójżce możewam sia
                                          łuczyć, a ło tam Łón móził , co by chciał, aby nie zaboczyć mowy warnijskiej.
                                          Łu noju ma to jek z Banku smile
                                          Zidzisz co Warnija psianknie sia rozwija i wszystkie tematy ma.
                                          Trza nom troch muzyczki tekiyj do stupania i skokania i takyj łod syrca - takyj
                                          warnijskiej.
                                          Ale nie łod razu Kraków zbudowano smile
                                          • gajowy555 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 24.05.06, 19:55
                                            No jó, psiorun morowy!, am sia dopsiero dzisioj doziedzioł, co Cyfus we radyji
                                            czyta "A życie toczy się dalej".
                                            Tom sia zjadoziuł, bo byśwa mnieli do posluchanio i ta powieść.
                                            Ale może eszcze pora łodcinków łuda sia zachować...
                                    • gajowy555 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 11.05.06, 20:28
                                      No jó, jek łuż Hanys ruszył z mp3, to znowu mu podeśle
                                      pora gawęd cyfusowych i może trocha muzyczki.
                                      Bandziewa mnieli do słuchanio...
                                      • gajowy555 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 11.05.06, 20:47
                                        Bandzie, bandzie i muzyczka, tlo żeby Hanys
                                        za noma nadójrzył. Dzisio am spotkoł starych znajomków
                                        i łóni noma pomogó muzyczka znaleźć, a potam to łuż wartko póńdzie ...
                                        • rita100 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 24.05.06, 20:18
                                          To wspaniale, ale że przeoczyłes ksiójżke - zycie się toczy dalej to szkoda, bo
                                          świetna ksiójżka. No i jo kończe psisać gawędy smile Jek to szybko poszlo smile
                                          Fejn co znolazłeś muzykontów i badzie muzyczka.
                                          • gajowy555 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 31.05.06, 15:34
                                            No jó, a tero bandzie niespodzianka.
                                            Dla Ciebzie Rita i dlo wszystkach co łóni chcó posłuchać
                                            jek autor czyta swojó ksiójżke "A życie toczy się dalej".
                                            Fejn niespodzianka ? Psiyrsze koty ...

media.putfile.com/A_zycie_toczy_sie_dalej_1
                                            • gajowy555 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 31.05.06, 15:45
                                              i na górce są zmiany, zauważyłaś ?
                                              • rita100 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 31.05.06, 20:56
                                                Jestem pod wrażeniem , słucham własnie. To tak , ze środka ksiązki. Trzeba
                                                zaznaczyć , ze to ich wędrówka z Wymoju do obozu jenieckiego. Dziewczyny
                                                ciagniete przez Sowietów. Pilnuj Gajowy te fragmenty z ksiązki o życiu w
                                                obozach, to straszne. Dobrze, że czytałam ta ksiązkę.
                                                Cieszyć się nie mam z czego , bo dreszcze przechodzą przy słuchaniu.
                                                To jest niesamowita ksiązka - ciesze się duchowo, że mamy coś co nawet w
                                                marzeniach nie mieliśmy.
                                                Zbiore mysli tylko.
                                                Gajowy , czy w radio idzie to od poczatku ? To długa ksiązka, jak oni to
                                                dzielą, po kolei jak leci czy wybierają urywki ?
                                                • rita100 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 31.05.06, 20:59
                                                  Bo tak prawdę mówiąć, to nie wiadomo gdzie się ta akcja dzieje , bo tak nagle
                                                  zaczyna się tekst. To wymaga objasnienia, lub słowa wstępnego.
                                                • gajowy555 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 31.05.06, 21:52
                                                  rita100 napisała:

>
                                                  > Gajowy , czy w radio idzie to od poczatku ? To długa ksiązka, jak oni to
                                                  > dzielą, po kolei jak leci czy wybierają urywki ?

Nie wiem, jak to idzie bo dopiero drugiego odcinka słuchalem, a co do objaśnień,
                                                  to może załóż wątek, Ty czytałaś i masz powieść, a ja jeszcze się z E> nie widziałem
                                                  • gajowy555 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 31.05.06, 21:55
                                                    bo tych fragmentów będzie dużo więcej, to można linki dawać i opisy. Ty to
                                                    potrafisz...
                                                  • rita100 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 31.05.06, 22:03
                                                    Tak , tylko się zapoznam gdzie będzie poczatek , a gdzie koniec, bo po
                                                    pierwszym odcinku to jeszcze nie wiem. Nie wiem co Cyfus ominął , jakie
                                                    urywki , by objasnić sytuację. Ten urywek jest nie objasnia sytuacji w której
                                                    znalazła sie rodzina. Poczekamy na całoś i skomponujemy wątek.
                                                  • rita100 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 30.06.06, 21:56
                                                    Gajowy, pytom sia jekim to podstępem Cyfus został zmuszony przez przyjaciela
                                                    Wojciecha Ogrodzińskiego do napisania gawed i ksiójżki "Po naszamu" ?
                                                    Jakego fortelu użył ten Ogrodziński ?
                                                    No i trza wymyśleć przydomek Cyfusowi. Może pomyślmu ło tam. Kożdyj z niych
                                                    mniał to Cyfus musi mnieć.
                                                    Klejmens spod Łolstyna ?
                                                    Klejmens spod Wymoja ?
                                                    To łuż nie zabazia, to trza tradycyjnie cióngnóńć.
                                                    Łuda sia to Klyjmensowi ?
                                                    (Podoba się to Klemensowi ?)
                                                  • rita100 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 07.07.06, 20:09
                                                    Kim są adresaci gadek Cyfusa ?
                                                    Ludzie, dla których Warmia i Warmiacy to nie tylko pojęcie historyczne i
                                                    etnograficzne ale eszcze cóś co lezy głymboko w syrcu i mnantko mu sia robzi
                                                    kedy czyto coś nostalgicznygo i nie do kóńca zaniknionygo.
                                                  • rita100 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 08.12.06, 22:36
                                                    Czy coś słychac o nowych gawędach ? Dawno ich nie było.
                                                  • gajowy555 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 08.12.06, 22:40
                                                    Łod łotwarcio Traktu Biskupiego nie zidziołem Cyfusa i nie zim co łón teroz
                                                    robzi. Ale jek Go znom, pewnie łuż co nowygo psisze, a pewnie i ...a zycie cz.3.
                                                  • rita100 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 08.12.06, 22:43
                                                    Jo ni ziym , cy łón nie zaniedbuje gware. Dla Warnijaków nic nie psisze.
                                                    Gdzie je tan Cyfus ?
                                                    Może ni ma zamówień na gware ?
                                                  • rita100 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 08.12.06, 22:43
                                                    Ni ciszy sia tak powodzeniem jak ksiązki A życie toczy sia....
                                                  • gajowy555 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 08.12.06, 22:44
                                                    Może wena Go łopuściła, abo muza łodeszła...
                                                  • rita100 Re: Edward Cyfus - Klyjmens 08.12.06, 22:48
                                                    To może mym jymu bandziem psisać ? wink))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka