kuriozalna 07.09.06, 21:41 Czy istnieje jakas grupa pokarmow z ktorymi lepiej nie przesadzac w czasie ciazy? Czytalam ze dobrze jest nie przesadzac z rybami i orzechami ale dlaczego? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koniczynka777 Re: Pytanie ciazowe cd. 07.09.06, 22:28 Orzechy bardzoczesto uczulaja,zwłaszcza fistaszki,wiec lepiej uwazac Odpowiedz Link
gacusia1 Re: Pytanie ciazowe cd. 08.09.06, 05:45 Hmmm...nic mi o tym nie wiadomo.Jak bylam w ciazy(drugiej) to przez dobry miesiac codziennie pochlanialam makrele wedzona,sledzie w occie,albo w smietanie.(urodzil sie chlopak) .-))) Orzechy sa wysokokaloryczne,moze nie powinnas PRZESADZAC ze wzgledu na kg? A,jako ciekawostke,powiem Ci,ze w obu ciazach lyzkami(kilogramami) jadlam MAKE ZIEMNIACZANA!Nie mam pojecia dlaczego?Jak mi jej w domu zabraklo,to czulam sie,jak na glodzie(tak chyba sie czuje czlowiek uzalezniony?)Powodzenia! Odpowiedz Link
izabela_741 Re: Pytanie ciazowe cd. 08.09.06, 11:53 Podobno z mlekiem, szczegolnie w ostatnim miesiacu (nie wiecej niz szklanke dziennie). Poza tym nie pomoge Ci. Pierwsze miesiace moj zoladek tolerowal wylacznie bialy ser i chleb z maslem. Potem juz jadlam wszystko oprocz sushi i tatara Odpowiedz Link
dotsi Re: Pytanie ciazowe cd. 08.09.06, 13:54 mi mówiliż żeby uważac na cytrusy- bo dziecko moze mieć potem alergie... Odpowiedz Link
onion11 Re: Pytanie ciazowe cd. 08.09.06, 14:17 Ja gdzies slyszalam, ze nie mozna jesc za duzo tunczyka (podobno zawiera za duzo czegos tam)i potraw zawierajacych surowe jaja (serniki na zimno, tatar itp). Odpowiedz Link
cyborgus Re: Pytanie ciazowe cd. 08.09.06, 19:08 cytrusy moga powodowac zgage - co mi nie przeszkodzily przezyc polowy ciazy o pomaranczach, grejpfrutach i deserze zurawinowym. zgaga mnie dobijala, ale nie moglam sie oprzec. (zreszta dzieki temu nie przytylam duzo) Generalnie, trzeba zdrowo sie uzywac, glownie o to chodzi. Odpowiedz Link
koniczynka777 Re: Pytanie ciazowe cd. 08.09.06, 19:47 Powinno sie ograniczyć spozycie kawy i czarnej herbaty. Dzienna dawka nie powinna przekraczać 2 filiżanek dziennie. Kofeina zawarta w kawie może być szkodliwa dla dziecka więc lepiej jest przejść na kawę bezkofeinową. Herbata pita do posiłków hamuje przyswajanie żelaza przez organizm. Odpowiedz Link
nicolaya79 Re: Pytanie ciazowe cd. 10.09.06, 14:11 na CIPie przestrzegano przed wszystkim... Z tego co ja przyswoiłam, to pamietam: orzechy, cytrusy(ale ja jadłam), niektóre ryby(coś ma z tym wspólnego rteć), maliny (ponoć wywołują skurcze), nie przeginać z mlekiem (skaza białkowa, ale ja jestem od mleka uzależniona wiec piłam, tylko nieco ograniczyłam) Wiecej grzechów nie pamiętam... Odpowiedz Link
gugitsa Re: Pytanie ciazowe cd. 12.09.06, 16:45 pasztety - ze wzgledu na wysokie stezenie witaminy a. Odpowiedz Link