Dodaj do ulubionych

Opieka zdrowotna

29.04.07, 10:20
Witam.
Za ok. 2 miesiące przeprowadzamy się do Holandii. Mam rocznego synka i
zastanawiam się na jakich zasadach działa tam opieka zdrowotna. Mój mąż ma
legalną pracę i wykupione ubezpieczenie. Czy w związku z tym mały jako jego
syn też podlega temu ubezpieczeniu? A co ze mną? Na początku nie będę
pracowała, czy będę musiała wziąć z polskiego NFZ zpecjalny wniosek E ,,coś
tam''? Jak to jest?
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: Opieka zdrowotna 29.04.07, 19:36
      Jak bedziesz mieszkac tutaj, to musisz miec wykupione tutejsze ubezpieczenie.
      Dzieci sa ubezpieczane z rodzicami za darmo. O dzieciach w Holandii, wszelakich
      perypetiach ze sluzba zdrowia i nie tylko najwiecej dowiesz sie tu:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24320
      • azza4 Re: Opieka zdrowotna 01.05.07, 19:22
        Sluzba zdrowia ma sie dobrze,a jakze!Na wszystko przepisuja paracetamol i duzo
        wody.Polscy lekarze i ich opinie sa nic nie warte.Takie sa niestety moje i osob
        z najblizszego otoczenia doswiadczenia z nimi.Moj facet wlasnie miesiac lezy
        albo ledwo chodzi.Terapia nic nie daje a dzis sie dowiedzial,ze musi czekac na
        wizyte u tzw.specjalisty miesiac z tym bolem i cholera wie czy dozyje (zart).I
        szlag mnie juz trafia na to czekanie bo jestem 7 tygodni po cesarce i mam
        roboty po uszy ze wszystkim.
        • tijgertje Re: Opieka zdrowotna 02.05.07, 18:30
          Azza, duzo zalezy od lekarzy, naprawde. Dla niektorych polska opinia sie liczy,
          znam takich osobiscie:-) Z tym mezem to nieciekawie. Dzwonilas do
          ubezpieczalni? Czesto jest to genialne posuniecie. Zadzwon, przedstaw sytuacje
          placzliwym glosem, byc moze wczesniej uda sie wybrac do specjalisty. Pomaga tez
          wydzwanianie do szpitala, bo czasem ktos odwola wizyte w ostatniej chwili i
          mozna wskoczyc na jego miejsce, ale trzeba sie upominac czesto, ze jakby co, to
          maja dzwonic do was. No i zostaje jeszcze jeczenie u domowego, czasem on moze
          zadzwonic i umowic do specjalisty wczesniej.
          • azza4 Re: Opieka zdrowotna 02.05.07, 21:43
            Udalao sie w innym szpitalu za tydzien:)))To zwrodnienie kregoslupa.Nie moze
            chodzic tak go rwie.Rok temu chodzil na terapie manualna i po 3 miesiacach
            pomoglo.Byl spokoj na rok.Teraz dostal skierowanie do neurochirurga.Czyli moze
            wchodzic w gre operacja.On idzie na wszystko byle nie bolalo a mi sie wydaje,ze
            to za wczesnie na chirurga.Takich rzeczy nigdy sie nie wyleczy do konca ale
            mozna nastawiac ile sie da.Po drugie podobno operacja jest skuteczna tylko na
            pare lat.I co wtedy?Wozek inwalidzki?Nie mam pojecia...
            • ada9611 Re: Opieka zdrowotna 02.05.07, 23:15
              zwyrodninie kregoslupa?czyli nie hernia?moj mial podobne problemy ale on jest
              tak wlascciwie caly polamany po ciezkim wypadku w dziecinstwie i odczuwa do
              dzis.powodzenia zycze.
              • azza4 Re: Opieka zdrowotna 03.05.07, 09:09
                Kurde,to jest hernia,ale mowie zwyrodnienie bo przeciez jak powiedzial co ma to
                sama sie musialam domyslac bo w slowniku nie ma tylko po objawach sobie
                postawilam swoja diagnoze po polsku:)))).I jak twoj maz sobie radzi.Ma takie
                nawroty tez i jak dlugo to trwa?U mojego to sie pojawilo poltora roku temu
                jakos.I co lekarze mowia twojemu?A wlasciwie to jak po polsku jest hernia?
                • ada9611 Re: Opieka zdrowotna 03.05.07, 09:46
                  no jak sie na to mowi w polsce dokladnie nie wiem,rwa kulszowa?u mojego trwalo
                  to dobre pol roku,ale obylo sie bez operacji,chodzic nie mogl,ubikacje zaliczal
                  ze mna ,nie jest latwo,lezal i lezal tylko,,teraz ,wie ze musi uwazac ,z
                  dzwiganiem,,i nieoczekawinymi obrotami,ale tak bylo u mojego,moze to tez
                  wszystko powiazania po wypadku,bo noge ma tez dziebko krotsza ,i to sie wiaze?
                  moze u twego chlopa jest gorzej,bo jak piszesz ,potora roku trwa.aha ,moj
                  chodzil jeszcze na zabiegi,do fizoterapety ale tez nic nie pomagaly,jeynie gdy
                  pradem mu robiono zabiegi[szczegolow juz nie pamietam],zycze wam
                  powodzenia ,specjalista powinien wyjasnic ,czy operacja ,co dalej.
                • mister1 Dyskopatie 03.05.07, 10:00
                  Są różne fazy zmian patologicznych w obrębie krążka międzykręgowego.
                  Najłagodniejszą zmianą jest pęknięcie (protruzja) krążka, następnie przepuklina
                  jądra galaretowatego (hernia) i wreszcie jego wypadnięcie (prolapsus).
                  • azza4 Re: Dyskopatie 03.05.07, 15:31
                    To bedzie chyba ta przepuklina.Ma tam cos(albo czegos nie ma) co mu blokuje
                    nerwa,uciska(???)Zastrzyki mialy usmierzyc nerw,ale rozeszly sie po
                    kosciach.Ada,on nie cierpi poltora roku.Zaczelo sie jakos tyle
                    temu.Fizjoterapia i jakas manualna pomogla wtedy a teraz znowu od ponad
                    miesiaca sie zaczelo.Dziwne,ze mu nikt nie powiedzial,ze nie moze dzwigac,bo
                    wlasnie ma prace taka,ze duzo dzwiga a na dodatek duzo jezdzi autem i to tez ma
                    zwiazek.Pozycja siedziaca caly czas tez zrobila swoje.
    • warta82 Re: Opieka zdrowotna 03.08.07, 19:49
      mam ten sam problem -i do tego 2 dzieci- i wyjeżdzamy za tydzień -piszcie jak
      załtwić ubezpieczenie i opiekę zdrowotną! prosze
      • mad_die Re: Opieka zdrowotna 03.08.07, 20:21
        Jeśli jedziesz tu do pracy, to ubezpieczniem powinien zająć się pracodawca, więc przypilnuj go w tej kwestii. Czasami w firmach mają kolektywne zniżki dla małżeństw i różne bonusy.
        A jeśli musisz to sama załatwić, to wszystko zrobisz przez internet. Na tej stronie masz porównanie wszystkich ubezpieczycieli, również zdrowotnych w Holandii :

www.verzekeringssite.nl/zorgverzekering_/vergelijken/persoonsgegevens.cfm?mode=dt&ref=&osadcampaign=

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka