Dodaj do ulubionych

U źródeł Łyny / Alna

17.10.06, 21:37
Zapraszam do oglądnięcia terenów skąd wypływa rzeka Łyna. Najwazniejsza rzeka
Olsztyna , bo od niej wzieła się nazwa Olsztyn.
Przejdźmy do szczegółów.
Po niemiecku brzmi ona Alle, po polsku Łyna. Jednak wcześniejsza, źródłowa
(staropruska) jej nazwa brzmiała Alina, w młodszych zaś formach Alna (1251) i
Alne (1308). W języku niemieckim z młodszej formy wypadło n, pozostawiając
suche Ale, później pisane jako Alle-. Polskie zaś brzmienie słowa Alina,
utraciło nie akcentowane a na początku wyrazu. Stało się tak bowiem dawne
słownictwo polskie nie znosiło wyrazów zaczynających się od samogłoski a,
która wytrącana była z wyrazu bądź przed nią stawiano spółgłoskę h lub j. I
tak pisano harbuz zamiast arbuz, harmata zamiast armata, Hanna zamiast Anna,
jagnię, gdy źródłosłów agnus, Jagna zamiast Agnieszka itd. Po utracie a w
nazwie rzeki ostała się Lina, która z czasem przeistoczyła się w twardo
brzmiące Łyna. Forma ta pojawia się po raz pierwszy pomiędzy latami 1568 a
1597. Po staroprusku Alina oznaczała samicę jelenia, łanię. Dodać należy iż u
Prusów wiele nazw rzek, jezior, wzgórz, pól posiadały zwierzęce nazwy.
www.alnestabs.prv.pl/
Czas jak rzeka płynie , płynie a razem z nami przeszłość.

Oto możeny zobaczyc skąd wypływa nasz piekna Alna czyli łania
Zdjęcia Fedara
schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=297
schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=298
Obserwuj wątek
    • rita100 Re: U źródeł Łyny / Alna 17.10.06, 21:43
      Woda z wysięgowego źródełka przedziera się przez kamienno-żwirowe podłoże -
      źródła Łyny
      schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=297&pos=28
      Tak wygląda żródełko do którego dotarł Fedar. Jak wyczytałam zródełko to
      znajduje się we wsi Łyna.
      Fedar , czy mógłbys ponumerować zdjecia, tak by wiedzieć jaka kolejnośc. Nigdy
      tam nie byłam , a chciałabym iść pokolei.
      • rita100 Re: U źródeł Łyny / Alna 18.10.06, 21:16
        Ziym Fedar co jestes zaskoczony tym kóntkiem , ale tak sobzie pomyślołam co sia
        wstydzisz ? Może bziołka bandzie zazdrosna wink))) Tak kóntek je i noma tłumacz.

schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=297&pos=7
        To je fajne, jek patrze to nie ziem cy mam w prawo abo w lewo jychać. Takam
        niezdecydowana. No chtóra droga zaprowadzi noju do źródełka ?
      • fedar Re: U źródeł Łyny / Alna 18.10.06, 21:48
        Oczywiście mogę ponumerować zdjęcia, ale jak, w albumie przy opisach? Mogę też opisać drogę posiłkując się zdjęciami. Skąd sobie życzysz? Spod Działdowa (bo tam "zszedłem na ląd")?, z Nidzicy? (bo skąd by nie jechać to stamtąd trzeba zacząć) czy może ze wsi Łyna?
        • rita100 Re: U źródeł Łyny / Alna 18.10.06, 21:52
          Nie, nie numeruj, tylko Fedar , mam pomysł , wystarczy , ze je poukładasz do
          wątku w kolejności po jednym zdjeciu , a my będziemy otwierać i tak iść Twoimi
          sladami jak szedłeś. Bo i mostki widziałam piękne i jeziorka i cmentarze -
          niesamowite. Ale pomalutku, bo nigdzie się nie śpieszymy.
          • rita100 Re: U źródeł Łyny / Alna 19.10.06, 21:51
            schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=297&pos=29
            Łobaczta jek z małego źródełka zamnienia sia woda w potoczek i tak z górki leci
            w dół, bez kamyczki, bez patyczki, bez konary i płynie , płynie......

schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=297&pos=31
            Wartko leci, a łobok mostecek , cobyśmy patrzyli i podziwiali te stare lasy
            łostawione same sobzie.
          • fedar Re: U źródeł Łyny / Alna 20.10.06, 11:30
            rita100 napisała:

> Nie, nie numeruj, tylko Fedar , mam pomysł , wystarczy , ze je poukładasz do
            > wątku w kolejności po jednym zdjeciu , a my będziemy otwierać i tak iść Twoimi
            > sladami jak szedłeś. Bo i mostki widziałam piękne i jeziorka i cmentarze -
            > niesamowite. Ale pomalutku, bo nigdzie się nie śpieszymy.

Rito, zdjęcia w galerii są ułożone we właściwej kolejności. Kurczę, na razie nie mam czasu, ale jak się ogarnę z bieżącymi sprawami, to pomogę w wątku.
            • rita100 Re: U źródeł Łyny / Alna 20.10.06, 22:17
              schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=297&pos=24
              A teraz idziem sobzie pod górkę, skąd wyplywa żródełko Alna. Łobaczcie jakie
              fej schodki, jek trasa wycieczki je przygotowana dla tyrystów, tlo nóżki trza
              mnieć zdrowe i tup, tup pod górkę. A ło tyj porze je psianknie , bo zidzita co
              je jesiyń i listeczki ścielą psiankny, mniantki dywan. Tak podchodzim pod górkę
              i podchodzim. Nigdzie sia nie spieszymy Fedar i jinny , Warnija ma kondycje i
              tak może jiśc aż do kónća swata i jyden dziań dłużej ......i dwa i trzy.....
              • rita100 Re: U źródeł Łyny / Alna 22.10.06, 21:50
                Wejcie (zobaczcie, popatrzcie) , to só pomosty z których możemy podziwiać
                zródełko, które nam ułatwiają drogę dojścia do tego żródełka Łyny.
                Nie tak jak w górach , co wkrapowamy sia (idziemy z trudem pod górę) tlo
                spokojniutko uważając na deseczkach by noga się nie zwiesić, idziemy do celu.
                Só nawet poręcze i wrazie czego możemy się oprzeć , odpocząc, a nawet posilic
                się jydłam.

schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=298&pos=8
                • rita100 Re: U źródeł Łyny / Alna 24.10.06, 21:51
                  schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=297&pos=18
                  A tu popatrzcie jak zbiegają się dwa maleńkie strumyczki i pod mosteczkiem
                  przepływają juz jako jedna rzeczka Łyna. I dalej płyniemy, płyniemy......
                  • rita100 Re: U źródeł Łyny / Alna 06.11.06, 21:37
                    schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=297&pos=23
                    A tu juz Łyna jest wieksza troszkę , już nie zródełko ale rzeczka, a wczasie
                    takich opadów jak teraz napewno wieksza, rośnie w oczach i wazajmy by nie
                    zamienił się w rwący potok. Napewno się tak zdarza. Czy boją sie jej rolnicy ?
                    Nie wiem, ale być może wyrządza szkody w czasie ciągłych opadów.
                    • rita100 Re: U źródeł Łyny / Alna 12.11.06, 17:27
                      I zapraszam do następnego łobrazecka. Popatrzta to kamnień.
                      schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=298&pos=3
                      Ale to niezwykły kamnień, kamnień , który tam lezy pamnienta nie jydno. To
                      rezerwat przyrody, co łoznaca pewno, co na nim nijedan podrózny łusiadł,
                      łodpoczuł, napsił sia wody i wyruszył dalyj i tak pewno do tyj sili łazi i
                      łazi, i łazi ....aż Fedar pomyślał co fejny by buło, coby ulżyć podróżnemu i
                      łostawić mu koło. Tak zidzita, co koło czka na wędrowca i tyz noleży do
                      rezerwatu przyrody. Jydno je pewne , że kamnień bandzie leżoł, ale cy koło
                      bandzie eszcze ?
                      Jutro sprawdzim. Dajcie pozor na to koło.

• rita100 Re: U źródeł Łyny / Alna 12.11.06, 17:29
                        Ależ tyż sia zastanawiam , cy gdyby Prusak sia nolazł przy tym kamnieniu to cy
                        by ziedzioł co to jest koło i do cego słuzy ?
                        • rita100 Re: U źródeł Łyny / Alna 14.11.06, 22:07
                          schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=298&pos=16
                          No i dochodzimy do mlynu. Łobaczmy jek leci Łyna z góty w dół i nigdy
                          łodwrotnie.
                          A jutro zierszyk bandzie o Łynie.
                          • rita100 Re: U źródeł Łyny / Alna 16.11.06, 20:26
                            schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=297&pos=20
                            Zaznaczyłeś choć swój listek Fedar ?

"A niżej w mszystej kolebie wygina
                            wstęga z topazu zatopioną w ciszy,
                            śpiew ptaków niesie, pieśnią wieków dyszy
                            dziewczyna leśna, rzeka Warniji - Łyna."

Zygmunt Górnicki
                            • fedar Re: U źródeł Łyny / Alna 16.11.06, 21:40
                              Ładny wiersz.
                              Listek? I tak znaczny był, bo z mazowieckiej wierzby smile
                              mariusz.ciechanow.info/zagadki/zagadka1.JPG
                              • rita100 Re: U źródeł Łyny / Alna 16.11.06, 21:58
                                mariusz.ciechanow.info/zagadki/zagadka1.JPG
                                Pozwole sobzie powtórzyć lobrazecek , bo tak je cudowny, co ni jidzie patrzeć.
                                Tak droga je naprawde ? Uikat, choć psiersze co to rzucił mi sia ten kamnień ,
                                taki samotny głaz. Ja bym go zaraz zabrała do łogródka. Jak to slicznie
                                wyglóna, ta droga to raj niespotykany.
                                Brakuje mi jednego - gruszek na wierzbie i dobra reklama dla naszych polityków.
                                Nie , ni moga sia napatrzeć. Dzianki Fedar. Taki lobrazecek tylko puchać trza,
                                nic jinnego. Nawet ni mów , dzie to jest , bo przyjdó i wytnó.
                                A tak to ciiicho.

Fedar , a napotkałes kiedyś ambone leśną ? Tyle ło nij przy mysliwskich
                                łopowiadaniach godałam ,a ambony na lobrazecku ni mowam.
                                • fedar Re: U źródeł Łyny / Alna 16.11.06, 22:44
                                  Wierzb nie wytną. Tą drogą co niedziela ludziska chodzą do kościoła na nabożeństwo i im te szczepy mocno się lejdujo.

Co do ambon, to spotkałem ich po lasach i na skrajach łąk całe mnóstwo. Często z takiej ambony korzystam jako z punktu widokowego, czasem żeby zdjęcie zrobić.
                                  Czy mam je na zdjęciach? nie pamiętam, muszę poszukać.
                                  • rita100 Re: U źródeł Łyny / Alna 16.11.06, 23:01
                                    No widzisz, może dla was ambona to cos normalnego, kiedy dla miastowych , to
                                    naprawdę czasmi niezrozumiała rzecz. I mało kto robi jej zdjęcie.

Fedar, czyli mówisz, że to jest droga do kościoła ? To i kościół tam musi być
                                    niemniej wspaniały jak ta droga.
                                    • fedar Re: U źródeł Łyny / Alna 16.11.06, 23:41
                                      Ta droga jest znacznie starsza niż kościół i łączy z miastem podmiejską wieś. Kościół jest nowy i zapewne wyglądem znacznie odbiega od Twoich wyobrażeń. Owszem, jest okazały, góruje nad otoczeniem, ale nie w nim atmosfery tych starych kościołów. A mnie ta współczesna architektura kościelna wcale się nie podoba.
                                      • rita100 Re: U źródeł Łyny / Alna 17.11.06, 21:08
                                        Tak jak i mnie. Obok budują kościół w formie okrągłej. Tak mnie odrzuca od
                                        takiego nowoczesnego kościoła. Ale , żeby na wsi taki budowac , to strach.
                                        Tylko te strare z takim starociami i murami z cegły, z wieżyczkami i zapachem
                                        starości mnie uroczy. Szkoda , że taka droga prowadzi do nowoczesnego kościoła,
                                        to chyba powoduje burze duchową smile
                                        • rita100 Re: U źródeł Łyny / Alna 17.11.06, 21:13
                                          schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=298&pos=11
                                          Nad brzegiem Łyny, w zacisznym kąciku,
                                          wśród woni kwiatów i pszczółek brzęczenia,
                                          z dala od miasta, ludzkiej wrzawy, krzyku,
                                          lubię siadywać i snuć swe marzenia.

Alojzy Śliwa
                                          • rita100 Re: U źródeł Łyny / Alna 18.11.06, 20:04
                                            schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=297&pos=9
                                            Leśna droga

Nie wiem - chyba nikt nie wie
                                            kiedy las groźny władca
                                            pozwolił drodze wić się
                                            swobodnie poprzez knieję
                                            chodzę sobie po tej drodze
                                            i słyszę pomruki władcy
                                            i szum świty jego
                                            i ona droga niby nic
                                            wije się jakby w tańcu
                                            przez cały dzień
                                            tylko wieczorem, gdy słońce zachodzi
                                            las groźny władca
                                            czarne cienie wysyła
                                            po rozkosznie wijącą się drogę
                                            coraz więcej cieni
                                            i wnet nie ma drogi
                                            jest jeden las
                                            lecz co rano droga
                                            swawolna kochanka wyrywa się
                                            w ramiona możnego władcy
                                            kąpiąc się zaróżowiona
                                            w porannym słońcu
                                            znam tę drogę od dawna już
                                            i zdaje się zawsze tańczyła
                                            do późnego wieczora.

Jan Pulina - Olsztyn
                                            • rita100 Re: U źródeł Łyny / Alna 22.11.06, 21:27
                                              schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=311&pos=12
                                              Ależ tu Łyna cudnie wyglónda

Przede mną Łyny lśnią srebrzyste fale,
                                              a na nią zamek olsztyński spoziera,
                                              marzę, jak ongiś Kopernik wytrwale
                                              Olsztyna bronił, Krzyżaków odpierał.

Alojzy Śliwa
                                              • rita100 Re: U źródeł Łyny / Alna 03.12.06, 21:29
                                                schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=311&pos=10
                                                A Alna płynie dalej i nie patrzy czy siatkarze wygrali czy nie wygrali, on
                                                płynie , plynie nie zważając na pozietrze, zawsze w swoją stronę , ku
                                                Łolstynowi.

Przetańczyć z tobą chce całą noc
                                                wirować jak twój cień całą noc
                                                niech na nas gapią sie , no i co

spiewała jej Anna Jantar

• rita100 Re: U źródeł Łyny / Alna 12.12.06, 21:50
                                                  fotoforum.gazeta.pl/72,2,708,40823028,40823028,0,2.html?v=2
                                                  A tu łobaczcie jinny taki kóntek na galerii łolstyńskiej , tyż cudowne łobrazki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka