Dodaj do ulubionych

dane osobiste czy dane osobowe

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 19:00
mam pytanie natury dotyczace poprawnosci sformulowania "dane osobiste".
Spotkalem sie z tym wyrazeniem kilkakrotnie w rozmaitych dokumentach (glownie
zyciorysach). Mnie sie wydaje, ze poprawniejsza bylyby forma "dane osobowe".
Jestem ciekaw opinii specjalistow.
Obserwuj wątek
    • Gość: E. Re: dane osobiste czy dane osobowe IP: *.resetnet.pl 14.09.05, 22:45
      Specjalistą nie jestem, ale w ,,Słowniku współczesnego języka polskiego"
      znalazłam przy haśle ,,dane" przykład zastosowania cyt.,,Prace nad ustawą o
      danych osobowych trwają w Polsce już kilka lat". Więc raczej osobowe, nie
      osobiste.
      • Gość: Jacek Re: dane osobiste czy dane osobowe IP: *.brzesko.net.pl 15.09.05, 08:24
        "Dane osobiste" oznaczają coś dotyczącego danej osoby, np. dowód osobisty.Pod
        pojęciem "danych osobowych" raczej rozumie się dane dotyczące jakiejś grupy
        ludzi, np. przy opracowywaniu materiałów na temat zachowań ludzkich mówi się o
        danych osobowych. Jednak jakiejś zdecydowanie większej różnicy w znaczeniu obu
        tych słów się nie wyróżnia, zatem ja bym powiedział:"Dajcie mi dane osobiste
        Kowalskiego", ale "Podajcie mi dane osobowe górników z kopalni X". Z
        poważaniem - Jacek.
        • Gość: simplicio Re: dane osobiste czy dane osobowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 15:59
          naprawde uważasz, że różnica tkwi w liczbie? Wydaje mi sie, że Kowalski również
          podać swoje dane osobowe. Osobiste kojarzy mi się raczej z synomimem
          "prywatnego, intymnego", osobowe to zaś "takie, które dotyczy osoby" i w tym
          upatrywałbym różnicy między tymi sformułowaniami.Takie są moje intuicje
          językowe. Natychmiast jednak powstaje wątpliwość - przecież to, co osobowe, jest
          tez prywatne a zatem osobowe...wiec te dwa wyrazy traktowac moznaby jako
          synonimy....a to juz sie z moimi intuicjami nie zgadza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka