Dodaj do ulubionych

Ło ksiatuszkach to bandzie :)

29.05.06, 20:47
Dokopałam się do pięknej poezji o kwiatkach. Warmia kraina przyrody, rozsiana
jest kwiatkami, a lato przed nami.
Zacznijmy od stokrotki, wprawdzie wiersze nie warnijskie , ale może kedajś
sia znajdó i takie.....
Będę korzystać z różnistych łobrazków.
Obserwuj wątek
    • rita100 Re: Jestem stokrótka 29.05.06, 20:50
      schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=99&pos=108
      Jestem stokrótka

Jestem stokrótka, niegdyś najpiękniejsze kwiecie,
      Go zdobiło trawników puchy aksamitne;
      Bliska ziemi, lecz w niebo wpatrzone błękitne,
      Wierzyłam, że róść bedę w wiecznotrwałym lecie.

Rychło losów przemianą, zbyt częstą w tym świecie,
      Dotknęły mnie wyroki twarde, choć zaszczytne;
      Odtąd już nie dla piękna, lecz dla prawdy kwitnę
      I umieram: bo wiedza jest śmiertelną przecie...

Więc stałam się na ziemi najbiedniejszym kwiatkiem:
      Miłość żąda ode mnie, bym sercu ludzkiemu
      Ulgę niosła, bolesną pełniąc wiernie służbę:

Niecierpliwy kochanek, rwąc płatek za płatkiem,
      Odziera moje czoło z białego diademu
      I pod stopy mnie rzuca, gdy poznał mą wróżbę.

poeta Lessailly

Jeki mądry ziersz
      • rita100 Re: Ło kziatuszkach 29.05.06, 20:55
        Ło ksiatuszkach czy ło kziatuszkach ?
        Chyba zrobiłam bład gwarowy.
        • tralala33 Re: Ło ksiotuszkach 29.05.06, 21:09
          Może tak? Bo Edward Cyfus pisał: "Kele kościoła mnyszkała tako staro kobziyta w
          jeny jizbzie z kozó. Zawdy w kościele śwyże ksiotki łustoziała."
          • rita100 Re: Ło ksiotuszkach 29.05.06, 21:41
            Łatwiej się wymawia ksiotki niż kziotki .
            To sia łucze i psisze:
            Zawdy w kościele śwyże ksiotki łustaziła.
            Zawdy w kościele świże ksiotki łustaziła.
            I koza te ksiatki zyżarła smile
            • rita100 Re: stokrótka 30.05.06, 21:33
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=708&w=40368618&a=41394972
              To tera cias na psiosenke, znocie ? - to znano psioseneczka.
              Stokrotka

Gdzie strumyk płynie z wolna,
              Rozsiewa zioła maj,
              Stokrotka rosła polna,
              A nad nią szumiał gaj.
              Stokrotka rosła polna,
              A nad nią szumiał gaj.

"W tym gaju tak ponuro,
              Że aż przeraża mnie,
              Ptaszęta za wysoko,
              A mnie samotnej źle.
              Ptaszęta za wysoko,
              A mnie samotnej źle."

Wtem harcerz idzie z wolna
              "Stokrotko witam cię,
              Twój urok mnie zachwyca,
              Czy chcesz być mą, czy nie?
              Twój urok mnie zachwyca,
              Czy chcesz być mą, czy nie?"

Stokrotka się zgodziła
              I poszli w ciemny las,
              A harcerz taki gapa,
              Że aż w pokrzywy wlazł.
              A harcerz taki gapa,
              Że aż w pokrzywy wlazł.

A ona, ona, ona,
              Cóż biedna robić ma?
              Nad gapą pochylona
              I śmieje się: cha! cha!
              Nad gapą pochylona
              I śmieje się cha, cha!

Gdzie strumyk płynie z wolna,
              Rozsiewa zioła maj,
              Stokrotka znikła polna,
              Z harcerzem poszła w dal
              Stokrotka znikła polna,
              Z harcerzem poszła w dal
              • rita100 Re: stokrótka 31.05.06, 22:46
                schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=145&pos=2
                "Zawdy mniej przed łoczami cosik psianknygo, nawet, jesli to bandzie stokrótka
                w glasce wody"
                • rita100 Re: stokrótka 01.06.06, 20:56
                  schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=145&pos=3
                  A maleńka stokrótka ugięta pod ciężarem deszczu. Bo u nas był deszcz.
                  Powoli podnosi swą główkę, wygląda spośród traw i kamieni na nowy, lecz stary
                  świat, opłakany przez niebiosa ale pełen świeżości, pełen sił, pełen radości.
                  Nikt jej nie zerwie, bo nikt nie potrzebuje już wróżby.
                  • rita100 Re: Tulipan 02.06.06, 20:39
                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=132&pos=24
                    Tulipan moje miano, na harlemskim mule
                    Wyrosła moja piękność, a flamandzki sknera
                    Chętnie skrzynie zamczyste swych skarbów otwiera,
                    By kupić kształt moj, w marną zaklęty cebulę.

Kochają mnie nad wszystko książęta i króle,
                    Bo w kieluchu mym złotym tkwi feudalna era;
                    Fascykułow herbowych splendor mnie ubiera,
                    I błyska krew purpury, gdy pąk mój roztulę.

Szatę mą kolorową ogrodnik niebieski
                    Tkał z promieni słonecznych, z purpury królewskiej
                    I teczami grającej wstąg jutrzennych gazy;
                    Żaden kwiat takim blaskiem jak ja się nie płoni;
                    Lecz natura, niestety ! nie wlała swych woni
                    W kielich moj, urobiony na wzór chińskiej wazy.
                    Balzak
                    • rita100 Re: Tulipan 03.06.06, 21:58
                      "Lecz natura, niestety ! nie wlała swych woni
                      W kielich moj, urobiony na wzór chińskiej wazy."

schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=132&pos=27
                      • rita100 Re: Ksiotki 04.06.06, 21:14
                        schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=147
                        łuż sia pokazały piwonie smile
                        • rita100 Re: Ksiotki 28.06.06, 10:31
                          Dzisioj łobaczycie cału kolekcje ksiotków, bo Warnija kocha ksiotki i trowke i
                          szczepy i jyziora , ale tygo momy njmniej na fotkachwink
                          • gajowy555 Re: Ksiotki 28.06.06, 13:02
                            No jó, mym tyż sia dzisioj przymierzamy do wklejynio ksiatuszków różnych z
                            łogrodu, bo łuż niepostrzeżenie przyszło do noju lato, a lato krótko trwa.
                            Musimy zatrzymać na zdjynciach te kolorowe chwile.
                            To bierzem sia do roboty...
                            • rita100 Re: Ksiotki 28.06.06, 13:47
                              Tak myśle co musim Gajowy posegregować nosze ksiotuszki i bandzie fejn
                              wyglóndać. Może łod tych psierwszych ksitnóncych. Taki album ksiotuszków, a Ty
                              nie zabocz o ziołach
                              • rita100 Re: Nosze rododendrony 28.06.06, 14:22
                                schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=145&pos=0
                                schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=145&pos=1
                                schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=145&pos=25
                                i wszystkie só fioletowe
                                schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=145&pos=27
                                no mozem startować w konkurskie ksiatów smile
                                • rita100 Re: Nosze rododendrony 28.06.06, 14:28
                                  schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=145&pos=28
                                  schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=145&pos=28
                                  To só rodendrony - psinakne duże ksioty, takie duże kopy ksiatów.
                                  • gajowy555 Re: Róże - przeważnie 28.06.06, 15:41
                                    No to do kolekcji jeszcze troche ksiotuszków i innych ciekawostek.
                                    Rita, ciekawe, czy znajdziesz do nich poezje ...

schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=168
                                    • rita100 Re: Róże - przeważnie 28.06.06, 19:40
                                      schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=168&pos=16
                                      Coś znajdziewam wink
                                      A tym różom zazdroszczę jednego - taaakiego widoku. Te róże mają sliczniuchny
                                      widok. Dość , że same są piękne takie herbaciane , tojeszcze mają śliczniueńki
                                      widok. Te róze to jak w czepku łurodzone wink)))
                                      Gajowy , śliczne ujęcie.
                                      • rita100 Re: Pokaz róż 28.06.06, 19:46
                                        schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=168&pos=1
                                        schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=168&pos=7
                                        schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=168&pos=8
                                        schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=168&pos=10
                                        Ta jest ciekawa, zauważcie jak wokół nij rosną nowe królowe , gdy tylko ta
                                        zwiędnie. Każda pięknąć przemija i nowe będa kwitnąć smile
                                        schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=168&pos=12
                                        A tu ... w maleńkiej rózy kochał sie.... pewnie to znacie smile
                                        • rita100 Re: Pokaz róż 28.06.06, 19:49
                                          Czy to płacz czy deszcz - jak w zyciu róznie to bywa
                                          schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=168&pos=18
                                          schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=168&pos=20
                                          schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=168&pos=21
                                          • rita100 Re: Róża - najpsiankniejsza 28.06.06, 19:52
                                            Nojpsianknijszy łobrazicek to to jest !
                                            Łobaczta sami sile je kolorów, sile róż i jek to wszystko sia łusniecha pełnó
                                            gambó jek warnijska ziamnia.
                                            • rita100 Re: Róża 28.06.06, 22:11
                                              schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=147&pos=17
                                              Jydyna moja róża w łogrodzie. To jyj psierszy ksiotek.
                                              • rita100 Re: Róża 28.06.06, 22:15
                                                schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=147&pos=21
                                                schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=147&pos=22
                                                schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=147&pos=23
                                                To só róze mojyj ómy, no łóna to spec łod róż. Od kedajszych ciasów jy choduje
                                                i raduje łoczy wszystkich. Ale róże to praca, na zime trza je okopcować, trza
                                                je łobcinać. Róza lubzi pielęgnowanie i godanie i nic że ma kolce. Zawdy mnilo
                                                na nió patrzać.
                                                • rita100 Re: Psiwonie 28.06.06, 22:19
                                                  schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=147&pos=2
                                                  schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=147&pos=4
                                                  Psiwonie , tyż psiankne ksiotki. Łobaczcie só białe i różowe i take jinne od
                                                  jinnych ksiatuszków. Majó moc płatków, a takie małe pączki.
                                                  Psiwonie tyż ma moja óma.
                                                  • rita100 Re: Irys 28.06.06, 22:29
                                                    Irys Kwiat będący symbo­lem nieśmiertelności - ceniony przez uro­dzonych pod tym
                                                    znakiem, którzy tęsk­nią za chwilą wytchnienia. Wzmacnia twórczą wy­obraźnię.

schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=145&pos=32
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=145&pos=34
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=145&pos=60
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=145&pos=64
                                                    Gajowy , jeke fejniuchne łobraziki mosz - ten staw w nocy - raj!
                                                  • rita100 Re: Psiwonie 28.06.06, 22:31
                                                    Peonia Zwana również piwonią, związana jest z tym znakiem ze względu na piękne
                                                    liście. Wspaniały jest aromat niektórych odmian. Pomaga cierpiącym na ner­wice,
                                                    należy do roślin „przywraca­jących życie"
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=145&pos=52
                                                    Tu te malusne pączki z ktorych będzie duży, duży ksiot
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=145&pos=67
                                              • rita100 Re: Róża - królowa kwiatów 28.06.06, 22:33
                                                schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=145&pos=68
                                                "Róża Jest królową kwiatów. Mocny, odurza jacy zapach czyni ją symbolem
                                                wiecznej i doskonałej miłości, niezniszczalności, cnoty, tajemniczości. Kiedy
                                                archeolo­dzy otworzyli grobowiec Tutenchamona, znaleźli tam kilka zachowa­nych
                                                bukietów róż. Róża jest kwiatem pięknym, delikatnym i wyrafinowa­nym."
                                                • rita100 Re: Bratki 28.06.06, 22:50
                                                  Artur Marya Swinarski
                                                  schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=145&pos=19
                                                  schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=145&pos=18
                                                  Zmartwienie Bratków

Martwiły się bratki,
                                                  Że nie mają ojca ani matki,
                                                  Że bez babki, że bez dziadka
                                                  Rośnie bratków pstra gromadka.

Nawet ich rodzone dziatki,
                                                  To nie dziatki, ale bratki,
                                                  A ich tata, ładny kwiatek,
                                                  Niby tata, a sam bratek.

Również mama, żona bratka,
                                                  Bratkiem babki oraz dziadka;
                                                  I choć bradków pod dostatkiem,
                                                  Żeby jeden nie był bratkiem !

Boś jest bratkiem (w tym zagdaka)
                                                  Nawet, kiedy nie masz bratka !
                                                  A gdy już powiędły bratków
                                                  Wszystkie klomby wzdłuż i wszerz,
                                                  Został jeden - i ukradkiem
                                                  Patrzy, czy jest nadal bratkiem;
                                                  Lecz choć wkolo nie ma bratka,
                                                  Tylko zielsko, chwast i perz,
                                                  Bratkiem będzie do ostatka,
                                                  Więc z rozpaczy więdnie też.

• rita100 Re: Gwiazda Betlejemska 28.06.06, 22:51
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=99&pos=21
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=99&pos=9
                                                    "Gwiazda Betlejemska Roślina ta pozostaje zielona w zimie i dla­tego symbolizuje
                                                    po­wtórne pojawienie się dnia i światła w cza­sie przesilenia zimo­wego, kiedy
                                                    Słonce wchodzi w znak Koziorożca. Jest to kwiat szczęścia, długiego życia i
                                                    bogactwa."

No no, nie powinien być w kożdym łogrodzie...
                                  • rita100 Re: Nosze rododendrony 28.06.06, 22:56
                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=99&pos=79
                                    • rita100 Re: Dzwoneczki czyli poświńczoki 29.06.06, 22:15
                                      schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=168&pos=17
                                      schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=168&pos=19
                                      schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=168&pos=13
                                      A to królowa ksiotów z poświnczokami
                                      • rita100 Re: Dzwoneczki czyli poświńczoki 29.06.06, 22:19
                                        schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=147&pos=26
                                        Co możem poziedzieć o dzwoneczkach czyli poswinczokach - ciekawy to ksiatuszek,
                                        nie je tak psiankny jek róża , ale ma pewien skryty, niepokojący urok. Wyraźną
                                        nieśmialość i słodycz. Czasmi mogą przyprawić ło zawrót głowy.
                                        • rita100 Re: Motylem estem ..... 05.07.06, 20:38

Wracamy do ksiotuszków, łobaczcie na tygo motylka - czyż nie śpsiewa:
                                          schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=168&pos=4
                                          Motylem jestem,
                                          na na na na, motylem jestem.
                                          Pofrunę, gdzie nie byłam jeszcze.
                                          nananana
                                          A tu łobaczcie jeki slicznuśki. Ładnie wyglóda na łobrazku Gajowego , jek żuwy.
                                          schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=168&pos=5
                                          Motylem jestem,
                                          na na na na, motylem jestem.
                                          Dzień minął już, a pragnę jeszcze
                                          siąść tu i tam... motylem jestem...
                                          nanana
                                          Ale sia łudało złopać fejn motyla, to chyba Paź Krolowej
                                          • rita100 Re: łobłoków czar 05.07.06, 20:41
                                            Jak motyle, jak motyle,
                                            wzlećmy jeszcze choć na chwilę
                                            w górę, aż pod niebo,
                                            tam, gdzie czeka nas słońca blask!
                                            schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=152&pos=28
                                            A niebzo pianknuchne je i łobłocki na których płyną aniołki w dal i patrzą jek
                                            mym tu na Warniji dajem se rada.
                                            • rita100 Re: Paradno róza 05.07.06, 20:46
                                              A tó psioseneczke znocie, to taka wojskowa, ale tyż ło róży, o
                                              najpsiankniejszam ksiecie. Róża to taki paradny ksiotek.
                                              schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=147&pos=21
                                              Wróć, ucałuj, jak za dawnych lat,
                                              dam ci za to róży najpiękniejszy ksiat. ...
                                              Przyszła zima, opadł róży ksiat......
                                              schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=168&pos=7
                                              Przydzie zima i noma ksiotki bandó śwycić swoim blaskiem, bo łóne te ksiotki só
                                              zaczarowane i puchnó kedy łoczy jy łoglóndnó. Paradne ksiotki mowamy. Mowamy
                                              mocka ksiotków i kożdy ksiotek piankniejszy łod drugiygo
                                              schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=168&pos=1
                                              paradno - elegancka, strojna
                                          • tralala33 Re: Motylem jestem ..... 05.07.06, 20:43
                                            O tu widać jak pałaszuje ze smakiem nektar z kwiatka. Nawet mu w tym kamerka
                                            nie przeszkadza. Ale czy to Paź Królowej? Te są chyba bardziej żółte (złote).
                                            ten ma w nazwie coś z pokrzywy? Nie pamiętam sad
                                            Wołajmy autora - niech nam powie.
                                            • tralala33 Re: Motylem jestem ..... 05.07.06, 20:43
                                              Zgubiłam link
                                              schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=168&pos=5
                                              • rita100 Re: Motylem jestem ..... 06.07.06, 20:51
                                                hehe, no to Gajowy ma klopot, musi teraz przestudiowac motyle wink)))
                                                Ale co to zwłaszcza dla Gajowego .... wink))
                                                • tralala33 Re: Motylem jestem ..... 06.07.06, 20:56
                                                  a może to ten - Rusałka pokrzywnik?
                                                  www.foto.brat.pl/royalty_free/owady/motyle/index.php?limit=48&odwroc=1
                                                  Jak nie, to może Rusałka admirał?
                                                  • rita100 Re: Motylem jestem ..... 06.07.06, 21:18
                                                    Czyli Rusałkę gościł Gajowy - żodnego pazia, tlo Rusałeczkę - to musi mniec
                                                    słodzitkie ksiotuszki smile
                                                  • rita100 Re: Ło narcyzie to bandzie 15.07.06, 20:41
                                                    Alchemik wziął do ręki książkę, którą przyniósł ktoś z karawany. Książka nie
                                                    miała wprawdzie okładki, jednak bez trudu rozpoznał autora - był to Oskar
                                                    Wilde. Przeżucając pobieżnie kartki, natknął się na historię Narcyza.
                                                    Dobrze znał mit o Narcyzie, owym urodzonym młodzieńcu, który chodził codziennie
                                                    podziwiać własne odbicie w tafli jeziora. Był tak pochłoniety swoim obrazem, że
                                                    pewnego dnia wpadł do jeziora i utonął. W miejscu jego smierci, na brzegu,
                                                    wyrósł kwiat, który nazywano narcyzem.
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=132&pos=25
                                                    Ale to nie koniec historii
                                                  • rita100 Re: i ło jyziorku.... 15.07.06, 20:52
                                                    Ale Oskar Wild nie zakończył na tym historii. On opowiedział, jak po śmierci
                                                    Narcyza leśne boginie, Oready, przybyły nad brzeg tego słodkiego ongiś jeziora
                                                    i zastały je przemienione w czarę gorzkich łez.
                                                    - Dlaczego płaczesz ? - spytały Oready.
                                                    - Płaczę za Narcyzem - odrzekło jezioro.
                                                    - Wcale nas to nie dziwi - powiedziały wówczas. - Całymi dniami uganiałyśmy się
                                                    za nim po lasach, ale jedynie ty mogłeś z bliska rozkoszować się jego urodą.
                                                    - Narcyz był zatem piekny ? - zdziwiło się jezioro.
                                                    - Któż lepiej od ciebie mógłby to wiedzieć ? - wykrzyknęły zaskoczone Oleady. -
                                                    Przecież nad twoim brzegiem pochylał się każdego dnia.
                                                    Jeziorko zamilkło na chwilkę, po czym rzekło:
                                                    - Opłakuję Narcyza, ale nie dostrzegłem nigdy, że jest piękny. Opłakuję
                                                    Narcyza, bo za każdym razem, kiedy pochylił się nade mną, mogłem dojrzeć na
                                                    dnie jego oczu odbicie mojej własnej urody.
                                                    - Oto ładna opowieść - powiedział Alchemik.
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=145&pos=42
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=145&pos=44
                                                  • rita100 Re: 'Parzydełka' łuż przeksitły 16.07.06, 19:31
                                                    Połowa lata mnineła. Pewne ksiatuszki łuż przeksitły i trza czkać do nastypnygo
                                                    roku - tak noma łupływa cias.
                                                    Ale só łobrazki i łogondnijmy te psiankne puchate biołe czuprynki.

schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=149&pos=19
                                                    A tak wyglónda zbliżenie
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=149&pos=20
                                                  • rita100 Re: 'Parzydełka' łuż przeksitły 16.07.06, 19:53
                                                    A tu łobaczcie jek sliczniuchno wyglondajó parzydełka w łogrodzie.
                                                    Koniecznie polecam Gajowemu do ozdoby łogrodu - lobaczysz jak radujó ślypsia.

schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=55&pos=94
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=55&pos=118
                                                    To je jinny rodzaj parzydełka
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=55&pos=130
                                                    Pienknuchne , no poziedzcie sami smile
                                                  • rita100 Re: Kwitną konwalie 02.08.06, 20:40
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=99&pos=83
                                                    Kwitną konwalie

Wesoło szumi warmiński las,
                                                    Wszystko radością w nim żyje,
                                                    Od drzewa do drzewa leci wieść,
                                                    Że kwitną znów konwalie.

Przybył skrzydlatych śpiewaków chór
                                                    I nuci piesni radosne
                                                    Na cześć najpiekniejszego z kwiatów
                                                    Warmińskich lasów - na wiosnę.

Pędzą rozmaite czworonogi:
                                                    Wiewiórki, lisy , zające,
                                                    Aby podziwiać i chwalić
                                                    Białe konwalie pachnące.

Przybiegły i dzieci gdzieś z wioski,
                                                    Śmieją się, kwiatki zrywają
                                                    I dar swój w przydrożnej kapliczce
                                                    Krolowej Maja składają ....

Alojzy Śliwa
                                                    Likuzy pod Olsztynem
                                                  • rita100 Re: Łodzitanie sia z rózami 19.10.06, 22:11
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=147&pos=40
                                                    No tak sezon ksiotuszków sia kóńczy. Róże trza łokopcować.
                                                    Eszcze te łostatnie ściąć do flakona coby łuz spokojniutko płatki łopadły.
                                                    Ziotr z ksiatkami łuż tyż sia nie pieści.
                                                  • rita100 Re:weigela 02.11.06, 21:49
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=156&pos=3
                                                    W taki zimowy dziań jek dzisiaj, któz nie pomysli ło sliczniuchnych łojskiego
                                                    roku ksiatkach. Chto tero nie myśli ło ziośnie, ło tym ciasie , chtóry puchnie
                                                    ksiotkami.
                                                    Tero listecki z krzewiku zlatują, trza trocha połobcinać gałązki coby na ziosne
                                                    sia ładnie rozkrzewiło. Tak weigela tero łusypia jek niedzwiedź smile
                                                  • rita100 Re:piosenka mazurska 12.11.06, 21:46
                                                    Od Tralali dla wszystkich ogrodników-amatorów:

Szedłem przez las

A kwiatusek w cieniu stał, tra la la la la la
                                                    spojrzał jakoj ocki miał, ocki miał.

Chce go urwać, prosi się
                                                    Ja ci zwiędnje, nie rwij mnie.

Więcem go zkrząkiem wziół.
                                                    Wsadził, polał, az sie 'joł.

Dziś w ogrodku, prosto drzwi
                                                    Rośnie, kwitnie, pachnie mi.

schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=156&pos=1
                                                  • rita100 Re:okrutnie psiankny 18.11.06, 20:36
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=147&pos=31
                                                    Tak patrze i patrze i sobzie mysle, jeki psiankny je śwat. Jek ksiotki
                                                    rozksitajó i wiandnó i sladu po nich ni ma.
                                                  • rita100 Re:okrutnie psiankny 18.11.06, 20:40
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=101&pos=21
                                                    I ni ma co sia trapsić, smucić, przecie takie życie je , raz sia czloziek
                                                    bawi , raz nie, raz je radosny raz taki sobzie. Łuśniech jest nojwożniejszy.
                                                    Ni ma do kogo , a ksiatki só tymi roślinkami , które łuśniechu łoczekują.
                                                    Tak jest, na zidok ksiatka , chto sia nie łuśniechnie. Tak sobzie zrobzie
                                                    terapie łuśniechu.
                                                  • rita100 Re:okrutnie psiankny 18.11.06, 20:46
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=132&pos=34
                                                    Tak niedawno był maj, kwitły jablonie , wiśnie, grusze, a mowam jysień i zima
                                                    przed noma. Teraz trza tlo patrzec , podziwiać i mnieć nadzieje, że ziosnó
                                                    wszystko znowu bandzie psianke.
                                                  • rita100 Re:okrutnie psiankny 18.11.06, 20:51
                                                    I psiankne lato za noma. Nie ma co rozpaczać , bandzie następne.
                                                  • fedar Re:okrutnie psiankny 18.11.06, 21:18
                                                    Ta różowa ma kropelki na płatkach, zauważyliście?
                                                  • rita100 Re:okrutnie psiankny 19.11.06, 16:59
                                                    Tak , tyn łobrazecek je taki rychtyczny i łzy róży i barwy kolorowe pianknego
                                                    lata, a dalyj zidać , jek zauważysz żabki na kamnieniu. Łoby, Gajowy nie
                                                    zabocył na zima wziójść je do dóm, bo przemarzną na kość mimo zo pono mniłość
                                                    grzeje.
                                                    Żegnaj lato na rok......
                                                  • rita100 Re: Motylem jestem ..... 19.11.06, 18:44
                                                    A pamnientacie fraszke Sztaugingera ?
                                                    "Rzekła lilia do motyla: - Nikt nie patrzy, niech pan zapyla!"
                                                    Jak nic , pasuje do tygo łobrazecka wink

schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=168&pos=4

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka