Gość: nokia IP: *.brzezno.gda.pl 09.05.05, 20:47 PRZESTANCIE POROWNYWAC NASZA DO WASZEJ,BO NIE JEST TAK ZE NASZA JEST ŁATWIEJSZA-WY MACIE NA PRZEROBIENIE TEGO SAMEGO MATERIAŁU CO MY 4-5 LAT A MY TYLKO 2,5!!!!!WIEC NIE DENERWUJCIE LUDZI!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aj Re: DO LUDZI PISZACYCH "STARA" MATURE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 21:26 Zauważ jedną rzecz: podstawówka + gimnazjum + liceum = stara podstawówka + liceum. Mieliście tyle samo czasu. Jeśli ktoś chce się nauczyć, to i tak się nauczy. Nawet, jeśli miałby rzeczywiście mniej czasu. A jeśli matma Cię nie kręci - to po kiego ją pisałaś??? bo łatwiej zdać?? Jezu... Zastanów się trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: primulka Re: DO LUDZI PISZACYCH "STARA" MATURE IP: *.tvsat364.lodz.pl 10.05.05, 01:02 Niby lat tyle samo...tylko jest jedna sprawa. Mianowicie ciagłe wałkowanie głupot. Co robilismy w 1 gimn? Powtarzalismy znowu podstawówke, w 2 klasie było dopiero coś nowego, a w 3 znowu powtarzanie i troche nowego, bo przeciez egzamin gimnazjalny... A w LO? Po pierwsze tylko 2,5 roku, a po drugie program NIE JEST przystosowany do reformy!!! Zdawałam mature dziś...i nie mowie, że to nie moja wina, bo wiem,iz skopałam. Tylko, że w szkole przygotuwuja nas do nowej matury...robiac zadania na starą. Bo takiego typu polecenia są w zbiorach, a co na maturze? W szkole wiedza podrecznikowa, a na maturze chcą uczyć życia. Gdzie sens gdzie logika? Denerwują mnie wypowiedzi ludzi, kotrzy nie są w "temacie". Zadania rozwiazuja studenci i mowią, ze były proste. Ciekawe jakie były w lo... Jak teraz siedze, to owszem są proste (poza wyjatkami), ale STRES! I w ten sposob widzimy jak starsze roczniki widzą tylko czubek swojego nosa...tylko ciekawe kto sie burzył jak nowa mature chcieli wprowadzić wczęsniej...haha NIe stawiajmy się w sytuacji innych, bo nie jestesmy w niej! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stara_maturzystka Re: DO LUDZI PISZACYCH "STARA" MATURE IP: *.chello.pl 10.05.05, 01:16 ech....ja sie ciesze ze pisalam stara mature (pare lat temu), Wasza nie byla bardzo trudna, ale chyba byla kompletnym zaskoczeniem..tak mi sie oczywiscie wydaje z tego co czytam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystaz lubels Re: DO LUDZI PISZACYCH "STARA" MATURE IP: *.net.eggs.pl / *.eggs.pl 10.05.05, 08:53 ej koles chyba ciebie zdrowo poj...lo!!! Tak na prawde to do matury uczysz sie tylko przez liceum poniewaz tak jest zrobiony program!!! Jesli tak to powiec leszczu czy np. czy przerabiales Potop w gim?? chyba nie, tak jest z kazdego przedmiotu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nokia Re: DO LUDZI PISZACYCH "STARA" MATURE IP: *.brzezno.gda.pl 10.05.05, 09:04 o czym Ty mowisz?!?podstawowka i gimnazjum?!?!?od kiedy te szkoly przygotowuja do matury?!jakos sobie tego nie przypominam!!!!Chodziles do gimnazjum?!nie chodziles-i sie ciesz bo to tylko strata czasu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nokia Re: DO LUDZI PISZACYCH "STARA" MATURE IP: *.brzezno.gda.pl 10.05.05, 09:05 a po za tym to ja nie zdawałam matmy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jogomajo Re: DO LUDZI PISZACYCH "STARA" MATURE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 09:18 było się uczyć, a nauka w dawnych liceach nie trwała 4-5 lat tylko 3,5 jeśli umiesz liczyć... szczerze mówiąc, czy stara czy nowa - obie były do napisania, nic ponad program nie wiem dziecko, jak masz zamiar sobie poradzić na studiach, jeśli się w ogóle wybierasz. jeszcze raz: TRZEBA BYŁO SIĘ UCZYĆ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka... Re: DO LUDZI PISZACYCH "STARA" MATURE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 10:13 do sie ucz ku... szkjoda zycia jak nie masz nikogo an tym swiecie nei ejstes zakochany i wiesz co to jest dom i ksiazka to sie ku... ucz bo ja matme napisalam na 50% rozszerzony tez cos tam mam angla zdam polaka raczej tez i ku... nie uczylam sie aby 2 dni przed bo nie mam na to czasu ide na studia i amm cie w dupie ku... ciekawe czy ty aby w ryju taki madry jeste i potwierdzam to co napisala primulka bo w gimn to wakacje i nierobstwo za co anuczyciele tam siano dostaja a w licku nauka zaczela sie od polowy 2 kl niestety 1 klasa rozmowki itp z nauczycielami popuszczali itd A TY JAK NIE MASZ CO ROBIC TO SIE UCZ ,A NIE TO CZYTASZ ale zes dał jogomajo srajo w gaju Pozdrosie dla tych normalnych co nie ryja hehe jestem miła ale gosc mnie wkurzyl madrala :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka:) Re: DO LUDZI PISZACYCH "STARA" MATURE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 10:14 na bank zdal za kase ta stara bo tej sie nie da CIEKAWE ILE WIARY BY ZDALO Z TYCH CO ZDALI WCZESNIEJ ZA PIENIAZKI I SA NA SUPER STUDIACH BO MAJA DZIANYCH RODZICOW papa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: primulka Re: DO LUDZI PISZACYCH "STARA" MATURE IP: *.tvsat364.lodz.pl 10.05.05, 12:24 No właśnie 3,5 roku. Czy to aby nie jest cały rok wiecej?! Pytam, bo może chol*** ja już liczyc nie potrafię. 1.Uważam, że matura nie byla taka trudna, ale czasu bylo stanowczo za mało i tyle. 2.Ja ciągle powtarzałam, że jeszcze rok by się przydał. Pomyślcie "KOCHANI" maturzyści z lat ubiegłych nad tym co mówicie, bo to sie kupy nie trzyma: 1.Jak tylko zaczyna się mowa o nowej maturze, to natychmiast slychać treści typu "jak dobrze,że mam to już za soba". DLaczego? Przecież NOWA jest PROSTA, to po co woleliście się męczyć, he?(to nie ma świadczyć o tym, że była bardzo trudna, a jedynie źle przeprowadzona-czas-, przypominam, bo zapewne zaraz beda słwoa krytyki,ze znowu sie skarzymy) 2.Mieliście ten dodatkowy rok na powtórki, u nas tego zabrakło. Jak mogłam powtarzać w szkole coś czego jeszcze nie zrobiłam? DO końca roku realizowaliśmy materiał. NIE BYŁO POWTROKI, bo nie było na nią czasu. CAŁE ferie chodziłam do szkoły na matme, po 3 godizny dziennie coby przerobić pochodną. W srodę (4 maja) spotkalismy się jeszcze na godzinke, żeby zrobić jednkoładność. Ja widziałam poprzedni rocznik, jak wygladało u nich przygotowanie. Chodzili na fakultety, gdzie praktycznie TYLKO POWTARZALI. Naprawdę przykro jest słuchac wywodów starszych, któzy nie sa w naszej sytuacji. Ale pożyjemy, zobaczymy...jak wasze dzieci czy ktoś z rodizny znajdzie się w podobnej sytuacji. Jestem PEWNA, że będa na tym forum leciały bluzgi... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyhans Re: DO LUDZI PISZACYCH "STARA" MATURE IP: *.net24.prv / 195.136.145.* 10.05.05, 10:37 wiadomość dotyczy przedewszystkim HANSA z gazety wyborczej z dnia 10.05.2005 10 lat temu to ja penetrowałem dziurke jego starej to niech mi nie pier... że jego matura była trudniejsza .!!!!! to jest wolny kraj mogł poczekac te 10 lat to by sobie napisal z nami. ale jego stara dała d... i powstało takie coś i teraz sie zuca - matoł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia co ty k.. wiesz o maturze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 11:55 kiedys to byla matura! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Re: DO LUDZI PISZACYCH "STARA" MATURE IP: 81.219.236.* 10.05.05, 12:41 to czego uczyliscie sie w gimnazjum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nokia Re: DO LUDZI PISZACYCH "STARA" MATURE IP: *.brzezno.gda.pl 10.05.05, 12:44 w 1 klasie-powtórka z podstawówki w 2 klasi-cos tam nowego powiedzieli w 3 klasie-powtorka z gimnazjum ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szkok!!! napiszcie w takim razie do kuratorium zeby..... IP: 81.219.236.* 10.05.05, 12:56 napiszcie w takim razie do kuratorium zeby zrobili katrole!!!! gdzie wy sie uczycie?no chyba ze to jakies za przeproszeniem gimnazjum dla debili bo jesli naprawde 1 klasa ginmnazjum to powtorka z podstawowki to jest to juz jakies przegiecie!!! totalne -> przeciez tam nie ma co powtarzac! powiedz w takim razie co powtarzalas z podstawowki- dzielenie pisemne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: primulka czego? IP: *.tvsat364.lodz.pl 10.05.05, 12:48 Idź i sprawdź...życze powodzenia...wkraczjącemu w progi zwierząt....;) A tak poważnie, to mówię Ci, ze powtarza się w 1klaise to co było w podstawówce, potem jest nowy materiał - ale to nie jest materiał liceum. Myślicie, że w 3 gimn. przerabia się to co 1 kalsie liceum? Hahahaha śmiech na sali. NIe!!!! NIE!!!! Teraz wiesz dlaczego ptorzeba nam roku??? No ja myślę. Nie wiem oczywiście jak teraz jest w 3 klasie gimn. ale nie sądzę by nauczyli się na błędach...moja siostra jest w 1gimn i ma te same podręczniki do matmy...wniosek sam się nasuwa. ...a wy nadal uważacie, że 3 gim.=1 liceum... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Re: DO LUDZI PISZACYCH "STARA" MATURE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 13:23 Bzdury wypisujesz. Ja zdawałam starą maturę 4lata temu, od sześciu lat udzielam korepetycji z matmy, także studentom. To że stara matura była stokroć trudniejsza pomijam. Chodzi o poziom kształcenia, który w ciągu ostatnich kilku lat (odkąd wszedł "nowy system nauczania") pogorszył się do tego stopnia, że banalne zadania stają się barierą nie do pokonania. Nie uważam że jest to wina maturzystów, ale programu, który uczy jedynie nicnierobienia. Ucząc matematyki mam okazję wielokrotnie zastanowić się co w liceach profilowanych robią ludzie, którzy nie umieją nawet dobrze dodawać??? Dlaczego z materiału profili ogólnych wykreślono pochodne, nie mówiąc już o większości stereometrii??? Do czego to prowadzi? Mogę Wam powiedzieć. Z tego co mi wiadomo (a wiadomo dość dobrze), albo studia będą trwały 6 lat, gdzie pierwszy rok będzie wyrównywał braki materiału, który już powinien być opanowany, albo wiele uczelni-przede wszystkim technicznych, będzie musiało zmienić program i ograniczyć go do minimum, co oznacza kształcenie kadry, która nic nie wie i nic nie rozumie. Gdzie oni znajdą pracę??? W supermarketach, jako kasjerzy??? Nikogo nie obrażam i wcale nie uważam, że jakakolwiek praca hańbi, po prostu uważam, że ludzie z wykształceniem powinni na prawdę coś wiedzieć i umieć robić, za to dostawać konkretne wynagrodzenie, ale wszystko zmierza ku temu, aby ci ludzie nic nie wiedzieli i nic nie umieli! Już teraz poziom studiów w porównaniu z poziomem jaki był 10-15 lat temu jest zaniżony, a co będzie teraz??? Odpowiedz Link Zgłoś