Dodaj do ulubionych

Jak to jest ?

23.10.06, 12:56
no wlasnie jak to jest, przeciez niemal kazdy Holender zna j.angielski o czym
sie przekonalam bedac w tym kraju.Dzis wyslalam zapytanie do kilku firm
holenderskich po ang i dostalam odp.po...holendersku....na szczescie to nie
problem bo oferta dot.wynajmu sprzetu wiec:cena, i dane techniczne no
ale...jestem zawiedziona :-(((Dodam tylko,z e sa to duze firmy a nie geszefty
typu krzak.
Obserwuj wątek
    • napolnoc Re: Jak to jest ? 23.10.06, 14:08
      To proste, maja schematy ofert i je po prostu drukuja i wysylaja, nie silac sie na tlumaczenie.

Z drugiej strony to jednak nadal niderlandzki jest jezykiem urzedowym i fakt, ze holendrzy znaja
      angielski, wcale nie narzuca na nich obowiazku uzywania go.

Moja sasiadka narzekala ostatnio, ze to juz przesada, ze w Vomarze po polsku nie mowia, przeciez tylu
      Polakow w okolicy mieszka....:P
      • iberia30 Re: Jak to jest ? 25.10.06, 20:22
        napolnoc napisała:

> To proste, maja schematy ofert i je po prostu drukuja i wysylaja, nie silac
        sie na tlumaczenie.

jest to jakies wytlumaczenie.

> Z drugiej strony to jednak nadal niderlandzki jest jezykiem urzedowym i fakt,
        ze holendrzy znaja angielski, wcale nie narzuca na nich obowiazku uzywania go.

obowiazku nie maja, podobnie jak i ja, rownie dobrze moglam zapytanie napisac
        po polsku tylko co z tego?:-)
        • napolnoc Re: Jak to jest ? 25.10.06, 23:00
          No tak, tylko ze to Ty do nich napisalas i raczej w Twoim interesie powinno byc by Cie zrozumieli. A oni
          Ci sztampowo odpowiedzieli, co moze oznaczac, ze:
          a) nie zalezy im na Tobie (jako kliencie itd)
          b) daja Ci delikatnie do zrozumienia, ze korespondencja ma byc po hol, w koncu to Holandia :P

Wyobraz sobie, ze masz w PL firme, i nagle jakas ukrainka wysyla do Ciebie maila po angielsku....No to
          chyba normalne, ze odpowiedzialabys jej po polsku, szczegolnie ze w tym jezyku masz wzory pism/
          ofert w swoim kompie :)
          • mister1 Re: Jak to jest ? 25.10.06, 23:14
            mialem przez kilka lat szefa Anglika ( zreszta super szef i kolega), mowil do
            mnie po angielsku ( mimo ponad 20 lat w NL niderlandzki mu nie wychodzil), ja
            mu odpowiadalem w miejscowym narzeczu, mam tez podwladnego Anglika - mowi po
            niderlandzku, ale np. maile pisze wylacznie po angielsku ( i nikomu to zreszta
            nie przeszkadza) a odpowiedzi otrzymuje (zazwyczaj) po niderlandzku.
          • iberia30 Re: Jak to jest ? 26.10.06, 19:53
            napolnoc napisała:

> No tak, tylko ze to Ty do nich napisalas i raczej w Twoim interesie powinno
            byc by Cie zrozumieli. A oni Ci sztampowo odpowiedzieli, co moze oznaczac, ze:
            a) nie zalezy im na Tobie (jako kliencie itd)

no dziwne, ze potencjalnego klienta ma sie w nosie, malo tego odp po
            holenderskui dostalam od firmy , z ktora juz wczesniej wspolpracowalam :-)

> b) daja Ci delikatnie do zrozumienia, ze korespondencja ma byc po hol, w
            koncu to Holandia :P

z taka polityka firma, w ktorej pracuje juz dawno poszlaby z torbami....

>
            > Wyobraz sobie, ze masz w PL firme, i nagle jakas ukrainka wysyla do Ciebie
            maila po angielsku....No to chyba normalne, ze odpowiedzialabys jej po polsku,
            szczegolnie ze w tym jezyku masz wzory pism/ofert w swoim kompie :)

no tu sie z Toba nie zgodze.Jesli dostalam od kogos zapytanie w jezyku, ktory
            znam to nie jest dla mnie problemem aby w tym jezyku odpisac i nie ma znaczenia
            czy ten jezyk jest moim ojczystym czy obcym.A gdybym dostala pismo w jezyku,
            ktorego nie znam -np. inny niz wszechobecny angielski-to dalabym tekst do
            tlumaczenia i odpisala po ang-przyjmujac, ze tym razem ktos inny moze sie do
            tlumacza pofatygowac:-)
            • mister1 Re: Jak to jest ? 26.10.06, 23:05
              cos mi sie wydaje, ze nie sluchasz iberio...
              • iberia30 Re: Jak to jest ? 27.10.06, 21:18
                mister1 napisał:

> cos mi sie wydaje, ze nie sluchasz iberio...

przepraszam, sugerujesz, ze niby czego nie zrozumialam?Badz dobrym czlowiekiem
                i mnie oswiec.
    • a.polonia Re: Jak to jest ? 26.10.06, 23:21
      Iberio, skandalicznie sie zachowali, uwazam, ze powinni Ci odpisac po polsku i
      dolaczyc petko polskiej kielbasy jako material promocyjny!
      • iberia30 Re: Jak to jest ? 27.10.06, 21:17
        a.polonia napisała:

> Iberio, skandalicznie sie zachowali, uwazam, ze powinni Ci odpisac po polsku
        i dolaczyc petko polskiej kielbasy jako material promocyjny!

skad ten atak na mnie?
        Zadalam pytanie bo mnie to zaciekawilo, czemu akurat stalo sie jak stalo, gdyby
        chodzilo o Francuzow, Wlochow czy Hiszpanow to nie zrobiloby to na mnie zadnego
        wrazenia-poludniowcy tak maja,ze innego jezyka niz ojczysty sie nie uzywaja.
        Zatem powinnam przeprosic, ze osmielilam sie Was-znajacych holenderskie
        obyczaje zapytac????
        No tak....polak polakowi wilkiem, ze mnie to nie dziwi....
        • mister1 Re: Jak to jest ? 27.10.06, 21:21
          inna rzecz, ze ze znajomoscia angielskiego tez jest roznie, co innego
          konwersacje, a co innego korespondencja handlowa
          • iberia30 Re: Jak to jest ? 28.10.06, 21:27
            mister1 napisał:

> inna rzecz, ze ze znajomoscia angielskiego tez jest roznie,

racja

> co innego konwersacje, a co innego korespondencja handlowa

racja, np.potrafie napisac fax po francusku czy nawet lamanym wloskim ale juz
            sie nie wystekam ani nie zrozumiem jesli ktos bedzie do mnie opowiadal w tychze
            jezykach :-)

No coz, chyba na tym nalezy zakonczyc watek :-)
    • dus101 Re: Jak to jest ? 28.10.06, 21:52
      W Holandii ,jezeli ktos ma skonczona szkole srednia ,wlada conajmniej 3-a
      jezykami.Moj syn 13-to letni wlada 4-oma!!!Mowi bardzo dobrze po polsku jednak
      w domu a napewno na ulicy w Holandii nie pozwala do siebie mowic w innym jezyku
      To wywodzi sie z wychowania dzieci w Holandii......Holandia jest malym krajem
      wiec wszyscy musza znac conajmniej 2 jezyki obce jednak sa bardzo dumni ze
      swojej kultury wiec wladaja na swoim terenie tylko wlasnym jezykiem.
      Poza tym niewiem czy wiesz ale holender to(krzyzowka Szkota z Zdem).Jezel
      Holender widzi taka potrzebe dla siebie zeby mowic w innym jezyku to to
      zrobi,inaczej...zapomnij(ich przyslowie).
      Pozdrawiam
      P.s.Masz pytania ?kliknij na prywatny
      • bebeka Re: Jak to jest ? 28.10.06, 22:13
        Nie przesadzaj, dus101 z tym "wladaniem" przez Holendrow konczacych szkole
        srednia 3 jezykami (obcymi), bo przeczysz zwyczajnie faktom. Zgodze sie, ze
        absolwenci wyzszych szczebli szkol srednich (HAVO, VWO) znaja zwykle dobrze
        angielski i troche francuskiego albo niemieckiego. To, ze "wladaja"
        niderlandzkim nie powinno chyba nikogo dziwic, bo to w koncu ich jezyk ojczysty.
        Nie jestem przekonana tez co do dumy z wlasnej kultury rozpierajacej serca
        mlodych Holendrow. Ich znajomosc wlasnej historii jest zalosna (dopiero co
        zostal odgornie opracowany tzw. kanon historyczny, czyli absolutne minimum
        znajomosci wlasnej historii, ktore kazdy Holender powinien sobie przyswoic) a
        niderlandzko jezyczni Belgowie troszcza sie znacznie wiecej o czystosc wlasnego
        jezyka i wladaja nim duzo poprawniej niz Holendrzy (co potwierdzaja rozmaite
        konkursy znajomosci jezyka niderlandzkiego)
    • dus101 Re: Jak to jest ? 28.10.06, 22:46
      Dziekuje ci bardzo Bebeko za twoja krytyke....jest w nie duzo racji...Jednak
      chce podsumowac ze wypowiadajac sie na temat znajomosci mlodych holendrow na
      temat histori,holenderskiej i belgijskej,powinnas ja sama znac!!!Jak moze wiesz
      Belgia jest mlodym krajem(a przed?w wiekszosci?)poza tym jezeli chcesz
      prawdziwy jezyk holenderski uslyszec(Beschaafd Nederlands )musisz byc w Haarlem
      (Noord Holland)a nie w Belgi
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka