Dodaj do ulubionych

Zobacz jak część I egzaminu maturalnego z język...

• Gość: maturzystka wasz "klucz" odp. IP: *.astral.lodz.pl 05.05.05, 20:53
      odnoszę wrazenie że nie na wszystkie pytania odp. poprawnie, chodzby wasza
      definicja psycholingwistyki; wikipedia: Psycholingwistyka zajmuje się
      psychologiczną bazą fukcjonowania
      języka, tzn. tym jak język jest przetwarzany przez człowieka
      • Gość: Kura Re: wasz "klucz" odp. IP: *.kwidzyn.mm.pl 05.05.05, 20:59
        kolezanko!jesli tak napisalas na maturze to wspolczuje.Nawet ogromnie.Praca
        polega na odpowiedzi na pytania zgodnie z artykulem podanym, wg podanego
        tekstu.Tego nie bylo w tekscie.Zgadzam sie z odpowiedzia redaktorow choc innymi
        slowy oczywiscie.
    • Gość: Andzka Ach ten Kordian i Nieboska.....:-((((((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 20:56
      Ludzie tak sie zdolowalam ze szok...Wybralam 2 temat czyli ten o porownianiu
      postwa kordiana i hrabiego i chyba slabo mi poszlo:(((Teraz zaluje ze nie
      pisalam o Potopie bo kazdy mowi ze to bylo prostacko latwe!!!Mam nadzieje ze
      egzaminatorzy docenia ze meczylam sie nad trudniejszym i ze zdam, bo jak nie to
      ja chyba sie zabijeeee!!!Bledy dostrzega sie po czasie, to jest najgorsze.
    • Gość: mC odpowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 21:10
      Wydaje mi sie, ze odpowiedz na pytanie nr 11, w tescie rozwiazanym przez
      redaktorow jest bledna. Z tekst wynika, ze poprawna jest opowiedz 'C'. Nie
      trudno jest rowniez zauwazyc, ze wybrana odpowiedz 'A' nie jest hipoteza (tylko
      teza), o ktorej jest mowa w pytaniu.
      • Gość: Kura Re: odpowiedzi IP: *.kwidzyn.mm.pl 05.05.05, 21:29
        tez tak myslalem dopoki nie zobaczylem w tekscie jednego zdania: "Traci ją
        bezpowrotnie" tj umiejetnosc przyswajania sobie umiejetnosci mowy.Na podstawie
        tezy tego naukowca wynika ze odp prawidlowa jak dla mnie i jak zauwazyles dla
        redaktorow jest A.pozdrawiam
    • Gość: zadzior matura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 21:10
      Ja tam sie nie zgadzam z odp. 13, bo przeciez nie wolno cytowac :P
      • Gość: Ktoś Re: matura IP: *.kwidzyn.mm.pl 05.05.05, 21:34
        na p[oczatku jest by pisac wlasnymi zdaniami ale podane jest tez ze jesli tego
        wymaga pytanie to mozna. Uwazam ze akurat to pytanie dawalo taka mozliwosc.Ja
        mialem 2 probne matury i za pierwszym razem pisalem tylko wlasnymi zdaniami i
        wyszlo kiepsko.Na drugiej cytowalem ile tylko mozna bylo i bylem nielicznym
        uczniem ktory uzyskal dozyc duzo punktow za analize tekstu.jaki z tego
        moral?Egzaminatorzy nie patrza na to czy cytowales czy nie ale czy
        odpowiedziales na pytanie poprawnie.
    • Gość: Gdanszczanin debil IP: *.mlyniec.gda.pl 05.05.05, 21:20
      ty baranie musisz smucic ludzi!!!
    • Gość: Maturzystka Komentarz do opini Pana Stremskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 21:34
      Proponuje o nie wypowiadanie opini, iż matura ta była łatwa a jak nawet napisał
      Pan Stremski banalna. Proponuje podejść do takiej matury, mieć trzy lata w
      liceum i przyswoić ta wiedze co poprzednie roczniki w tak krotkim czasie.
      Matura banalna? Przepraszam ale raczej wymagająca konkretów a nie lania wody
      przez pięć godzin. egzaminatorzy sprawadzają prace zgodnie z kluczem bez
      wyjątków. Po za tym w podstawowym arkuszu z jezyka polskiego jest również
      wypracowanie, które stanowi większą ilośc punktów. Więc po odpowiedzi w
      pierwszej czesc nie daja nawet możliwości zdania matury wiec nie jest trudne.
      Każdemu prosto powiedzieć ze coś jest łatwe jeżeli nie ma zielonego pojecia o
      tym. Jeszcze pragne zauważyć, że w poleceniu była prożba by nie cytować, co
      Pana Stremskiego absolutnie nie obchodziło i choć zauważył potrzebna informacje
      pewnie i tak nie miał by zaliczonego punktu.
    • Gość: smurf pytanie 11, czy tam nie ma błedu? IP: *.info / *.info 05.05.05, 21:34
      mi się wydaje, że tam powinna być odpowiedź:c/
      • Gość: Ewelinka Re: pytanie 11, czy tam nie ma błedu? IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 05.05.05, 22:01
        mi też :) dzieci przed okolo 12 rokiem zycia z łatwością przyswajają nauke
        mowy, a pożniej to się kończy.. czyli jest coraz trudniej :|
    • Gość: sandra_7 jednym slowem tragedia!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 21:35
      Nowa matura z polskiego moze nie byla taka straszna, ale irytuje mnir to, ze
      poziom rozszerzony byl latwiejszy od podstawowego!!Nie wiem czy to byla proba
      dla nas maturzystow, abysmy dokonali takiego wyboru.Niektorzy zrezygnowali po
      pierwszej czesci a potem zalowali ze nie wzieli sie za p. rozszerzony.ale moim
      zdaniem ta nowa matura to jedno wielkie nieporozumienie!!Czemu to my zostalismy
      tymi krolikami doswiadczalnymi!?W koncu na poczatku nauki bylismy prowadzeni
      starym systemem.Z dnia na dzien zostalismy przestawieni na nowy calkiem innym
      system.Ten nie do konca przemyslany projekt powinien byc wprowadzony od zerowki
      czy klas poczatkowych.Osobiscie czuje sie pokrzywdzona i mam zal do tworcow
      tego beznadziejnego systemu, ktory sprawia ze mamy coraz wiecej stresow.
      Zreszta nie tylko my bo nauczyciele tez tak do konca nie sa przekonani do
      tego "tworu" naszych wladz.
    • Gość: Kasia Tralalala IP: 213.155.172.* 05.05.05, 21:50
      No pewnie, że I część egzaminu była banalna, ale rozwiąż II część i wtedy
      pogadamy czy rzeczywiście matura była taka łatwa. A tak na marginesie
      odpowiadając na wszystkie pytania poprawnie i tak się nie zdało :/
    • Gość: Ewelinka 11 pytanie do dyskusji !! IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 05.05.05, 21:56
      Wydaje mi się, że pytanie 11 było niejasno sformułowane. Można było wybrać dwie
      odpwiedzi, ja sama długo zastanawiałam się nad poprawna, ale zaznaczyłam C. W
      tekście było napisane "(...)ludzkie dziecko przechodzi w swym rozwoju okres,
      kiedy zdolne jest przyswoic język z NIEZWYKŁĄ ŁATWOŚCIĄ. Ten krytyczny okres
      kończy się jednak z wejściem w wiek dojrzewania, i człowiek który swej szansy
      opanowania mowy nie wykorzystał przed mniej więcej 12 rokiem życia, traci ją
      bezpowrotnie" czyli wcześniej takiemu dziecku nauka mówienia przychodzi z
      niezwykła łatwością, później po 12 roku życia jest coraz trudniej :|
      • Gość: niestety Re: 11 pytanie do dyskusji !! IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.05, 22:03
        Ewelinko muszę Cię zasmucić. Trzeba było wybrać najbardziej trafną odpowiedź, a
        nie tylko poprawną. Tak mi się przynajmniej wydaje. Dyskutować można,
        oczywiście, ale wydaje mi się, że to nie będzie jednak "C".
    • Gość: maturzystka2005 Zobacz jak część I egzaminu maturalnego z język... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 21:57
      "banalny test,zajmujacy nie dluzej niz 30min,nie wyobrazam sobie jak mozna tej
      matury nie zdac" zwroce tylko uwage Pana redaktora,ze Pan nie jest licealista,a
      bedac redaktorem ma Pan wieksze doswiasdczenie z praca przy takich
      tekstach,artykulach. Mnie ten pytania sprawily trudnosci (pomijajac fakt,ze
      rozwiazalam je w cala godzine!),a odpowiedzi moga byc przeciez przerozne.
      Wiem,ze mam w nim teroche bledow i licze tylko na to,ze wypracowaniem nadrobie.
      Sie okaze...
      Bardzo niemilo Panie redaktorze... :-/
    • lsnienie kwestia latwosci 05.05.05, 22:27
      Witajcie,
      gratuluje Wam najpierw napisanej matury - to zawsze jest ciezka praca i stres. i
      mam nadzieje, ze wszyscy ja zdacie. na pewno wiekszosc z Was moze byc spokojna.

a teraz kwestia tytulowa:
      mature zdalam osiem lat temu, na piatki. choc w ogole sie nie uczylam przez cale
      cztery lata (nigdy zreszta nie cenilam zbyt systemu szkolnictwa, choc fakt:
      czytalam bardzo duzo), jednak przed matura przez ponad trzy miesiace uczylam sie
      z przyjaciolka doslownie po 18 godzin dziennie. musialam. i bylo to cudowne
      uczucie. zdac mature. na piatki.
      dlaczego otym pisze?
      bo w tych dawnych czasach, oprocz rozumienia tekstu czytanego, trzeba bylo
      jeszcze wykazac sie nie tylko elementarna wiedza, ale wrecz calkiem niezla wiedza.
      to, co w nowej maturze jest fajne: to pewna, nazwalabym to, akrobatyka myslenia.
      i wlasciwie sa to zadania bardziej na logike, niz np. na iwedze humanistyczna.

Oburzacie sie, ze redaktorzy "osmielili sie" powiedziec, ze test jest latwy.
      Alez: jest latwy. Kazdy kto usiadzie, i chwile dluzej pomysli (choc niektorzy
      naprawde dluzej by musieli) te zadania rozwiaze.
      To ktos z Was napisal, ze teraz Wasz rocznik bedzie nazywany "matolami" czy
      "glupcami" (ktorys komentarz powyzej). Nikt inny tego nie powiedzial. A jelsi
      tak to odbieracie, co jest zrozumiale (bo skoro tekst tak latwy, to moze mysla,
      ze trudniejszego nie rozwiazemy etc. etc.), to pytanie dlaczego, jesli w ogole
      "roczniki nowej matury" tak beda nazywane??

odpowiedz jest prosta:
      tak wiekszosc Polakow widzi np. Amerykanow, ktorzy wykazuja sie czesto brakiem
      elementarnej wiedzy o swiecie, czy historii, czy geografii. A szkolnictwo
      polskie zmierza prosto w tym kierunku.
      Brytyjczycy - gdzies wyczytalam (Ozon?) - ktorzy jako pierwsi na swiecie zaczeli
      wprowadzac testy, i najdluzej tak sprawdzaja wiedze, zaczynaja od nich
      odchodzic. Bo dochodza do wniosku, ze nie to nie jest najlepsza metoda.

U nas z poziomem licealistow / maturzystow w porownaniach miedzynarodowych nigdy
      nie bylo problemow. Dopiero studenci, a nawet moze dopiero doktorzy, zaczynali
      odstawac: okazywalo sie, ze sa slabsi. Ale: ajkby sie zastanowic, to moze tez
      byl mit. Bo skoro polscy informatycy, lekarze czy pielegniarki maja
      zagwarantowane (!) stanowiska na swiecie, to moze nie jest tak zle.

Wiec: obnizanie poziomu nauczania - jest odbierane, tak jak jest odbierane.
      Nawet Wy czujecie, ze moze cos za malo sie od Was wymaga. Ze moglibyscie wiecej.

Co myslicie o nowej maturze i przyszlosci poziomu wyksztalcenia w Polsce w tym
      kontekscie?
      Czy ta matura Wam sie podoba? Czy czujecie, ze moglibyscie wiecej albo ze
      umiecie wiecej? Albo chcielibyscie wiecej?
      przy czym jezeli macie poczucie, ze umiecie za malo, to oczywiscie od Was
      zalezy, co z tym zrobicie - a), i b) umiecie tyle, ile wymagal program.

ciekawa jestem, co myslicie na ten temat.

p.s.i powodzenia.
      • Gość: Manni Re: kwestia latwosci IP: *.isb.com.pl 05.05.05, 23:01
        Hej,

Moje zdanie o nowej maturze ugruntowało się podczas ostatniego roku pisania
        prac ze zrozumieniem i wypracowań. Forma ta ma swoje plusy jak i bardziej
        wyraźne minusy. O ile przy tekście z zadaniami klucz jest potrzebny, o tyle
        wypracowanie w tej samej formie to zupełna pomyłka! To wrzucanie wszystkich w
        pewien schemat, zabijanie wrażliwości i indywidualności. Wszyscy muszą zawrzeć
        te same myśli, zauważać te same fakty, opisywać te same spostrzerzenia. Tu
        zauważyć ironię, tu z koleji absurdalność sytuacji. Rozumiem, gdyby klucz ten
        był jedynie punktem odniesienia, przedstawiającym kilka wskazówek i głównych
        myśli, ale nie dokładnym opisem przebiegu interpretacji! To matura dla
        przeciętniaków, która nie mówi o człowieku nic innego, jak tylko to, czy
        potrafi przystosować się do ogółu. Nienawidzę zabijania indywidualności w taki
        sposób...

Ja chcę pisać to co myślę, a nie to co inni chcą żebym napisał...

Pozdrawiam!
    • Gość: Mat Zobacz jak część I egzaminu maturalnego z język... IP: 213.199.252.* 05.05.05, 22:27
      TAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa co napisał !!!??? łatwy tekst ze zrozumieniem
      ???!!! panie chyba coś nie tak ???!!! z tobą ?? nowa matura łatwiejsza od starej
      ???? pomyłka !!!!!!!!!
    • Gość: ArAb banał... IP: *.arkonskie.v.pl 05.05.05, 22:50
      moje przypuszczenia odnosnie tego ze nie trzeba czytac zadnych lektur zeby zdac
      ta mature... osobiscie przeczytalem makbeta w pierwszej klasie liceum (jak
      mialem jeszcze jakies ambicje zwiazne z tym przedmiotem) i pozniej juz tylko
      streszczenia i w przypadku dluzszych ksiazek plany wydarzen...

mam test rozwiazany praktycznie calkowicie poprawnie (19-20 pkt) wiec wystarczy
      mi dostac 2 pkt z pracy pisemnej... 2/50 to nie jest duzo:)

wybralem temat z potopem bo stwierdzilem iz lepiej pisac o jednej ksiazce ktorej
      sie nie czytalo niz o dwoch o ktorych tez sie nie za wiele wie... bede mial
      okolo 50-60 % ale 30 mnie calkowicie usatysfakcjounje:)
      • Gość: zielak1 Re: banał... IP: *.welnowiec.net 05.05.05, 23:31
        ja tez uwazam ze nowa matura jest to banal.. rowniez przeczytalem przez 3 lata
        moze ze 2 lektury. a okazuje sie ze test byl latwy mimo ze jestm "ścisłowcem";
        a co do wypracowania to nie przeczytalem zadnej z tych lektur i wybralem potop -
        na podstawie 2 fragmentow napisalem 2,5 strony wypracowania. licze za coalosc
        na ok. 65%.
        stara matura natomiast wymagala bardzo duzej wiedzy teoretycznej (o epokach
        itp.), a samo wypracowanie trzeba byl napisac na ok 5 stron wiec na pewno nie
        byla latwiejsza...
        a tak poza tym to nie kumam ludzi ktorzy najezdzaja na redaktorow GW.. ludzie,
        oni tylko napisali proponowane przez nich odpowiedzi - oni w brew pozorom tez
        maja prawo do bledu, a pisza ze jest latwa, bo taka jest... nic dodac nic ujac
    • Gość: maga matura z języka polskiego IP: *.wloclawek.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.05, 23:11
      Wszystko ładnie pięknie Panowie Redaktorzy, ale "w ogóle" pisze się oddzielnie
      ;) Może i drobny błąd, ale dość poważny, jeśli wypowiadamy się na temat matury z
      języka polskiego.
    • Gość: Maturzystka1986 strona estetyczna pracy i nie tylko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 23:51
      Uważam, że matura z języka poslkiego, zarówno podstawowa jak i rozszerzona była
      przewidywalna... poszło mi bardzo dobrze, ale nie wiadomo jak to wszystko
      będzie się miało do osławionego już "KLUCZA", trzeba czekać. Martwią mnie teraz
      pewne kwestie formalne: estetyka pracy (w swoich wypracowaniach mam mnóstwo
      skreśleń, zależało mi na jak nalepszej stronie stylistycznej i składniowej
      pracy) oraz kwestia tego, czy można było podkreślać i zaznaczać pewne fragmenty
      w tekstach literackich (pomagało mi to w interpretacji i analizie). Poza tym
      uważam, że podanie w częście rozszerzonej obydwu tematów o bardzo zbliżonej
      (choć przewidywanej przez wszystkich, ze względu na rocznicę) tematyce, było
      błedęm. Ewidentnie, komisja w obawie przed złymi wynikami ich eksperymentu,
      uznała, że najlepiej będzie skupić się na ostatnim semestrze III klasy liceum,
      zapominając, że istniały jeszcze inne epoki literackie - tematy powinny być
      zróżnicowane, nie dają tak naprawdę szansy wyboru. Obawiam się teraz bardzo, że
      to samo stanie się na historii, ale tam XX wiek to już zupełnie inna sprawa,
      praktycznie żaden maturzysta nie zdążył w tym roku opanować ciągle
      rozrastającego się przecież materiału (w moim podręczniku ostatnie odnotowane
      wydarzenia to zamach terrorystyczny w Madrycie i wstępienie Poslki do UE - maj
      2004! i dwa i pół roku na to wszystko...). Podtrzymuję moje zdanie i trwam przy
      nim wytrwale, że NOWA MATURA jest ezgaminem dla średniego, przeciętnego
      Polaczka i pewnie sprawdzi się doskonale (niestety) w naszym i tak już
      przeciętnym i mdłym społeczeńtwie. Jedynym wyjściem jest trwać przy swoich
      racjachi przekonaniach ze stoickim spokojem i realizować indywidualnie życiowe
      cele nie dając się wtłoczyć w gombrowiczowską "formę"... pozdrawiam wszystkich
      myśłących!
    • gimli13 matura 05.05.05, 23:59
      Redaktorzy drodzy! Nie piszcie na miłość boską "Nieboska komedia",bo to
      jest "Nie-Boska komedia", a to jak piszecie to komedia i delikatnie mówiąc brak
      profesjonalizmu lub wprost niedouczenie.
    • Gość: Ajanato I część pisemnego zaliczonego w 100% IP: *.lodz.mm.pl 06.05.05, 00:41
      to dawna ocena 3-przelicznik opublikowany nie tak dawno w necie na stronach edu.
      • Gość: cyt Re: I część pisemnego zaliczonego w 100% IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.05.05, 09:08
        Wydaje mi się że ta matura nie była łatwa z tego powodu, że trzeba było
        zgadywać co CKE ma na myśli, a nie odwoływać sie do swojej wiedzy. Odwoływanie
        się do wiedzy i poziomu inteligencji CKE jest trudne, gdy się jest poniżej lub
        powyżej. Brak wspólnego języka.
    • Gość: maturzystka 30 min.! IP: *.lider.net / *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.05, 09:59
      Jak będę po studiach dziennikarskich, to też powiem, że MATURA była łatwa i
      rozwiązałam ją w 30 min. Ludzie wy nie patrzycie na to, jaki stres nam
      towarzyszył!!! Nie siadzieliśmy z kawką w ręku!!! Od tego zależy nasza
      przyszłość! A wy możecie nie pisać TAKICH bzdur!
    • paulina.podgorska Matura z języka polskiego 07.05.05, 10:55
      Wszyscy redaktorzy zaopiniowali, że matura była "przełatwa". Zwróćmy jednak
      uwagę na to, że oni sami redagują tego typu wypowiedzi, jak artykuły do gazet.
      Czytając taki teks było im łatwiej odpowiedzieć na pytania, niż nam -
      maturzystom, którzy ostatnio siedzieli tylko z nosem w książkach, a nie
      gazetach. Poza tym, do tej matury nie da się poprostu nauczyć. Nie ma tam pytań
      typowo teoretycznych. Wnioskuję, że ta matura jet łatwa dla osób
      inteligentnych, a dyskryminuje się osoby pracowite, które poświęcają mnóstwo
      czasu na naukę... Pozdrawiam!
    • Gość: pani od polskiego Zobacz jak część I egzaminu maturalnego z język... IP: *.tvk-gaj.pl 07.05.05, 21:04
      W wypowiedziach panów redaktorów znajduję rażące błędy interpunkcyjne - dobrze,
      że nie piszą wypracowań!
    • Gość: sefas@o2.pl Zobacz jak część I egzaminu maturalnego z język... IP: *.244.135.33.mielec135.ptc.pl 02.05.07, 09:35
      Paweł Stremski chyba nie wie, ze do liceum nie ma zadnego testu wstenego :D Oj
      nie ładnie - redaktor czolowej gazety nie wie, jak wyglada system edukacji w
      jego kraju...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka