Dodaj do ulubionych

Pódźta łof, pogodowam...

05.01.07, 20:06
No jó, pódźta łof, pogodowam - chodźcie tutaj, pogadamy.
A ło czam ? Ło wszystkam. Gwołt tematów na Warniji zawdy je, tak nudzić sia
nie bandziem. To chto psiyrszy ???
Obserwuj wątek
    • rita100 Re: Pódźta łof, pogodowam... 05.01.07, 20:10
      Je 19900 bandzie jutro fajer. To jek radio włónczym ?
      • gajowy555 Re: Pódźta łof, pogodowam... 05.01.07, 20:13
        Dzisioj nie bandziem włónczać, jano łutro na zycher.
        Tak trza noma do przodu troszka, coby łutro rychtycznie można buło fajrować.
        Chyba wszystkie przyjdó na Warnijo...
        • rita100 Re: Pódźta łof, pogodowam... 05.01.07, 20:32
          Fejn. Am musiała wyleź z chałupy za kotam. Noleź go , bo mysloł co ziosna , a tu
          miesióncek w pełni za chmurami.
          • rita100 Re:Tralala 05.01.07, 21:18
            Dzieś zagineło pytanie .
            Pytom sia czy mozna 'Babe Pruską' traktować jak warnijską maskotkę ?
            Czy nie wypada ? Chodzi mi o propagowanie jej.
            • tralala33 Re:Tralala 05.01.07, 21:23
              To pytanie do Akszugora. Tylko gdzieś nam znikł sad
              Ja też muszę na dziś znikać, bo jutro nie wstanę na czas. Dobrej nocki smile
              • rita100 Re:Tralala 05.01.07, 21:39
                Domyślam się już - nie należy, to pewnego rodzaju bóstwo, nie wypada robić z
                tego maskotkę. Ale ja to źle określiłam , nie chodzi o maskotkę - może dobry
                znak Warmii, czy symbol ?
                • fedar Re:Tralala 05.01.07, 21:58
                  Pódźta łof, a nie uciekajcie za chybko wink
                  Zitaj Rito. Jestem dziś ponownie, ale Tralalę i Gajowego śpsik już wzion.
                  Co do baby pruskiej, to ona raczej symbolizuje całe dawne przedkrzyżackie Prusy.
                  Przydałoby się znaleźć coś co lepiej identyfikuje się z warmią.
                  • rita100 Re:Tralala 05.01.07, 22:13
                    No jó. Tlo co takiego Warnija może mnieć za symbol ? Jyziora , lasy, kłobuka.
                    Tak mysla.
                    Co tam łu woju słychać. Pozidź cosik ło famili.
                    • rita100 Re:Pódźta lof 05.01.07, 22:17
                      Fedar , a tyn komiks to komu bandziesz czytoł ?
                      • fedar Re:Pódźta lof 05.01.07, 22:23
                        rita100 napisała:

> Fedar , a tyn komiks to komu bandziesz czytoł ?

Eszcze nie ziam. Może dzieciukom pokażę albo znajomym. W każdym bądź razie chciałbym mieć go w postaci "kartkowej". Chciałbym też kiedyś poczytać legendy w takiej współczesnej formie w gwarze kurpiowskiej albo mazowieckiej smile
                        • rita100 Re:Pódźta lof 05.01.07, 22:30
                          A wiesz jaka radochę zrobisz wszystkim czytając w gwarze. Tylko się trzeba
                          nastawić na humor, a śmiechu co niemiara wypowiadając to głośno.
                          Fajna zabawa, będa Cię przedrzeźniać z gwary smile))
                          No bo tak jest, i dobrze .
                          Próbowałes tak kiedyś ?
                          • fedar Re:Pódźta lof 05.01.07, 22:34
                            No, nie. Nieśmiały jestem z natury smile
                            Czasami w rozmowie z kolegą w pracy wtącamy gwarowe słówka. On mieszka na dawnym pograniczu mazowiecko - pruskim i zna trochę słówek mazurskich.
                            • rita100 Re:Pódźta lof 05.01.07, 22:40
                              Ja też, ale tylko sobie pozwalam na to przy pewnych ludziach wyczuwając sytuacje.
                              Zaczełam od przeczytania na glos zdania i już wszyscy zaczęli się śmiać.
                              Czasami to i nawet rozładowuje sytuacje domowe.
                    • fedar Re:Tralala 05.01.07, 22:28
                      rita100 napisała:

> No jó. Tlo co takiego Warnija może mnieć za symbol ? Jyziora , lasy, kłobuka.
                      > Tak mysla.
                      No jo, może kłobuka w postaci ptaszyska?

> Co tam łu woju słychać. Pozidź cosik ło famili.

A dziękować, dziękować wink
                      Jutro z dzieciókami mam się wybrać na lodowisko, bo niedawno otworzyli w mieście. Obawiamy sie tylko że z powodu ostatnich opadów deszczu może być nieczynne.
                      • rita100 Re:Tralala 05.01.07, 22:34
                        A to nie je kryte lodowisko ?

Tera to ziysz co nie w modzie łyżwy (łyżwiński sia przybańcza wink
                        Rychtycznie jidzież na łyżwy ? wink))
                        A jek zwiesz dziaciuka ?
                        • fedar Re:Tralala 05.01.07, 22:38
                          To nie jest kryte lodowisko, ale sztucznie mrożone, dlatego wrażliwe na warunki pogodowe.
                          Rychtycznie idziewa we trójkę na łyżwy. Mam dwie córy w wieku szkolnym, ale nie chcę o tym za bardzo się rozpisywać.
                          • rita100 Re:Tralala 05.01.07, 22:42
                            Ale mam pytanie - lubia się siostry. Ja mam z tym klopot. Nie lejdujó sia.
                            • rita100 Re:Tralala 05.01.07, 22:43
                              Jek mnieszkały w jydnej jizbzie to rysowały linie i żodna ni mogła przekroczyć.
                              To buło łokropne.
                              • rita100 Re:Tralala 05.01.07, 22:44
                                Mniarkuje co ni możesz psisać.
                                A łumiesz jeździć na łyżwach ?
                                • fedar Re:Tralala 05.01.07, 22:50
                                  rita100 napisała:

> A łumiesz jeździć na łyżwach ?

Chyba umiem. Chyba - bo ostatni raz miałem łyżwy na nogach lata temu smile
                              • fedar Re:Siostry 05.01.07, 22:49
                                He he, kto się lubi ten się czubi smile
                                Z tą zgodą to jest różnie. Mają wspólne tematy i zazwyczaj dobrze się dogadują, ale też często da się zauważyć rywalizację, np. o względy rodziców. Poza tym mają zupełnie odmienne charaktery.
                                • rita100 Re: Pódź lof 05.01.07, 22:54
                                  łu noju buły haje ło kompótyr, potam pokłuciły sia ło gre kompóterową, że aż ta
                                  haja wyszła w jinternet i do dzisioj sia nie łodzywajó. Real pomnieszał sia jim
                                  z gró. Psilnuj tygo.
                                  Tyż ło tam ni godam.
                                  To moja porażka jako mateczki.

A tyz łaziłam i na łyżwy i na narty i tenis ziamny - niestety kompóter wszystko
                                  to zepsół.
                                  • fedar Re: Pódź lof 05.01.07, 23:04
                                    No, jo. O komputer też się kłócą. Ostatnio musiałem założyć hasło na dostęp do systemu, bo przez te deszcze przesiedziałyby przed monitorem cały dzień. Na szczęście mają wiele innych zainteresowań i jak pogoda się poprawi to więcej czasu będą spędzać na wolnym powietrzu, czyli na polu, jak to się u Was mówi.
                                    Takie to te dzisiejsze dzieciuki są.
                                    • rita100 Re: Pódź lof 06.01.07, 20:12
                                      tak, to niebezpieczne, choroba komputerowa
                                      Najlepiej jak zapiszesz je na zajecia sportowe czy cos takiego
                  • tralala33 Re:Tralala 05.01.07, 23:01
                    Eszcze nie śpsia, eszcze trocha brukuje porobzić na kómpiuterze. Fedar - jo mom
                    DWA komiksy. Tak pomyśl jek Ci moga jedyn wysłać, na jeki adres kontaktowy (he
                    he - jak w Stawce większej niż życie, na hasło) i napsisz na maila. Jó sobzie
                    myśla co moga na przykład posłać do jakejś biblioteki i sobzie tamoj
                    łodbzierzesz?
                    • fedar Re:Tralala 05.01.07, 23:13
                      Hmmm, psiankne dzianki, Tralala. Chętnie na to przystanę, ale czy ten drugi egzemplarz nie był już wcześniej dla kogoś przeznaczony? Jeśli tak, to ja na prawdę zadowolę się tym poskładanym z obrazków.
                      • tralala33 Re:Tralala 05.01.07, 23:15
                        Nie. nie był. Wyprosiłam jeden a pani dorzuciła mi drugi ekstra. I dodała -
                        może komuś go pani da. No to mam okazję smile
                        • fedar Re:Tralala 05.01.07, 23:20
                          W takim razie napiszę maila na Twój gazetowy adres. Jeśli łatwiej Ci będzie przesłać komiks kanałami bibliotecznymi, to nie ma problemu. Jestem w dobrej komitywie z paniami z ciechanowskiej biblioteki powiatowej.
                          Jeszcze raz pięknie dziękuję smile
                          • tralala33 Re:Tralala 05.01.07, 23:22
                            No jo, tak banda czkać na zieści. Dobry nocki smile
                            • fedar Re:Tralala 05.01.07, 23:26
                              Dobranoc.
                              • rita100 Re:Tralala 06.01.07, 20:09
                                Fedar, tos Ty szczęśliwy, będziesz miał komiks - to fejn.
                                • rita100 Re:Tralala 06.01.07, 20:22
                                  Pódźta lof, cias chyba smile
                                  • gietpe Re:Tralala 06.01.07, 20:50
                                    ZitojciesmileNo jo wlozsadbo kompek tlo łezie mało czytom bo zanim sie załaduje
                                    cosik to może herszlak trafsić.Chyba kompek zachorował na chorobe komputerowosmile)
                                    Pozdrawiam i gratuluje Warmii zmiana kodu dwójka z przodu.
                                    • rita100 Re:Tralala 06.01.07, 20:55
                                      Zawdy do przodu , jek cias.
                                      Cosik Gajowego ni zidać, a fajrować chcioł mocka.
                                      • rita100 Re: slowniczek 08.01.07, 21:27
                                        Słowniczek gwarowy Cyfusa

ambrółt - kolacja
                                        am łuszporowali - zaoszczędziliśmy
                                        am zaboczył - zapomniałem
                                        ancug - ubranie, garnitur
                                        apfelziny - pomarańcze
                                        aż ma rozgoliczuło - aż mnie rozsierdziło
                                        aż sa skoro - aż za dużo, szybko

To mowam wyrażenia na literke 'A'
                                        Tero łobacze cy wszystko je.
                                        • rita100 Re: Gajowy 08.01.07, 21:29
                                          Nieśmialo sia zapytam czy nie da sia tyż łobaczyć na linku TV3 tó audycje Cyfusa
                                          Warnija ? To co nadajó w tylywizórze z Cyfusem ?
                                        • rita100 Re: slowniczek 08.01.07, 21:32
                                          Akuratnie , ni ma tych słóweczek. Dacie rady je tam włożyć ?
                                          • tralala33 Re: slowniczek 08.01.07, 21:45
                                            Gdzie???
                                            Tak pytam bo chyba lepiej nie mieszać słowniczków. zauwazyłam, że kiermasowy
                                            słowniczek księdza Barczewskiego jest inny od tego późniejszego, bajkowego. W
                                            bajkowym jest dużo słówek niemieckich, a kiermasowym mniej, a w gawędach
                                            Edwarda Cyfusa znów jest inna wymowa (i pisownia) niż w warmijskich Kiermasach.
                                            • rita100 Re: slowniczek 08.01.07, 21:49
                                              Cyli trza by buło zrobzić słownicek Cyfusowski ?
                                              Ale cy aby linków ni bandzie za gwołt ?
                                              No łobaczym co poziedzó panowie ?
                                              • gajowy555 Re: slowniczek 08.01.07, 21:56
                                                No jó, mniejsca łu noju dostatek. Trza zrobzić słowniczek Cyfusowy i już.
                                                Audycji Cyfusa we TVP3 nie puszczajo na jinternet, tak łobejrzeć na forum nie
                                                łoddo. Co tam eszcze buło?
                                                Wklejiłem eszcze jedan łobrazeczek kómiksowy, a ziency galeryjo nie przyjmuje.
                                                Tak łutro znowój po jednym banda wklejoć...
                                                • rita100 Re: slowniczek 08.01.07, 22:01
                                                  Jó tam zgłosze , co w galerii je awaria, bo to łuż długo trwa.
                                                  Tak bande codziennie dodawać słownicek Cyfusowy. To może i da sia zrobzic.
                                                  Bardziej uzywamy słów gwary Cyfusa. No bo eszcze jest łużywany , nalożny.
                                                  Bardziej jygo brukujem. Tak mi sia wydaje.
                                                  • gajowy555 Re: slowniczek 08.01.07, 22:03
                                                    Może byś kóntek założyła "Warnijski słownik według Cyfusa", to potam bandzie
                                                    chibko go nolyźć...
                                                  • rita100 Re: slowniczek 08.01.07, 22:05
                                                    Gajowy to załóż kóntek, Na 'A' momy łukończony, jutro wezma sia za literke 'B'
                                                  • gajowy555 Re: slowniczek 08.01.07, 22:12
                                                    No jó, noju sia zidzi taki porzóndek. Rita kóntek zakłado i z Tralaló słóweczka
                                                    pracozicie, jek warnijskie pszczółeczki wpsisujó. Jo tyn słowniczek łopracuja i
                                                    Fedara zaprosim, coby na stronka wklejół. Może być?
                                                    Fejn?
                                                  • rita100 Re: slowniczek 08.01.07, 22:17
                                                    fejn, może być smile
                                                    Am rada jek mom co do roboty. Nie trza ma namawiać smile
                                                    dobranockij
                                                  • gajowy555 Re: Fedar 08.01.07, 22:17
                                                    No jó, dziywczoki lulu poszły do łoża, tak możem trocha ło technice pogodać.
                                                    Mowam dobró nozine. Słyszłem co TP neostrade przyśpiesza dlo wszystkach do 1MB.
                                                    I to za friko, nawet dudków nie chce. Co Ty na to?
                                                    A ło słowniczku wg Cyfusa to łutro pogodowam, bo zaroz tyż trza bandzie w łoże
                                                    lyglnóńć...
                                                  • fedar Re: Fedar 08.01.07, 22:36
                                                    Nie wczytywałem się jeszcze w te nowości, ale jak znam życie to zawsze jest coś za coś.
                                                  • fedar Re: Gajowy 09.01.07, 11:00
                                                    Trochę rozeznałem się w temacie "przyspieszenia". Rzeczywiście szybkość transferu jest zwiększana automatycznie bez konsultacji z użytkownikiem i bez podpisywania jakichkolwiek dokumentów, ale pozostaje bez zmian limit całkowitego transferu miesięcznego. W moim przypadku jest to 7GB. To nawet dobrze, bo trochę chroni sieć przez zapchaniem przez bardzo aktywnych ściągaczy filmów. W pierwszej kolejności są przyspieszane łącza tych klientów, którym wkrótce kończy się umowa. Pamiętaj, Gajowy, że po upłynięciu terminu umowy lojalnościowej wzrasta cena abonamentu.
                                                  • gajowy555 Re: Szybsza Neostrada 09.01.07, 11:00
                                                    fedar napisał:
                                                    > Nie wczytywałem się jeszcze w te nowości, ale jak znam życie to zawsze jest
                                                    coś za coś.

Szybsza Neostrada
                                                    08.01.2007

W poniedziałek Telekomunikacja Polska zacznie zwiększać przepustowość łączy
                                                    internetowych.

Najbardziej skorzystają abonenci, których wiążą umowy lojalnościowe. Bez
                                                    dodatkowych opłat ich Internet przyspieszy do 1 Mb/s - podała "Rz".

Proces podnoszenia przepustowości potrwa do początku kwietnia i żaden abonent
                                                    nie może być pewien, kiedy dokładnie skorzysta z okazji.

- Dzięki promocji z łączy o przepustowości 1 Mb/s będzie mogło korzystać 86
                                                    proc. naszych abonentów, którzy do tej pory korzystali z niższych pakietów -
                                                    powiedziała "Rz" Kornelia Mathea z TP. Nie wiadomo jednak, co operator im
                                                    zaproponuje, kiedy będą kończyć się te umowy. Kornelia Mathea deklaruje jednak,
                                                    że łącze 1 Mb/s ma być podstawowym pakietem internetowym TP. To 2 - 4 razy
                                                    szybciej niż w przypadku podstawowej oferty konkurencji.

- Każdy ruch dominującego operatora wywołuje reakcje pozostałych graczy.
                                                    Internet będzie coraz szybszy i relatywnie coraz tańszy, również w Polsce. Na
                                                    nową ofertę naszego głównego konkurenta zareagujemy odpowiednio - komentuje dla
                                                    "Rz" Marek Sowa, wiceprezes telewizji kablowej UPC, drugiego pod względem
                                                    wielkości dostawcy Internetu (200 tys. abonentów).

• rita100 Re: Szybsza Neostrada 09.01.07, 20:07
                                                    To i dobrze co szybciej będzie szła neostrada. Ja też ja mam. Najpierw miałam
                                                    szybka bo płaciłam prawie 170 zł miesiecznie, ale kiedy nic nie robię a tylko
                                                    wchodze na Forum to mi taka szybkośc nie była potrzebna i przeszłam na najniższa
                                                    stawkę bodaj chyba 70 zl brutto. I wcale nie było róznicy. Teraz coś ostatnio
                                                    Forum najczęsciej kuleje i GW, bo ponoć najbardziej jest oblegana.
                                                    I nawet teraz coś się z nią dzieje , ze cięzko wleź, cięzko się zalogowac i
                                                    często wylogowuje.
                                                  • rita100 Re: Słownicek 09.01.07, 21:52
                                                    Mowam gotowy.
                                                    Gajowy, a cy ni da sia dać link galerii albumu tyz dac na wierchu ?
                                                  • gajowy555 Re: Słownicek 09.01.07, 21:59
                                                    rita100 napisała:
                                                    > Gajowy, a cy ni da sia dać link galerii albumu tyz dac na wierchu ?

A co mo sia nie dać. A chceta, coby link buł na wierchu? Tak łutro zrobzim...
                                                  • gajowy555 Re: Słownicek 10.01.07, 09:39
                                                    rita100 napisała:
                                                    > Gajowy, a cy ni da sia dać link galerii albumu tyz dac na wierchu ?

No jó, czy sia rozchodzi ło linka do cały galeryji, czy do jekiygo konkretnygo
                                                    albumu???
                                                  • rita100 Re: Słownicek - galeria 10.01.07, 19:58
                                                    gajowy555 napisał:

> No jó, czy sia rozchodzi ło linka do cały galeryji, czy do jekiygo konkretnygo
                                                    > albumu???

Gajowy - jo myśla co trza włożyć całyj link, a kożden może łoglóndnóńć co
                                                    bandzie chcioł. Śwat przed noma stoi łotworem. Kożdy może noma na Warniji
                                                    pokazać swoje łokolice, bo mym z róznistych stron, a gwołt ludziów wycióngli z
                                                    Warmi i Mazur. Dzie teraz żyją ? Nie ziami, ale moze chtoś sia zgłosi i bandzie
                                                    mógł noma pokazać.
                                                    Takie mniejsce tyż pozinniśmy mnieć.
                                                  • gajowy555 Re: Słowniczek Cyfusowy 09.01.07, 21:57
                                                    No jó, aleś sia chućko łuzinóła Rita z tam słowniczkiem. Fejn słówka tamój só.
                                                    To nic jinnygo nie pozostaje, jek zrobzić stronka i do netu wrzucić. Jano ło tam
                                                    łutro bandziewa z Fedarem myśleć...
                                                  • rita100 Re: Słowniczek Cyfusowy 09.01.07, 22:04
                                                    No jó, caluśkij dziań sia tam zajmowałam. Ale je i mowacie prace tera smile
                                                    Mozna tam eszcze dorzucić słówka jakieś - ksiójżka, ślójsk - tygo ni ma tam.
                                                    Poczkaj - jimniona jek Gotliba, Liynka itp
                                                  • gajowy555 Re: Słowniczek Cyfusowy 09.01.07, 22:06
                                                    To spokojnie eszcze dorzucaj. Potam sie do kupy zbzierze i fejn słowniczek
                                                    bandzie...
                                                  • rita100 Re: Słowniczek Cyfusowy 09.01.07, 22:11
                                                    Posznupsie troche w ksiójżkach - eszcze cosik sia nojdzie. Dzisioj cziajsto
                                                    wylogowuje.
                                                  • gajowy555 Re: Słowniczek Cyfusowy 09.01.07, 22:15
                                                    Łokropnie wylogowuje cołki cias. Jo nie zim, za co mym dudki dajem. I noju sia
                                                    zidzi, co to serwer Gazety tak matyjasznie łazi. Tak zamiast sia z kóniem kopać,
                                                    zaroz trza bandzie w łoże lyglnónć...
                                                  • rita100 Re: Słowniczek Cyfusowy 09.01.07, 22:25
                                                    Rychtycznie , szpetnie łazi, może reno lepsi, ale zieczorem to łokropnie.
                                                    Aleśta gwołt popsisali co ni nadójrzam ze wpsisami - rączni jesteśta, ni zgnili.
                                                    smile
                                                  • rita100 Re: Słowniczek Cyfusowy 10.01.07, 19:47
                                                    Gajowy, zaczkaj , eszcze bandzie gwołt słówek doklejonych do kóntka.
                                                  • gajowy555 Re: Słowniczek Cyfusowy 10.01.07, 20:00
                                                    Fejn, noju sia nie spieszy...
    • gietpe Re: Pódźta łof, pogodowam... 10.01.07, 21:53
      Am czytoł w papsierowy GO co na lutego sciągnie znowój Napolion pod Jonkowo i
      mo być inscynizacja.Tlo ziecy ni moga znależć.
      • rita100 Re: Pódźta łof, pogodowam... 10.01.07, 22:24
        W lutym ? Mnioł być w czerwcu Napoleon.
        • gajowy555 Re: Słowniczek. 10.01.07, 22:27
          Rita, jesteś pewna że to wszystko só słowka warnijskie???
          • rita100 Re: Słowniczek. 10.01.07, 22:32
            100%
            Zara łobaczysz z jakiej ksiójżki - eszczem nie skończyła psisać.
            schlesien.nwgw.de/foto/displayimage.php?album=94&pos=20
            I tlo warnijskie słówecka , mazurskie nie psisała
            • rita100 Re: Słowniczek. 10.01.07, 22:39
              Eszcze troche jutro dopsisze i bandzie kónic. Dobra ?
              • gajowy555 Re: Słowniczek. 11.01.07, 10:20
                rita100 napisała:
                > Eszcze troche jutro dopsisze i bandzie kónic. Dobra ?

Fejn. Tak, jek łuż wszyćko dopsiszesz trza bandzie Tralale ło konsultacyjo
                poprosić, bo noju sia te dopsisane słówka ni za gwołt lejdójo. Myslim, co Cyfus
                jenakszych słów i zwrotów łużywo i te nowe nie za gwołt do słowniczka bando
                pasować. Jano to je moje zdanie, łobaczym co pozie Tralala. Tlo spokój noju
                łuratuje. Nie spsieszmy sia. Pomalutku, aż do skutku...
                • gajowy555 Re: Słowniczek. 11.01.07, 13:40
                  No jó, zanim mowa łobronna bandzie, to eszcze kamyczek do łogródka.
                  Noju sia zdaje, co z nowymi słówkami to łuż nie bandzie Cyfusowy słowniczek, bo
                  Cyfus jenakszy psisze. Bardzi sia noju lejduje, a tych słóweczek to jo i ni
                  słyszoł...
                • rita100 Re: mowa łobronna 11.01.07, 13:40
                  Miarkuje Gajowy co zaskoczyłam woju tymi słóweckami, no ale ni możem mózić , co
                  takich ni ma. Niechaj Cyfus ziy co mym z zielu zródeł czerpiem ziedze wink))))).
                  Jestem am za tam coby Tralala rozstrzygła spór smile
                  Na swojó łobrone i tych słówek poziem tak:
                  Oto mowa łobronna :
                  Jo niżej podpsisana mniarkuje, co eśli mym ni zamieścim tych słówek tak trocha
                  łobcych Cyfusowi to pójdó łóne precz w całkowite zaboczenie. Eśli ni my, to
                  chto bandzie tygo wachował ? Chto łuratuje je łod zaniknięcia ? To só
                  warnijskie słówka, prazie cole nie łużywane łuż.
                  Ale... może sia łokazać co take słówko bandzie w zierszu , w gwarze i dzie
                  potam najdziem je, jek je przetłumaczymy ?
                  Moi mnili, mowe łobronó kończa słowami:

Kożde słówko warnijskie trza szanować i cenić - tak by nigdy ziancej nie
                  zanikły. By drudzy, po nas ni musieli sznupać.

Rity mowa obronna smile)))
                  Łoddaje słówecka do dyspozycji wink)))
                  Tralala - łosądzaj tera smile
                  Gajowy - i jek ?
                  Fejn je ?
                  hehehe
                  Walecznam am ło każde słówecko.
                  jek Herkus Monte hehee
                  • rita100 Re: mowa łobronna 11.01.07, 14:01
                    Gajowy , jek tam, trzymasz sia pandzla cy drabek ? wink))))
                    Łuciekam do pracy
                    • gajowy555 Re: mowa łobronna 11.01.07, 14:07
                      rita100 napisała:
                      > Gajowy , jek tam, trzymasz sia pandzla cy drabek ? wink))))
                      > Łuciekam do pracy

No jó, Póni mecenas, fejn mówka palnyła, tlo jo poziem co gwołt słowniczków
                      wtedy bandziewa musieli wyrychtowoć. A kożdan z jinny ksiójżki abo bajki. Tak
                      musiwa sia łokreślić, czy to mo być słownik Cyfusowy, czy łogólny warnijski.
                      A ni trzymom sia ani drabki ni pandzla, jano klawiaturki, bo ma co siułka
                      wylogowuje.
                      Tak pracuj śmniało...
                      • fedar Re: mowa łobronna 11.01.07, 16:19
                        Jeśli mogę słówko od siebie i bardziej chyba na przyszłość niż na teraz: Można zrobić jeden duży słownik zawierający słówka ze wszystkich słowników i każdy wpis ocechować źródłem pochodzenia (czyli z jakiego słownika lub słowników, bo może występować np. w dwóch lub trzech, pochodzi). Od strony obsługi zorganizować to tak, że można przeszukiwać zakres albo całego dużego słownika, albo jednego ze słowników źródłowych. Przy każdym tłumaczeniu z kolei znajdzie się wskazanie na źródło.
                        Np.:
                        kadyk - jałowiec (bajkowy, kiermasowy)
                        kieni - gdzie (bajkowy)
                        itd.
                        Jak to widzicie?
                        • rita100 Re: mowa łobronna 11.01.07, 19:59
                          Fejn Fedar myslisz. Jo myśla co możem sami zebrać słówecka i pod szyldem Warniji
                          slownicek zrobzić. Ale poczkajmy na Tralala co pozie.
                          • rita100 Re:slowniczek 11.01.07, 20:37
                            To jo łuż łukońcyła słówecka. Ziancej ni mom.
                            Można mysleć tera smile
                            Mniłej pracy
                            • tralala33 Re:slowniczek 11.01.07, 21:17
                              Poczytam dokładniej, pomyślę, ale dziś nic nie powiem. Muszę zmykać bo ta
                              robota jakaś uparta, uciec nie chce wink
                              • rita100 Re:slowniczek 11.01.07, 21:26
                                Tak , nad tym trzeba pomysleć. Być może odważymy się na własny Forum Warniji
                                słowniczek. Prawda ?
                                • gajowy555 Re:slowniczek 11.01.07, 21:43
                                  No jo, dopsierom wloz, bom ni mógł sia zalogować. Cosik w pozietrzu (gazeta.pl)
                                  nie puchnie.
                                  Co do słowniczka, to różne wersje fejn só, noju sia zdowo co fejne te
                                  słowniczki, jek sia czam różnio...
                                  • rita100 Re:slowniczek 11.01.07, 21:45
                                    Tak myśliwam cy aby jydan z tygo wszystkiego ni zrobzić ?
                                    Bandziem mniec nojziankszy słownicek wink
                                    • gajowy555 Re:slowniczek 11.01.07, 21:47
                                      I to bandzie jek praca naukowo, a nie jek słowniczek do nauki i zabawy...
                                      • rita100 Re:slowniczek 11.01.07, 21:51
                                        Boisz sia ?
                                        wink co dostaniesz tytuł doktora hehe
                                        • gajowy555 Re:slowniczek 12.01.07, 14:55
                                          rita100 napisała:

> Boisz sia ?
                                          > wink co dostaniesz tytuł doktora hehe

Boisz sia? Nieeee!
                                          Zażyj tabaaaaaaaaki...
                                          • rita100 Re:slowniczek 12.01.07, 20:17
                                            hehe, apsik
                                            Eszczem tabaki na łoczy ni ziydziała.

A Ty ?
                                            • rita100 Re: linki 12.01.07, 20:19
                                              Fejn to wyglónda, te linki galeryji. Kożdan tera może zyrknóńć.
                                              • rita100 Re: Gajowy 12.01.07, 20:27
                                                Może Ci przysłac ksiójżke 08/15 , a potem porozsyłasz jinnym.
                                                Naprawde , warto przeczytać.
                                                • gajowy555 Re: Gajowy 12.01.07, 20:32
                                                  No jó, ziosna niedalyko, gwołt roboty, ciasu brukuje, co nawet ni ma kiedy kary
                                                  załadować, tak na razie nie posyłoj. Licze, co jek sama przeczytosz to sia z
                                                  noma na forum podzielisz.
                                                  A tabaka kedajś łu noju we szkole modna buła i niuchalim, że hej.
                                                  Aaaapsik !!!
                                                  • rita100 Re: Gajowy 12.01.07, 21:14
                                                    To sia Federa łopytam cy bandzie chcioł cytoć. A potam do Woju łodeśle lub do
                                                    Tralala. łobaczym jek to bandzie.

Nie ziam jek sia zabrać do komiksu ?
                                                  • rita100 Re: Gajowy 12.01.07, 21:16
                                                    Myśle co w sobota i niedziela można fejrować , bo i karnawal.
                                                    Ni dobrze by buło ni fajrować. smile
                                                  • gajowy555 Re: Gajowy 12.01.07, 21:22
                                                    rita100 napisała:
                                                    > Myśle co w sobota i niedziela można fejrować , bo i karnawal.
                                                    > Ni dobrze by buło ni fajrować. smile

Jek zdrozie i cias bandzie, tak i fajer wskazany...
                                                  • gajowy555 Re: Gajowy 12.01.07, 21:21
                                                    rita100 napisała:
                                                    > Nie ziam jek sia zabrać do komiksu ?

Poczkej trocha, aż łod Tralali łobroziki kómiksowe dostana. Bo znowój kolejność
                                                    fotek ni bandzie sztymowoć. A Tralali cosik nie zidać, pewnie gwołt roboty mo,
                                                    jek my wszystkie...
                                                  • rita100 Re: Gajowy 12.01.07, 21:24
                                                    I eszcze budowa
                                                    Jó to mniarkuje, to je praca.
                                                    Ziasz co dom to studnia bez dna
                                                  • tralala33 Re: Gajowy 12.01.07, 21:27
                                                    gajowy555 napisał:

> Poczkej trocha, aż łod Tralali łobroziki kómiksowe dostana. Bo znowój
                                                    kolejność fotek ni bandzie sztymowoć. A Tralali cosik nie zidać, pewnie gwołt
                                                    roboty mo, jek my wszystkie...

Gorzy wink Jek am z roboty zieczorem wróciła tak am sia na śłombanku łuwaliła i
                                                    zasnęła. Tak tero nie ziam co to je noc abo ranek?
                                                  • rita100 Re: Fedar 12.01.07, 21:43
                                                    Je ksiójżka do wysłania 08/15 - bzierzesz ? Tlo adres podaj na poczte i wyśle.
                                                    Może być adres biblioteki smile
                                                  • rita100 Re: Słuchajta 12.01.07, 21:47
                                                    W 08/15 psisze:
                                                    ul. Hindenburga 13. Jest tam dom, willa gdzie mieszkał kreisleiter.
                                                    Dom nr 13 został zwolniony, a własciciel zwiał z Prus Wschodnich. Ulica ta leży
                                                    obok lasu miejskiego.

Czy może byc to Olsztyn ? Dawniej taka ulice miała dzisiejsza 1 Maja lub ulica
                                                    Parkowa (już nie istnieje) Czy może być tu mowa o Olsztynie ?
                                                  • tralala33 Re: Słuchajta 12.01.07, 22:23
                                                    Hindenburgstrasse to dzisiejsza 1 Maja, daleko od lasu miejskiego i brak na
                                                    niej willi, więc odpada. Hindenburghohe - jeśli to dzisiejsza Parkowa, to nie
                                                    wiem, czemu Piechocki zaznaczył ją jako nieistniejącą. Ulica Parkowa istnieje i
                                                    w dodatku brzegiem parku za WDK-iem prowadzi do Lasu Miejskiego. Ul. Parkowa 1
                                                    to adres dawnego WDK-u (dziś Centrum Edukacji i Inicjatyw Kulturalnych). Tyle,
                                                    że to nigdy nie był prywatny dom. Został wybodowany na wystawę światową, potem
                                                    była tam elegancka restauracja w Jakubowie. Ale idąc dalej Parkową w stronę
                                                    lasu dochodzimy do stawu, nad którym jest taki stary dom, maleńka willa. Może
                                                    to ten dom? Choć nie wiem, jakim cudem miałby numer 13. Tam żadnych innych
                                                    domów poza tym nie ma?
                                                  • rita100 Re: Słuchajta 12.01.07, 22:34
                                                    Czyli może też chodzić o całkiem inne miasto koszarowe. I rynek tam jest, i
                                                    karczmy i oberże i kolej , bo jeden z nich był kolejarzem. Moze się doszukam
                                                    więcej szczegółów. I jeszcze zakład syntetyczny.
                                                    I jeszcze jedno. Tralala, bardzo jest ciekawy moment w III częsci tej ksiązki -
                                                    kiedy żołnierze chcą wrócić do domu, do domu, do ojczyzny do swojego domu
                                                    rodzinnego w Prusach Wschodnich. Asch tak chce wrócić do ojca , do swojej
                                                    rodziny w Prusach. Ciekawe jak to się zakończy. Tragedia tych mieszkańców Prus
                                                    jest podwójna, bo i do domów chyba swoich nie powrócą.
                                                  • fedar Re: Fedar 12.01.07, 23:48
                                                    Poczekaj Rito, ksiązki Kirsta mogą być w mojej bibliotece. Jeśli tak, to po co kłopot z wysyłką. Rozeznam się i odpowiem. Niezależnie od tego dziękuję, ze pomyślałaś. Kirst pisze bardzo ciekawie.
                                                  • rita100 Re: Fedar 13.01.07, 20:09
                                                    Poczkam, warto poszukać - uczta dla ducha wspaniała
                                                  • rita100 Re:Gajowy 15.01.07, 20:26
                                                    Trza łuporzadkować albumy. To jest konieczne.
                                                    Jeśli chodzi o Atlantyde to trzeba nowyj kóntek i całoś tam wsadzić. Może tym
                                                    zajmie się Hanys , ale resztę musimy sami zrobić. Mamy tego sporo.
                                                  • rita100 Re:Gajowy 15.01.07, 20:29
                                                    Gajowy, nie myśl tylko szpetnie. Musim tak zrobzic , coby albumy zostały takie
                                                    wartościowe. Zeby ta galeria była tylko albumowa i prywatna. Tam będziemy
                                                    tworzyć , albumy wycieczkowe, domowe, prywatne a w galerii, wszystko o Warmii.
                                                    Mamy tam duzo miejsca. I lepiej się otwierają. Tak to zrozumiałam i przyznaję rację.
                                                  • tralala33 Re:Gajowy 15.01.07, 20:43
                                                    A gdzie jest ta nowa galeria?
                                                  • gajowy555 Re:Gajowy 15.01.07, 21:39
                                                    tralala33 napisała:

> A gdzie jest ta nowa galeria?

A tu łóna je...

schlesien.nwgw.de/board
    • rita100 Re: Pódźta łof, pogodowam... 15.01.07, 20:38
      Gajowy, jeśli masz pytania natury technicznej , to się pytaj , tam jest
      odpowiedni watek z tym tematem i Hanys się właśnie martwi o Ciebie.
      • gajowy555 Re: Pódźta łof, pogodowam... 15.01.07, 21:39
        rita100 napisała:

> Gajowy, jeśli masz pytania natury technicznej , to się pytaj , tam jest
        > odpowiedni watek z tym tematem i Hanys się właśnie martwi o Ciebie.

No jo, do noju wszyćko jasne, tlo musze Hanysa dopytać, jek by przenieść albumy
        z jedny galeryji do drugi...
        • rita100 Re: Pódźta łof, pogodowam... 15.01.07, 21:44
          No jó. Am skasowała album ksiójżek i tera łod nowa bande wklejać. Tlo musza sia
          zapoznać z galerió.
          • gajowy555 Re: Pódźta łof, pogodowam... 15.01.07, 21:48
            Jo tam kasować nasamrzód ni banda, jano musza sia rozeznać ło co jidzie.
            Łutro kómiksa banda mnioł, dzianki życzliwym ludziskam z Olsztyn-pamiątki.
            A teroz zdało by sia nowy kóntek założyć. No chto seteczka łustrzeluł???
            • rita100 Re: Pódźta łof, pogodowam... 15.01.07, 21:49
              Ni, ni, kóntek techniczny je Twój smile
              A może weźniesz udział w nominacjach w galerii ? Tam je i mozna nominować.
              • rita100 Re: Pódźta łof, pogodowam... 15.01.07, 21:59
                Gajowy i dobrze by było Atlantyde wsadzić do Warniji galerii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka