ralston 15.09.05, 11:54 Troszku popadywało ostatnio, noce ciągle ciepłe to i grzyb się powinien po lasach rozwijać obficie. Eksplorował kto ostatnio? Warto do lasu wchodzić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koks77 Re: Jak tam grzybki? 15.09.05, 13:14 Za kilka dni dopiero pierwsze grzybobranie. Taka uwaga logistyczne: sezon `grzybowy` to "żniwa" także dla leśników, w zeszłym roku dostałem mandat za wjazd autem do lasu (chociaż zaparkowałem na bocznej drodze leśnej). Grzybiarzu! - bądźcie czujni! Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Jak tam grzybki? 15.09.05, 13:37 Teściu jeszcze za ostatniej suszy caluteńki kosz opieniek przytargał. Większa część tego kosza, ładnie zasłoikowana, stoi sobie właśnie w mojej piwnicy :) Odpowiedz Link Zgłoś
mrozosia Ja tez chce na grzybki!!! 15.09.05, 16:11 W ub. roku bylam niedaleko Mrozow, ale bylo pieknie. Kozlarze, prawdziwki, podgrzybki, kurki i kolpaki!!! W Wisconsin, jak tylko zobaczylam pare choinek, wytezalam wzrok w nadziei znaleznienia jakiegos brazowego kapelusza. I znalazlam , maslaki, ale robaczywe , bo bylo sucho bardzo.To gdzie chodzicie na grzyby?? Ja mam swoje miejsca spradzone. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Ja tez chce na grzybki!!! 15.09.05, 16:13 Jak mieszkałem w Ełku, to z ojcem najczęściej jeździliśmy w stronę Przykopki... Odpowiedz Link Zgłoś
mrozosia Re: Ja tez chce na grzybki!!! 15.09.05, 16:15 tez tam jezdzilam kiedys... ale ostatnio okolice Klus.... a w Toruniu na studiach bedac, okolice Kaszczorka... Jak sie chce to wszedzie mozna "pogrzybowac". Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Ja tez chce na grzybki!!! 15.09.05, 16:37 Kiedy mieszkałem w Białymstoku, to lubiłem pojechać sobie pociągiem aż pod sowiecką granicę w Zubkach i tam po lasach łazić. Cały dzień można było blądzić i człeka nie spotkać. Ale też i ryzyko było, bo ruskim pogranicznikom dawali trzy dni urlopu za schwytanie tego, kto zieloną granicę przekracza. Ale jak nikt nie chciał przekraczać a urlop był potrzebny, to się zdarzało że przemytnika wyjmowali z tej strony granicy :) Odpowiedz Link Zgłoś
koks77 Re: Ja tez chce na grzybki!!! 15.09.05, 16:18 Lasy poligonu w okolicach Klus (pod Orzyszem), co ma tę zaletę, że oprócz grzybów można znaleźć np.pocisk artyleryjski lub konserwę mięsną schowana przez wojaków :))) Odpowiedz Link Zgłoś
mrozosia Re: Ja tez chce na grzybki!!! 15.09.05, 16:20 Mozna poczuc sie jak na wojnie... zobaczyc czolg ... tak zbieranie grzybow to bardzo ryzykowne zjaecie... ale jakze przyjemne.. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Ja tez chce na grzybki!!! 15.09.05, 16:28 A teraz zjawi się Adam i opowie historię jednego weterana, co mu czołg na dupę wjechał ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mrozosia Re: Ja tez chce na grzybki!!! 15.09.05, 16:41 Na szzcescie weteranem nie jezdem Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Ja tez chce na grzybki!!! 15.09.05, 16:45 Ale mogła byś być Żelazną Lejdi - bo w obsadzie tego dramatu była też rola kobieca. Żelazna - bo czołg się jej nie imał ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mrozosia Re: Ja tez chce na grzybki!!! 15.09.05, 16:48 O rany!! Juz jedna zelazna byla. Ta rola mi chyba nie lezy;-(( Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Ja tez chce na grzybki!!! 15.09.05, 16:53 mrozosia napisała: > > O rany!! > Juz jedna zelazna byla. Ta rola mi chyba nie lezy;-(( Hmmm... nie leży? Tę rolę odgrywa się właśnie leżąc ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
mrozosia Re: Ja tez chce na grzybki!!! 15.09.05, 17:19 Rany!!!! co to za historyje!? sensacyje brudnyje Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Ja tez chce na grzybki!!! 15.09.05, 18:22 Cholerka - nie mogę teraz znaleźć tego. Może ktoś pamięta, gdzie był ten weteran wspominany? Odpowiedz Link Zgłoś
manio15 Re: Ja tez chce na grzybki!!! 16.09.05, 08:25 ralston napisał: > Cholerka - nie mogę teraz znaleźć tego. Może ktoś pamięta, gdzie był ten > weteran wspominany? oczywiście w najpiekniejszym wątku forum :forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=80&w=158383&a=303568 i ralston jak zawsze ma racyję że to Adam przypomniał tego bohatera. archiwista manio Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Ja tez chce na grzybki!!! 16.09.05, 09:04 A - bo trzeba było wpisać w wyszukiwarkę żelazna dama a nie żelazna lady - dlatego nie znalazłem. Na szczęście niektórzy mają archiwistyczne zacięcie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Ja tez chce na grzybki!!! 16.09.05, 22:55 A swoją drogą, to dano nikt się na ten najpiękniejszy wątek nie wpisywał. Pamięć ludziom odjęło, czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Jak tam grzybki? 15.09.05, 16:55 A rydze zbieracie czasem? Mi się już dawno nie trafiły. Z dzieciństwa tylko pamiętam takie zbierane z ojcem gdzieś w wysokich trawach i później smażone przez mamę na masełku... pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
koks77 Re: Jak tam grzybki? 15.09.05, 17:11 Jest takie miejsce, za Ruską Wsią a przed Klusami, taki świerkowy młodniak, niestety trza trafić w odpowiedni czas, bo to raptem 3, 4 dni `wysypu`, a poza tym miejscowi tam `koszą` jak kombajny zboże :) Odpowiedz Link Zgłoś
mrozosia Re: Jak tam grzybki? 15.09.05, 17:22 Rydze ostatnio widzialam pod drzewkiem w Suwalskim Parku Krajobrazowym, a bylo to pare latek temu Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Jak tam grzybki? 15.09.05, 18:23 Ja niestety od dawna tylko na obrazku w atlasie grzybów... Odpowiedz Link Zgłoś
koks77 Re: Jak tam grzybki? 27.09.05, 11:35 Straszna posucha. W lesie więcej grzybiarzy niż grzybów (a grzybiarzy mało). Czekamy na opady deszczu... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Jak tam grzybki? 27.09.05, 12:05 Podobno to już ma być koniec lata. Słońca mniej, deszczu więcej. Będą grzyby. Odpowiedz Link Zgłoś
mazurek8 Re: Jak tam grzybki? 29.09.05, 11:24 Buuu. Ja tylko raz dałem radę pojechać. Pod Krakowem byłem. I natrzaskałem opieńki miodowej pół worka w godzinę. A potem sie blanszuje, na patelnię, do tego zeskwarzona kiełbasa, cebula, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, papryka, pieprz, trochę śmietany i to się leje na kartofle uprzednio ugotowane i człowiek wtedy jest szczęśliwy. U ści ski z mia sta Kra K. Odpowiedz Link Zgłoś
horny7 Re: Jak tam grzybki? 29.09.05, 11:28 mazurek8 napisał: > Buuu. Ja tylko raz dałem radę pojechać. Pod Krakowem byłem. I natrzaskałem > opieńki miodowej pół worka w godzinę. A potem sie blanszuje, na patelnię, do > tego zeskwarzona kiełbasa, cebula, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, > papryka, pieprz, trochę śmietany i to się leje na kartofle uprzednio ugotowane > i człowiek wtedy jest szczęśliwy. Please... Nie w pracy.. ;) A do obiadu jeszcze ho, ho... PS. ale dzieki za przepis ;) & Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Jak tam grzybki? 29.09.05, 11:29 Cholerka, ale żeś smaka narobił... a ja tu nędzną bułę z wędliną wcinam... Oj zapachniało mi grzybami, zapachniało... Odpowiedz Link Zgłoś
elkman Re: Jak tam grzybki? - posucha! 29.09.05, 13:33 Ja tam patrzę czy "babki" po Kefirkiem mają grzyby i wtedy ruszam. Myślę,że tak we wtorek powinny już być. Szczególnie podgrzybki na Tamie. Odpowiedz Link Zgłoś
elkman Re: Jak tam grzybki? - posucha! 18.10.05, 14:36 Trochę się ruszyło. W niedzielę wyskoczyliśmy z żoną na poligon w Klusach i przez godzinkę zebraliśmy koszyk. Dziś byłem sam tyle samo czsu ,też w tym miejscu, i zebrałem pól tego samego koszyka. Trochę już jest zimnawo. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Jak tam grzybki? - posucha! 18.10.05, 16:50 Taaa... za chwilę to już tylko zielonki i podzielonki się ostaną... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Jak tam grzybki? 24.10.05, 23:15 Mówią ludzie, że po ostatnich deszczykach wysyp prawdziwy grzybów. Prawda li to? Odpowiedz Link Zgłoś
freeman8 Re: Jak tam grzybki? 26.09.06, 22:21 A latoś jak u Was z grzybamy? Bo u mnie przyspieszenie jak z nie przymierzając z PiS'u. Komplet podstawowych gatunków już mam. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Jak tam grzybki? 26.09.06, 22:34 U mnie co najwyżej grzyb na ścianach. Na inne nie ma czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Jak tam grzybki? 26.09.06, 22:36 Ale w piwnicy coś jeszcze z ubiegłego roku się znajdzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
luego Re: Jak tam grzybki? 27.09.06, 12:13 Na Podlasiu tez obrodzilo, ze hej! Powoli sie koncza. W ubiegla sobote zaobserwowalam w lasach przy drodze na Suprasl imponujaca ilosc kan (kani?) i nazbieralam caly koszyk. Mam tez worek suszonych podgrzybkow i 3/4 zamrazarki wszystkich gatunkow po trochu. Uwieeeeelbiam chodzic po lesie i zbierac, zbierac, zbierac. Zwlaszcza przy takiej pogodzie! :) Pozdrowienia dla grzybiarzy! Lu Odpowiedz Link Zgłoś
freeman8 Re: Jak tam grzybki? 27.09.06, 18:32 Zbieranie grzybów to sama przyjemność ale ich przystosowanie do spożycia to cężka praca. Tak mówi moja żona. Odpowiedz Link Zgłoś
mrozosia Re: Jak tam grzybki? 02.10.06, 02:00 Wlasnie, przekonam sie za tydzien , bo wybieramy sie na hamerykanskie maszrumy , oczywiscie do lasu. Juz nie moge sie doczekac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Jak tam grzybki? 02.10.06, 09:04 To Hamerykany na grzyby do lasu chodzą a nie do Walmarta? Odpowiedz Link Zgłoś
mrozosia Re: Jak tam grzybki? 03.10.06, 04:46 mhm , polskie hamerykany chodza do lasu...a hamerykanskie hamerykany do walamrta badz innych jewelow... ale w necie mozna znalezc i amerykanskich zapalencow zbierajacych i...o zgrozo!!!...spozywajacych dzikie grzyby. Wiec czas juz na kozlarze, zielonki i sitarze...kurki tez sie zdarzaja. Oby tylko pogoda dopisala :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Jak tam grzybki? 03.10.06, 10:44 Ano właśnie miałem zapytać jakie też grzyby tam rosną - takie same jak u nas, czy trzeba lokalnego szamana pytać, co się do jedzenia nadaje? Odpowiedz Link Zgłoś
mrozosia Re: Jak tam grzybki? 04.10.06, 01:56 Wiele sie powtarza, a niektore widzialm po raz pierwszy i byly jadalne nawet. Niektore z tych zbiranych tutaj w Polsce sa pod ochrona, jak np smardze (mhm ale mi jeszcze takiego nie udalo sie znalezc) Odpowiedz Link Zgłoś