Dodaj do ulubionych

Primary education

30.05.06, 02:12
Primary education są to pierwsze lata formalnego systemu nauczania w Wielkiej
Brytanii. Do szkoły podstawowej dzieci idą tutaj przeważnie kiedy mają od 4
do 7 lat. Na początku szkoły podstawowej dzieci przydzielone są do jednej
klasy. Do niej uczęszczają aż do końca. Każdego jednak roku za jej nauczanie
i opiekę nad taką klasą odpowiedzialny jes inny nauczyciel.
Jakie macie doświadczenia z systemem szkolnym w Wielkiej Brytanii? Co wiecie
czego nie napisałam jeszcze? Zapraszam do dyskusji.:)
Obserwuj wątek
    • hanula Re: Primary education 30.05.06, 22:52
      Juleczko, wybacz, że się czepiam, ale wydaje mi się, że podawane przez ciebie informacje są nieścisłe. W Anglii dzieci idą do zerówki mając 4 lata, a szkołę podstawową zaczynają w wieku 5 lat, nie od 4 do 7.
      • juleczka2005 Re: Primary education 31.05.06, 01:46
        Wcale nie odbieram twojej uwagi za czepialstwo:) Już sie poprawiam:) Otóż z mojej dotychczasowej wiedzy wynika iż do szkoły podstawowej w UK dzieci idą przeważnie mając od 4 do 7 lat - gdzie rok poprzedzający pierwsza klase szkoły podstawowej (własnie te 4 lat) uwaza sie za "zerówke" (reception). Może moje myślenie jest mylne - więc bardzo chętnie dowiem się od osób bardziej doświadczonych:) Wiec proszę naprowadz mnie:)
        Pozdrawiam serdecznie:)
        • lol21ndm Re: Primary education 31.05.06, 23:52
          Obowiazek szkolny jest od piatego roku zycia. Ale sporo szkol praktykuje
          poczatek wlasnie przez Reception Class w wieku powyzej czterech lat, przy czym
          dzieci rodzone po 31 sierpnia czekaja na nastepny rok. Moze zawile tlumacze,
          ale juz mowie prosciej: moj syn rodzony w sierpniu 2000 zalapal sie na zaczecie
          szkoly w wieku czterech lat (od wrzesnia 2004). Gdyby sie byl urodzil np. we
          wrzesniu 2000, to szkole zaczynalby albo od nastepnego roku (badz tez od
          semestru drugiego czy trzeciego roku szkolnego 2004/2005 - w zaleznosci od
          tego, jak szkola przyjmuje).
          Mam nadzieje, ze nie namacilam.
    • xmarlinx Re: Primary education 04.09.06, 13:49
      moja corka wlasnie ukonczyla reception class,to taka nasza zerowka,jestem
      bardzo ale to bardzo zadowolona z podejscia nauczycieli do mojego dziecka ,wtej
      chwili a wlasciwie jutro rozpoczyna naukew 1-ej klasie tylko zmienia sie
      nauczyciel podreczniki sa za darmo kupuje sie jedynie mundurek do szkoly zgodny
      z barwami szkoly,
      • juleczka2005 Re: Primary education 06.09.06, 11:33
        xmarlinx a jaki jest koszt takiego mundurka? Powiedz mi jak jest z zalatwieniem szkoly wogole dla dzieci. Czy to prawda ze trzeba to odpowiednio wczesniej zalatwic aby poscic dzieciaczka do szkoly? Czy jest mozliwosc isc na "krzywy ryj" np 1 m-c przed rozpoczeciem roku szkolnego i powiedziec ze chce puscic dziecko do szkoly?
        • witch.abroad Re: Primary education 11.09.06, 11:37
          Moja Katarynka zacznie 25 wrzesnia nauke w reception class. Do Anglii
          przyjechalismy pod koniec lipca, szkoly dla dzieci zaczelam zalatwiac z
          poczatkiem sierpnia. W tym celu nalezy sie skontaktowac z County Council, mozna
          nawet telefonicznie, oni podadza Ci liste szkol, do ktorych mozna dziecko
          zapisac. Potem wysylasz im pismo, z lista trzech szkol do ktorych chcialabys
          dziecko poslac a oni maja obowiazek znalezc dla niego miejsce. Oczywiscie im
          szybciej tym lepiej, normalnie nabor jest zdaje sie do pazdziernika roku
          poprzedzajacego. Miesiac przez rozpoczeciem szkoly mozna raczej liczyc tylko na
          miejsce w szkole rejonowej... Wszystko jest do sprawdzenia na stronie Councilu,
          odopwiedniego dla Twojego miejsca zamieszkania, mozna chyba nawet wydrukowac
          formularze. Ja zalatwialam wszytsko telefonicznie i musialam napisac pismo z
          lista wybranych szkol. W przypadku syna nie mialam za duzego wyboru - w Wells
          jest jedna secondary school, natomiast primary schools jest duzo wiecej.
          Problem polega na tym, ze miejsc juz nie bylo... Katarynka zostala przyjeta do
          szkoly 'rejonowej', ktora jest niezla, ale dosc daleko, bo 25 minut spaceru, a
          ja nie mam prawa jazdy :(
          Jesli chodzi o koszt mundurku - w primary koszta sa nizsze, bo mozesz kupic
          spodenki czy sukienke w tesco, woolworth, asda, albo nawet w charity shop
          (wtedy koszt jest naprawde niski, bo mozna kupic sukienke za 1£ przy cenie
          sklepowej 5-10£), tylko koszulke i rozpinany sweterek z logo szkoly trzeba
          dokupic w specjalnym sklepie (zwykla koszulka ok. 4£, polo 5, a sweterek w
          okolicach 8)- u mnie w Wells jest National Schoolweare Centre, gdzie sa ubranka
          do wszystkich primary schools w okolicy.
          Niestety dla syna musialam kupic pelny uniform (koszulki, polar, spodnie z logo
          szkoly, + stroj na wf do cwiczen na sali i na boisku, razem 55£ i polbuty ok 20
          £)
          Ufff, mam nadzieje, ze pomoglam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka