Dodaj do ulubionych

Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu znaczne?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 16:34
Z tresci nie wynikalo jednosznacznie jak nalezy to rozwiazac :(
Przypomne:

Rodzeństwo w wieku 8 i 10 lat otrzymalo razem w spadku 84100zł. Kwote te rozłozono w banku (nie pisze jak), ktory stosuje kapitalizacje roczna przy rocznej stopie procentowej 5%. Kazde z dzieci otrzyma swoja czesc spadku z chwila osiagniecia wieku 21 lat. Zyczeniem spadkodawcy bylo takie podzelenie kwoty spadku, aby w przyszlosci obie wyplacone czesci spadku zaokraglone do 1 zl byly rowne. Jak nalezy podzielic kwote 84100 zl miedzy rodzenstwo?

z ostatniego zdania mozna sie posrednio zorentowac ze kwota byla podzielona na oddzielne lokaty w banku... ale nie pisze tego wprost...

ja to niestety zrobilem tak: kwota 84100 zl na jedna lokate... i starszy z braci bierze x zl, a 2 lata pozniej drogi bierze tyle samo... i obliczylem x... mysle ze gafe popelnilem... ale slyszalem ze nie tylko ja no i wlasnie mysle nad napisaniem listu do cke zeby takie rozwiazanie tez bylo uznawane... bo jest mimo wszystko zgodne z trescia zadania... (w dodatku w ten sposob bracia beda mieli wiecej pieniedzy :) )

co o tym myslicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Fliszek Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 16:39
      Ja tesh tak zrobiłem. W zadaniu jest napisane w "przyszłości" a nie teraz
      chciałby (a może umrze za 2 lata:) ). Ehh... miejmy nadzieje że bedzie drugie
      rozwiązanie.
      • Gość: kg86 Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 17:44
        tresc nie jest dwuznaczna, przeciez pisze wyraźnie - w przyszłosci maja miec
        równo - wiec tak nalezy kase podzielic teraz, aby w przyszłosci, kiedy najpierw
        starszy wyciagnie kase z banku, a 2 lata później młodszy, mieli po równo...
        popr. odp. to:
        młodszy - 40000 zł
        starszy - 44100 zł
        • Gość: jakmka Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.chello.pl 09.05.05, 17:47
          Zapominamy o jescz ejendym szczególe , czy uwzględnić podatek czy nie , bo nie
          jst powiedziane wprost czy trzeba to uwzglendic , ja napisalme komentarz ze w
          tresci nic o tym nie ma wiec pomijam podatek, a nie jstem pewien czy nie trzeba
          bylo podatku doliczyc...;/
          • Gość: podatek :] Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.chello.pl 10.05.05, 12:41
            Mialem dokladnie ten sam problem - mysle "nie uwzglednie podatku to mi podetna
            punkty... ale z drugiej strony nie ma tego w poleceniu..."
            Ostatecznie napisalem, ze uwzgledniam 20% podatku, zrobilem zadanko ale podzial
            wyszedl ciut inny (mlodszy powinien dostac okolo 41000).
            Mam nadzieje, ze egzaminator okaze sie czlowiekiem... :)
        • Gość: shelt86 Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.swarzedz.sdi.tpnet.pl 09.05.05, 22:11
          no właśnie problem w tym że nie koniecznie :P
        • Gość: gigi Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.olsztyn.mm.pl 10.05.05, 08:53
          ja też to mam źle, mój kolega także; zadanie było beznadziejnie sformułowane.
          Szczególnie początek tak sugerował. Jak ktoś mi mówi, że dostane kase w spadku,
          to dostane tyle ile mi mówi. Najwyżej mi troszke urośnie jak ta kwota sobie na
          lokacie poleży.
      • Gość: anix Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.adsl.inetia.pl 10.05.05, 18:27
        zrobiłam ten sam błąd....
    • Gość: mark Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 16:39
      jakoś nie miałem z tym problemu, nawet sie na tym nie zastanawiałem. Kwota
      musiała być podzielona przed wpłatą na lokate, to logiczne. Bodajże 40123 i
      43213, czy coś takiego.
      • Gość: Pleban_ps Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.c148.petrotel.pl 09.05.05, 20:51
        Chyba Ci źle wyszło z tym 40123 i 43213. Powinno być 40000 i 44100. Sprawdź.
    • Gość: Volwi Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.skierniewice.mediaclub.pl 09.05.05, 16:41
      W treści jest "złożono" a nie "rozłożono" :) I faktycznie zadanie a raczej
      sposby rozwiązania kontrowersyjne. Zamiast napisać wyraźnie że albo założyli
      dwie lokaty, albo trzymali na jednej to napisali jak napisali... Zadanie
      rozwiązałem identycznie jak Xellos. I jeżeli komisja nie uzna tego sposobu
      rozwiązania to chyba faktycznie będę skłonny napisać do komisji...
    • Gość: asdas Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 09.05.05, 16:42
      Trzeba cos do nich napisac ja tez tak zrobilem z zadania nie wynikalo
      jednoznacznie !!
    • Gość: jimi Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 16:46
      Ja nawet nie pomyslalem za bardzo nad tym, na dwie osobne lokaty od razu.
      Wtedy wychodzilo ladnie 40000 i 44100. Takie okragle wyniki wskazuja ze to
      wlanie bylo przewidziane rozwiazanie, ale to z jedna lokata tez wydaje sie
      poprawne. Na pewno uznaja, jak na gimnazjalnym zadanie z czapeczkami (czy czyms,
      nie pamietam dobrze ale tez ze pole bez albo z podstawa, oba byly poprawne).
    • Gość: Kris Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 16:46
      Obliczylem kapital po dwoch latach z oprocentowaniem 5% . Obliczylem odsetki
      czyli 84100-(84100*(1,05^2). O taka kwote ten 10 ma wiecej kasy od 8 . Miedzy
      nimi sa dwa lata roznicy. Wiec oznaczaja x kwote dziesieciolatka i y kwote
      osmiolatka mamy rownania nastepujace:
      x+y = 84100
      x-( odsetki po dwoch latach)=y
    • Gość: Xellos polecenie dwu znaczne : apeluje do wszystkich! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 16:48
      Apeluje do wszystkich zeby kto tylko moze i ma na to ochote niech napisze list do CKE aby oba rozwiazania byly traktowane jako poprawne!... Wina nie lezy po naszej stronie ale po stronie osoby ktora ukladala zadania...
      • Gość: Paweł Dupa tam!! IP: *.sdl.vectranet.pl / 81.15.159.* 09.05.05, 17:52
        pamietam na probnej maturze z fizy .. bylo pytanie ktory z 2 kolegow bedzie
        pierwszy na mecie czy jakos tak i odpowiedz zepierwszy bedzie drugi nie
        wchodizla w gre !! nie zaliczali i mysle ze tego tez nei zalicza! trza myslec
        jak egzaminator i dokladnie czytac .. nara
        • Gość: mcq nie ma... IP: 80.50.19.* 10.05.05, 00:04
          ja dobrze rozwiazalem i nie zgadzam sie zeby wam uznawali to zadanie:| jaka to
          sprawiedliwosc? Je bede pisal do CKE zeby promowac tylko tych "myslacych" :|
      • Gość: Pleban_ps Re: polecenie dwu znaczne : apeluje do wszystkich IP: *.c148.petrotel.pl 09.05.05, 20:56
        Sposobów rozwiązania to może być nawet i z tysiąc. Można to było obliczyć z
        równania albo z cosinusoidalnej krzywizny ziemi podzielonej przez kąt zawarty
        między jowiszem a stacją orbitalną mir do pierwiasta ilorazu sześcianu
        zawartego między nimi. NAWAŻNIEJSZY WYNIK!!! Ważne żeby wynik wyszedł poprawny
        czyli: 40000 i 44100.
        • Gość: jhf Re: polecenie dwu znaczne : apeluje do wszystkich IP: *.swarzedz.sdi.tpnet.pl 09.05.05, 23:10
          pie..sz bzdury, za wzory i sposób liczenia masz niby najwięcej punktów...
    • Gość: jk Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 17:06
      Zgadzam się, że można było napisać prościej.
      Ale kiedy rozwiązujesz zadanie w taki sposób jak napisałeś to nie robisz tego
      zgodnie z poleceniem. Pytanie jest jasne: w jaki sposób podzielono KWOTĘ 84100
      zł (a nie kwotę z odsetkami w przyszłości).
    • Gość: MauaMi Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.debacom.pl / *.za.digi.pl 09.05.05, 17:16
      Po prostu trzeba dokladnie czytac polecenia a nie przelatywac je tylko
      wzrokiem. Wedlug mnie nie bylo w tym nic co mozna byloby inaczej zrozumiec
    • Gość: Io Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 17:25
      ja zrobilem tak:
      84100 na pol: 42050 dla obu w banku
      21 lat - 10=11 oraz 21-8=13
      ze wzoru kn=k0+(1+p%)n w tablicach byl!
      obliczam dla starszego brata (13 lat)ile wyplacil w wieku 21 lat
      nastepnie analogicznie do mlodszego brata taka kwote jaka zostala po wyplaceniu
      starszemu bratu liczac takze odsetki w ciagu dwoch lat ;p
      PS. Sadze ze to jest nieeestety zle :(((
    • Gość: meler Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 17:40
      Taz tak zrobilem... rzeczywiscie niejednoznaczne bylo...teraz mi wstyd bo
      banalne zadanie... ale zle wedlug mnie sformuowane. HAMSTWO!!
    • Gość: maturzysta Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.ust.tke.pl 09.05.05, 17:46
      Przecież jest w zadaniu wyraźnie napisane ....Życzeniem spadkodawcy było takie
      podzielenie kwoty spadku aby w przyszłości .....
      Tak to jest jak się nie umie czytać że zrozumieniem. Ci co nie podzielili
      spadku na dwie części tak ....aby w przyszłości obie wypłacone części były
      równe.... nie rozwiązali zadania.
      • Gość: ej Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 17:55
        ja jestm chyba jakas nie tego bo ja zrozumialam ze oni mieli dostac kase po
        rowna czyli taka sama kwote kazdy po tych latach
        a wy wszyscy piszecie ze jeden 4000 a drugi 41100 vcos takiego ja tego nie
        pojmuje normalnie nei wiem juz o co chodzi:((((((((((( ktos jeszcze zrobil jak
        ja???
    • Gość: andrzej_krol Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.veranet.pl 09.05.05, 17:57
      masz rację zadanie niewprost sformułowane
      co za cioły napisały te zadania skoro mieli kilka miesięcy na wybór!!
    • Gość: martoosia Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.who.vectranet.pl / 213.192.81.* 09.05.05, 17:58
      Kumpel zrobił tak samo, z takim samym rozumowaniem co Twoje bo logicznie na to
      patrząc tak wychodzi to bardziej korzystnie i suma jaka otrzymaja jest większa,
      ale im chodziło o cos innego. Ja zrobiłam tak jak powinno być.
      • Gość: mmmmmmm Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 18:03
        Zyczeniem spadkodawcy bylo takie podzelenie kwoty spadku, aby w przyszlosci
        obie wyplacone czesci spadku zaokraglone do 1
        zl byly rowne!!!!!
        jak to rozumiec??? a wszyscy pisza ze jeden mial tyle a drugi tyle a oni mieli
        miec po rownoo!!!!!!
        • Gość: Ewa86 Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.chorzele.sdi.tpnet.pl 10.05.05, 13:08
          Źle interpretujesz ten wynik. To nie są pieniądze jakie oni dostaną w chwili
          ukończenia 21 lat, ale kwoty jakie trzeba "włożyć" do banku w chwili
          obecnej,teraz kiedy jeden 8 lat, drugi 10lat.....
      • Gość: Maniek Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.80-240.sze.tkb.net.pl 09.05.05, 18:05
        myślę, że nie ma sensu tu się kłócić z tym co podzielili te 84100, nie ulega
        wątpliwości, że rozwiązanie Xellosa (tak jak moje) jest bardziej pracochłonne i
        lepiej obrazuje wynik, wszystko oka, tylko że miało się podzielić 84100...to
        mnie niepokoi, mam nadzieję, że dostaniemy jakieś punkty, bo w innym wypadku,
        to będzie jawna dyskryminacja...a lokata jest jedna, i wypłaca się z niej całą
        sumę, a nie część...ciekawy bank...
    • Gość: żYwY Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.gdynia.mm.pl 09.05.05, 19:58
      Podpiszę się pod tą petycją nogami i rękami, bo sam też tak zrobiłem i sporo
      się naliczyłem(wiadomo, potęgowania troche było...) i byłem pewny że tak
      należało to zadanie zrozumieć.

Pozdrawiam :)
      • Gość: krakus_ka PETYCJA IP: *.compower.pl 09.05.05, 20:18
        ja juz wyslalam prosbe do CKE zeby uznali to 2 rozwiazanie i Wam tez to
        proponuje ... w jendosci sila - Dalej Mlodzi Przyjaciele!
    • Gość: HellHax Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.visp.energis.pl 09.05.05, 20:46
      Cwaniaki jestescie bo sie wam trafilo ze tak zinterpretowaliscie...ja tez
      policzyłem na jednej lokacie i wydaje mi sie ze jest zle ale skoro wiele jak
      widac osob tak to zinterpretowalo to chyba nie przypadek...po prostu bylo do
      dupy sformułowanie i koniec...!!!
      • Gość: Xellos Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 21:56
        Dokladnie... ja bym w ogole sie nie czepial gdybym nie wiedzial ze u mnie 1/3 klasy tak zrobila to zadanie... chodzi o to ze nie jest jasno sprecyzowane a powinnno byc... i tyle... a to ze tamte rozwiazanie jest poprawne to wim... ja sie nie o to kluce... ja sie kluce zeby oba byly uznawane... chociaz punktami czastkowymi... wazny jest kazdy list do CKE (ja juz wyslalem...)... ale cos czuje ze i tak zrobilo to moze z 3 osoby... :(
    • Gość: kamil Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.one.pl / *.one.pl 09.05.05, 23:12
      piszcie petycje oto moja Szanowni Państwo!

Zwracam sie z uprzejmą prośbą o ponowne zapoznanie sie z treścia zadania 9.
      (chodzi mi o zadanie ze spadkiem złożonym na konto bankowe). Ja i wielu moich
      znajomych zrozumielismy treść polecenia w inny sposób. Według nas poprawny,
      skoro kilka osób tak zrobiło niezależnie od siebie. Chodzi mianowicie o to że w
      polecieniu nie jest jasno określone kiedy mamy podzielić spadek na początku ową
      sumę 84100zł czy po doliczeniu procentu bankowego. Prosze o rozpatrzenie prośby
      mojej i moich znajomych o uznanie obu interpretacji zadania.
      Z poważniem
      Kamil......
      • Gość: Roys Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.radom.pl 09.05.05, 23:32
        Dzieląc kwotę NAJPIERW i korzystając z prcentów składanych wychodzi układ
        równań x+y=84100 oraz x*1,05^11 = y*1,05^13 (tu nie trzeba podnosić do tych
        potęg, ale podzielić przez 1,05^11)
        w wyniku daje nam to kwoty 40 000 oraz 41 400
        Drugie rozwiązanie: wkładamy najpierw 84100 do banku na 11 lat (aż jeden
        osiągnie ten wiek, wydaje się, że od wyższej kwoty odsetki bedą większe)
        tu juz bez kalkutaora się nie obejdzie 81400*1,05^11=143840 czyli układamy
        równanie 143840 - x = x*1,05^2, po dość prostych obliczeniach wychodzi nam
        x=68414, czyli 1 dostanie 143840 - 68414 = 75426 drugi 68414*1,05^2 = 75426
        Ciekawostka: Tyle samo wyjdzie, że dostaną jak nie podzieli NAJPIERW
        Czyli, jeżeli macie jeden lub drugi sposób wychodzi na to samo, byleby zadanie
        rozwiązane było prawidłowo.
        Pozdrowienia
        • Gość: kamil Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.one.pl / *.one.pl 09.05.05, 23:46
          TAK WŁASNIE MAM :)
        • Gość: yeellow Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.softbank.pl 10.05.05, 12:58
          hej,
          nie do konca. Byloby ok, gdybys w drugim przypadku zdyskontowal te kwoty na
          chwile 0, bo pytanie dotyczylo podzialu kwoty poczatkowej, a nie koncowej.

Pozdrawiam
          Marcin
    • Gość: paula bankowosc itd IP: *.idea.pl 10.05.05, 00:27
      choc tez jestem maturzystka to siedze troche w bankowoscie i finansach i
      dlatego to zadanie zrobilam machinalnie w taki sposob ze jeden z braci sobie
      poczeka..bo normalnie takie cos co wymyslili w cke nie funkcjonuje!
      zadanie bylo wyjatkowo zle sformulowane i uwazam ze wogole nie powinno byc
      liczone lub dla kazdego kto przedstawi swoj sposob rpozumowania maksymalna
      liczbe punktow!!!!
    • Gość: GoSc Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.ci.uw.edu.pl 10.05.05, 00:48
      Nie martw sie. Obydwa rozwiazania sa niewatpliwie poprawne; w gruncie rzeczy sa to identyczne
      rozumowania i powinny byc ocenione dokladnie tak samo. Obliczenia w swoim poscie podaje Roy:

v=1,05
      40000*(v^2)=44100
      44100*(v^11)=75426
      40000*(v^13)=75426

Jesli dostales taki wynik (75426), to mozesz spac spokojnie. Pozdrawiam!

• Gość: marta Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 08:12
      Ja zrobiłą to dokładnei tak samo,jak i Ty! ostatnie zdanie wcale nie było takei
      oczywiste,powinni napisac,ze pieniadze zostaly podzielone na 2 lokaty.Moze
      rzeczywiscie wyslemy list do cke
    • Gość: tsubasa Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.05, 08:14
      zgadzam sie w 100%
      • Gość: krakus_ka Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.compower.pl 10.05.05, 08:21
        "moze rzeczywiscie wyslemy list do CKE" - chyba Marta tak napisala ...
        moze nie rzeczywiscie ... tylko moze jesli chcecie by Wam i nam uznali to
        napiszcie ... ja juz swoj wyslalam wczoraj ... oni po forach chyba nie
        chodza ... wiec to my musimy przyjsc do nich z takimi uwagami ...
        • Gość: erwin Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.one.pl / *.one.pl 10.05.05, 11:24
          brawo! ja juz swoj wystalem. po necie chodzą gotowe petycje juz to tego zadania. na tym forum tez jest
    • Gość: yeellow Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.softbank.pl 10.05.05, 12:52
      Niestety, petycje nic Wam nie dadza. To zadanie jest sformulowane jednoznacznie
      i jasno. Jezeli ktos nie zrozumial tresci, to moze miec pretensje tylko do
      siebie. Czesc z Was rozwiazala po prostu inne zadanie, ciezko za to dac jakies
      punkty. Sens ekonomiczny (oczywiscie przy pewnych uproszczeniach - stala stopa
      przez tyle lat) tez ma, co niektorzy chca zakwestionowac.

Pozdrawiam
      Marcin
    • Gość: Cris Re: Zgadzam się, dwuznaczne ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 13:19
      Ciezko się nie zgodzić ze polecenie dwuznaczne skoro sam tak zrobiłem i kilku
      moich kumpli też ... ale obawiam się że nie będa tego uznawać w calości, bo
      jest napisane, żeby ta kwotę podzielić 84100 na dwóch ... ale punkty cząstkowe
      przyznać muszą, bo podzieliliśmy pieniądze równo na dwoje dzieci. Jesli nie
      przyznają choć poowy punktów będzie to zwykłe chamstwo, zważywszy na choćby na
      fakt, że moje rozwiązanie jest dużo dłuższe ...
      • Gość: krakus_ka Re: Zgadzam się, dwuznaczne ... IP: *.compower.pl 10.05.05, 15:45
        Czy w takim razie my dostaniemy za nie 0 pkt?
    • Gość: matura za rok Re: Zadanie ze spadkiem 84100zł polecenie dwu zna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 18:07
      kurde ale z was debile, jak mozna inaczej zrozumiec to zadanie, pisze jasno ze
      trzeba podzielic kwote 84100zl a nie tą kwote z odetkami po ilustam latach,
      zreszta to wasza sprawa, a nie liczcie na to ze ktos wam uzna inne niz
      przedstawiane jako prawidlowe rozwiazanie, bo popolniacie blad w rozumowaniu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka