Dodaj do ulubionych

₪₪Noju galeria z łobrozkami₪₪

17.10.06, 11:48
Rita napisała:

Gajowy smile Nie śpsij, założysz nowyj kóntek ło galeryji ? Tak cobysmy ziedzieli
co tamój je noju galeria.

No jó, jekem takó reprymenda dostoł, tom łod razu na ślypia przejrzoł.
Tak nowy kóntek zakładom, cobyśwa ziedzieli, co tamój je noju galeria.
Zapraszom wszystkach do wklejanio i łoglóndanio...

Albumy Rity
schlesien.nwgw.de/foto/index.php?cat=10013
Albumy Tralali - jeszcze w budowie (ok. Guttenstadt)

Albumy Gietpe
schlesien.nwgw.de/foto/index.php?cat=10030
Albumy Fedara
schlesien.nwgw.de/foto/index.php?cat=10049

Albumy Gajowego
schlesien.nwgw.de/foto/index.php?cat=10025
Obserwuj wątek
    • rita100 Re: ₪₪Noju galeria z łobrozkami₪ 17.10.06, 21:22
      Dzianki , jek tlo bandziem mniec nowe łobrazecki zaro damy znać. Jo sia
      przygotowuje na album ło ciekawych i starych nagrobkach Krakowa.
      • rita100 Re: ₪₪Noju galeria z łobrozkami₪ 17.10.06, 21:49
        Chciałabym Wam coś pokazać. Wiem, że szkolne wycieczki wasze to kierunek
        Grunwald. I każda szkoła ma obowiązek zorganizować taką wyprawę, tak tu na
        południu szkoły najczęściej organizują wycieczkę do Oświęcimia. I dobrze, bo
        tak to nigdy nie ma okazji tam jechać. Dlatego zapraszam Was do zwiedzenia na
        albumie tego miejsca. Jestem pewna , że mało kto tam był. Ale warto spojrzeć
        jak wyglądał obóz. W milczeniu zapraszam.
        schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=299
        Czy ktoś z was był w Oświęcimiu ?
        • rita100 Re: ₪₪Noju galeria z łobrozkami₪ 18.10.06, 21:40
          schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=270&pos=0
          Take mgły dzisioj buły łu noju. Aże do poludnia sia łutrzymywały. Mgliście jek
          sto diobłów i zimno. Tero to łuż je rychtyczna jysień.
          A Gajowy jek tam zinko ? Robzi bul, bul ?
        • gietpe Re: ₪₪Noju galeria z łobrozkami₪ 18.10.06, 23:16
          W Ośwencimiu jo nie buł tlo w Sztutowie.Tysz ciajszko zapomnieć .
          • rita100 Re: ₪₪Noju galeria z łobrozkami₪ 19.10.06, 21:11
            Getpe, pamnientoj co łoglóndasz łobrazecki, dzie Lucjan Samulowski drugi syn
            Andrzeja Samulowskiego zmarł w czasie ewakuacji z obozu Oświecim w styczniu
            1945 roku. To buła tragedia.
            • rita100 Re: ₪₪Noju galeria z łobrozkami₪ 27.10.06, 21:00
              schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=210&pos=8
              Łobaczcie siła samolotów sia krzyzowało nad dómem.
              • rita100 Re: ₪₪Noju galeria z łobrozkami₪ 27.10.06, 21:39
                rita100 napisała:

> schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=210&pos=8
                > Łobaczcie siła fligrów (samolotów) sia krzyzowało nad dómem.
                • rita100 Re: ₪₪Noju galeria z łobrozkami₪ 28.10.06, 20:18
                  schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=303&pos=18
                  Fedar , a co to są za domki z daszkami ?
                  • rita100 Re: ₪₪Noju galeria z łobrozkami₪ 28.10.06, 20:23
                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=303&pos=25
                    A co to jest. No chyba nie karmnik dla ptaszków. Rany , ło jenu jakie to
                    ciekawe.
                    • rita100 Re: ₪₪Noju galeria z łobrozkami₪ 28.10.06, 20:24
                      schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=303&pos=27
                      To sa barcie ?
                      • rita100 Re: ₪₪Noju galeria z łobrozkami₪ 28.10.06, 20:25
                        schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=303&pos=29
                        Ja nie wiem co oglądam , pierwszy raz takie coś widzę. Co to może być ?
                        • rita100 Re: ₪₪Noju galeria z łobrozkami₪ 28.10.06, 20:27
                          schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=303&pos=31
                          Czyli to jest swego rodzaju smentarz ? Takie są mogiły ?
                          • rita100 Re: ₪₪Noju galeria z łobrozkami₪ 28.10.06, 20:32
                            I już wszystko wiemy - przeczytałam opis - a jednak ule , barcie, pomniki,
                            spichlerze, mlyny, kuźnia, studnia. Wszytko w skansenie możemy znaleź.
                            schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=303&pos=33
                            • tralala33 Re: ₪₪Noju galeria z łobrozkami₪ 28.10.06, 21:00
                              Nadal nie wiemy jednak, co zrobił Stach Konwa, iż stał się bohaterem
                              kurpiowskim?
                              • rita100 Re: ₪₪Noju galeria z łobrozkami₪ 28.10.06, 21:05
                                Już znalazłam
                                Stach Konwa (zm. ok. 1733) - chłop spod Nowogrodu, legendarny bohater
                                kurpiowski, znany dzięki przekazom ustnym.
                                Odznaczył się dzielnością podczas III wojny północnej w bitwie ze Szwedami (22-
                                23 stycznia 1708) pod Kopańskim Mostem w pobliżu Myszyńca.[3] W wojnie o
                                sukcesję polską walczył po stronie Stanisława Leszczyńskiego. Dowodził
                                oddziałem kurpiowskich strzelców. W 1733 w bitwie z wojskami sasko-rosyjskimi
                                pod Jednaczewem jego oddział został doszczętnie rozbity, a on sam dostał się do
                                niewoli. Odmówił przejścia na stronę stronnictwa Sasów, za co został powieszony.

Stach Konwa był obecny w pamięci Kurpiów jako symbol ich niezależności i oporu
                                przed rusyfikacją. Pierwszy pomnik został postawiony dzięki staraniom Adama
                                Chętnika na jego grobie w lesie pod Jednaczewem. Pomnik zniszczono podczas II
                                wojny światowej. Jego replikę wykonaną w 1965 można oglądać w skansenie
                                kurpiowskim w Nowogrodzie. Pomnik Stacha Konwy autorstwa Gerwazego Lórinczego
                                postawiono w Łomży z okazji 1000-lecia miasta (1958).[1]

pl.wikipedia.org/wiki/Stach_Konwa
                                • tralala33 Re: ₪₪Noju galeria z łobrozkami₪ 28.10.06, 21:07
                                  Patrzjata - ćwierć zieku wojował.
                                • fedar Re: ₪₪Noju galeria z łobrozkami₪ 29.10.06, 19:07
                                  No i nie zdążyłem odpowiedzieć na żadne z pytań. Później dodam opisy do obrazków, nie trzeba będzie szukać co i jak. Odnośnie osoby Stacha Konwy dodam tylko, że gdzieś czytałem co to Stach przed Szwedami ukrywał się w puszczy w dziupli starego drzewa.
                                  Jak myślicie, co to jest?
                                  schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=303&pos=32
                                  Ja myślę, że może to być kamień pokutny.
                                  • rita100 Re: ₪₪Noju galeria z łobrozkami₪ 29.10.06, 19:37
                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=303&pos=32
                                    Też tak myśle, ale napisy nic mi nie mówią. Czy nie ma gdzies wyjasnienia
                                    połozenia tego kamienia ? Pewnie i legenda się znajdzie.
                                    • rita100 Re: ₪₪Noju galeria z łobrozkami₪ 29.10.06, 19:40
                                      A teraz zabieram was do kopalni soli w Wieliczce - choć popatrzcie tak golym
                                      okiem jakie wspaniałe rzeźby.
                                      schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=305
                                      tego łobrazecka nie podpisałam, bo nie ziem jek to dobrze podpisać.
                                      schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=305&pos=13
                                      • fedar Re: ₪₪Noju galeria z łobrozkami₪ 29.10.06, 19:50
                                        Niezwykłe miejsce! Dla mnie to wygląda niemal jak miasteczko pod ziemią. Jest kaplica z całym wystrojem, sala gościnna i pewnie wiele, wiele innych. W przyszłym roku trzeba zabrać bziałkę i dziewcoki i w rejzę na południe smile
                                        • tralala33 Re: ₪₪Noju galeria z łobrozkami₪ 29.10.06, 20:57
                                          To i ja chyba jeszcze raz powinnam pojechać, bo jak tam byłam ..dzieśca lat
                                          temu to tego pana tam nie było wink
                                          schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=305&pos=20
                                          • rita100 Re: Kopalnia soli 30.10.06, 20:55
                                            Słuchajcie , kopalnia w Wieliczce , to dobrze mówi Fedar - to już małe
                                            maisteczko, tam mozna spędzić w restauracji cały dzień. Rozumiecie teraz jak
                                            byłam zmęczona , najpierw zejśc piechota prawie 135 m pod ziemię , iśc
                                            korytarzami i jeszcze na kazdym kroku podziwiać to jest bardzo mile męczące. Bo
                                            to sa wrażenia.
                                            schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=305&pos=0
                                            Tutaj schodzimy drewnianymi schodami , idziemy , tuptamy , tuptam w dół i tylko
                                            patrzymy przez poręcze ile jeszcze.

schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=305&pos=10
                                            Pózniej takimi korytarzami się wleczemy , a przewodnik doskonale opowiada. Był
                                            tak świetny przewodnik, Wróbel chyba Tadusz się nazywał, że cochwilę zadawał
                                            pytania i musieliśmy z nim dyskutować, zmuszał nas i się bardzo duzo smiał ,
                                            żarując.
                                            Tak więc opowiem wam taką historyjkę , jedną z wieli jaką nam opowiadał.

schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=305&pos=12
                                            Jesteśmy w komorze z krasnoludkami. Wszytkie krasnoludki są jednakowe, jest ich
                                            duzo , światło ciemne i pada pytanie - jeden krasnoludek jest inny, który i
                                            czym się wyróznia ?
                                            I oto długa cisza, wszyscy patrza na spodenki krasnoludków, czy któryś nie ma
                                            spódniczki, a tu glos przewodnika - nie patrzcie państwo na spodenki tylko na
                                            glowy , i dopiero ktoś zauważył, że jeden krasnoludek nie ma brody.
                                            Oto ten:
                                            schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=305&pos=11
                                            I okazuje się, że temu krasnoludkowi piękne pannny zwiedzające kopanie temu
                                            jednemu zlizywały brodę ciagle go całując, ponoć na szczęście. Dlatego też
                                            krasnoludki ogrodzono, a przewodnik od tego czasu zgolił brode, by uniknąć
                                            tragedi tego krasnoludka.

schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=305&pos=9
                                            A to skarbnik

schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=305&pos=25
                                            A to komora Warszawa, już miejsce bez przewodnika, dlatego nie wspomniano , że
                                            to jest dawne miejsce kortu tenisowego, na którym grali najwibitniejsi politycy
                                            światowi jak ambasador Indi z ktorym to grałam tam osobiści. Po prostu zwiedzał
                                            kopalnie gdy miałam trening i nie mógł sie powstrzymac od gry, wlazł na kort i
                                            grał z nami o czym na drugi dzień pisła prasa sportowa. Wycinek z prasy
                                            posiadam do dziś.
                                            Jedno Wam powiem - koniecznie trzeba zwiedzić kopalnię , ten jedyny zabytek
                                            światowy. I nie ma co zwlekać. Bilety sa bardzo drogie , prawie 50 zł od
                                            osoby , ale tez to jest cena światowa , a najwięcej kopalnie zwiedziło Niemców.
                                            Turystów wbrud.
                                            Tak zapraszam.
                                            • tralala33 Re: Kopalnia soli 30.10.06, 21:06
                                              A dużo osób naraz oprowadza jeden przewodnik? Można sobie wszystko powolutku
                                              zobaczyć, czy trzeba się przepychać i spieszyć?
                                              • rita100 Re: Kopalnia soli 30.10.06, 21:18
                                                Nie , jest zachowana odleglość od wycieczek i nie kolidują ze sobą. Komór jest
                                                tyle do zwiedzania , że jedni są w innych my w innych i raczej nawet się nie
                                                spotykamy, tak że zamieszać się nie sposób. Czasu wbrót , prawie 2 godziny
                                                zwiedzania. Jest jeszcze jedna taka komora, bardzo ciemna, akustyczna z
                                                jeziorkiem , nie mam zdjęcia bo jest ciemno , tylko przebłyskują światełka w
                                                jeziorze i puszczona jest muzyka Chopena tzw. Expo 2000 - tam zdnów duchowo
                                                odpoczywamy. Warto , warto zwiedzić. I jeszcze dodam , że na pozietrzu deszcz,
                                                zimno a tam zawsze jest 14 stopni. Jest cudownie.
                                                • tralala33 Re: Kopalnia soli 30.10.06, 21:22
                                                  Tak, to pamiętam - byliśmy w Wielczce we wrześniu, ale było dość chłodno, a pod
                                                  ziemią, tak jak piszesz Rito - stała temperatura i takie niezwykłe, przesycone
                                                  solą powietrze. Koniecznie, Fedar, jeśli jeszcze tam nie byłeś - wybierz się z
                                                  rodziną. Jedyne takie miejsce na ziemi smile)
                                        • gajowy555 Re: ₪₪Noju galeria z łobrozkami₪ 03.11.06, 11:12
                                          fedar napisał:
                                          > Niezwykłe miejsce! Dla mnie to wygląda niemal jak miasteczko pod ziemią. Jest k
                                          > aplica z całym wystrojem, sala gościnna i pewnie wiele, wiele innych. W
                                          przyszłym roku trzeba zabrać bziałkę i dziewcoki i w rejzę na południe smile

No jó, fejn godasz po naszamu a i pomysł je przedni. A eszcze i Tralala tyż sia
                                          do Wieliczki wybziero, to może jednam oftam pojadziewa, abo dwoma, abo cugiem,
                                          bo i mojo kobzita do soli cióngnie. Przy łokazyji do Krakowa na kowka do Rity
                                          zajdziewa. A to sia łóna łucieszy...
                                          • rita100 Re: ₪₪Noju galeria z łobrozkami₪ 03.11.06, 20:00
                                            No rychtycznie co kożdyj Polak powinien łobacyć Kraków.
                                            Kraków jest tym czym dla muzułmanina Mekka i uważa go prawie za miejsce świete -
                                            tak psisze w ksiójżce.
                                            Jakiś tydzień powinniście sobie zagospodarować urlopu.
                                            W lecie nolepiej. Znom taki pensjonat i mniejsca moge zarezerwować. No ale to
                                            eszcze wcias. Pomyślta ło wspólnym przyjeździe. Mniejsca je gwołt.
                                    • fedar Re: ₪₪Noju galeria z łobrozkami₪ 29.10.06, 19:54
                                      rita100 napisała:

> schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=303&pos=32
                                      > Też tak myśle, ale napisy nic mi nie mówią. Czy nie ma gdzies wyjasnienia
                                      > połozenia tego kamienia ? Pewnie i legenda się znajdzie.

Dotychczas nic nie znalazłem.
                                  • tralala33 Re: ₪₪Noju galeria z łobrozkami₪ 29.10.06, 20:42
                                    Odnośnie osoby Stacha Konwy dodam tylko, że gdzieś czytałem co to Stach przed
                                    Szwedami ukrywał się w puszczy w dziupli starego drzewa -
                                    No to teraz rozumiem dlaczego jego nagrobek ma taki niespotykany kształt
                                    dziupli w drzewie.
                                    • rita100 Re: ₪₪Noju galeria z łobrozkami₪ 30.10.06, 21:01
                                      Ten skansen to tez jedyny w swoim rodzaju. Bo i imponująca historia Stacha
                                      Konowy i ten tajemniczy kamień. A czy ktoś z obsługi skancenu nie wie ? Napewno
                                      powienien wiedzieć. Może jest tam na miejscu książeczka wyjasniająca wszystkie
                                      te sprawy , czasmi można takie kupić tylko na miejscu.
                                      • gajowy555 Re: ₪₪Pierwszy śnieg ₪₪ 03.11.06, 11:29
                                        No jó, to łuż zima cy eszcze jysień? Łu noju śniegu gwołt i cołki cias pada.
                                        Łobaczta, co żem zza szybki knypsnół dzisioj z rena.
                                        Na psiyrszym łobrozku to je chyba sokolik pustułka, co przylecioł za ptaszkami i
                                        łusiod na płocie...
                                        schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/100_3446.jpg
                                        A tu studzienka, co eszcze chciała, coby z niej wody nabrać, a tu śnieżek...
                                        schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_100_3447.jpg
                                        Już cias pomyśleć ło naszych przyjaciołach - ptaszkach. Może jeki łokruszek sia
                                        nojdzie ?
                                        schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_100_3448.jpg
                                        • rita100 Re: ₪₪Pierwszy śnieg ₪₪ 03.11.06, 20:06
                                          schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/100_3446.jpg
                                          Ło jenu, jak sia psianknie wszystko komponuje. Ledwom dostrzegła tygo ptaka , a
                                          taki duzy. To chyba jastrząb. Artystyczny łobrazecek. Jaka grafika, jak
                                          łobrazek artystycnie namalowany. Patrze i patrze i tyn ptaszeczek wielki to ma
                                          duże szpony ale nie zidać głozi. To może byc i puchacz. Łogromny ptak.
                                          Może na Sonie poluje, bo to dziań mysliwych i gonitwa za lisami.
                                          • rita100 Re: ₪₪Pierwszy śnieg ₪₪ 03.11.06, 20:11
                                            schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_100_3447.jpg
                                            Tyle śniygu ? No to łu noju tak nie je. Śniyg tlo na drzewkach ale mało. To
                                            macie zime. Gajowy jo sia zapytam , cy to drewno na studni i w altanie nie
                                            zgnije łod wilgoci ? I jó noczne dokarmniać ptaszki. Ale eszcze sia nie łodwże
                                            robić zdjecia, je za zimno no i śnyg ni tan. Poczkam na puszek jek łu woju.

Eszcze Gajowy, cy możesz zrobzić łobrazecek śladów i tropów zwierzaczków na
                                            sniygu. Może sia jakieś łoprócz Soni nojdó ?
                                            • gajowy555 Re: ₪₪Pierwszy śnieg ₪₪ 03.11.06, 20:31
                                              No jó, łojskiygo roku bez ta choroba tom zapóźniół robota we łogrodzie. A tu
                                              eszcze i zima znienacka nadeszła, jek jysień w kalendarzu przecie. Jano bandzie
                                              ciepło to sia z robotó nadgoni. Grunt co zdrozie do noju wraco.
                                              Jó, studzienka bandzie schowano do altany, a łóna brezentym przykryje sia.
                                              Jek wytropsim jekie ślady na śniegu, to pewnie bandó tropy Soni, bo chto sia
                                              łodważy po łogrodzie łazić. A może jeki zilk, abo kuropatwa?
                                              • rita100 Re: ₪₪Pierwszy śnieg ₪₪ 12.11.06, 21:59
                                                No nigdy nie ziadomo, chto bandzie zima łaził po logrodzie , możę - jeż
                                                bandzie , może kólicek jeki. Eszcze zapoziadajó psiankne pozietrze i ciepluchno
                                                to wtedy można bandzie pograbić liście.
                                                A tu łobaczta jeki jest łogród w Kołobrzegu, tyż fejniście zrobziony.
                                                Tak weno i jo posadziła tuje by takie łurosły i byłu takim kóncikiem grilowym.
                                                Tero tlo czkam aż łurośnie.

schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=302
                                                • rita100 Re: ₪₪nowość u Fedara₪₪ 12.11.06, 22:09
                                                  schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=308
                                                  Pomnik przyrody, drzewo , jesion wyniosły. Zwróćcie uwagę na piękne motto:

"...Dzień dobry, drzewa, nasze drzewa !
                                                  Wiosna was szczodrze przyodziewa
                                                  I trwacie tak na naszej ziemi
                                                  Na przemian w bieli i w zieleni"

Wlodzimierz Ścisłowski
                                                  pieknie - nie ?
                                                  • rita100 Re: ₪₪konkurs piekności₪₪ 18.11.06, 20:18
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=263
                                                    Polana
                                                    Pod starym dębem
                                                    W mroku dąbrowy
                                                    Z mchów się wyłania
                                                    Wonny borowik.

Skórką wilgotną
                                                    Jak nozdrza sarny
                                                    Ranek wyczuwa
                                                    Ciepły i parny.

I zanim słońce
                                                    Pnie drzew ozłoci
                                                    Rośnie wsłuchany
                                                    W szepty paproci.

W szepty paproci
                                                    W rosy spadanie
                                                    I w twoje kroki
                                                    Na tej polanie.

Igor Sikirycki
                                                  • rita100 Re: Piotrowice gmina Nidzica 19.11.06, 19:33
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=310
                                                    Piotrowice gmina Nidzica
                                                    Jest łuż album Fedara.
                                                  • rita100 Re: Strach sia bać 19.11.06, 19:39
                                                    Jek psianknie, jaka mgła, jek śliczniuchno i tajemniczo ziglónda.
                                                    Co za urok mgiełki
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=310&pos=0
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=310&pos=1
                                                    Ło jenu , jekie śliczniuchne , ale dzianki co siydz w domu i łoglóndam.
                                                    Strach sia bać takiej mgły. Ale zidok ...........czarowny

schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=310&pos=2
                                                    To abo strach mgielny, abo drzewo czarta
                                                  • rita100 Re: Podróż mgielna 19.11.06, 19:44
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=310&pos=16
                                                    W takiej mgle to i ryby ciajżko ficić.

schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=310&pos=22
                                                    Mgła perłowa narzucona na jeziora.
                                                    Omiń tam uśpioną jakąś pieśń.
                                                    Sosny w słońcu od jesieni chorym,
                                                    Będzie piękniej niż to można znieść.

Marian Ośniałowski

Piekniuchne łobrazecki Fedar porobziłeś, sliczniuchne
                                                  • rita100 Re: Brzozy w mgle 19.11.06, 19:47
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=310&pos=25
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=310&pos=10
                                                    Kędy brzozowa bieleje kora
                                                    i ziemia się czerni torfiasta,
                                                    kędy błyskają stare jeziora
                                                    i niebo z wody wyrasta,
                                                    kedy wśród łąk porosłych szuwarem
                                                    nowe powstają ogrody,
                                                    czas niech powtarza imiona stare
                                                    ziemi, nieba i wody.

Eugieniusz Gołebiowski
                                                  • rita100 Re: Ptaski ćwir, cwir 19.11.06, 19:53
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=310&pos=12
                                                    To są chyba sikoreczki, choć w mgle mogó być to i wróbelki

schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=310&pos=13
                                                    Po jedzeniu już , teraz czas na ptasią sjeste

schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=310&pos=14
                                                    A tu wróbelek twardo spi smile
                                                  • rita100 Re: Dobrzyń 19.11.06, 20:02
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=310&pos=7Fedar
                                                    Dobrzyń tak blisko Nidzicy się znajduje ? Jest zaznaczony na tej mapie.
                                                  • fedar Re: Dobrzyń 19.11.06, 23:37
                                                    rita100 napisała:

> schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=310&pos=7Fedar
                                                    > Dobrzyń tak blisko Nidzicy się znajduje ? Jest zaznaczony na tej mapie.

To nie ten Dobrzyń, który masz na myśli. Ten to mała wioska (może nawet przysiółek) ze stacją kolejową w pobliżu. Jakby ktoś chciał jak najbliżej źródeł Łyny, to tu z cugu trzeba wysiąść.
                                                  • fedar Re: Podróż mgielna 19.11.06, 23:33
                                                    Dziękuję za te wierszowane komentarze, bardzo mi się podobają.
                                                  • rita100 Re: Piotrowice gmina Nidzica 19.11.06, 20:06
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=310&pos=4
                                                    Łobaczcie jeka ciekawa historia je Piotrowic. Z powodu zalesienia siano musieli
                                                    sprowadzac z Polski. W 1945 roku mieszkańcy całkowicie ją opuścili. Obecnie ma
                                                    74 mieszkańców. A same Piotrowice stanowiły granicę między Niemcami i Polską i
                                                    między Mazurami i Warmia.
                                                  • rita100 Re: Grzegórzki - wieś 19.11.06, 20:14
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=310&pos=8
                                                    No pianknie. Dzielnica Krakowa tez sia nazywa Grzegórzki i tera ziem co to
                                                    nazwa łod jimnienia Grzegorza. Również i tą wieś opuścili mieszkańcy uciekając
                                                    przed Rosjanami. Uciekając zostali ostrzelani.

schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=310&pos=5
                                                    Tu mowam skansen maszyn rolniczych. Budynek ceglany i nie jedną histotie
                                                    pamnienta.

schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=310&pos=6
                                                    A tu mowam narzędzia rolnicze, stare jek zidac ale jare. Jek nie bandzie ropy
                                                    na świacie bandziem mogli wrócić do tych narzędzi.
                                                  • rita100 Re: Tory do .....schody do 19.11.06, 20:23
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=310&pos=11
                                                    Jek do nieba. Tan łobrazecek mózi co trza wsióść do cugu i jechać , jechać i
                                                    jechać, a wtancias bandziem coraz bliżej Warniji.

schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=310&pos=20
                                                    I na takich trasach wycieczkowych możem napotkać schody , schody drewniane.
                                                    Lepiej sia podchodzi i schodzi.
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=310&pos=21
                                                    Fantastyczne schody leśne. Ciekawe chto tak pomyslał ło tych schodach , chto ji
                                                    zrobził ?

• rita100 Re: Szosyje leśne 19.11.06, 20:30
                                                    To je rychtycznie najpsiankniejsze. Ale musza woma poziedzieć, co jó sia boje
                                                    takich dróg, boje sia być sama i dlatego łomijam ten psiankne łodcinki drogi.
                                                    A só naprawde cudowne. Łobaczta, może chtoś tandy jechoł ?

schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=310&pos=18
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=310&pos=17
                                                    Nie bałeś się Fedar ? Zidze co jydno koło buło.
                                                  • rita100 Re: Woda, woda i mgła..... 19.11.06, 20:39
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=310&pos=27Łyna
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=310&pos=30
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=310&pos=31
                                                    Tu ni ziym co je, cy domek letniskowy, cy camping

Jedno ziemy co ziatru ni buło. Wsystko takie spokojne, jekby zatrzymał sia cias
                                                    w tyj mgle. Wsystko takie tajemne, a zaraze piankne.
                                                    Te łobrazecki to dobry medykament no tych co sydzó dóma i nóg za próg nie
                                                    wystawiają.
                                                    Fedar super - zazdroszcze w pozytywnym znaczeniu.
                                                    Nie dziankuje coby nie zapeszyć wink)))
                                                  • rita100 Re: Czyj to psies ? 19.11.06, 21:31
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=311&pos=1
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=311&pos=0
                                                    Ciykawe cy do Soni cy do Wegi tak pandzi ? wink)))
                                                  • fedar Re: Czyj to psies ? 19.11.06, 22:17
                                                    Z tym psiakiem to ciekawa historia:
                                                    Było to w lesie niedaleko Kurek. Jechałem sobie wzdłuż doliny Łyny i jak to na takiej drodze, raz górka, raz dołek. Na kolejnej górce zakopałem się w piachu, zlazłem by przeprowadzić koło kawałek, mimochodem obejrzałem się i ...
                                                    Ło jeny, aż podskoczyłem! Kilka metrów za mną stoi zilk warnijski i gapi się na mnie. Podeszła mnie bestyja cichcem, tak że nic a nic nie zauważyłem. Zacząłem powoli wyciągać aparat, a "zilk" - jeszcze szczeniak - zamerdał ogonem i podchodzi do mnie. Obwąchał mnie, potem koło i jakby na coś czekał. Widzę że na szyi ma "kolczatkę". Musiał uciec właścicielowi lub zgubić się i błąkał się po lesie. Było to jeszcze blisko wsi, więc odpędziłem go (były duże szanse na to że trafi do ludzi) i ruszyłem dalej. Jakieś 100 m dalej czuję jakiś wzrok na plecach, odwracam się, a "zilk" pędzi za mną tylko się kurzy (tzn. kurzyło by się gdyby nie było tak mokro). Odpędziłem go ponownie, kazałem wracać do wsi, kilkaset metrów dalej on znowu tuż za mną i tak kilka razy.
                                                    (c.d.n.)
                                                  • fedar Re: Czyj to psies ? 19.11.06, 22:32
                                                    ... Jeszcze mnie szelma rozzłościł po drodze. Na skraju doliny Łyny zauważyłem orła, siedzącego na czubku starego uschniętego drzewa. Nie znam się na orłach. Ten był duuuży i bardzo jasno ubarwiony. Dzikiego orła widziałem trzeci raz w życiu, a pierwszy raz z tak bliska. Cichutko się zatrzymałem i zlazłem z koła. - Zeby tylko nie uciekł - i wyciągam aparat. A tu ta szelma "zilk" zaczął brykać dokoła. Rozproszył mnie zupełnie. Ptaszysko wystartowało i machając majastatycznie skrzydłami, szerokim łukiem odleciało nad las. O mało co nie dałem "zilkowi" po łbie, ale co winien głupi szczeniak, dla niego to była dobra zabawa. Dalej już ruszyliśmy razem i tak przez jakieś 10 kilometrów byłem "pędzący z zilkami" wink, ja jednym śladem, a on obok drugim. Tak dotarliśmy do przesmyku między Jez. Łańskim i jez. Ustrych. "Zilk" był już trochę wyczerpany. Po drodze zeżarł moją kanapkę i nachłeptał się wody z kałuży, potem z jeziora. Na szczęście na wspomnianym wcześniej przesmyku natrafiłem na jakiś ośrodek wypoczynkowy. Chyba o tej porze nieczynny, ale pewnie jakiś ważny, bo na bramie stał ochroniarz. Zagadałem jak trzeba i ochroniarz wziął psiaka pod opiekę. Tam poczeka na właściciela, który może się odnajdzie. Trochę przykro było mi ruszać dalej samemu. Przez te kilkadziesiąt minut zdążyłem się do "zilka" przyzwyczaić.
                                                  • rita100 Re: Czyj to psies ? 19.11.06, 22:52
                                                    Wspaniała przygoda z zilkiem. Gdybym ziedzioła natychmiast bym go wziała do dóm.
                                                    Cikawe co tan psiesz wyczuł łoprócz cólty z wosztó wink)))ze tak łaził za kołem.
                                                    A to ciekawe, bo psy najczęściej to obszczekują rowerzystów. Mniołam takiego
                                                    małego ratrerka to tlo mi nogawki galotów przynosióuł w zambach. To buł taki
                                                    psieron. No zianksze psy jek zilki to nie lejdujó nogawek.
                                                    Tak tan zilk znolazł mniejsce.
                                                    Zilk towarzysz wędrówki, to i radośniej sia robzi w takó mgłę. Może ten zilk
                                                    szukał Czyrwonej Capki i sia pomylił ?
                                                    No i fejn co jegra nie spotkaliśta.
                                                    Ale orzeł nie doczkał sią łobrazecka i pofurgał frrr, ale ni ma co sia
                                                    martwić , kedajś eszcze pstrykniesz.
                                                    A żubrów sia ni boisz napotkać ?
                                                  • fedar Re: Czyj to psies ? 19.11.06, 23:48
                                                    rita100 napisała:

> A żubrów sia ni boisz napotkać ?

Pewnie boję się, ale jeszcze nie sprawdzałem. Zresztą tamte okolice nie są "żubronośne" wink
                                                  • fedar Re: Szosyje leśne 19.11.06, 23:41
                                                    rita100 napisała:

> Nie bałeś się Fedar ? Zidze co jydno koło buło.

Jedno koło było i cztery łapy. Jak tam gdzieś niżej napisałem, przez pewien czas miałem czworonożnego towarzysza.
                                                  • gajowy555 Re: Szosyje leśne 20.11.06, 10:02
                                                    No jó, toś mnioł fejn rejza Fedar. A łobrozki jekie śliczniuchne, prosto łuczta
                                                    wzrokowo - duchowa. I żeś łobalił mit, że coby psiankne fotki zrobzić trza gwołt
                                                    słóńca. Noju sia fest lejdujó te mgiełki i jesienne barwy. A koło chyba z
                                                    Niderlandów pochodzi ? Tan "zilk" to je mnieszaniec Husky, abo... To só móndre
                                                    i wierne psy. Pewnie noju Soni tyż by sia lejdowoł. Toś pora kilometrów na tam
                                                    kole zrobziół, to i efekty só. A i dlo zdrowotności tyż pasuje. Potam goróncy
                                                    czaj z rumem i do ciepły pościeli. A łobrozki eszcze bandziem długo łoglóndać.
                                                    Bo co jek co, ale fejn spojrzenie na śwat to mosz. Pewnie jek bandziesz mnioł
                                                    cias to i podpsis jeki wyrychtujesz, cobyśwa ziedzieli kandyś noju na ta rejza
                                                    prowadziół.
                                                    Dzianki Fedar ! I prosim o ziency...
                                                  • fedar Re: Szosyje leśne 20.11.06, 20:51
                                                    Dzięki, Gajowy za dobre słowo. Z pewnością do zdjęć lepsza słoneczna pogoda, ale we mgle też się da. Zresztą że zdjęcia są jakie są, to i Wasza w dużej części zasługa smile.
                                                    Rowerek nie z Niderlandów, tylko z Pyr (z Gorzowa). Dobrze się spisał, choć poniósł szwank w postaci startych do żywego żelaza hamulców.
                                                    "Zilk", to i mnie się widzi, że mieszaniec. Ma wilcze odruchy, zdążyłem zauważyć, ale oczy zupełnie nie wilcze.
                                                    Masz rację, Gajowy, że taka rejza dobra dla zdrowotności - i ciała i ducha. Teraz to już pewnie koniec z wycieczkami rowerowymi i kolejne zdjęcia będą ze śniegu. No chyba że będzie fejn ziosna tej zimy smile
                                                  • rita100 Re: Szosyje leśne 20.11.06, 22:21
                                                    Zidze co łuż podpisane łobrazecki i mogła kaplicke nanieść do kóntka.
                                                    Jo sia lejduje z rejzy Fedara, bo gwołt tematów dał noma ło Warniji.
                                                    Zilk jeki je kożden zidzi. Rychtycznie prawdziwy zilk chyba ni szczeka , a ten
                                                    chyba obszczekiwał.

• fedar Re: Szosyje leśne 21.11.06, 00:01
                                                    A właśnie nie obszczekiwał. Był cichy, czasami tylko cicho skomlał.
                                                  • rita100 Re: Szosyje leśne 21.11.06, 20:38
                                                    Chciałabym mieć takiego psa, bo te ciche sa najgroźniejsze, a te co fest
                                                    szczekajó to tlo szczekajó.
                                                    Jekbym takiego psa zidzioła i spotkała, z mniejsca bym wzieła. Psiankana rasa
                                                    tygo psa.
                                                  • rita100 Re: Ptaszki śpsiewajó 21.11.06, 21:53
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=310&pos=14
                                                    Fedar, a te ptoki to nic na Cia nie łupuścióły ? wink
                                                    Cosik takiego na szczajście ?
                                                  • rita100 Re: tęskniąc za urlopem 24.11.06, 20:42
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=216&pos=10
                                                    Plaża , dzika plaża , morze dookoła...

schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=216&pos=7
                                                    Czy znasz morza brzeg, bez poszumu fal....
                                                  • rita100 Re: Album Gietpe 29.11.06, 21:13
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=314
                                                    Gietpe, poziedz po co łuskładałeś siła kamnieni ? To rychtycznie może być
                                                    kopiec Montego - mini kopsiec Montego. No ale łod czygoś trza zaczóńć.
                                                    To mowam tero.
                                                    Ale jó chciała zauważyc na jyden kamnień. Łobaczta na nigo z przymrózeniem
                                                    slipsów. Co zidzita ?
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=314&pos=1
                                                    Jó zidza starca z jydnym łokiem. Cy to nie Jurand ze Spychowa ?
                                                    Z zaciśnietymi, uśmiechniętymi ustami. Je nos, siwe wąsy, usta zasiśniete.
                                                    Bardzo ciekawa twarz. Zidzita cy nie ?
                                                  • gietpe Re: Album Gietpe 29.11.06, 22:24
                                                    Bułem na byzuchu kele Działdowa i oglondalimy tego "Juranda"jak by jego zabrać
                                                    ze środka pola w jenaksze mniejsce.A że jest wzienkszy od chłopa to mowamy
                                                    problem smile)
                                                  • rita100 Re: Album Gietpe 05.12.06, 22:08
                                                    Trzeba by jekimś transportem przyjechać. To jest łokaz kamnienia. A mosz jakie
                                                    plany co do tygo 'Juranda' ?
                                                  • rita100 Re: Album Nowosci 05.12.06, 22:10
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=308
                                                    A to tan album Fedar bandzie podpisany ? Jakies inicjały wyrzeźbione,
                                                    tajemnicze.
                                                  • fedar Re: Album Nowosci 05.12.06, 23:19
                                                    rita100 napisała:

> schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=308
                                                    > A to tan album Fedar bandzie podpisany ? Jakies inicjały wyrzeźbione,
                                                    > tajemnicze.

To herb Cyprysińskich, dawnych właścicieli majątku w Szulmierzu k. Ciechanowa. Albumu "Nowości" pozwoliłem sobie użyć dla potrzeb takiego "zagadkowego" kontka:
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=557&w=39922582
                                                    Zamieszczane są tam fotki różnych ciekawostek z moich okolic, a zabawa polega na odgadywaniu, co to jest. Obrazki nie podpisane, bo inaczej nie byłoby zagadki. Mam pomysł, żeby utworzyć nowy album specjalnie dla "zagadkowego" kontka, umieszczać fotografie bez podpisu i podpisywać po odgadnięciu. Do tej pory obrazki były umieszczane na różnych darmowych serwerach zdjęć i niektóre poznikały. Zastanawiam się tylko, czy nie wybiegnę za daleko poza tematykę galerii.
                                                  • rita100 Re: Album Nowosci 06.12.06, 21:58
                                                    Nie , nie wybiegasz. To jest Twój album i możesz wklejać dowolne rzeczy,
                                                    dlatego ten album mi się podoba. Nie ma żadnych zakazów i nakazów. To co się
                                                    nam podoba to wklejamy i w każdym momencie możemy skasować. A takie rózności to
                                                    tylko ubarwiają . A to co robisz to jest świetna zabawa.
                                                    Tyle , że ja mam od dwóch dni klopoty z wejściem na Forum , bo tak pomały
                                                    chodzi internet, ż enaprawde trzeba mieć cierpliwośc i czas czekać na ładowanie.
                                                    Zastanawiam się czy może mam jakieś ukryte wirusy czy co ?
                                                    Dawniej skakałam po kóntkach , a teraz czekam, a czas nieubłaganie leci.
                                                  • fedar Re: Album Gietpe 05.12.06, 23:09
                                                    A gdzież to koło Działdowa takie głazy rodzą się?
                                                    Ja w tamtych okolicach znam tylko jeden: w lasku koło Gródek.
                                                  • rita100 Re: Album Gietpe 06.12.06, 22:00
                                                    No rychtycznie , czkamy na łodpoziedź łod Gietpe, a łón sia chyba w kamnień
                                                    zamnienił wink)))))
                                                  • gietpe Re: Album Gietpe 06.12.06, 22:47
                                                    He he wcale nie.Fedar toten kamyk to je w łokolicy Lidzbarka Wel.w kierunku
                                                    Brodnicy i na psierszy krzyżówce w prawo na Nowe Mniasto Lub.
                                                    Łu noju buł Mnikołaj i dał prezent-no my wzieli i go porombali i pocieli(śwynie
                                                    noma podłożółsmile).Pozdrowionka
                                                  • fedar Re: Album Gietpe 06.12.06, 23:06
                                                    Ech ten Mikołaj, ale się pomieszało na świecie wink
                                                    No to musi być gdzieś Wlewsk - Słup. Znam trochę te okolice. 2 lata temu moje dzieciaczki były na koloniach w Leźnie. Fejn miejsce. Wymarzone tereny jeździeckie.
                                                    Pozdrawiam również.
                                                  • gietpe Re: Album Gietpe 09.12.06, 22:25
                                                    fedar napisał:

>
                                                    > No to musi być gdzieś Wlewsk - Słup. Znam trochę te okolice.
                                                    >
                                                    > Pozdrawiam również.
                                                    Zgadza się ,po lewej stronie przed Słupem około 300m od drogi.Pozdrawiam
                                                  • gajowy555 Re: Album Gietpe 07.12.06, 13:37
                                                    gietpe napisał:
                                                    > Łu noju buł Mnikołaj i dał prezent-no my wzieli i go porombali i pocieli(śwynie
                                                    > noma podłożółsmile)

No jo, to teroz Gietpe mus to mniajsko psianknie łułojchrować. A drewko ziśniowe
                                                    abo śliwy jużeś narychtowoł ? A solaneczka mokra abo sucha gotowa? A nie zabocz
                                                    czosnyku sporo dobawić, coby fejn smak mniało. I winszujem, coby smakowało...

www.rojchrowaniemarcowe.jpg.pl/?226024,2538,53133
                                                  • rita100 Re: Album Gietpe 07.12.06, 22:38
                                                    To świnioka na Mnikołaja dostał Gietpe smile
                                                    To tera Łułojchrować musi. Ooo, to nima ciasu dla noju.
                                                    Bande sia szykowac na album ło Wawelu i chorągwie grunwaldzkie woma przywieźć.
                                                    Taki cias co ni ziem co z bateriami robzić w aparacie. Mało pstrykam tera
                                                    łobrazecków. Jak konserwowac aparat ?
                                                  • fedar Re: Album Gietpe 07.12.06, 22:55
                                                    rita100 napisała:

> Mało pstrykam tera
                                                    > łobrazecków. Jak konserwowac aparat ?

Jeśli to są baterie, nie akumulatorki, to chyba lepiej wyjąć z aparatu. Te lepszej jakości niby nie powinny się wylać, ale kto wie. Elektrolit z baterii może mnóstwo szkody narobić w urządzeniu.
                                                    Jeśli to akumulatorki, to za bardzo nie wiem. One chyba z czasem tracą trochę energii (rozładowują się). Doładowywanie takiego na wpół rozładowanego akumulatorka nie jest chyba dla niego zbyt zdrowe. Zrobiłbym tak: jeśli akumulatorki kilka tygodni nie są używane a były wcześniej naładowane, to rozładowałbym, a potem naładował ponownie. Niektóre apataty (np. mój) mają funkcję rozładowywania akumulatorów. Włącza się taką funkcję, odstawia w kącik jak Gajowy zinko, a maszynka powoli robi swoje. Jak zgaśnie, to akumulatorki rozładowane i można powtórnie ładować.
                                                    Samego aparatu konserwować chyba nie trzeba, tytle tylko żeby był w porowcu, bo inaczej zakurzy się. Cyfrowe kompakty mają niezbyt szczelne, a przy tym nie zdejmowalne obiektywy, więc jak się kurz dostanie do środka to nijak wyczyścić i trzeba do serwisu. Co innego lustrzanki.
                                                    to tyle.
                                                  • fedar Re: Album Gietpe 07.12.06, 22:43
                                                    gajowy555 napisał:

> www.rojchrowaniemarcowe.jpg.pl/?226024,2538,53133

Ło jeny, ale pyszności.
                                                  • rita100 Re: Album Gietpe 07.12.06, 22:51
                                                    A tu post smile
                                                    Fedar to Ty mosz raj na ziemi. Przed chwilą bułeś na śliwowicy łęckiej a tera
                                                    jestes w wędzarni - trafiasz na wyborne smaki. Teraz sie ni dziwie co lejdujesz
                                                    na Warnije zaglóndać. To bez te smaki wink))))
                                                  • fedar Re: Album Gietpe 07.12.06, 23:02
                                                    No jo. Można się uzależnić smile
                                                  • rita100 Re:Unikatow łobrazki JPII 09.12.06, 19:58
                                                    Łobaczcie na łobrazecki prywatne z Wieliczki z pobytu Jana Pawła II, kiedy
                                                    jeszcze nie był Papieżem.

my.opera.com/kgeorge2002/albums/show.dml?id=63677
                                                    my.opera.com/kgeorge2002/albums/show.dml?id=63274
                                                    my.opera.com/kgeorge2002/albums/show.dml?id=63166
                                                    Tamój jest łobrazecek JPII w trampkach ;0))
                                                    w dorożce i wśród ludu wiejskiego
                                                  • rita100 Re: Nowe łobrazki Fedara 10.12.06, 19:39
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=330
                                                    Łobaczcie, jek szkoła polożona je samotnie pośród łąk w Chotumie.
                                                  • fedar Re: Nowe łobrazki Fedara 10.12.06, 20:54
                                                    Ja dodam, że łobrazków nowych będzie gwołt, tlo nie ziam ile zdążę powklejać smile
                                                  • rita100 Re: Nowe łobrazki Fedara 10.12.06, 21:01
                                                    Rozwija noma sia album. Jo tyż planuje łobejść Kraków świóntecznie. Tlo czkam
                                                    na zime psianknów. Gajowy mnioł nosa co złapał psiyrszy , no może nie łostatni
                                                    sniyg. Zidziołeś. To szczajściarz smile

schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=307
                                                  • fedar Re: Nowe łobrazki Fedara 10.12.06, 21:30
                                                    Zidziałem, pół metra śniegu.
                                                  • rita100 Re: Nowe łobrazki Fedara 10.12.06, 22:12
                                                    Dzie ? Pu metra.
                                                    Ale dzisioj gwołt łobrazecków w albumie.
                                                  • fedar Re: Nowe łobrazki Fedara 10.12.06, 22:43
                                                    W Olsztynie i Olsztynku było wtedy pół metra śniegu. To jest rychtyczna prawda.
                                                  • gajowy555 Re: Nowe łobrazki Fedara 11.12.06, 11:47
                                                    fedar napisał:
                                                    > W Olsztynie i Olsztynku było wtedy pół metra śniegu. To jest rychtyczna prawda.

No jó, to je prowda, nie fałsz.
                                                    A łobrazeczki psiankne żeś Fedar knypsnół. Tan sia noju lejdóje:
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_873_1.jpg
                                                    Niby zwyczajno leśna dróżka, a jekie fejn światło. No jo, łoko to mosz.

schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_894.jpg
                                                    A tu mowam ambone, to do Ritowego kóntka ło myśliwych sia zdo.

schlesien.nwgw.de/foto/albums/userpics/normal_898.jpg
                                                    Tu je jekiś kamniań, tlo nie zim co łón łoddaje, może kryje jekóś ciekawó łopozieść?

Wszyćkie łobrozki fejne só, i panoramy tyż. Majó swojó aure, nastrój
                                                    tajemniczości i zapraszajó do szpacyru po grudniowo-ziosennym lesie.

Dziankujem Fedar...
                                                  • rita100 Re: gałajziasty szczep 11.12.06, 21:51
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=330&pos=4
                                                    gałajziasty szczep - rozgałęzione drzewo
                                                    Zidzita jeki fejn szczep. Jeki gałajziasty. Eszem takigo ni zidzoła.
                                                    Psiankny - prowda.

hehe - gałajziasty. No spróbujta to wymówić i napsisać. To ni je ejnfach wink))
                                                  • rita100 Re: Kalendarz Łolstyna na 2007 rok 14.12.06, 22:19
                                                    Łobaczym co słychac w galerii ?
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=336
                                                  • fedar Re: Kalendarz Łolstyna na 2007 rok 14.12.06, 22:24
                                                    Łobklikałem łobrazecki w galeryi. To ciekawe rzeczy działy się w Łolstynie.
                                                  • rita100 Re: Kalendarz Łolstyna na 2007 rok 16.12.06, 22:51
                                                    Jo czkam, aż Gajowy cosik ziencej pozie ło jimprezie. Był poczestunek , jakiś
                                                    toasty ?
                                                  • rita100 Re: Łolstyn świanteczny 14.12.06, 22:25
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=336&pos=24
                                                    To łuż zidać dekoracje świanteczne i choinka psianknie świaci. To je ulica
                                                    Zamkowa ?

schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=336&pos=23
                                                    Łoj, jek Kopernik wpatrzony w niebo, zamyslony czy zamarzony.... ?
                                                  • fedar Re: Nowe łobrazki Fedara 14.12.06, 22:35
                                                    Patrzajta, ledwom zdążył z tą ziosną przed jesienią. Ten kamień, o którym psisał Gajowy, to leśna kapliczka, bardzo tajemnicza. Ten las jest pełen tajemnic: kapliczki i krzyże w środku lasu, zaszyte w głuszy stare cmentarze, jakieś mogiły, stare dęby, i nawet grzyby jakieś dziwne wink :
                                                    fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ga/ti/2u4e/8r0sjcbSxjca40XucX.jpg
                                                    fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ga/ti/2u4e/6KOeHeXHbyBIpkkB9X.jpg
                                                  • rita100 Re: Nowe łobrazki Fedara 16.12.06, 22:49
                                                    Ależ grzyb, okaz do televizji. Lasy takie są, co tam nie mozna znaleź ?
                                                    Słyszałam , ze nawet poziomki jeszcze ktoś znalazł. Tylko narzekał na smak,
                                                    smak miał inny niż letni. No nie wiadomo czy nie przyjdzie nam jesień z wiosną
                                                    połaczyć wink))))
                                                  • rita100 Re: Nowe łobrazki śwanteczne 18.12.06, 21:26
                                                    Bandziecie robzić ?
                                                  • gajowy555 Re: Nowe łobrazki śwanteczne 19.12.06, 15:15
                                                    No jó, bandziewa robzić łobrozki śwanteczne, tlo nasamprzód musiwa śwantecznie
                                                    chałupy łozdobić. Eszcze pora dni na to łostało. Dla ciała łuż mniajsko
                                                    łułojchrowane, teroz dla duszy i łoczu trza wystroić choineczke, lamkpi kole
                                                    chałupy zapolić, śwyrze łobrusy na stoły pozakładać i kolendy do śpsiewanio
                                                    przygotować.
                                                    Hej, Gody idą !!!
                                                  • rita100 Re: Nowe łobrazki śwanteczne 19.12.06, 20:31
                                                    Chałupsie łustroić to podstawa Śwant. Eszcze jek sia ma dryg do tygo
                                                    to...ho...ho. Niestety jo tlo w środku jizbzy to robzie. Ale w Śwanta zrobzie
                                                    łobrazecki z betlejek krkowskich i po wszystkich kościołach bande łazić i
                                                    pstrykać łobrazeczki betlejkom.
                                                    Śwyrze łobrusy, talyrze , to w samo Zigilije bande robzić.
                                                    No łułojchrowanie to tlo pucham z woju łobrazecków, smakozicie to wyglónda.
                                                    smile
                                                    Jo bande psiec kuchy !
                                                  • rita100 Re: Nowe łobrazki śwanteczne 21.12.06, 21:06
                                                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=245&pos=21
                                                    Pochwale się, to na tej reklamówce jest moja córka z mężem i zachód słońca, a
                                                    może wschód, tego nie wiem.
                                                    smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka