Dodaj do ulubionych

Elblag do Pomorza

IP: *.elb.vectranet.pl 23.12.06, 13:30
Figo - fago, kawa marago (50)
Coraz częściej mówi się w naszym mieście o rozmaitych, nowych projektach
podziału administracyjnego kraju. O ewentualnym odtworzeniu województwa
elbląskiego, o zjednoczeniu Mierzei Wiślanej oraz całych Żuław w jednym
regionie, o przyłączeniu Elbląga do Pomorza, o likwidacji regionu warmińsko -
mazurskiego itp. itd.

W Olsztynie uważają to za objaw elbląskiego "awanturnictwa", ale bardzo się
mylą. Te elbląskie inicjatywy, a często tylko pogłoski na ich temat, to objaw
desperacji, w znacznej mierze wywołanej przez sposób traktowania naszego
miasta przez olsztyńskich decydentów. Olsztynianie sami na to zapracowali,
uporczywie deprecjonując nasze miasto, a niekiedy i sabotując jego rozwojowe
zamierzenia.

Trzeba bowiem podkreślić, że w Olsztynie nadal rozumuje się kategoriami
dawnego województwa olsztyńskiego oraz terenów "podbitych". Z tych ostatnich
to najlepiej by było (jak to czasem robiono w pierwszych dniach istnienia
województwa warmińsko - mazurskiego) załadować wszystko, co się da, na
samochody i wywieźć do Olsztyna...
R E K L A M A
Bo przecież (jakież to dla olsztynian oczywiste!) Olsztynowi wszystko się
należy. Nie można stworzyć w Elblągu czegoś, czego w Olsztynie jeszcze nie
mają, boć to Olsztyn stolicą jest i basta! A jeśli coś takiego już w Elblągu
jest, to najlepiej by było przenieść to "coś" do Olsztyna, bo tam jest jego
miejsce...

Taki sposób myślenia olsztynian jest, niestety, faktem, a nie tylko moim
wymysłem. Kilka lat temu byłem świadkiem spotkania działaczy Warmińsko -
Mazurskiej Izby Rolniczej, które odbyło się w biurze Giełdy Elbląskiej.
Przedstawiciele giełdy zaprezentowali rolnikom jej sposób działania, wdrożone
standardy jakości oraz osiągnięte efekty. Podkreślali, że np. plantator
warzyw spod Poznania może, dzięki Giełdzie Elbląskiej, bezpośrednio z pola
wysyłać swoje płody rolne na eksport.

Byłem przekonany, że podolsztyńscy rolnicy będą zainteresowani ofertą Giełdy
Elbląskiej, skoro korzystają z niej rolnicy z głębi kraju. Niestety, myliłem
się. "No to zróbcie nam taką giełdę pod Olsztynem, mamy w Tomaszkowie
utwardzony plac!" - tak brzmiała odpowiedź. Zdaniem podolsztyńskich rolników
giełda powinna zatem bezinteresownie stworzyć sobie w Olsztynie konkurencję,
a potem najlepiej ...przekształcić się w jej filię. Bo przecież Olsztyn
stolicą jest itd.

A Elbląg jest tylko miastem powiatowym, które w Olsztynie lubią traktować na
równi z Ełkiem. Kiedy likwidowano województwo elbląskie, przedstawiciele
ówczesnego rządu uporczywie tłumaczyli elblążanom, że Elbląg "nic nie
straci", bo będzie teraz "drugą stolicą" nowego regionu Warmii i Mazur. Że
zapowiedzi te były fikcją, to już dziś wszyscy dobrze wiemy.

Skoro nie zadbano o sformalizowanie statusu "drugiej stolicy" poprzez
ulokowanie w Elblągu siedziby Sejmiku Wojewódzkiego (to jest nadal do
zrobienia! i niech nikt nie mówi, że do Elbląga za daleko, bo w Sejmiku
zwykły obywatel żadnych spraw do załatwienia nie ma, a instytucje posiadają
faksy oraz emaile), to olsztynianie natychmiast sprowadzili nasze miasto do
roli ośrodka o podrzędnym znaczeniu.

Odzwierciedleniem tej sytuacji jest oficjalnie głoszona przez olsztyńskich
prominentów koncepcja pod nazwą "Olsztyn z rozwiniętymi skrzydłami". Streścić
ją można następująco: Olsztyn jako regionalna metropolia, potem długo, długo
nic, a potem dwa równorzędne ośrodki, stanowiące owe skrzydła, pozwalające
Olsztynowi wzbić się do lotu: Elbląg i Ełk. Sprowadzić nasze miasto do
poziomu znacznie mniejszego Ełku - oto strategiczny cel olsztynian.

Skoro tak, to niech się w Olsztynie nie dziwią, że elblążanie nie są
zadowoleni ze statusu ich miasta w nowym regionie. Kiedy jednak mieszkańcy
naszego miasta wspominają o możliwości oderwania się Elbląga od Warmii i
Mazur, z Olsztyna od razu słychać argument: "bez Elbląga województwo
warmińsko - mazurskie nie będzie w stanie istnieć."

Jaki stąd wniosek? Bez Elbląga Olsztyn nie może być miastem wojewódzkim, ale
Elblągowi nic się w zamian za to nie należy. Na takie stawianie sprawy naszej
zgody być nie może.

Olsztyn nie zrobił nic, żeby zachęcić Elbląg do pozostania w województwie
warmińsko - mazurskim. A szkoda. Jeśli egoistyczna stolica Warmii i Mazur w
porę się nie ocknie i nadal będzie traktować Elbląg jak zdobyty łup, to może
się obudzić się z ręką w nocniku: jako miasto powiatowe w województwie
podlaskim. Czego olsztynianom mimo wszystko nie życzę...
Obserwuj wątek
    • ferdek.schichau Re: Elblag do Pomorza 23.12.06, 13:48
      Swieta racja, popieram w 100%, ale jestem przekonany, ze w pomorskim Elblag
      bedzie w jeszcze gorszej sytuacji, bo oprocz Gdanska (458 tys), jest jeszcze
      Gdynia (253 tysiace), dopiero pozniej Elblag i Słupsk (98 tysiecy). Te
      nastawienie widac chociazby po protestach w sprawie przekopu, jak rowniez i
      matactw przy budowie mostu na Szkarpawie. Reasumujac wpadniemy do jescze
      glebszej studni. Jedyne co mogloby ulec poprawie, to postrzeganie Elblaga nie
      jako czlonka wojewodztwa murzynskiego, ale pomorskiego. Choc jak wskazuja
      ostatnie wydarzenia, te wojewodztwo tez przestalo byc atrakcyjne (przynajmniej
      dla rzadu) - sprawa gazoportu. Tak wiec nasza pozycja w WM to mniejsze zlo i
      jedyne co powinismy robic to walczyc o status rownoprawnej stolicy (jesli chodzi
      o sejmik wojewodzki, to o ile sie nie myle posiadamy jakies oddzial/biuro
      regionalne w E-gu na ul. Czerwonego Krzyza).
      • Gość: ad Re: Elblag do Pomorza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 14:10
        Udało się stworzyć na nowo oddział ZUSU z jeszcze większym podległym rejonem
        niż był za czasów województwa elbląskiego, to może uda się też przywrócić coś
        jeszcze.
        • Gość: alfik Re: Elblag do Pomorza IP: *.elb.vectranet.pl 23.12.06, 15:49
          Rzadzacy nabrali wody w usta,bo ten podzial administracyjny to wielki
          niewypal,ma byc zredukowana liczba powiatow,miastami powiatowymi maja byc tylko
          miasta powyzej 100 tysiecy,lub w poblizu tej liczby,maja one przypominac
          obszarowo i ilosciowo dawne ,male wojewodztwa,nastepnie maja byc skupione w
          paru regionach,ktorych siedzibami beda prawdziwe,wielkie osrodki miejskie.Sa to
          wiadomości nieoficjalne,ale nie sa plotką,pozyjemy ,zobaczymy.Ps.Olsztyn ma
          tworzyc z Bialymstokiem region polnocnowschodni.
    • nervenarzt Re: Elblag do Pomorza 23.12.06, 16:20
      Alfik, skad to skopiowales?:)
      • ferdek.schichau Re: Elblag do Pomorza 23.12.06, 16:21
        Ja bym az tak nisko nie ocenial alfika, a moze to sam napisal nervenartz?
        • nervenarzt Re: Elblag do Pomorza 23.12.06, 16:29
          ferdek.schichau napisał:

> Ja bym az tak nisko nie ocenial alfika, a moze to sam napisal nervenartz?

Skad Ci przyszlo do glowy ze ja nisko oceniam Alfika?? W zyciu!
          Co nie zmienia faktu, ze to nie jego styl pisania...:))
          • ferdek.schichau Re: Elblag do Pomorza 23.12.06, 16:33
            A jaki jest styl pisania alfika, bo jesli chodzi o sam art. to uwazam, ze autor
            (teraz to juz nie wiem kto, bo nerven zasialas ziarno niepewnosci) ma trafne
            spostrzezenia.
            • Gość: alfik Re: Elblag do Pomorza IP: *.elb.vectranet.pl 23.12.06, 16:36
              Autorem jest Lech Brywczynski,ja nie mam czasu bawic się w
              pismaka,chociaz,gdybym sie wysilil,to kto wie?
              • ferdek.schichau Re: Elblag do Pomorza 23.12.06, 16:38
                To warto (nawet wypadałoby) podac pod tekstem autora, tak z dobrej woli,
                szacunku do praw autorskich. Ale moze sie czepiam,w kazdym razie nervenartz
                gratuluje spostrzegawczosci i przenikliwosci.
                • Gość: alfik Re: Elblag do Pomorza IP: *.elb.vectranet.pl 23.12.06, 16:48
                  Pod nikogo sie nie podszywalem,poprostu za malo zaznaczylem i gdzies sie
                  zapodzialo nazwisko autora,zreszta,jest napisane FIGO -FAGO(50).
                  • Gość: alfik Re: Elblag do Pomorza IP: *.elb.vectranet.pl 23.12.06, 16:59
                    Jestem staly i niezmienny w pogladach,nie mamy czego szukac w tym zacofanym
                    regionie z wiesniacka "stolicą".
                  • nervenarzt Re: Elblag do Pomorza 23.12.06, 17:01
                    Gość portalu: alfik napisał(a):

> Pod nikogo sie nie podszywalem,poprostu za malo zaznaczylem /.../

Alficzku, wiem ze nie chciales sie podszywac, tak tylko zapytalam,
                    bo bylam ciekawa kto popelnil ten tekst.....:)
                    • ferdek.schichau Re: Elblag do Pomorza 23.12.06, 17:04
                      "Alficzku"?? ;)
                      • Gość: alfik Re: Elblag do Pomorza IP: *.elb.vectranet.pl 23.12.06, 17:07
                        Ja sie wcale nie gniewam,arztin,wazna jest treść,autor to postac
                        drugoplanowa,chociaz...:))))))))
    • Gość: Elbinger Alfik na prezydenta Elbląga!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 19:09
      Ten tekst popieram w 100%, le niestety nie możemy tak łatwo zmienić tego stanu
      rzeczy. Ale czy jakakolwiek zmiana podziału ma sens. Przecież za kilka lat może
      przyjść kolejny rząd, który przesunie Elbląg do innego województwa, po nim
      kolejny, który cofnie Elbląg spowrotem, a potem jeszcze kolejna reforma
      administracji, która po raz kolejny zmieni granicę. Od końca wojny mieliśmy już
      2 reformy administracyjne. Myślicie, że ta była ostatnia? W naszym mieście
      przydałby się za to kolejny "Ferdinand Schichau", który podniósł by miasto z
      popiołów...
      • ferdek.schichau Re: Alfik na prezydenta Elbląga!!! 23.12.06, 19:13
        Prawda! F. Schichau rozslawil to miasto, przykro ze nie ma w ELblagu jego ulicy,
        tak jak i nie ma zalozyciela Elblaga H. von Balka.
      • Gość: alfik Re: Alfik na prezydenta Elbląga!!! IP: *.elb.vectranet.pl 23.12.06, 19:26
        Elbinger,nie zartuj sobie z mojej osoby,ten podzial administracyjny i wsadzenie
        naszego grodu w warm.-maz. syf,to zasluga m.innymi elblaskiego
        spoleczeństwa,ktore zaglosowalo na Walendziaka,zamiast na naszego ,bylego
        wojewode elblaskiego,pana Zdzislawa Olszewskiego.Oprocz tego,my mieszkancy
        Elblaga jestesmy bierni i pasywni,tzn.nikt nie wyszedl na ulice,w obronie
        likwidowanego wojewodztwa,nikt nie krzyczal"Elblag do Pomorza",gdy nam odcinali
        Mierzeje z Krynica Morska ,Stegna , Sztutowem,Żulawami Wielkimi i
        Malborkiem.Dopiero,gdy juz obudzilismy sie z przyslowiowa reka w nocniku i
        dzicz ze wschodu zaczęla nam pladrować miasto,podnieslismy larum,to cos
        podobnego,jak"Pieśń o spustoszeniu Podola"Jana Kochanowskiego,a moral jest
        jeden:"Polak przed szkodą i po szkodzie glupi",to widac po naszych wlodarzach
        miejskich,ktorzy kiedys wydzierali geby,a teraz cicho siedza,bo olsztyniacy
        pozamykali im buzki cieplymi posadkami,ewidentnym przykladem tego,jest tutaj
        towarzysz Janusz Nowak,nie bede komentowal postawy tego pana,bo szkoda mi
        slow ,na temat tego osobnika.
        'p
        • ferdek.schichau Re: Alfik na prezydenta Elbląga!!! 23.12.06, 19:38
          Byc moze problem lezy w tym, ze terany na ktorych znajduje sie Elblag zasiedlone
          zostaly w wiekszosci przez ludnosc naplywowa np. z Mazowasza i stad byc moze, z
          pokolenia na pokolenie, malo zostalo przekazane nam pierwiastkow patriotyzmu
          lokalnego.
          • Gość: alfik Re: Alfik na prezydenta Elbląga!!! IP: *.elb.vectranet.pl 23.12.06, 19:40
            Z Mazowsza?Nie tylko,z Wilenszczyzny,Grodzienszczyzny,Podola.
            • ferdek.schichau Re: Alfik na prezydenta Elbląga!!! 23.12.06, 19:42
              Np. z Warszawy, a zastanawiales sie skad w Elblagu takie ulice jak Tamka,
              Grochowska, czy Szucha itp?
            • Gość: alfik Re: Alfik na prezydenta Elbląga!!! IP: *.elb.vectranet.pl 23.12.06, 19:45
              Masz rację,gdyby nasze miasto zamieszkiwali Kaszubi,to napewno nie dali by sie
              tym zafajdanym burakom,my Elblazanie musimy znalezc wreszcie swoja
              tozsamośc,mysle ,ze wiekszośc juz dawno przejrzala na oczy,ale niestety,stara
              wiara rzadzi miastem i szybko wladzy nie odda.Ps.Co z poslem Witoldem G-D?Nic
              nie slychac,nic nie widać...
              • ferdek.schichau Re: Alfik na prezydenta Elbląga!!! 23.12.06, 19:49
                Czyzby chodzilo Ci o elblaskiego Radziwila, "wypisz, wymaluj"?
              • Gość: Elbinger Re: Alfik na prezydenta Elbląga!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 21:03
                Ja se z ciebie nie żartuję alfik! No coś ty? Przecieżjesteśmy Elblążanami! To
                nie zmienia jednak faktu, że jak nas wreszcie pzyłączą na pewno pewnego dnia (w
                zależności od widzi-mi-się rządu) nastnaie kolejna reforma administracyjna. Rząd
                Jerzego B. to pierwszy rząd, który umieścił nas nie w jednym województwie z
                Malborkiem i Mierzeją. Wystarczy spojrzeć na stare mapy tej części Pomorza -
                zarówno pod władaniem Niemieckim i Polskim zawsze ten region był razem. Reforma
                została wprowadzona za wcześniej i nieprzemyslanie, ale jednak była potrzebna.
                No i oczywiście rząd AWS przejdzie do historii dzięki tylu reformom. Oprócz
                administracji przeprowadzili przeceiż też inne katastrofalne w skutkach reformy:
                służba zdrowia, szkolnictwo. Wszystko to o kant dupy o**ć!!!
    • 999s Re: Elblag do Pomorza 24.12.06, 09:14
      Z cześcią zarzutów niesposób się nie zgodzić- Olsztyn jako największe miasto w
      regionie ma tendencję do utożsamiania potrzeb województwa ze swoimi własnymi.
      Ale jest to specyfika nie tylko Olsztyna każda spora stolica kraju/regionu tak
      niestety ma.

Po pobieżnym przeczytaniu chcę zwrócić uwaę na dwie kwestie:

po pierwsze nie wiem dlaczego autor przypier*olił się Olsztyna i Olsztyniaków w
      kwestii swej giełdy rolnej:
      1. W Olsztynie w samym Olsztynie nie ma rolników chcących wysyłać swe płody
      rolne w eksport, bo Olsztyn nie jest miasteczkiem rolniczym. Więc na ten zarzut,
      ciepłe staropolskie: spie..*
      2. Jak jakiś rolnik ma bliżej do Olsztyna to nie musi on mieć wielkopolskiej
      fantazji i mieć ochoptę turlać się ze swoim kramem do Elbląga. Na takiej samej
      zasadzie skoro macue naj;lepszy szpital w województywie w Elblągu do wy..
      olsztyńskie szpitale bo można ku waszemu debeściakowi podturlać: w dupe sobie
      wsadźcie taki argument.

Kwestia:
      "bez Elbląga województwo
      > warmińsko - mazurskie nie będzie w stanie istnieć."

Otóż było od wojny kilka podziałów administradyjnych Polski i Olsztyn zawsze się
      łapał. Jak było mało województw było olsztyńskie jak było dużo województw to też
      było olsztyńskie i zawsze oprócz ostatniej reformy zawszedawało sobie radę bez
      alfika (i autora artykułu).

Olsztryn został stolicą regionu mnie z racji swej nieprzeciętności czy dzięki
      swoim niemal boskim przymiotom tylko dlatego, że był trochę większy niż inne
      miasta w okolicy, co dopiero po jakimś czasie się zmnieiło przez 60 lat Olsztyn
      zwiększył się przeszło 4 razy i na swoim warmińsko mazurskim podwórku jest
      największy-0 nigdy nie musiał jako stolica województwa dzielić się z innym
      miastem przezło 100 tysięcznym. Warmiński mazurskie ma teraz 1,42 miliona
      mieszkańców, podlaskie ma niecałe 1,2 mln mieszkańców- jak Elba odpadnie
      warmińsko-mazurskie będzie województwem o ptencjale podlaskiego nie jest to tal
      liga co śląskie, mazowieckie,czy wielkopolskie, ale sporo prze opolskim, czy
      lubuskim, tak więc Elbląg nie jest niezbędnym skąłdnikiekm województwa
      warmińsko-mazurskiego, w przeciwieństwie do Ełku- dlatego dla Olsztyna
      ważniejszy będzie zawsze Ełk niż zakompleksiony Alfikstadt.

Zanim coponiektórzy Elblążanie jak to mają w zwyczaju obrzucą mnie gównem chcę
      jeszcze raz zaznaczyć w sprawie tej Olsztyn wcale nie jest taki wporządku jakby
      się to niektórym Olsztyniakom mogło wydawać. W dużej części artykułm ów trzeba
      oddać sprawiedliwość Elblągowi jest słuszny.

W warmińsko-mazurskiem Elbląg może się przepychać z Olsztynem jak to czynimy, w
      pomorskim nie sądzę, żeby Gdańskowi chciało się dyskutować z Elblągiem. Olsztyn
      wcześniej czy później będzie nusiał dogadać sie z Elblągiem (jesli El bęsze w
      szuwarowo-bagiennym). Gdański przez stulecie pokazał, że nie tylko z Elbą
      rozmawiać nie musi, ale nawet może zdmuchąc Elbę jak okruchy ze stołu.

No ale przynależność wojewódzka Elbląga jest (powinna być) sprawą samych
      Elblążan. Dla Olsztyna możecie być partnerem - dla Gdańska nigdy. Mierzeja to
      tylko najświeższy dobry przykład.

Zdrowych wesołych, pogodnych Świąt życzę
      • Gość: alfik Re: Elblag do Pomorza IP: *.elb.vectranet.pl 24.12.06, 10:23
        999s,bez zadnej zlosliwosci,twoje wypowiedzi,to w polowie jakis niezrozumialy
        belkot,w drugiej polowie jakas nagrana na tasme i powtarzana w kolko olsztynska
        nowomowa,więc zbastuj brachu,bo tak naprawde nie wiem ,o co tobie
        chodzi.Wesolych Świat.
        • 999s Re: Elblag do Pomorza 24.12.06, 10:53
          to co mogłeś zrozumieć zostało niestety wykropkowane przez system. Nie rozumiesz
          nie odzywaj się, nie odpowiadaj na moje posty.

Przełożę Ci to na bardziej zrozumiały język:

O-d-p-i-e-r-d-o-l się.

ps. aha i wesołych świąt.
          • Gość: Elbinger Re: Elblag do Pomorza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.06, 11:43
            > O-d-p-i-e-r-d-o-l się.
            > ps. aha i wesołych świąt.

999s prezentuje typową Olsztyńską kulturę. Typowo wiejskie podejście do sprawy...
            • 999s Re: Elblag do Pomorza 24.12.06, 11:45
              tak to typowe podejście. Do niektórych mieszkańców Elby.
              • Gość: 79 Re: Elblag do Pomorza IP: *.softel.elblag.pl 24.12.06, 11:53
                Mam gdzies caly ten Gdansk i Olsztyn!Elblag to calkiem fajne miasto,a czy
                bedzie sie rozwijal to zalezy tylko od wladz miejskich no i nas mieszkancow.
              • Gość: Elbinger Re: Elblag do Pomorza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.06, 12:44
                A co to jest Elba? Czy to jakieś miasto w Polsce? Pokaż mi na mapie bo poraz
                pierwszy o nim słyszę.
              • ferdek.schichau Re: Elblag do Pomorza 24.12.06, 12:45
                Olsztyn tak jesli patrzec na cyferki to jest nieznacznie weiekszy od Elblaga
                (okolo 30%). Jendak cyferki te stanowia, nie zaprzeczysz temu, ostatnie
                dzialania "imperialistyczne" tego miasta (masowe przylaczanie wiosek do miasta -
                w tym wlasnie celu). De facto Olsztyn miasto polozone niejako na uboczu, miasto
                z tradycjami typowo rolniczymi, nie moze stanowic pelnoprawnej stolicy
                wojewodztwa. Nie moze istniec bez Elblaga, ktory ze swoim przemyslem, kultura i
                polozeniem jest rzeczywistym liderem regionu.
                • 999s Re: Elblag do Pomorza 24.12.06, 12:56
                  Olsztyn jest liderem Warmii i Mazur. Powiśle, żuławy czy jak tam zwą pola co
                  otaczają Elbę to insza inszość.

"Imperializm" Olsztyna jest rzeczywiście problemem, ale nie Olsztyn pierwszy się
                  tak zachowuje ani ostatni.

Elba ze swoim przemysłem , kulturą i położeniem (na peryferiach województwa)
                  jest drugim miastem województwa pod każdym względem a nie liderem. To jest
                  miasto z punktu widzenia Warmii i Mazur peryferyjne. Powtarzam z pktu widzenia
                  Warmii i Mazur a nie Powiśla, czy Żuław.
                  • Gość: 79 Re: Elblag do Pomorza IP: *.softel.elblag.pl 24.12.06, 13:29
                    Elba to raczej rzeka w Niemczech a nie Elblag!
                  • ferdek.schichau Re: Elblag do Pomorza 24.12.06, 13:31
                    Jesli takie podejscie jak twoje ma wiekszosc mieszkancow, to rzeczywiscie jedyne
                    rozwiazanie to olsztyn do podlaskiego, a elblag do pomorskiego. Póki nie zmienicie
                    swojej "rosyjskiej" mentalnosci, póki nie zrozumienie, ze olsztyn metropolia
                    nigdy nie byl nie jest i nie bedzie, puty plan podzialu WM bedzie stawal sie
                    realny. Tym gorzej dla was.
                    • 999s Re: Elblag do Pomorza 24.12.06, 13:58
                      Odpadnięcie Elby od Warmii i Mazur nie spowoduje obligatoryjnego przejścia
                      Olsztyna pod Białystok. Dla istnienia województwa warmińsko mazurskiego istotny
                      jest Ełk - Jesli Elbląg będzie w WM to dobrze, jeśli nie- drugie dobrze. Elbląg
                      taaaki "lider" ze swoim przemysłem, kulturą i co tam jeszcze umyslisz se poradzi.

Elbląg to drugie miasto w województwie położone na jego peryferiach- nie podoba
                      się? to trzeba było skutecznie działać przedf reformą administtracyjną, albo
                      ogłoście secesję, powieście się, podrapcie się w tyłki czy co tam lubicie. Jako,
                      że stale podkreślacie, że Elbląg nie ma nic wspólnego z W-M bo w zasadzie nie
                      ma- a skoro nie ma to nie decyduje o jego przyszłości- ani jej nie determinuje
                      drogi liderze elbląskiej elity przemysłowo-kulturalnej województwa
                      warmińsko-mazurskiego
                      • Gość: Elbinger Re: Elblag do Pomorza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.06, 15:52
                        > trzeba było skutecznie działać przedf reformą administtracyjną,

Przed reformą wszelkie plany mówiły o Elblągu w Pomorzu. Dopiero pod koniec
                        zapadła szokująca decyzja o Warmii! Wtedy było już za późno. Mimo to
                        zorganizowaliśmy referendum w 1999 r., w którym zdecydowana większość
                        opowiedziała się za Pomorzem, ale zostało ono unieważnione przez władze
                        Olsztyna. Czemu? Oto zapytaj już owczesnych rządzących.
                        • 999s Re: Elblag do Pomorza 25.12.06, 02:08
                          Olsstyn ma tyle wspólnego z Elblągiem co ze sląskieimi węglokopami. Daliście się
                          wyru.. w pupy Wasza sprawa. Tylko wasza bo Olsztyn ma inne sprawy niż smarowac
                          Wm dupska wazeliną.
                          • Gość: Elbinger Re: Elblag do Pomorza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 12:59
                            WE takim razie czemu unieważnili referendum? Bo wiedzieli, że bez Elbląga
                            Warmińskie będzie miało ciężki żywot.
                            • 999s Re: Elblag do Pomorza 27.12.06, 15:14
                              Elbląg w WM to problem Elbląga a nie Olsztyna.
                              • Gość: Elbinger Re: Elblag do Pomorza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 15:41
                                > Elbląg w WM to problem Elbląga a nie Olsztyna.

Z twoich wypowiedzi wynika inaczej :]
                                • 999s Re: Elblag do Pomorza 27.12.06, 17:10
                                  Olsztynianie w przeciwieństwie do Elblążan nie płaczą z powodu wojewódzkiej
                                  przynależności Elby
                                  • Gość: Elbinger Re: Elblag do Pomorza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 17:51
                                    My też nie. My tylko nienawidzimy tej sytuacji tak jak ty i twój idol Światowy !!
                                    • 999s Re: Elblag do Pomorza 28.12.06, 15:03
                                      jak nie Olsztyn to Olsztyn tamto Olsztyn śmo. Gównażeria się tak zachowuje a nie
                                      poważni ludzie. Zachowujesz się jak gó.. ludzie traktują cie jak gó.. i
                                      wszystko w tym temacie. Jak dla mnie Elba może spłynac do pomorza, albo jeszcze
                                      lepiej razem z tobą i tobie podobnym do syfiastego morza. Ahoj!
                                      • Gość: Elbinger Re: Elblag do Pomorza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 15:51
                                        A ty zakładaj gumaki i spadaj spowrotem do sowjego szmaba i bagien i nie zaniżaj
                                        nam poziomu forum elbląskiego. Jedyne co potrafisz robić to pluć w stronę
                                        Elbląga, więc i na ciebie plują - ale chyba już jesteś przyzwyczajony do takich
                                        rzeczy.
                                        • Gość: gosc Re: Elblag do Pomorza IP: *.elb.vectranet.pl 28.12.06, 15:56
                                          Zajebiscie inteligentne przepychanki, teraz juz rozumiesz Elbinger, ze tego typu
                                          watki zakladane po raz n-ty sa bez sensu, czy dalej moze bedziecie sie obrzucac
                                          kałem?
                  • Gość: alfik Re: Elblag do Pomorza IP: *.elb.vectranet.pl 24.12.06, 14:09
                    999S,ty wiochmanie z dziury zabitej dechami,majacej ambicje metropolii,nie bede
                    sie znizal do poziomu twoich wypowiedzi,ale dales opinie o samym sobie,wiec
                    spadaj,gnojku.
                    • 999s Re: Elblag do Pomorza 24.12.06, 14:16
                      Gość portalu: alfik napisał(a):

> 999S,ty wiochmanie z dziury zabitej dechami,majacej ambicje metropolii,nie bede
                      >
                      > sie znizal do poziomu twoich wypowiedzi,ale dales opinie o samym sobie,wiec
                      > spadaj,gnojku.

No to mnie cieszy, że nie płaczesz z powodu braku zrozumienia mojego postu,
                      jestem rad, że w końcu zrozumiałeś zapewne tylko to co było napisane dużymi
                      literami, ale jednak. Postęp.
                      • Gość: alfik Re: Elblag do Pomorza IP: *.elb.vectranet.pl 24.12.06, 14:29
                        999s,nie masz konkretnych argumentow,to uzywasz epitetow,widocznie za mocno
                        podskoczyla adrenalinka ,coz,zdaza sie,jak ktos inny ma rację,to najlepiej
                        skontrowac to chamstwem.I jescze jedno,to co piszesz o swojej prowincji,nie
                        jest zgodne ,niestety z zarzadem wojewodztwa,trzesą sie biedaczki,ze jak sie
                        odlaczymy ,to posapadaja ze stolków.Siedż dalej w zaklamaniu i niewiedzy,w
                        swoim wyimaginowanym ,urojonym świecie i drzyj mordę"odpie..się",mnie to
                        zwisa i powiem ci szczerze,mam takich jak ty serdecznie w dupie.
                        • ferdek.schichau Re: Elblag do Pomorza 24.12.06, 14:39
                          Pogodz sie z tym i zrozum w koncu czleku bezmyslny, iz gdyby nie elblag to nie
                          utworzone zostaloby w ogole woj WM. Chcesz z elkiem tworzyc wojewodztwo, nie
                          rozsmieszaj mnie blaznie (bynajmniej nie Stanczyku)!
                          • Gość: alfik Re: Elblag do Pomorza IP: *.elb.vectranet.pl 24.12.06, 14:50
                            Ferdus,daj spokoj,zakutej pale i tak nic nie wytlumaczysz,szkoda ze nie jestes
                            tym prawdziwym Schichauem.
                            • ferdek.schichau Re: Elblag do Pomorza 24.12.06, 15:31
                              Dzieki alfik, wiem ze nie jestem i nie bede, ale przynajmniej probuje (poprzez
                              miejsce pracy i prace), kontynuowac to co on stworzyl, oczywiscie nie bez zyskow
                              dla siebie, za co rowniez jestem wdzieczny Ferdynadowi.
                          • 999s Re: Elblag do Pomorza 24.12.06, 15:12
                            Olsztyn to Warmia, Ełk to Mazury. Elba się nie kwalifikuje ani-ani. przez 60 lat
                            było województwo olsztytńskie bez Elbląga, teraz jest z Elblągiem, jak nie
                            będzie Elbląga to Olsztyn da sobie radę. O Olsztyn , o bagna i szuwary martwić
                            się nie mnusisz, chcesz sie martwić martw się O Elbę.

Jesli chodzi o Warmię i Mazury to Elbląg jest tylko epizodem. Chce odączyć to
                            się odłączajcie i kłóćcie o okruchy ze Słupskiem. Jak nie chcieliście być w WM
                            to trzeba było działać a nie teraz smarkać.

To, ze jesteścue drugim miastem województwa wcale nie znaczy, że bez Was
                            odbędzie się kasata Warmii i Mazur- Elba to ani Warmia ani Mazur więc nie
                            decydujecie o województwie warmińsko mazurskim.
                          • Gość: W-wiak Re: Elblag do Pomorza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.06, 15:30
                            Utworzone było by województwo Warmińsko-Mazurskie. Tak jak kiedyś było
                            Olsztyńskie. Nie okłamujcie mieszkańców Warmii i Mazur że bez was by nie
                            istnieli. Oni istnieli zawsze z wy tylko w latach 1975-1999 (zresztą zabierając
                            im część Warmii). Jesteście KŁAMCY mówiąc że bez was nie istnieliby. Oni nie są
                            głupii i nie dadzą się na to nabrać.
                            • ferdek.schichau Re: Elblag do Pomorza 24.12.06, 15:41
                              Doprawdy "warszawiaku" teraz to sie pograzyles. Oczywiscie kiedys istnialy takie
                              wojewodztwa jak Suwalskie, Skierniewickie, czy Ciechanowskie itd., gdzie kazde z
                              niach mialo stolice z gora 50 tys. mieszkancow. Kiepski argument, polecam Ci w
                              ten wigilijny wieczor nic innego nie robic tylko szukac na sile innych
                              falszywych arg.
                            • Gość: Elbinger Re: Elblag do Pomorza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.06, 15:57
                              Nie prowokuj bo ta rozmowa zaraz zejdzie na psy.

> Oni istnieli zawsze z wy tylko w latach 1975-1999 (zresztą zabierając
                              > im część Warmii)

A wy Wa-wiacy zabraliście i zrównaliście z ziemią naszą Starówkę!!!
                              • Gość: Rem Re: Elblag do Pomorza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.06, 19:40
                                P-limy waszą starówkę :-) Olsztyn jest polski i wolimy razmawiać z ludźmi na
                                poziomie a nie z półgupami... Zresztą Olsztyn to przykład walki o Polskę. A wy
                                bękarci chlubiący się tym że warszawiacy osiedlili na waszym terenie jesteście
                                matołami. Podajcie choć jedno nazwisko warszawiaka kóry sie u was osiedlił a
                                powiem wam że to kapuś z Brackiej... lub innych kręgów współpracujących.
                                Olsztyn to ludzie z klasą nie liżą dupy nikomu. To magę powiedzieć po 50 latach
                                pracy w ważnym miniserstwie.
                                • Gość: Sory Re: Elblag do Pomorza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.06, 19:45
                                  Sory Rem że "zarbiłem" Twój nick. Jestem po prostu zachwycony tym jak piszesz :-
                                  ) Pozdrawiam Warmię i mam nadzieję że kiedyż się spotkamy :-)
                                • Gość: jasiou Re: Elblag do Pomorza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.06, 20:18
                                  Matołem to jesteś ty, skoro masz coś do tego, że Elbląg był zawsze typowo
                                  niemieckim miastem o niemieckich tradycjach i kulturze. I nie masz prawa mu
                                  tego zarzucać, jak i jego napływowej ludności. Zresztą niemal wszystkie miasta
                                  z ziem "odzyskanych" są w tej sytuacji. I pod tym względem miast się nie
                                  porównuje, ale pod wzgl. osiągnięć, historii, wyglądu itd.- przy czym w każdym
                                  z aspektów Elbląg bije tę waszą wioskę na głowę (chociaż w tym ostatnim
                                  niestety bardzo ucierpiał).
                                  Nie wiem, czy olsztyn liżę komuś dupę, ale faktem jest, że tylko dzięki
                                  komunistycznym władzom poszliście do przodu. Napakowali w was z gierkowskich
                                  pożyczek, napakowali... no ale słoma z butów i tak wystaje... cóż...
                                  • 999s Re: Elblag do Pomorza 25.12.06, 02:09
                                    napakowali, ale zazdrość zżera,
    • generallo Re: Elblag do Pomorza 25.12.06, 12:27
      Dlaczego piszesz tak durne posty?
      Równie dobrze możesz napisać post pt. Olsztyn do Podlasia :DDDD
      • Gość: Rem Re: Elblag do Pomorza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 14:32
        OOoo doczekałem się sobowtóra :) :) :) Sory ale to nie ja się na Waszym forum
        wypowiadałem w ciągu ostatnich kilkunastu dni :) :) :)
        • ferdek.schichau Re: Elblag do Pomorza 25.12.06, 15:47
          Gość portalu: Rem napisał(a):

> OOoo doczekałem się sobowtóra :) :) :) Sory ale to nie ja się na Waszym forum
          > wypowiadałem w ciągu ostatnich kilkunastu dni :) :) :)

A juz Cie mialem zbluzgac za rzucanie najgorszymi wyzwiskami w Swieta, ale sie
          powstrzymalem, bo bylbym, takim samym bydlakiem jak twoj sobowtor.
          • Gość: Rem Re: Elblag do Pomorza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.06, 18:06
            Ale ten sobowtór przynajmniej się przyznał...
            • Gość: alfik Re: Elblag do Pomorza IP: *.elb.vectranet.pl 26.12.06, 12:31
              Czyzby znowu generallo?
              • Gość: alfik Re: Elblag do Pomorza IP: *.elb.vectranet.pl 26.12.06, 20:30
                I tak wydostaniemy sie z tego bagna,predzej czy pózniej.
                • Gość: Boss Re: Elblag do Pomorza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.06, 20:32
                  Elbląg był jest i bedzie wiochą
                  • Gość: 123 Re: Elblag do Pomorza IP: *.bulldogdsl.com 27.12.06, 13:08
                    wszyscy na tym forum sa zalosni i to bez wyjatku czy sa z elblaga czy z olsztyna. a tak po za tym i olsztyn i elblag to wiochy :)
                    • Gość: alfik Re: Elblag do Pomorza IP: *.elb.vectranet.pl 27.12.06, 14:46
                      Jasne,lubie prawde w oczy,ale Elblag stal sie wiochą,jak sie skumal z
                      wiochą.Jest takie przyslowie:"Kto z kim przystaje,sam takim sie staje".
                      • Gość: Rem Re: Elblag do Pomorza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 14:49
                        A po wojnie to czym był?:) :) :) A przed wojną? :) :) :)
                        • Gość: alfik Re: Elblag do Pomorza IP: *.elb.vectranet.pl 27.12.06, 15:05
                          Byl miastem portowym,sredniej wielkosci,po wojnie zostal zburzony i ograbiony
                          przez bolszewikow,pozniej ,jako ruina byl pod gdanskimi ,komunistycznymi
                          mackami,jescze pozniej,jako siedziba wladzy wojewodzkiej,ktora doprowadziła do
                          rozwoju Zulaw ,Powisla,Mierzei Wislanej i czesci Warmi,z Braniewem,Fromborkiem
                          i Ornetą,teraz jest spychanym i marginalizowanym osrodkiem miejskim,przez
                          miasteczko ,majace wladze dana z gory,czyli z warszawki.Jak dlugo potrwa ta
                          tragifarsa,to chyba zalezy tylko od centrali:((((((((((((((((
                        • Gość: Elbinger Re: Elblag do Pomorza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 15:52
                          Miastem, które w czasch PRLu wraz z innymi miastami Pomoza (Szczecin Gdynia,
                          Gdańsk) zbuntowało się w roku 70-tym i 80-tym przeciw władzy ludowej podczas,
                          gdy Holsztyn siedział cicho z ustami zapchanymi pieniędzmi na rozwój PGRów. Czy
                          tak właśnie Warmia walczyła o słynną polskość, o której tyle ściemniał Rem?
                          Mimo, że Elblążanie miezskali tu od 1045 r. to potrafili się zintegrować i
                          zorganizować chociażby strajk przeciw włazdy ludowej, a Olsztyn siedział cicho
                          jak mysz pod miotłą czekając na gotowe. Powinieneś nas teraz nosić na rękach
                          Rem, bo m.in. dzięki takim "rewoltom" jakie działy się na Wybrxzeżu możesz
                          teraz żyć w wolnym kraju.
                          • ferdek.schichau Re: Elblag do Pomorza 27.12.06, 17:48
                            Znowu sie historia powtarza, nikt chyba nic sie nie nauczyl. Ale to przede
                            wszystkim wina kierownictwa forum, a nie szarych forumowiczow. Co robi admin
                            the_jazz wraz ze spolka glownych adminow GW. Bo jesli nawet the_jazz nie ma
                            mowlisowsci bezposrednio usuwac tego typu idiotycznych watkow, to na pewno moze
                            wnioskowac o ich usuniecie. Chyba czas na zmiany, bo znowu zapanowal tu balagan
                            i nic nie robi sie, by to ograniczyc.
                            • Gość: Elbinger Re: Elblag do Pomorza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 18:06
                              A co w tym wątku idiotycznego?
                              • ferdek.schichau Re: Elblag do Pomorza 27.12.06, 18:11
                                A ktory raz walkowany juz jest ten watek? Na moje oko 3ci lub czwarty. Do
                                niczego nie prowadza tego typu watki, no chyba ze to idiotycznych klotni w stylu
                                wyzszosc
                                "swiat BN nad WN". Mega odgrzeweany kotlet, a kto lubi wegiel?
                                • Gość: Elbinger Re: Elblag do Pomorza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 18:22
                                  No i co z tego? Ale za każdym razem akurat ten wątek jest usuwany! Dlatego za
                                  każdym razem trzeba pisać na nowo. Poza tym to nie jedyny temat, który się
                                  powtarza, ale tylko ten jest usuwany!!!! Jak to dobrze, że nie jesteś modem -
                                  nie nadawałbyś się bo jesteś zbyt subiektywny. Temat jest dla ludzi. ci, których
                                  to interesuje odpowiadają, a tych, którzy nie - nie. Poza tym niektórzy są tu
                                  nowi i nie zdążyli się nigdy wypowiedzieć na temat przynależności Elbinga!!!
                            • Gość: Elbinger Re: Elblag do Pomorza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 18:10
                              Przynależność Elbląga to dla nas ważna sprawa inaczej tyle razy by nie wracała.
                              Skoro cę to nie interesuje to nie zaglądaj na takie tematy i siedź spokojnie w
                              Warmii. Tu masz za to przykład idiotyzmu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=56&w=54512185
                              • ferdek.schichau Re: Elblag do Pomorza 27.12.06, 18:24
                                Walczyc warto tylko albo o woj, elblaskie, albo o rownoprawna stolice wojewodzta
                                tu w Elblagu. Walka o przynaleznosc do pomorskiego to ucinanie galezi na ktorej
                                sie siedzi (powtarzam to setny raz, ale niech bedzie). Po pierwsze o
                                jakimkolwiek rozwoju portu i przekopie zapomnimy, po drugie bedziemy miastem po
                                wielkim trojmiescie, praktycznie na rowni ze slupskiem. W zwiazku z tym
                                jakiekolwiek fundusze, rowniez te z UE, beda znacznie ogranicznone niz obecnie.
                                A zalety - zgodnosc z historyczna przynaleznoscia i prawda o Elblagu jako miasta
                                wybrzeza i...? Wlasnie co? Bo jesli chodzi o inwestorow, rynek pracy, to
                                ostatnie wydarzenia dowodza (terminal gazowy), iz trojmiasto omijane jest
                                szerokim lukiem, a co dopiero byloby w Elblagu?
    • matko74 Re: Elblag do Pomorza 28.12.06, 14:48
      W ogóle jak można próbowac porównywać byłe województwo olszyńskie z aktualnym
      warmińsko-mazurskim?? Nie ta wielkość, nie ta liczba ludności.
      Gdy czytam, że Olsztyn bez Elbląga, to luz, gorzej bez Ełku, to mnie pusty
      śmiech ogarnia.
      Zestawiając potencjał i wpływy do budżetu województwa, pewnie można by się
      przekonać, że to tylko czcze frazesy.
      Zresztą, szczerze powiedziawszy, mam to w nosie. Wciąż uważam, że Elbląga
      miejsce jest albo na swoim, albo w w-m. Nie zmieniam zdania. Tak samo, jak i do
      tego, że w-m jest kuriozum na skalę krajową, bo jest jedynym województwem,
      gdzie miasta o podobnym potencjale i oba w przedziale ludnościowym 100-200 tys.
      nie stanowią dwuwładzy.
      Za to panowie: Gintowt-Dziewiałtowski i Walendziak powinni być rozliczeni, a
      stało się tak, że nawet niewiele osób ich za obecny stan wini. Elblążanie -
      prawda jest okrutna: sami zgotowaliśmy sobie ten los, bo nie dopilnowaliśmy
      (włodarze miejscy!!), by podział wojewódzki stał się ciałem (to nie jest mój
      wymysł, że na Warmii i Mazurach miało być podobnie jak w przypadku województw:
      lubuskiego i kujawsko-pomorskiego). Wspomniane uprzednio 2 osoby powinny
      wiedzieć coś na ten temat!! Teraz ciężka przeprawa, ale nie niemożliwa do
      odwrócenia i trzeba uczynić wszystko, aby sejmik przenieść do Elbląga.
      • Gość: alfik Re: Elblag do Pomorza IP: *.elb.vectranet.pl 28.12.06, 17:27
        Ci idioci,wybrani na elblaskich p-oslow,powinni ponieść jakąś odpowiedzialność
        prawną,ale w Polsce niestety nikt nie rozlicza politykow ,za
        ich "osiągniecia",przykladem elblaskiej tepoty jest niewatpliwie ponowny wybor
        lysej paly na kolejną kadencję:(((((((((((
        • matko74 Re: Elblag do Pomorza 29.12.06, 10:55
          Ponownie powtórzę, że nie zgadzam się alfik z Twoim zacietrzewieniem w
          odniesieniu do aktualnego prezydenta Elbląga. Obarczasz go winą za wszystko!!
          Nie doceniasz tego co widzisz w mieście i nie próbujesz skonfrontować tego, co
          zapowiedziane zostało. Ja widzę zmiany i za tej kadencji zapewniam Cię, że
          będzie ich jeszcze więcej. O dziwo to, co ten człowiek obiecuje, potem
          dotrzymuje danego słowa.
          Może oczekiwałbym większego polotu i odwagi architektonicznej i ciekaw jestem
          zmian w ratudzu, które obecnie mają miejsce i postawienie większego punktu
          nacisku na przedsiębiorczość i pozyskiwanie środków unijnych. Trzymam kciuki
          zaciśnięte za efekty tych zmian.
          • Gość: Rem Re: Elblag do Pomorza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 11:15
            Jeśli kogoś wybierają po raz drugi i to w pierwszej turze - to można śmiało
            powiedzieć że większość elblążan popiera pana Słoninę. (Nie znam go osobiście).
            Tak że przeciwnicy polityczni -w tym ALfik- są w mniejszości,co mnie bardzo
            cieszy :) :) P:) :) A dlaczego większość jest za panem Słoniną? Alfik
            oczywiście uzasadni to że większość elblążan jest głupia... :) :) :) Ja sądzę
            że nie zdobędzie się na to :) :) :)
            • matko74 Re: Elblag do Pomorza 29.12.06, 12:02
              Moim zdaniem ponowny wybór też o czymś świadczy. Argumentem może być słabość
              kontrkandydatów, ale faktem jest, że społeczność elbląska dała prezydentowi
              ponowny mandat zaufania. To samo stało się w Olsztynie, ale to inna piłka, bo
              przyznać musze, że nie dane mi było czytac pozytywnych postów na temat pana
              Małkowskiego.

Gość portalu: Rem napisał(a):

> Jeśli kogoś wybierają po raz drugi i to w pierwszej turze - to można śmiało
              > powiedzieć że większość elblążan popiera pana Słoninę. (Nie znam go
              osobiście).
              >
              > Tak że przeciwnicy polityczni -w tym ALfik- są w mniejszości,co mnie bardzo
              > cieszy :) :) P:) :) A dlaczego większość jest za panem Słoniną? Alfik
              > oczywiście uzasadni to że większość elblążan jest głupia... :) :) :) Ja sądzę
              > że nie zdobędzie się na to :) :) :)
              • Gość: Rem Re: Elblag do Pomorza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 14:24
                "Pozytywne posty" pewnie nie są wykładnią rzeczywistości. Zwłaszcza że po
                wyborach aktywność niektórych "pisarzy" spadła do zera :) :) :) (czytaj-
                Kecawa). Nie sądzę jednak że pan Małkowski to idealny wybór. Mimo wszystko obaj
                zostali wybrani większością głosów a to trzeba uszanować.
          • Gość: alfik Re: Elblag do Pomorza IP: *.elb.vectranet.pl 29.12.06, 16:24
            Matko,ja o chlebie,ty o niebie,nic nie pisalem o Sloninie,tylko o p-
            oslach,jezeli jestem krytyczny w stosunku do tego czlowieka,to wcale nie
            oznacza,ze go nie szanuję.
            • Gość: Elaa Re: Elblag do Pomorza IP: *.elb.vectranet.pl 29.12.06, 21:06
              Alfik pomysl co piszesz... Bo dostniesz bana... a to juz problem. Lepiej zajmij
              sie nianczeniem dzieci... o ile jakies masz?? Nizli wykładaniem swojej życiowej
              filozofii, która... smieszy :-)
              • Gość: alfik Re: Elblag do Pomorza IP: *.elb.vectranet.pl 30.12.06, 11:39
                Elaa ile masz lat,ze mnie pouczasz?Sama sie zbanuj,jak ci nie pasuje,to
                poprostu omiń ten watek:)
            • Gość: Rem Re: Elblag do Pomorza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 10:24
              Alfik jak to nie pisałeś o Słoninie? Cytuję "przykladem elblaskiej tepoty jest
              niewatpliwie ponowny wybor lysej paly na kolejną kadencję:(((((((((((" Chyba że
              pisałeś o Nosferatu lub Jerzym Urbanie... No nie wiem kogo łysego wybraliście
              na kolejną kadencą... :) :) :)
              • Gość: alfik Re: Elblag do Pomorza IP: *.elb.vectranet.pl 30.12.06, 11:43
                Rem,nawet nie wiesz jak wyglada nasz prezydent,wiec sie nie osmieszaj,zyczę
                sobie i wszystkim mlodym takiej czupryny.Piszac o lysej pale,mialem na mysli
                czlowieka,ktorego nie szanuję,ktory jest dla mnie zerem,potrafi tylko uzywac
                gornolotnych slowek i jest elblaskim posłem.
                • Gość: Rem Re: Elblag do Pomorza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 15:03
                  Aha no to sory. :) :)
                  • Gość: alfik Re: Elblag do Pomorza IP: *.elb.vectranet.pl 31.12.06, 19:32
                    Nie szkodzi,kazdy robi bledy w swoim zyciu,ja też:)Chce Elblaga w
                  • Gość: alfik Re: Elblag do Pomorza IP: *.elb.vectranet.pl 31.12.06, 19:35
                    Nie szkodzi,kazdy robi bledy w swoim zyciu,ja też:)Chce Elblaga w Pomorzu,to
                    nie znaczy ze Pomorze ma byc wlasnością Gdańska,bo tak nigdy nie było.:)
                    Pozdrawiam i zycza szczesliwego Nowego Roku 2007,serio.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka