marrob3 02.07.07, 10:37 niedrogie, a dobre... chodzi o podstawowe ubezpieczenie dla 2och osob, czy potraficie mi cos polecic ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mister1 Re: ubezpieczenie w Holandii 02.07.07, 19:03 www.deltalloyd.nl/dlnl/landingspagina/thema/gezondheid/index.jsp Odpowiedz Link
mgd20 Re: ubezpieczenie w Holandii 03.07.07, 09:49 a czy jest jakas strona po English?? Odpowiedz Link
tijgertje Re: ubezpieczenie w Holandii 02.07.07, 20:07 Pakiet ubezpiecznia posdstawowego jest wszedzie ten sam, ustalony odgornie, ceny tez sa podobne, (cos ponad 90E miesiecznie od osoby), tu mozesz sobie porownac, ile kosztuje ubezpieczenie roczne za osobe. Na tej samej stronie jest mozliwosc wyboru elementow, ktore sa wazne czy nie wazne w polisie, na tej podstawie porownuja pakiety ubezpieczen uzupelniajacych. www.verzekeringssite.nl/zorgverzekering/info/premie_overzicht.cfm Odpowiedz Link
maja_i_julka Re: ubezpieczenie w Holandii 03.07.07, 23:30 moim zdaniem ubezpiecznia tutejsze sa wszytskie porownywalne. ja jestem ubezpieczona w zilverenkruis, podstawowy pakiet, ktory jest wystarczajacy kosztuje ok 90E. jesli chcesz miec jeszcze dentyste w tym to jakies dodatkowe 10E. poza tym w zaleznosci od dochodow dostaniesz dofinasowanie z belastingdienst, nam finansuja polowe kwoty na osobe, czyli ok 50E na glowe. zilverenkruis ma wersje angielka na stronie: www.zilverenkruis.nl/apps/zka/consumenten.nsf/wwwView/l2informationinenglish.htm?Opendocument Odpowiedz Link
marrob3 Re: ubezpieczenie w Holandii 04.07.07, 21:19 Dzięki wszytskim za odpowiedź. maja_i_julka - czy możesz mi napisać, gdzie mogę znaleźć formularz dot. pakietu podstawowego? Na stronie, którą podałaś znalazłam jedynie taki, dot. dodatkowych świadczeń. Trochę się w tym gubię. Ewentualnie, proszę o info, jak się zgłosić do tego ubezpieczyciela, i czy owe dofinansowania udzielane są automatycznie, czy należy o nie się ubiegać? Z góry dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link
mgd20 Re: ubezpieczenie w Holandii 05.07.07, 10:02 maja i julka od niedawna mieszkam w holandii nie znam holenderskiego a w formalnosciach i biurokracji gubie sie totalnie! czy moglabys mi powiedziec krok po kroku- jak malemu dziecku - powiedziec jak mam ubezpieczyc dwie dorosle osoby (pakiet podstawowy + dentysta) i starac sie o refundacje?? i co to jest to belastingdienst ??? pomoz prosze! Odpowiedz Link
bebeka Re: ubezpieczenie w Holandii 05.07.07, 21:40 "Belastingdienst" to tutaj po prostu "Urzad podatkowy", potocznie "fiscus" (belasting=podatek). Co do ubezpieczenia, to najlepiej chyba byloby wejsc na strone internetowa jakiejs ubezpieczalni (np. Zilverenkruis, OHRA, Achmea, OZ, VGZ, ONVZ, itp.) i poprosic o przeslanie formularzy do wypelnienia (moze nawet mozna je wypelnic na stronie). Ceny pakietu podstawowego (basispakket) roznia sie tylko nieznacznie a sam pakiet zawiera wszedzie ustawowo te same uslugi/zabiegi, ktore podlegaja ubezpieczeniu podstawowemu. Co do staran o refundacje (rozumiem, ze chodzi ci o doplaty w placeniu skladek ubezpieczenia a nie o refundacje poniesionych kosztow leczenia z tytulu posiadanego ubezpieczenia zdrowotnego), to moze ktos inny ci napisze kilka wskazowek, bo ja malo wiem na ten temat. Odpowiedz Link
momost Re: ubezpieczenie w Holandii 06.07.07, 08:08 Nie znam języka holenderskiego. Czy ktoś może mi przesłać formularz aplikacyjny do Zilverenkruis, a propos pakietu podstawowego, link do takiego formularza, bądź kontaktowy adres email, gdzie mogłbym o to poprosić??? Odpowiedz Link
mister1 Re: ubezpieczenie w Holandii 06.07.07, 14:42 www.zilverenkruis.nl/apps/zka/consumenten.nsf/wwwView/l2informationinenglish.htm?Opendocument Odpowiedz Link