kaziop.pl
15.08.13, 16:12
Syn podpisał umowę z Good Job z Wodziaławia na pracę w firmie:
Blauwe Bessen Bedrijf Harmsma
Meesterswijk 6
9421 TJ Bovensmilde
Nederland
W umowie nie było mowy o normie lecz o godzinach pracy
w trakcie tygodnia pracy nikt na plantacji nie wyrabiał norny 55 kg borówek na 8 godzin a w 12 godzin robili 40 kg.
Dopóki się nie buntowali i nie prosili o zaległą pensję było OK ja nie dostali pensji firma stwierdziła ,że nie wyrobili normy i zwolnili wszystkich wypłacając po 100 euro. Właściciel firmy sugerował,że zapłaci im poza umową bez podatku ale młodzież nie chciała bo wiedzieli że postępują nieuczciwie.Firma Good Job nie reagowała na uwagi wysłanych pracowników według pracowników to zasada narzucić takie normy by można było rozwiązać umowę a do pracy jedzie już następna grupa nieświadomych.Proszę o pomoc bo tematu nie zostawię i poruszę niebo i ziemię w Polsce i Holandii by taka sytuacja nie miała miejsca.Znam syna i wiem ,że jest ambitny ale jak nikt nie może nawet zbliżyć się do narzuconej normy to coś jest nie tak.Zwróciłem się o wyjaśnienia do Good Job ale nie dostałem odpowiedzi.Nie wiem czy Good Job jest złą firmą ale kto lubi ekstremalne ryzyko niech sam sprawdzi kto zaś chce poznać pracę niewolniczą za 100 euro to polecam -
Blauwe Bessen Bedrijf Harmsma
Meesterswijk 6
9421 TJ Bovensmilde
Nederland
KazioP.