Dodaj do ulubionych

ubezpieczenie w Holandii

02.07.07, 10:37
niedrogie, a dobre...
chodzi o podstawowe ubezpieczenie dla 2och osob,
czy potraficie mi cos polecic ?
Obserwuj wątek
    • mister1 Re: ubezpieczenie w Holandii 02.07.07, 19:03
      www.deltalloyd.nl/dlnl/landingspagina/thema/gezondheid/index.jsp
      • mgd20 Re: ubezpieczenie w Holandii 03.07.07, 09:49
        a czy jest jakas strona po English??
    • tijgertje Re: ubezpieczenie w Holandii 02.07.07, 20:07
      Pakiet ubezpiecznia posdstawowego jest wszedzie ten sam, ustalony odgornie,
      ceny tez sa podobne, (cos ponad 90E miesiecznie od osoby), tu mozesz sobie
      porownac, ile kosztuje ubezpieczenie roczne za osobe. Na tej samej stronie jest
      mozliwosc wyboru elementow, ktore sa wazne czy nie wazne w polisie, na tej
      podstawie porownuja pakiety ubezpieczen uzupelniajacych.
      www.verzekeringssite.nl/zorgverzekering/info/premie_overzicht.cfm
      • maja_i_julka Re: ubezpieczenie w Holandii 03.07.07, 23:30
        moim zdaniem ubezpiecznia tutejsze sa wszytskie porownywalne. ja jestem
        ubezpieczona w zilverenkruis, podstawowy pakiet, ktory jest wystarczajacy
        kosztuje ok 90E. jesli chcesz miec jeszcze dentyste w tym to jakies dodatkowe
        10E. poza tym w zaleznosci od dochodow dostaniesz dofinasowanie z
        belastingdienst, nam finansuja polowe kwoty na osobe, czyli ok 50E na glowe.

zilverenkruis ma wersje angielka na stronie:

www.zilverenkruis.nl/apps/zka/consumenten.nsf/wwwView/l2informationinenglish.htm?Opendocument
        • marrob3 Re: ubezpieczenie w Holandii 04.07.07, 21:19
          Dzięki wszytskim za odpowiedź.

maja_i_julka - czy możesz mi napisać, gdzie mogę znaleźć formularz dot. pakietu
          podstawowego? Na stronie, którą podałaś znalazłam jedynie taki, dot.
          dodatkowych świadczeń. Trochę się w tym gubię.
          Ewentualnie, proszę o info, jak się zgłosić do tego ubezpieczyciela, i czy owe
          dofinansowania udzielane są automatycznie, czy należy o nie się ubiegać?

Z góry dziękuję za pomoc.
        • mgd20 Re: ubezpieczenie w Holandii 05.07.07, 10:02
          maja i julka od niedawna mieszkam w holandii nie znam holenderskiego a w
          formalnosciach i biurokracji gubie sie totalnie! czy moglabys mi powiedziec
          krok po kroku- jak malemu dziecku - powiedziec jak mam ubezpieczyc dwie dorosle
          osoby (pakiet podstawowy + dentysta) i starac sie o refundacje?? i co to jest
          to belastingdienst ??? pomoz prosze!
          • bebeka Re: ubezpieczenie w Holandii 05.07.07, 21:40
            "Belastingdienst" to tutaj po prostu "Urzad podatkowy", potocznie "fiscus"
            (belasting=podatek).
            Co do ubezpieczenia, to najlepiej chyba byloby wejsc na strone internetowa
            jakiejs ubezpieczalni (np. Zilverenkruis, OHRA, Achmea, OZ, VGZ, ONVZ, itp.) i
            poprosic o przeslanie formularzy do wypelnienia (moze nawet mozna je wypelnic na
            stronie). Ceny pakietu podstawowego (basispakket) roznia sie tylko nieznacznie a
            sam pakiet zawiera wszedzie ustawowo te same uslugi/zabiegi, ktore podlegaja
            ubezpieczeniu podstawowemu.
            Co do staran o refundacje (rozumiem, ze chodzi ci o doplaty w placeniu skladek
            ubezpieczenia a nie o refundacje poniesionych kosztow leczenia z tytulu
            posiadanego ubezpieczenia zdrowotnego), to moze ktos inny ci napisze kilka
            wskazowek, bo ja malo wiem na ten temat.
            • momost Re: ubezpieczenie w Holandii 06.07.07, 08:08
              Nie znam języka holenderskiego.
              Czy ktoś może mi przesłać formularz aplikacyjny do Zilverenkruis, a propos
              pakietu podstawowego, link do takiego formularza, bądź kontaktowy adres email,
              gdzie mogłbym o to poprosić???
              • mister1 Re: ubezpieczenie w Holandii 06.07.07, 14:42
                www.zilverenkruis.nl/apps/zka/consumenten.nsf/wwwView/l2informationinenglish.htm?Opendocument

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka